Ανώνυμοι Βιβλιοφάγοι

Πόσο χάλια είναι η κατάστασή σου;

  • βιβλιοαδιάφορος

    Votes: 4 0,8%
  • βιβλιοφλέρτ

    Votes: 49 9,4%
  • βιβλιόφιλος

    Votes: 240 46,2%
  • βιβλιοφάγος

    Votes: 174 33,5%
  • βιβλιοφρικιό

    Votes: 46 8,9%
  • άλλο

    Votes: 8 1,5%

  • Total voters
    519
Βιβλιοφάγος ή Βιβλιόφιλος;

Δεν είδα να υπάρχει σχετικό θέμα!
Τις απόψεις σας!! Κα φυσικά τι πιστεύετε ότι είστε!
Για εμένα πάντως ο βιβλιόφιλος ίσως να του αρέσει να διαβάζει βιβλία...ίσως πολλά..ίσως τα πάντα! Ξέρει να κρίνει ένα βιβλίο ίσως...μπορεί να το νιώσει ίσως..

Πάντως προσωπικά μιλώντας...αν ανοίξεις το βιβλίο , βάλεις το πρόσωπό σου μέσα και πάρεις μια βαθειά εισπνοή...πως να μη σου έρθει η όρεξη να το φας;;;
 
Ψηφίζω πως είμαι βιβλιοφάγος, διότι:

Το βιβλίο είναι φίλος μου. Υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτό και σε εμένα, υπάρχει πολύ καλή χημεία.
Το βιβλίο επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μου, από τον τρόπο που σκέφτομαι μέχρι και τις προτιμήσεις μου σε ανθρώπους και καταστάσεις. Δε ξέρω πώς- αλλά με έχει διαμορφώσει.
Εμπλέκομαι πολύ σε ιστορίες που με συναρπάζουν, τόσο που έχω "βιώματα'' που δεν μου ανήκουν.
Το βιβλίο μου συμπαραστέκεται- αισθάνομαι πως εγώ κι αυτό είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Για έναν μονόχνωτο άνθρωπο όπως είμαι εγώ, κάτι τέτοιο δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Κάτι κοινότοπο: κάθε ιστορία είναι και μία εμπειρία.

Δε μετράω την αγάπη μου για τα βιβλία με γνώμονα το πόσα διάβασα μέσα σε ένα χρόνο. Ξέρω ότι έχω κερδίσει πάρα πολλά πράγματα χάρη σε αυτά, κι εξακολουθώ να κερδίζω.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όταν διαβάζω ένα βιβλίο που όχι απλά μου αρέσει πολύ, αλλά που θαυμάζω το αριστοτεχνικό λάξευμα της πλοκής, της δομής, της κάθε μικρούλας λέξης, τυχαίνει σε κάποιες σελίδες να νιώθω τις τρίχες στο κρανίο μου να σηκώνονται και τα μάτια μου βουρκώνουν. Όχι τόσο από την πλοκή όσο από τον έρωτα που νιώθω εκείνη την στιγμή γι' αυτό το πανέμορφο πράγμα που έχω στα χέρια μου. Θυμάμαι να το παθαίνω ξανά και ξανά με Ντοστογιέφσκη, και πριν λίγο το ξανάπαθα ξαναδιαβάζοντας Στινγκ Λάρσον.
 
Βιβλιοφάγος 100% τα 100% διότι:
1) Όταν πάω στα ψώνια με την γυναίκα μου και συναντήσω πάγκο με βιβλία, τέρμα τα ψώνια, η γυναίκα μου πάει μόνη της και ξέρει που θα με βρει μετά.
2) Στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας ο τελωνιακός έπαθε την πλάκα του όταν μου έκανε έλεγχο και είδε απλωμένα φαρδιά πλατιά επάνω επάνω 36 βιβλία όλα δεμένα.
3) Στην αρχή του έγγαμου βίου μου, η γυναίκα μου κόντεψε να με χωρίσει, επειδή λέει έδινα περισσότερη σημασία στα βιβλία μου απ' ότι σ' αυτήν. Άλλαξε κάτι μετά από 40 χρόνια; Όχι βέβαια, απλά το πήρε απόφαση.
4) Κόντεψα εγώ να χωρίσω την γυναίκα μου επειδή είχε τσακίσει μιά σελίδα από ένα βιβλίο που της είχα δώσει να διαβάσει.
5) Στο σπίτι μου βιβλία υπάρχουν παντού. Είναι τόσα πολλά που τα χώνω όπου βρω μέρος.
6) Ο μεγαλύτερος καβγάς που έχει γίνει στο σπίτι, ήταν επειδή έβγαλα από την βιτρίνα τα κρυστάλλινα ποτήρια Βοημίας και την γέμισα με βιβλία.
 
:χμ: Βλέπω είχα ψηφίσει βιβλιοφλερτ. Σεμνή και ταπεινη, μπράβο μου. Μάλλον έβλεπα μπροστά.
Τα τελευταία 2 χρόνια έχω αρχίσει και απομακρυνομαι από τη λογοτεχνια, επικίνδυνα. Μου έχει συμβεί και με μια άλλη μορφή τέχνης, στην οποία δεν έκανα πισωγύρισμα, εκτός από τις φορές που πιεζα τον εαυτό μου, διότι δεν ήθελα να πάει στράφι ο χρόνος που είχα αφιερώσει σε αυτή στο μακρινό παρελθόν. Φοβάμαι πως αν αφεθω, θα σταματήσω (και) το διάβασμα. Προβληματιζομαι...
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Μμμ, έχω περάσει από αυτό το στάδιο, με τα τελευταία χρόνια να αφιερώνω ελάχιστο χρόνο στην λογοτεχνία, μιας και με είχε τραβήξει μια άλλη τέχνη. Όπως κι αν έχει, αίσθημα τρέφουμε για το βιβλίο και είναι αληθινό. :)
Οπότε, @Τσίου, αν κάτι σε ευχαριστεί, γιατί πιέζεις τον εαυτό σου; Εσύ ξέρεις καλύτερα βέβαια, πως εννοείς το να μην πάει στράφι ο χρόνος, απλά θα σου έλεγα follow your heart. :ναι:
χωρίς το κάτισαρκ, όλα κοριοζούμια είναι για μένα :))))
 
γιατί πιέζεις τον εαυτό σου; Εσύ ξέρεις καλύτερα βέβαια, πως εννοείς το να μην πάει στράφι ο χρόνος
Μάλλον επειδή δεν με ευχαριστεί τόσο ή τα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και λανθασμένα μου βγαίνει η αποστασιοποίηση εκεί. Με το πάει στράφι ο χρόνος, εννοούσα ότι αν σταματήσω ένα χόμπι, στο οποίο ήμουν πιστή, στο κεφάλι μου μεταφράζεται ως χάσιμο χρόνου, γιατί θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο (δεν ξέρω τι), οπότε πιέζω τον εαυτό μου να μην αφήσω αυτό που κάνω, γιατί αν το αφήσω θα με αφήσει, και αυτό το έργο το έχω δει πολλές φορές. Είναι παρηγορητικό πάντως αυτό που λες, από την δική σου εμπειρία, διότι συνεχίζεις να διαβάζεις.
:μουάχαχα:και για μένα
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο που λειτουργεί κι εσύ ξέρεις καλύτερα εσένα. Γενικά θα έλεγα ότι καλό είναι να ακούμε τον εαυτό μας και ότι τα χόμπυ το έχουμε για να περνάμε καλά. Ίσως να έχεις "μπουκώσει" λίγο και να θες λίγο χρόνο. Πάντως για ότι χρειαστεί πες το μας και θα σε βοηθήσουμε, θα βάλουμε τα δυνατά μας να σε κάνουμε βιβλιοτζάνκι ξανά. :ναι: :))))
 
Τα τελευταία χρόνια θα έλεγα πως είμαι βιβλιόφιλη σε σχέση με παλαιότερα που ήμουν βιβλιοφάγος.
Ένα βιβλίο με συντροφεύει στο πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και γενικά πάσης φύσεως γεύμα :ρ σε ταξίδι, στη θάλασσα, στο λεωφορείο και αν μη τι άλλο κρύβομαι από τον κόσμο μέσα στις σελίδες του όταν χρειάζομαι χρόνο και χώρο για μένα.
Σίγουρα δεν τα φροντίζω ιδιαίτερα τα καημένα και όσο πιο αγαπημένο και πολυδιαβασμένο τόσο πιο ταλαίπωρο είναι.
 
Τα τελευταία 2 χρόνια έχω αρχίσει και απομακρυνομαι από τη λογοτεχνια,
Εχω αρχίσει να απομακρύνομαι απο τη λογοτεχνία τα τελευταία 10 περιπου χρόνια. Συνεχίζω να ειμαι βιβλιοφάγος, αλλά ειμαι πολύ πιο επιλεκτική και διαβάζω πιο πολύ non-fiction. Επιστημονικά κυρίως, άλλά και ιστορία, πολιτική και οικονομία. Ξαναδιαβάζω βιβλία που εχω αγαπήσει. Επισης, σπάνια αγοράζω πλέον βιβλία. Τα περισσότερα βιβλια που μπαινουν και παραμένουν στο σπίτι ειναι δώρα απο φιλους, τα υπόλοιπα τα δανείζομαι απο τη βιβλιοθήκη ή αγοράζω (μερικές φορές) e-books.
 
Βιβλιοφάγος που πάω να γίνω βιβλιοφρικιό. Διαβάζω το τελευταίο βιβλίο που μου έχει μείνει και έχω φάει φρίκη γιατί δεν έρχονται τα άλλα που έχω παραγγείλει εδώ και 10 μέρες. Ας όψεται το lockdown και ειδικότερα τα κούριερ που δεν μπόρεσαν για άλλη μια φορά να οργανωθούν σωστά. Είναι κλειστή και η Δημοτική Βιβλιοθήκη και είμαι να με κλαίνε οι ρέγγες από το στερητικό σύνδρομο. Για να αισθάνομαι καλά πρέπει να έχω τουλάχιστον 5 βιβλία να με περιμένουν. 'Εχω και κάποια μισοδιαβασμένα επειδή δεν τα άντεχα και θα αναγκαστώ πάλι να τα διαβάσω παρόλο που δεν μου άρεσαν. Μπου χου χου κλαψ λυγμ :κατάρα:
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
@Λένκοβιτς, δύσκολη κατάσταση, πραγματικά! Αν δοκίμαζες να διαβάσεις ξανά ένα αγαπημένο σου βιβλίο, κάποιο που μπορεί να το έχει ξεθωριάσει η μνήμη, μήπως θα περνούσε ευκολότερα ο χρόνος μέχρι να έρθουν οι παραγγελίες σου; Αυτός ο "σταματημένος χρόνος" είναι ιδανικός νομίζω, μιας και όταν έχουμε προκλήσεις αδιάβαστων βιβλίων γύρω μας, δύσκολα θα πιάναμε ένα ήδη διαβασμένο (τουλάχιστον όσον με αφορά).
 
@Λένκοβιτς τι εννοείς; Δεν έχει καμία 30αρια αδιάβαστα; Υπάρχουν δηλαδή και φυσιολογικοί άνθρωποι θες να μου πεις; :ρ
Me? Normal? No! Αν δεν ήταν το ταμείο μείον θα σου'λεγα εγώ πόσα θα είχα αδιάβαστα να περιμένουν. Πάω να κλάψω. Bye :(
 
Βλεπω ειχα βαλει το βιβλιοφαγος αλλα πλεον έχω περάσει στο βιβλιοφρικιο. Βασικα στην πορεια της ζωης μου έχω περασει και απο τα πέντε σταδια που αναφερονται. Σαν εφηβος ξεκινησα στο βιβλιοφερτ. Περασα στο βιβλιοφιλος και μετα για καποια χρόνια στο βιβλιοαδιαφορος. Κατοπιν μεταπηδησα στο σταδιο του βιβλιοφαγου και τα τελευταια δυο χρόνια μπορω να πω οτι έχω γινει βιβλιοφρικιο!
 
Top