Θυμήθηκα που κάποτε κάποιος συμμαθητής μου μου είχε αναφέρει ότι στη θεωρητική κατεύθυνση έκαναν φιλοσοφία (φλωρακια

) και όταν τον ρώτησα τι ακριβώς δηλαδή, μου είπε ένα παράδειγμα με μια γάτα, ότι και καλά δεν μπορούμε να πούμε να μια γάτα γιατί μέχρι να την δει ο συνομιλητής μας αυτή έχει αλλάξει, το ίδιο με το ποτάμι, μέχρι να γυρίσει θα έχει άλλο νερό μέσα κτλ κτλ.
Ποια είναι τα κριτήρια κατηγοριοποίησης του κάθε ένα από μας, τα οποία χρησιμεύουν για να καταλάβουμε και εμείς οι ίδιοι ποιοι είμαστε γιατί προφανώς όταν λες σε κάποιον δες ένα ποτάμι και γυρίζει να το δει προφανώς και οι δύο αναφέρεστε στο ίδιο ποτάμι κι ας έχει αλλάξει νερό. Υπάρχει λοιπόν μέσα στο μυαλό μας κάποιος τρόπος κατηγοριοποίησης.
Μην υπάρχει ο κόσμος των ιδεών;; Μήπως σε αυτή βασίζεται η αντίληψη του εγώ και του άλλου;
Υπεράνθρωπε νομίζω ότι έχεις εστιάσει λίγο παραπάνω και θα έπρεπε να το δεις από λίγο πιο μακρυά το θέμα.
Ας πάρουμε τα ένβια όντα ονόματι ανθρώπους να ξεκινήσουμε από κάπου
Το υποσυνείδητο μας κάνει συνεχώς σκέψεις οι οποίες φιλτράρονται από το Υπερεγώ και στη συνέχεια γίνονται πράξη από το εγώ μας. Η σκέψη αυτή κάθε αυτή δεν καθορίζει το χαρακτήρα μας, περισσότερο τον καθορίζουν οι ενεργές σκέψεις - πράξεις. Οι ενεργές σκέψεις - πράξεις διαχωρίζονται στον κάθε ένα μας και μας διαμορφώνουν τα στοιχεία του χαρακτήρα μας (ευχάριστος, συμπονετικός κτλ).
Είμαστε πλαστελίνη, παίζουν ρόλο γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή μας όπως ότι αν σε κάποιον ευχάριστο άνθρωπο πεθάνει ο πατέρας του (κούφια η ώρα) θα σταματήσει να είναι τόσο ευχάριστος. Παίζει ρόλο το σώμα μας, όταν είμαστε μικροί κοροϊδεύουμε τα κοριτσάκια, μόλις αρχίσουν οι ορμόνες να χτυπάνε κόκκινο.. Τα πράγματα αλλάζουν κάπως. Ρόλο παίζει και η διαμόρφωση του χαρακτήρα μας από τις επιλογές που κάνουμε μόλις έρθουμε σε αυτό τον κόσμο.
Για τον τρίτο λόγο, διαμόρφωση του χαρακτήρα μας από εμάς τους ίδιους, θέλω να πω ότι (κρίνοντας από εμένα) έχουμε στο μυαλό μας απ όταν γεννηθούμε ένα πρότυπο, την αρχή μοιάζει πολύ με τον πατέρα μας, μητέρα και συνεχώς διαμορφώνεται σύμφωνα με καινούργια ζωντανά πρόσωπα που θα μπούνε στην ζωή μας ή φανταστικά (διαβάζοντας βιβλία κτλ). Με βάση αυτό το πρότυπο λοιπόν πορευόμαστε στη ζωή μας και διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας.
Φτάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας που που έχουν ισορροπίσει οι ορμόνες μας, καταλαβαίνουμε ότι τα άσχημα πράγματα είναι στη ζωή οπότε δεν μας επηρεάζουν και τόσο. Εκείνη την στιγμή έχουμε συμπληρώσει και τα μέλη του προτύπου μας (το οποίο συνεχίζει να αλλάζει φυσικά). Εκείνη την στιγμή η πλαστελίνη γίνεται πιο σκληρή. Τότε λοιπόν μπορεί κάποιος να πει αυτός είμαι.
Τα πράγματα δεν σταματάνε εδώ, συνεχίζεις λοιπόν να μεγαλώνεις, αλληλεπιδράς με το περιβάλλον και διαμορφώνεσαι συνεχώς.
Πήραμε λοιπόν το σημείο αναφοράς τον εαυτό μας και καταλήξαμε ότι είμαστε πλαστελίνη. Ας πάρουμε σημείο αναφοράς το περιβάλλον, τους άλλους ανθρώπους που θα μας κρίνουν.
Αλλάζει στα μάτια τους το ποιος είσαι ανάλογα με το πως κρίνει ο καθένας και τι ρόλο έχεις στη ζωή τους. Για τον φίλο θα είσαι ένας άνθρωπος που ταιριάζετε, επειδή είστε ευχαριστοί. Για το αφεντικό είσαι ένας τεμπέλης που κάνει πλάκες, για τη γυναίκα σου είσαι κακός σύζυγος γιατί δεν περνάς χρόνο μαζί της αλλά με τον φίλο σου. Γεγονότα τα οποία αλλάζουν έχοντας μια διάδραση μεταξύ κρινόμενου και κριτή, αν γίνει ο φίλος σου αφεντικό, αν συνειδητοποιήσεις ότι επιλέγοντας μια γυναίκα πρέπει να της δίνεις από το χρόνο σου κτλ.
Ποιοι είμαστε; είμαστε ο χαρακτήρας μας και το αποτέλεσμα των απόψεων των γύρω μας διαμορφωμένο από το χαρακτήρα μας.