Ανώνυμοι Βιβλιοφάγοι

Πόσο χάλια είναι η κατάστασή σου;

 • βιβλιοαδιάφορος

  Votes: 4 0,8%
 • βιβλιοφλέρτ

  Votes: 49 9,4%
 • βιβλιόφιλος

  Votes: 240 46,2%
 • βιβλιοφάγος

  Votes: 174 33,5%
 • βιβλιοφρικιό

  Votes: 46 8,9%
 • άλλο

  Votes: 8 1,5%

 • Total voters
  519

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
...και εγώ εκεί κινήθηκα για το 2012. Αυτά που ανέφερα είναι για τους 2 πρώτους μήνες του 2013. :)
τότε όντως, μάλλον έχεις κερδισμένη την θέση σου ανάμεσα στα βιβλιοφρικιά..

( διαβάζω κάπως βιαστικά τελευταία τις αναρτήσεις..)
 
Η σχέση μου με τα βιβλία δεν είναι μήτε φιλική για να χαρακτηριστώ βιβλιόφιλος, μήτε γαστρονομική για να χαρακτηριστώ βιβλιοφάγος, ούτε και μπορεί να αναχθεί στην κατηγορία του βιβλιοφρικιού, για λόγους αισθητικής.

Θα ταίριαζε πιστεύω στην περίπτωση μου (γιατρέ), ο όρος: βιβλιοφλέρτ, μα επειδή το φλερτάρισμα είναι μια ενασχόληση που ενδελεχή την περίπτωση να μην έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ούτε και αυτός ο χαρακτηρισμός με αντιπροσωπεύει απόλυτα, επειδή στην περίπτωση μου, το οποιοδήποτε φλερτ με το εκάστοτε βιβλίο – το οποίο ξεκινά με την πρώτη ματιά στο ράφι του βιβλιοπωλείου προκαλώντας με έτσι να το πλησιάσω, να το αγγίξω, να το χαϊδέψω, να το ανοίξω, να το μυρίσω και κατόπιν να χαθώ ολοκληρωτικά μέσα του - πάντα καταλήγει στο κρεβάτι μου (συγγνώμη γιατρέ μου, στην βιβλιοθήκη μου ήθελα να πω)! :)

Ως εκ τούτου λοιπόν, δημιουργώ μια καινούργια κατηγορία, η οποία δεν δηλώνει απλά την αγάπη μου για τα βιβλία, αλλά τον ανεξάντλητο έρωτα μου, που ανάλογα με το αντικείμενο του πόθου μου, την εκάστοτε χρονική στιγμή που τυγχάνει και εισέρχεται στη ζωή μου ένα νέο, ανεξαρτήτου ηλικίας φυσικά, με κάνει να σκιρτώ ερωτικά, με την ίδια ένταση και το ίδιο απαράλλακτο πάθος κάθε φορά.

Έτσι λοιπόν κατατάσσω (γιατρέ μου) την περίπτωση μου, στην κατηγορία του βιβλιοεραστή, και ως εκ τούτου ψηφίζω : άλλο, εις την δημοσκόπηση σας.
 
Δυστυχώς και εγώ μεγάλωσα σε ένα σπίτι που δεν υπήρχε κανένα βιβλίο, η γνωστή ιστορία: η μαμά και ο μπαμπάς απόφοιτοι Α δημοτικού και σε 12ωρα εργασίας μια ζωή. Επιπλέον και τα δύο μεγαλύτερα μου αδέλφια δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τη λογοτεχνία (παρόλο που ο ένας ήταν άριστος μαθητής). Δεν διάβαζα λοιπόν και εγώ καθόλου. Στην Ε δημοτικού είχαμε μια δασκάλα που είχε την «τρελή» ιδέα (για τα τότε χρόνια) να φέρουμε όλα τα παιδιά από όσα βιβλία θέλουμε και να τα βάλουμε σε μια βιβλιοθήκη (εκείνες τις χακί με τα τζάμια, οι πιο παλιοί θα θυμάστε) από την οποία θα μπορούσαμε να τα δανειζόμαστε.
Τότε δημιουργήθηκε για μένα μια κλειδαρότρυπα (ας πούμε) από όπου μπορούσα να κοιτάξω λίγο μέσα στο σπίτι της λογοτεχνίας. Μυστικοί εφτά, οι 5 φίλοι και άλλα πιο σοβαρά, Λουντέμης, Σωτηρίου, βιβλία που έφερναν οι συμμαθητές και εγώ τα δανειζόμουν (κατάφερα να έχω και τη διαχείριση της βιβλιοθήκης). Τα αγάπησα αυτά το βιβλία και άρχισα σιγά σιγά να προσπαθώ να βρω και άλλα. Τίποτα συγκλονιστικό, παρόλο που είμαι από μεγάλη πόλη η βιβλιοθήκη της περιοχής δεν είχε σχεδόν τίποτα και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να κατέβω στο κέντρο. Διάβαζα λοιπόν, με αργούς ρυθμούς και χωρίς να έχω εμμονή με αυτό.
Η πόρτα άνοιξε διάπλατα στα 11 μου, κάτι έπαθα και χρειάστηκε να νοσηλευτώ για κάποιες μέρες. Μια θεία μου έρχεται να με δει και μου φέρνει «Ανατολικός και Δυτικός άνεμος» και «Αστραδενή». Εκεί κόλλησα για πάντα (και το χρωστάω σε αυτήν, οκ μπορεί η λατρεία αυτή να εκδηλωνόταν αργότερα αλλά ποτέ δεν ξέρεις). Όλο το χαρτζιλίκι σε βιβλία, δώρα μόνο βιβλία, τα έβλεπα να γεμίζουν τα ράφια (και το μυαλό μου) και ένοιωθα χαρά.
Από τότε αποφάσισα ότι όταν μεγαλώσω θέλω να ασχοληθώ με τα βιβλία. Συγγραφέας δεν θα μπορούσα να γίνω, μεταφράστρια ούτε, βιβλιοθηκονομία που ήθελα να σπουδάσω δε με αφήναν (άλλο κόλλημα των γονιών τότε, «σε ΑΕΙ θα πας τέρμα και τελείωσε!!» Και εγώ πήγα. ) ένα μου έμενε, να δουλέψω σε βιβλιοπωλείο. Το έκανα, έκανα και ένα δικό μου αλλά δεν πήγε καλά (το λέω για μια κοπέλα που το έχει για όνειρο, δεν υπάρχουν πλέον μικρά βιβλιοπωλεία που να σου εξασφαλίζουν και τη συνέχιση τους και την επιβίωση σου, άντε να ναι μετρημένα στο ένα χέρι, υπάρχουν τα μεγάλα και τα άλλα, τα φωτοτυπάδικα που έχουν και βιβλία) το έκλεισα και ξαναγύρισα υπάλληλος σε κάποιο άλλο. Εκεί έβγαζα όλη μέρα φωτοτυπίες αλλά είχα απεριόριστη πρόσβαση σε ό,τι έβγαινε και ό,τι ήδη υπήρχε, το έπαιρνα, το διάβαζα, το γυρνούσα πίσω. Μπορεί να πέρασε και καιρός που να διάβαζα 10, 20 βιβλία το μήνα, χαζές αναγνώσεις τώρα που το σκέφτομαι, δεν μου έμεινε τίποτα, ουσιαστικά βεβήλωσα αυτό που λάτρευα. Κάποια στιγμή ξέφυγα από αυτό, έκανα και μια αποχή περίπου 2 μήνες (όπου διάβασα μόνο ένα βιβλίο και αυτό ήταν του Σενταρης, οπότε δε μετράει ;P ) και πλέον διαβάζω 5 με 6 το μήνα, κάποιες φορές παραπάνω αλλά, πλέον, αυτές είναι λίγες.
Τι κατεβατό έγραψα.. .συγνώμη παιδιά, θεωρήστε ότι είναι απάντηση στο νήμα + το βιογραφικό μου :P
 
Την χειρότερη μπορώ να πω. Σίγουρα σε σχέση με παλιότερα οι σχολικές βιβλιοθήκες έχουν γίνει, κατά κάποιον τρόπο, θεσμός. Το θέμα είναι όμως πως τις χρησιμοποιούν... Οκ υπάρχουν στα σχολεία, είναι όμως "ζωντανοί" χώροι; Ενθαρρύνονται τα παιδιά να τις χρησιμοποιήσουν; Οι δάσκαλοι / καθηγητές ωθούν τα παιδιά σε μια , υποτυπώδη έστω, ανάλυση των όσων διαβάζουν; (και εδώ θα ήθελα να ακούσω σκέψεις από ανθρώπους που είναι σε αυτά τα λειτουργήματα, σίγουρα κάποιοι θα υπάρχουν εδώ μέσα).
Αυτό που μου έχει μείνει ως εικόνα, μετά από τόσα χρόνια στο χώρο του βιβλίου, είναι ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα. Τα παιδιά από την άλλη το θεωρούν αγγαρεία να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο τους χρόνο σε κάτι που δεν συνδέεται με μια οθόνη.
Σίγουρα υπάρχουν δάσκαλοι (γιατί με αυτούς ξεκινάν όλα) που διαφέρουν. Έχω δει δάσκαλο να ξοδεύει δικά του χρήματα, για να δημιουργήσει μια «γωνιά βιβλίου» στην τάξη του (και τον βοήθησα δίνοντας του τα βιβλία σε τιμή κόστους και χαρίζοντας και έναν ικανοποιητικό αριθμό, το 90% των βιβλιοπωλών θα το έκανε, δεν είναι ότι εγώ είμαι καλός άνθρωπος). Από την άλλη έχω δει δάσκαλο να δίνει λίστα με προτεινόμενα βιβλία σε παιδιά ΣΤ δημοτικού από τα οποία τα 2/3 ήταν σε καθαρεύουσα (θεωρώ ΠΟΛΥ σημαντικό το τι πρωτοδιαβάζει ένα παιδί, αν κάνει λάθος αρχή μπορεί να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά) και το άλλο 1/3 ήταν καταργημένο (φαντάζομαι ότι είχε κάνει τη λίστα στην αρχή της καριέρας του και την κράτησε για πάντα).
Όσον αφορά τα διάφορα προγράμματα φιλαναγνωσίας (αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα), στη μιζέρια (και μη με κατηγορήσετε) της δικής μας πραγματικότητας, δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα… (θα θυμάστε τη διαμάχη μεταξύ 2 πολύ δυνατών εκδοτικών οίκων, όταν ξεκίνησε ένα τέτοιο πρόγραμμα στα δημοτικά μας, τα όσα διάβασα τότε μόνο κλάματα μου προκάλεσαν γιατί για γέλια, δυστυχώς, δεν ήταν).
Απαισιόδοξα τα βλέπω τελικά...
 
Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει όσα βιβλία θα έπρεπε (καμιά 400αριά μόνο), γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να με κατατάξει στους Βιβλιόφιλους αντί στους Βιβλιοφάγους. Όμως λόγω του εθισμού μου στα βιβλία (δεν μπορώ να πάω για ύπνο αν δεν έχω διαβάσει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο, και έχω πάντα ένα βιβλίο στη τσάντα μου σε περίπτωση που βρεθώ σε κάποιο χώρο αναμονής) και από το γεγονός ότι το σαλόνι μου μοιάζει με δανειστική βιβλιοθήκη αλλά εξακολουθώ να αγοράζω βιβλία, επιτρέψετε μου να κατατάξω τον εαυτό μου στους βιβλιοφάγους.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
νομίζω πως περισσότερο έχει να κάνει με το μέγεθος του εθισμού και της λατρείας, παρά με το ιστορικό.. :ναι:
 
Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει όσα βιβλία θα έπρεπε (καμιά 400αριά μόνο), γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να με κατατάξει στους Βιβλιόφιλους αντί στους Βιβλιοφάγους. Όμως λόγω του εθισμού μου στα βιβλία (δεν μπορώ να πάω για ύπνο αν δεν έχω διαβάσει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο, και έχω πάντα ένα βιβλίο στη τσάντα μου σε περίπτωση που βρεθώ σε κάποιο χώρο αναμονής) και από το γεγονός ότι το σαλόνι μου μοιάζει με δανειστική βιβλιοθήκη αλλά εξακολουθώ να αγοράζω βιβλία, επιτρέψετε μου να κατατάξω τον εαυτό μου στους βιβλιοφάγους.
400 βιβλια σε ποσα χρονια;Γιατι,αν τα εχει διαβασει σε 20 χρονια,οκ δεν εισαι βιβλιοφαγος.Αν ομως τα εχεις διαβασει σε-ας πουμε-5 χρονια,ε τοτε...
 
Δηλαδή αν κάποιος έχει διαβάσει 400 βιβλία σε 20 χρόνια πιστεύετε ότι είναι λίγα;; :χμχμ: Πόσο πρέπει να διαβάζει κανείς περισσότερο και να είναι ταυτόχρονα και φυσιολογικός άνθρωπος; Θέλω να πω ωραίο το διάβασμα, το αγαπάω και δεν μπορώ χωρίς βιβλία , διαβάζω πολύ και δεν θα άντεχα σε ένα κόσμο χωρίς βιβλία αλλά γενικά πέρα από αυτό κάνω και πολλά άλλα :μαναι:
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μαργαρίτα.. οπως βλεπω απο το goodreads, την κατοσταρα την εχεις ηδη συμπληρωσει, και εισαι ακομη πολυ μικρη, οποτε.. εισαι σε καλο δρομο ;)


Κατα τα αλλα.. δικιο εχεις Μαργαριτα μου, και ας μην ξεχναμε και το ειδος των βιβλιων που διαβαζει κανεις. Πχ Αθλιοι, πολεμος και ειρηνη, τον θελουν τον χρονο τους, απο καποια αλλα που βγαινουν με μερικες μερες
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
400 βιβλία σε 20 χρόνια, σημαίνει 20 βιβλία τον χρόνο κατά μέσο όρο. Ε, κάτι είναι. :)
 
Όταν ήμουν μαθήτρια διάβαζα μεν λογοτεχνικά βιβλία (Ι. Βερν, Κ. Ντίκενς) με πολύ αργούς ρυθμούς δε, διότι είχα τα μαθήματα μου καθώς και μια μανία για κόμιξ, Μίκυ Μάους, Ποπάυ, βιβλία των Μικρών Εξερευνητών, Κλασικά Εικονογραφημένα, διάφορες παιδικές/νεανικές εγκυκλοπαίδειες και βέβαια περιοδικά τύπου Κατερίνα, Μανίνα, Ταρζάν κλπ. Οπότε, παρ' όλο που διάβαζα αρκετές ώρες κάθε μέρα, συνήθως δεν επρόκειτο για actual βιβλία. Στα 20'ς παραμέλησα κάπως το διάβασμα, λόγω ορμονών αντιλαμβάνεσθε ότι είχα άλλα πιο ενδιαφέροντα πράγματα να ασχοληθώ κλπ κλπ. Διάβαζα περισσότερο ξένη λογοτεχνία (μυστηρίου και thillers.) Μετά τα 27 μου ξεκίνησα να διαβάζω πιό εντατικά, ασχολήθηκα με πιό σοβαρά αναγνώσματα και αγάπησα την ελληνική λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια έγινα βιβλιοφάγος. Για παράδειγμα πέρσι διάβασα 100 βιβλία, όπως ήταν και ο στόχος μου. Αλλά αν συμπεριλάβώ οτιδήποτε έχω διαβάσει μέχρι τώρα και όχι καθαρά τα βιβλία σίγουρα μιλάμε για αστρονομικά νούμερα. :)
 
100;;;;; :ααργκ::ααργκ:

τι βιβλία ήταν αυτά τα 100; μεγάλα; μικρά; κλασσικά; τι είδους ήταν; βλέπω κόσμο που διαβάζει πχ 7 βιβλία μέσα σε μια εβδομάδα και πραγματικά αναρωτιέμαι αν πρόκειται για βιβλία τύπου "Το στοιχειωμένο σπίτι" του Ντίκενς ή "Οι μεγάλες προσδοκίες" του Ντίκενς πάλι.
 
Μιλάμε για 26,008 σελίδες συνολικά, άρα μέσο όρο 260 σελίδες το κάθε βιβλίο. Τα περισσότερα είναι λογοτεχνικά, τόσο ελληνικά όσο και ξένα (από Ευγενία Φακίνου μέχρι Φρέντυ Γερμανό και Αλκυόνη Παπαδάκη. Κάποια από αυτά είναι επιστημονικά (βιολογία, φυσική, ψυχολογία κλπ). Πάντως είναι όλα πολύ σοβαρά και δύσκολα βιβλία, δεν μιλάμε για κόμιξ ή Άρλεκιν. Μπορείς να τα δεις όλα στο προφίλ μου στο Goodreads.
 
εγώ προς το παρόν διαβάζω το 40ο μου για το 2013 αλλά τελικά δεν έχει και τόσο σημασία ο αριθμός των βιβλίων όσο το τι διαβάζεις και το τι σημαίνει για εσένα αυτό που διαβάζεις
 
Σίγουρα μετρά η ποιότητα και όχι η ποσότητα γιατί στο κάτω-κάτω δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά χόμπυ. Και βέβαια όπως είπε και η Αλίκη πιό πάνω, υπάρχουν βιβλία που είναι πιό μεγάλα ή δύσκολα απο άλλα, τα οποία δεν μπορείς να ξεπετάξεις μέσα σε μια βδομάδα. Παρ' όλ' αυτά, θα σύστηνα σε όλους να δοκιμάσουν το Reading Challenge του Goodreads, βάζοντας για μια χρονιά ένα υπερβολικά ψηλό στόχο (π.χ. 100 βιβλία) Προσωπικά, μου έδωσε κίνητρο να ξεπεράσω τις ίδιες μου τις ικανότητες, να αποτοξινωθώ απ' την τηλεόραση, και ν' ανακαλύψω καινούριους συγγραφείς, μερικοί από τους οποίους έγιναν οι αγαπημένοι μου. Για πρωτή φορά άρπαζα στην τύχη βιβλία από το ράφι της βιβλιοθήκης χωρίς να το πολυσκέφτομαι όπως συνηθίζω, κι έτσι είχα την τύχη να πετύχω κάποια "κρυμμένα διαμαντάκια" που υπό άλλες συνθήκες θα είχα παραβλέψει. Όταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά από το ξενύχτι τελείωσα τις τελευταίες σελίδες του εκατοστού βιβλίου (ήταν το Λοστρέ του Λένου Χρηστίδη) δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά πήρα. Πραγματικά, είναι ένα απ' τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανη.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ δεν διαβάζω πολλά και μήτε πολυκαταλαβαίνω αυτόν τον "στόχο" εκεί στο Goodreads. Μου μοιάζει κάπως ψυχαναγκαστικός, να πω την αμαρτία μου. Μπορεί να περάσει χρονιά που να διαβάσω πολύ λίγα βιβλία κι από αυτά μερικά να είναι ξαναδιαβάσματα αγαπημένων. Νομίζω πως ποτέ δεν έχω φτάσει 50 σε μια χρονιά, και μάλλον μήτε θα το ήθελα. Μπράβο στους δεινούς αναγνώστες, πάντως.
:)
 
Μου φαίνονται τόσο πολλά τα 50 και τα 100, σχεδόν αδύνατα!! Για μένα πιστεύω 30 είναι μια χαρά το χρόνο, αν και ο στόχος στο goodreads είναι κομματάκι αγχωτικός και νομίζω ότι για κάποιο διάστημα μου είχε κόψει πολύ τη φόρα.
 
Κι εμένα μού φαίνονται υπερβολικοί αυτοί οι αριθμοί!! Αν και στο goodreads έβαλα ως στόχο τα 50 το έκανα μόνο και μόνο για να καταφέρω να διαβάσω έστω τα μισά :))))
Μπράβο πάντως όσοι βρίσκουν το χρόνο και διαβάζουν τόσα πολλά βιβλία. Εγώ αν και άνεργη αυτή την εποχή, όλο και κάτι θα με εμποδίζει από το να διαβάζω όσο θα ήθελα...
 
Top