Η θεία (σύγκρυο) Ελλη προτείνει

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όχι, εντάξει. Μου αρέσει πολύ η κανέλα, οπότε μισό κιλό είναι εντάξει. Να φτουρίσει.

Κεϋλανέζα βάλε παραπάνω. Ας πούμε 60 κιλά, αναλόγως και το ύψος. :))))
 
Να βάζεις Κανέλα Κεΰλάνης.
Η άλλη είναι υποκατάστατο και περιέχει καρκινογόνες ενώσεις πχ κουμαρίνη! :))))
Μήηηπως εχεις πρόταση με ονομασία προέλευσης και για καπνιστή πάπρικα; Γιατι εγώ ετσι τρώω το γιαούρτι.

Χθες, σε μια πολύ ομορφη κάβα, κι ενω εχει ξεκινησει ενα μινi σεμιναριο αναφορικά με το ροζέ κρασί, η συζήτηση, ως συνήθως, οδηγηθηκε στις μπύρες και μου πρότειναν, αφού ο νεαρός μου πηρε συνεντευξη για τις μπύρες που προτιμώ, αυτή. Πολύ έντονη και φρουτώδης γευση, αρκετά δυνατή, με επιγευση sinecod.:))))
 
Δεν γράφεις καλύτερα μια συνταγή για φακές;;:θρρ:
Μπορεί εσύ να ειρωνεύεσαι, αλλά εγώ πάντα σοβαρολογω, όταν μιλάω για φακές. Οπότε δώσε βαση:
Για αρχη, θα πας να αγοράσεις φακές.
Θα παρεις τις κλασικές (ψιλές), θα παρεις τις μαυρες (μπελούγκα), θα πάρεις και τις πορτοκαλί.
Όταν πας σπίτι, πιες κατι γιατι θα εχεις ιδρώσει με τόσα ψωνια και πανε στην κουζίνα, στάσου μπροστά από την κουζίνα κι αναψε 3 μάτια (για να εξοικονομήσεις χρονο), τοποθέτησε ισαριθμες κατσαρόλες με νερό, και βαλτο να βραζει.
Εν τω μεταξυ, εχεις συνειδητοποιήσει πως δεν εχεις ψωνισει τα υπόλοιπα υλικά (πού εχεις το μυαλό σου, όταν πας σ/μ; ) οπότε ειτε θα κάνεις το παρακάτω βήμα είτε θα το αφησεις για μετα, αφου εχεις επιστρεψει από το σ/μ, έχοντας στις σακούλες τα παρακάτω:
Δυοσμο και μαϊντανό
Κρεμμυδακια φρέσκα
Τοματινια βελανιδια ή ντοματα κλασικη. Firm
Πορτοκάλια 2-3
Λεμονι
Μουσταρδα
Λαδι μην παρεις, εχεις.
Πέστροφα καπνιστη, όχι κονσέρβα. Σε ψυγειο θα τη βρεις. (Όχι στο δικό σου, στο ψυγειο του σ/μ)
Θα βράσεις τις φακές όσο θες. Εγω θελω λίγο. Οι μαυρες θελουν περισσότερο χρόνο. Οι πορτοκαλί, τον λιγότερο. Γνωμη μου είναι να μην βρασουν σε δυνατη θερμοκρασία γιατι σκάνε. Εγω τις προτιμώ ολοκληρες, τελος πάντων.
Αν φτιαξεις πολλές (να φτουρίσουν :))))) κι εισαι ψυχαναγκα σαν μια γνωστή μου, βαλε τις υπόλοιπες σε διαφορετικα μπολακια. Ιδανικά, βρες μπολάκια στο αντιστοιχο χρώμα των φακών. (!!)

Τα υπόλοιπα:
Σε καρέ ντομάτες, μόνο τη σαρκα.
Ψιλοψιλοψιλοκομμένα τα μυρωδικά.
Ψιλοκομμένο το κρεμμύδι.
Πορτοκάλι φιλετο. Αν δεν ξερεις τι είναι αυτό, ψαξε στο you tube να δεις πώς να το κανεις εύκολα. Ουσιαστικά, οι φετες του πορτοκαλιου, χωρις περιβλημα και κουκούτσια. Εγω κατά βαση θελω 4 πορτοκάλια για να παρω καμια 10ρια φετες. Γκουφυ.
Λοιπόν, και τωρα η ώρα της συνθεσης:
Παρε μια ωραια σαλατιέρα, όχι πολύ ψηλη, ούτε πολύ φαρδια. Μιαν ωραια. Βαλε μεσα όσα υλικα θες, ανακάτεψε τα κι από πάνω πέτα ταχα μου δηθεν τυχαια, τα φιλέτα του πορτοκαλιου και τα κομμάτια της πέστροφας.
Παρε ένα βαζακι, ριξε μεσα λαδι, αλάτι, λεμονι, μουσταρδα (εγω προσθετω και χυμο πορτοκαλιου), κουνα το καλά και ριξε το πανω στη σαλάτα.

Όχι, δεν μπορείς να βαλεις κατι ακόμη. :όχιόχι:
Όχι, μην αντικαταστησεις κατι με κάτι άλλο, ετσι είναι η συνταγή κι αμα σου αρεσει.:όχισουλέω:


:σαςευχαριστώ:
 
@Έλλη Μ
Ευχαριστώ για τη συνταγή θεία Έλλη!:αγκαλιά:

Παρ' όλα αυτά έχω κάποιες απορίες!

- Με χύτρα δε θα ήταν πιο γρήγορη ή διαδικασία και λιγότερα τα σκεύη;; (για πλύσιμο)
- Τις φακές δε θα την ξεδιαλέξω;;
- Αναλογίες φακής / νερού;
- Τοματίνια ή ντοματίνια;;
- Στα κρεμμυδάκια βάζω και το πράσινο και άσπρο μέρος τους;

Κατά τα άλλα φαίνεται νοστιμότατη η συνταγή και μόλις την πετύχω θα ανεβάσω φώτο εδώ στο νήμα της Θείας Έλλης.

Μου έφυγες ο καφές από το στόμα με Ζήκο και φακές.

Μα που έχω τ μυαλό μου;;

Α ναι! Και :φιλί:
 
Είναι γένος θηλυκού, άρα δεν θα μου αντισταθεί!!:φιρουλί::φιρουλί:
Αυτο απο πού το τσιμπησες; Απο κεινα τα ημερολογια τοίχου που καθε μερα κρυβει ενα γνωμικο στην πισω σελιδα ή απο κεινα τα πλεχτα τυπου "Καλημερα!" που κρεμαν στους τοιχους;;
ΕπιτΎχια ατακα, κατευθειαν απο τη δεκαετια του '80.
Του περασμενου αιωνα :))))
.
 
Που λες, @Φαροφύλακας, μέρες τώρα σπάω το κεφάλι μου να σκεφτώ τι ταιριαζει σε αυτό σου το σχόλιο:
Όταν π.χ. διαβάζω τις συνταγές της Έλλης, σκέφτομαι πως θα ήταν πιο λογικό να ήταν έτσι γραμμένοι οι τσελεμεντέδες.
Και μάντεψε! Τι του ‘χω εγώ τι τούυυυ χωωω!!

Στον θειο Δημήτρη, λοιπόν, με την ελπίδα να δουμε και καμια φωτογραφία εδω πέρα.

Ξέρω ότι λένε για σένα οι ανθρωποι που ζήσατε μαζί πως τα μακαρόνια τα κάνεις λίγο στην τύχη, με ό,τι υλικά τυχαινει να εχεις τριγύρω ή τριμέσα (στο ψυγείο, εννοω) και γενικα αυτό το σεβομαι. Σε άνδρες και γυναίκες. Όμως, για την συνταγη που θα σου γράψω λίγο παρακάτω, αυτά που ήξερες, θέλω να τα ξεχάσεις. Καλά, μην τα ξεχασεις τελείως τελειως, κάνε λιγο το σκόντο σου για χάρη μου, για χαρη της μαγειρικής (τέχνης, όχι της σόδας) και για χαρη των απανταχού θαυμαστών (ή θαυμαστριών) σου (ή μου). Και εν πάση περιπτώσει, νεοι άνθρωποι ειμαστε, ας πειραματιστούμε μια φορά και να διαπιστώσουμε πώς ειναι ναζί κανεις (κανεις κανείς!!!!) με το γράμμα του σεφ.

Δεν θα μαγειρέψω εγω για σενα (επαναστατεί η φεμινίστρια μεσα μου #not) ομως θα σε καθοδηγω σε όλο το δρομο, θα ειμαι διπλα σου να σε ενθαρρύνω να μη χαθεις στις τεχνικές λεπτομέρειες, ε και να φάμε καποια στιγμη, τελος παντων!

Επιμελησου τη μουσική, σου εχω εμπιστοσυνη. Αλλα! (σηκωνω φρύδι) Αν εχεις διάθεση για εκείνα τα ανατολίτικα που σου αρεσουν κι εγω πραγματικα δεν αντέχω, θα μου επιτρέψεις να φορέσεις ακουστικά ή εγω ωτοασπιδες. Μη μου ανησυχείς, θα συνεννοούμαστε με σηματα. Καπνού. Οοοοοοχιιιι, καλο μου παιδι! Δεν αναβω τσιγάρο, το υπόσχομαι. Θα ανάψω τον φούρνο,, τι στα κομμάτια! καποια στιγμη θα καπνίσει.

Τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στο πολυθρύλητο αποτελεζμα ειναι τα ακολουθα:

Θα επισκεφτεις το καταστημα από όπου προμηθεύεσαι τις αποξηραμένες σου μπανανες και θα ζητησεις καρυδια, φιστίκι Αιγίνης και ροζ πιπερι (ολόκληρο, οχι τιποτε τριμμενο. Θα σου πω μετα, παρε εσυ!).

Προκυπτουν αμεσως δυο ερωτηματα, οσο αφορα το φιστίκι:
  1. Αν πάρεις με κέλυφος
  2. Αν πάρεις αλατισμένο ή ανάλατο.
Παρολο που εμπιστευομαι την κριση και την αντίληψή σου, θα σου πω τη γνωμη μου, μιας και εγω σε αντιστοιχα διλήμματα πολλαπλων επιλογων, πελαγοδρομω. Παρε καθαρισμενο. Ειτε αλατισμένο ειτε ανάλατο. Αν, μεχρι την επιστροφή σου, κατανάλωσης κάμποσα, φρόντισε, σε παρακαλέσω, να μείνουν 50γρ καρύδια και 150γρ φυστίκι. (δεν μπορω να αποφασισω αναμεσα στο φυστίκι και το φιστίκι)

Οπως τοσες και τοσες συνταγες, γιατι να διαφερει αυτη; Ε ρω τω. Και απαντω, δεν διαφερει, θελει και αυτη την ελιτσα της, 25γρ πρασινες και 25γρ μαυρες. Ο Ταμπουκι σε ενα βιβλιο του περιεγραφε μια γυναικα που ειχε ματια μαυρες ελιες και πολυ μου αρεσε, στη δουλιτσα μας εμεις. Ας μην μπεις στη διαδικασια αποπυρηνοποιησης (ξεκουκουτσιασμα :)))), μην ψαχνεις λεξικά και οδηγους επιβίωσης) ειναι σατανικες οι σκασμενες, παρε βαζακια με ετοιμες ροδελιτσες.

Οπωσδηποτε χρειαζομαστε ενα μεγαλο κρεμμυδι. Μη μου ζητησεις to define μεγαλο!! Εμεις οι παλιες με το ματι μαγειρεύουμε.

Γάλα και γιαούρτι, 100ml απο το πρωτο και 250γρ απο το δευτερο. Στραγγιστο. Τι ποσα λιπαρα;! 🤦. Ξερω γω, να πουμε 5; Να πουμε 2;;
Η πρασιναδα που ξερεις οτι ταιριαζει αλλα δεν θυμασαι το όνομά της ειναι μαϊντανος.
Ενταξει; Τα εχουμε ολα; Οοοχι, δεν με προσέχεις, ωστε να προβαινεις σε διορθωτικές κινήσεις, οποτε χρειαζεται! Μακαρονια δεν θεεελουμε; Θελουμε. Για την ακριβεια, θελουμε κατι σε κοντο (σαν εμενα :ουχ:), πεννες ή στριφτουδια. Αν προτιμας τις πεννες, επειδή παίζεις και κιθάρα (Ντόινγκ!), παρε εκείνες τις πιο μικρές, χωρις ριγες. Αν προτιμας στριφτουδια, επειδη παιζεις και καποιο αλλο μουσικο οργανο που τωρα μου διαφευγει, παρε οποια βρεις. Αν δε βρεις, πες μου να σου φερω εγω.

Να αρχισουμε με τα αυτονόητα; *Μεχρι να ολοκληρωσεις ενα διπλο αξελ και τριπλο φλιπ, θα ειναι ετοιμα τα ζυμαρικα*

Βρασε τα μακαρόνια σε αλατισμενο νερο, κρατώντας τον χρονο που ορίζει η συσκευασια.

Εχεις μουλτιμιξερ; Οχι;! Βρε, τι θα γινω εγω με σενα!!
Αντε καλα, πιασε δυο σακουλακια τροφιμων και βαλε μεσα τους ξηρους καρπους. Δεστα (οχι μεταξυ τους, παιδι μου!), παρε το αλουμινοχαρτο κι αρχισε να τα βαρας μεχρις οτου ερθουν σε μορφη τριμμενη. Αααα! Δεν θελω ηττοπαθεια, μπρατσα θελω και δυναμη! :)))):))))
Αφου καθαρισεις το κρεμμυδι, να το τριψεις στον τριφτη.
Σε μεγαλο τηγανι, βαλε λαδι. Με τη σειρα να μπουν πρωτα τα φιστικια, στη συνεχεια το κρεμμυδι κι αφου κρινεις οτι ηγγικεν η ωρα, το καρυδι.
Οταν εχουν απορροφησει το λαδι, ριχνες με καποια χαρη το ροζ πιπερι. Ειπαμε, με το μάτι.

Ειδες; Τα δυσκολα εγιναν, ολα τα υπολοιπα will fall into place (ή plate) in a jiffy. Ενσωματωσε το γιαουρτι στο γάλα (ή το ανάποδο) και ριξε το μείγμα μεσα στο τηγανι (ειπαμε οτι το τηγανι πρεπει να ειναι μεγαλο, ε; Και γουοκ να ειναι, μια χαρα την κανει τη δουλεια του!), απο πανω τις ελιες, πανω απο τις ελιες τα ζυμαρικα και στο τελος την πρασιναδα που εχεις ψιλοψιλοψιλοκοψει.
Ανακατευεις ανέμελα, θρασυτατα, ευθυβολα!
Φερε τωρα κι ενα απο τα μαυρα σου πιατα να σερβιρεις αυτο το αριατουργημα. Οχι, δεν ταιριαζει τυρι τριμμενο αν και θα μπορουσες να αντικαταστησεις το γαλα με ξινογαλα! Το πώς σκάει ευχάριστα το ροζ πιπέρι στο στόμα δεν το φαντάζεσαι, σου λέω!!

Καπου εδω να πω οτι την εχω φτιαξει αυτη τη συνταγη (οπως και ολες, δηλαδη) και ηταν très savoureuse délicieuse.

Αν σας αρεσε η συνταγη, αφηστε ενα σχολιο, καντε λαηκ κι εγγραφη στο κανάλι μου.:)))):)))):))))

:σαςευχαριστώ::σαςευχαριστώ:
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολλά άλλαξαν στην ζωή μου από εκείνη την συνταγή με τα μακαρόνια και δυστυχώς, ένα πράγμα που άλλαξε είναι πως πια έχω και χρησιμοποιώ μόνο τοστιέρα και δεν βλέπω να βγαίνει αυτή η εξαίρετη κι εμπνευσμένη συνταγή υψηλής μαγειρικής.

Αυτό που δεν άλλαξε, είναι πως έχω σταθερά μαύρα πιάτα. Τρία εντυπωσιακά λεία.

Τους ξηρούς καρπούς τους τεμαχίζω πάνω σε ξύλο με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τύπου Michael Myers, οπότε σίγουρα, κάποια τμήματα της συνταγής μπορώ να τα βγάλω.

Τώρα για την μουσική, σίγουρα θα το βρούμε, μαζί. Μπορεί να χορέψουμε κι ένα λιμπερτάνγκο στα κομμάτια της συνταγής που θα μου λείπουν.

Όταν, πάντως, περάσω στην επόμενη φάση της ζωής μου, όπου η κουζίνα μου θα ξανάχει… κουζίνα, είναι από τις πρώτες συνταγές που θα μαγειρέψω, και θα φροντίσω για καλλιτεχνικό φωτογραφικό υλικό.

Στο μεταξύ, ίσως δεν είναι το πιο αδιανόητο πράγμα στον κόσμο να μου μαγειρέψεις εσύ κάποια φορά.
 
Top