Υπαρξιακές, αναπάντητες και παντός είδους απορίες

Η μεγάλη έκρηξη!!! Γιατί το λέω αυτό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ότι υπάρχει ήταν στο μέγεθος ενός κακού άμμου.

Έχουμε περισσότερη συγγένεια και συνέχεια με τον κόσμο ολόκληρο απ ότι νομίζουμε.

Πως είναι τα κυνηγόσκυλα που έχουν τα ένστικτα να κυνηγάνε; αν όμως αυτό το σκυλι το μπουχτίσεις με λιχουδιές δεν πρόκειται να κυνηγήσει τίποτα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με σκυλιά που δεν έχουν καμία σχέση, αν τα βάζεις να κυνηγάνε συνεχώς θα αρχίσουν να μαθαίνουν.

Δεν μου φαίνεται παράλογο να έχει κάποιος ανεξηγητο ταλέντο σε κάτι.

Για το μηνυμα που θέλω να περάσω για την μεγάλη έκρηξη και τη συγγένεια όλων διάβασε Ινκαρσερον
Για την συνέχεια δες την ταινία cloud atlas

Για τα παράλληλα σύμπαντα δες το mr nobody και διάβασε το 22/11/63 (πάρτο γρήγορα, το ξεκινήσαμε συνανάγνωση)
 
Last edited:
Ναι όντως, γι αυτό δεν επεκτάθηκα πολύ.
Η ουσία είναι ότι γινόμαστε δεν γεννιόμαστε. έχοντας ή όχι γεννετικά χαρακτηριστικά αν δεν τα αξιοποιήσεις... Όσο και να βοηθάει η θεωρία της εξέλιξης εμείς έχουμε την νοημοσύνη να την μπλοκάρουμε
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οσον αφορα τα χαρισματικα παιδια, εδω παιζουν ρολο τα γονιδια. Οτιδηποτε εχει δημιουργησει ο ανθρωπος, πιστευω ειναι συμβατο με τα γονιδια του και το τι "προβλεπεται" απο τον εγκεφαλο του. Το οτι υπαρχουν τα Μαθηματικα, ειναι επειδη ο ανθρωπινος εγκεφαλος μπορει να σκεφτει ετσι. Το οτι υπαρχει Ζωγραφικη, ειναι επειδη ο ανθρωπος μπορει να ζωγραφισει. Απο κει και περα, τους πραγματικα απειρους "συνδυασμους" εγκεφαλων που μπορουν να γεννηθουν, αναγκαστικα καποιοι θα ειναι ετσι "καλωδιωμενοι" ωστε να αποδεικνυονται πιο συμβατοι με καποιο στοιχειο του πολιτισμου μας. Δεν προκειται δηλαδη για γνωση.

(Αν αγγιζω πραγματα της ειδικοτητας σου και λεω μπουρδες, πες το μου :)))) )
 
Αντέρωτα, αυτό που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την ανάρτηση σου είναι η θεωρία της εξέλιξης. Τι θέλω να πω με αυτό, ο άνθρωπος δεν ήρθε από το πουθενά στην γη. Εξελιχθήκαμε σε αυτό που είμαστε. Από μια αμοιβάδα ξεκίνησαν όλα, το ότι φτάσαμε στο σημείο να προβλέπεται να σκεφτόμαστε μαθηματικά, ζωγραφική κτλ είναι προϊόν εξέλιξης. Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό μου για να καταλάβεις τι εννοώ, τα σκυλιά εξελίχθηκαν από την εξημέρωση των λύκων, αυτή τη στιγμή μπορούμε να δούμε σκυλιά τα οποία υπακούν σε ανθρώπινες εντολές εκτελώντας τις σκεπτόμενα σαν άνθρωποι. Ένα άγριο ζώο κατάφερε με επιρροές από το περιβάλλον του αντί να κυνηγάει να σε φάει, να σε προστατεύει. Ένα αντίστοιχο δώρο είναι αυτό που μας έδωσε η φύση με τις δικές της επιρροές.

Φτάσαμε σε ένα σημείο εξέλιξης λόγω επιρροών του περιβάλλοντος και αυτοεξέλιξης και διαμορφωθήκαμε σε αυτό που είμαστε τώρα. Έχουμε δώσει ονόματα στα πάντα, ερμηνεύσαμε δυνάμεις της φύσης, αναπτύξαμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη και συνεχίζουμε να το κάνουμε γιατί έχουμε βρει κάποιο νόημα σε αυτό και κάποιο σκοπό σαν ανθρωπότητα.

Μοιράσαμε το χρόνο σε κομμάτια και μετρήσαμε την απόσταση, ορίσαμε την ταχύτητα για να μπορέσουμε συλλάβουμε και να προσδιορίσουμε το πόσο γρήγορα μεταφέρεται ένα αντικείμενο, ορίσαμε την επιτάχυνση για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την διαφορά της ταχύτητας που έχει ένα αντικείμενο κατά τη διάνυση μιας απόστασης και πάει λέγοντας.
Μας ηρεμούσαν οι ήχοι και επιδιώξαμε να παράγουμε δικούς μας ήχους για να μπορέσουμε να τους απολαύσουμε όποτε θέλαμε και καταλήξαμε να δημιουργήσουμε την μουσική και κατά συνέπεια αναπτύξαμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη.

Παίρνοντας όλα αυτά που έχει καταφέρει η ανθρωπότητα με τα χρόνια αποφασίζουμε ποιοι θα είμαστε και συνεχίζουμε για να εξελίξουμε το μυαλό μας ακόμα περισσότερο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να σκέφτεται έτσι, εμείς τον κάναμε.
 
Οσον αφορα τα χαρισματικα παιδια, εδω παιζουν ρολο τα γονιδια... πραγματικα απειρους "συνδυασμους" εγκεφαλων που μπορουν να γεννηθουν, αναγκαστικα καποιοι θα ειναι ετσι "καλωδιωμενοι" .... Δεν προκειται δηλαδη για γνωση.
Οι επίκτητες ιδιότητες δεν μεταδίδονται. Αυτό ήταν και το λάθος του Λαμαρκ που ισχυριζόταν ότι η φυσική εξέλιξη ευνοεί τους οργανισμούς που έχουν κληρονομήσει επίκτητες ιδιότητες και ήρθε ο Δαρβίνος και τον διόρθωσε. Αν ο πατέρας κάνει βάρη, το παιδί δεν θα γεννηθεί με μπράτσα ούτε αν η μητέρα ξέρει 5 γλώσσες το παιδί θα γνωρίζει να μιλάει κάποιες από αυτές, και αυτό ισχύει για οτιδήποτε επίκτητο χαρακτηριστικό που αποκτάει κάποιος στην ζωή του.
Ούτε μπορεί να γεννήθηκε έτσι καλωδιωμένο γιατί αυτήν ακριβώς την καλωδίωση την φτιάχνει η νευροπλαστικότητα μόλις ξεκινάς να μαθαίνεις κάτι, δεν υπήρχε από πριν, ούτε καν σε μια πρώιμη μορφή, σαν κάποιο πρότυπο. Γι αυτό είναι άξιο απορίας πως έχουν καταφέρει αυτά τα παιδιά και έχουν αυτές τις δυνατότητες. Και επειδή δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση, τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω κάποια, έρχονται και πατάνε σε αυτό οι υποστηρικτές της μετενσάρκωσης. Όπου κι αυτό είναι άλλο θέμα που δεν μπορείς να αγγίξεις τουλάχιστον με τον δυτικό τρόπο σκέψης που κυριαρχεί η λογική και το πείραμα.


Το οτι υπαρχουν τα Μαθηματικα, ειναι επειδη ο ανθρωπινος εγκεφαλος μπορει να σκεφτει ετσι. Το οτι υπαρχει Ζωγραφικη, ειναι επειδη ο ανθρωπος μπορει να ζωγραφισει.
μου θυμίσες τον οντολογικό επιχείρημα.... αφού όλοι επιθυμουν να φάνε θα υπάρχει τροφή, αφού όλοι επιθυμούν να πιουν θα υπάρχει νερό, αφού όλοι οι πολιτισμοι επιθυμούν τον θεό, θα υπάρχει θεός.....δεν είναι κακό... :))))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ούτε μπορεί να γεννήθηκε έτσι καλωδιωμένο γιατί αυτήν ακριβώς την καλωδίωση την φτιάχνει η νευροπλαστικότητα μόλις ξεκινάς να μαθαίνεις κάτι, δεν υπήρχε από πριν, ούτε καν σε μια πρώιμη μορφή, σαν κάποιο πρότυπο.
Δεν ξερω για αυτα που λες, παντως απο τη στιμη που ο καθε εγκεφαλος ειναι διαφορετικος, λογικο βρισκω σε καποιες περιπτωσεις να επικοινωνουν καλυτερα καποια κεντρα, η να ειναι ετσι κατασκευασμενα ωστε να μπορουν να αναπτυχθουν πιο ευκολα αργοτερα; Τυχαια βεβαια ολα αυτα. Αυτο εννοω λεγοντας "καλωδιωμένο", κατασκευαστικά. Δεν εννοω τις "καλωδιωσεις" που δημιουργούνται με τη μαθηση.
 
Θα ξεκινήσω την απάντηση μου σαν κλασικό δυτικό καθίκι, έλεος με την μετενσάρκωση :). Για πλάκα το λέω έτσι, δεν πιστεύω σε αυτή αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλεις σε καινούργιο νήμα.

Θα διαφωνήσω εν μέρη σε αυτά που λες Υπεράνθρωπε, αν δεν κληρονομείς κάτι απ τους προγόνους σου σημαίνει πως αν μπορούσαμε να βρούμε ανθρώπους του παρελθόντος θα μπορούσαμε να τους μάθουμε αυτά που ξέραμε. Στο κοντινό παρελθόν ισχύει αυτό δεν διαφωνώ, όμως είμαστε προϊόν εξέλιξης, κάπου αυτό θα σταματάει. κάποια στιγμή στην ιστορία δεν υπήρχε "άνθρωπος" που να μπορούσε να τα συλλάβει όλα αυτά.

Ένα παράδειγμα για να σε βοηθήσω είναι η απάντηση στο αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα.
Ας πάμε στην εποχή που δεν υπήρχαν κότες, ζούσαν πτηνά στην γη τα οποία αναπαράγονταν κάνοντας αυγά και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονταν. κάποια στιγμή λοιπόν ένα αυγό έσπασε και βγήκε η πρώτη κότα. Με τις ιδιότητες που ξέρουμε σήμερα και τιμούμε δεόντως, μπορεί να μεγαλώσει σε περιορισμένο χώρο όπου αν έβαζες άλλο πτηνό θα πέθαινε (εγκεφαλική εξέλιξη), έχει περισσότερο κρέας πάνω της (σωματική εξέλιξη, καθαρή αλλαγή στο δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ) (το βρήκα στο Google, το DNA εννοώ).

Αντίστοιχα γίνεται το ίδιο και στον άνθρωπο.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Καινουργια υπαρξιακη απορια:

Τι ειναι αυτο το πλαστικο, στρογγυλο "τραπεζακι" που ειναι καρφωμενο πανω στην πιτσα; Στην αρχη νομιζα οτι σημαδευει το κεντρο της πιτσας και βοηθαει στο κοψιμο. Λαθος εξηγηση αλλα η μονη που μπορεσα να σκεφτω.
 
με δεδομένο (και αν όλα πάνε καλά) ότι η πίτσα όταν τοποθετείται εντός του κουτίου είναι ζεστή, το τραπεζάκι προστατεύει σε πρώτο επίπεδο την πίτσα από το να έρθει σε επαφή με το καπάκι και σε δεύτερο εσένα από το να χρειαστεί να γλύψεις το καπάκι για να φας το τυρί, ζαμπόν μπέικον, μανιτάρια κοκ με συνοδεία ψωμιού μουσκεμένου σε τοματόζουμο :)
 
Και γω πιστεύω την άποψη του Κορτο, είναι θέμα μηχανικής για να μην καταρρεύσει το καπάκι και καταστρέψει το περιεχόμενο
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αφοτου εγραψα την απορια, μου ηρθε και μενα αυτη η εξηγηση :ρ παντως δεν εχουν ολες οι πιτσες αυτο το πλαστικο.
 
Η δικη μου βαθυτατη, χρόνια και ειλικρινης απορια ειναι η εξης: αν ειχαμε και εκτο δαχτυλακι στο καθε χέρι, πώς θα το λεγαν;;;
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αναλόγως. Κάτι θα βρισκόταν. Θα μπορούσε π.χ. να λέγεται "ακραίος". Το θέμα είναι πως θα χρειαζόταν νέο όνομα ο μεσος...
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Η δικη μου βαθυτατη, χρόνια και ειλικρινης απορια ειναι η εξης: αν ειχαμε και εκτο δαχτυλακι στο καθε χέρι, πώς θα το λεγαν;;;
Τι να σου πω, δεν ξέρω. Ίσως λέγαμε "αντίχειρας, δείκτης, τρίτος, τέταρτος, προτελευταίος, μικρός". Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι τα ανθρώπινα χέρια, αν και χρήσιμα, είναι πολύ κακοφτιαγμένα πράγματα. Δείτε τα χέρια σας την ώρα που γράφουν σε ένα πληκτρολόγι, ας πούμε. Σαν ημιτελή αρθρόποδα είναι. Αν ήμουν εξωγήινος θα με τρόμαζαν περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στα ανθρώπινα πλάσματα. :ανέκφραστος:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τα δικά μου είναι γεμάτα λεπτότητα και τέλεια χάρη :ρ
 
Top