Βιβλία βασισμένα σε παιχνίδια υπολογιστή

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Απο όσους ξέρω εδω μέσα, πιστεύω μόνο το Φαροφύλακα θα ενδιέφερε αυτό.

Είναι γεγονός οτι στις μέρες μας τα παιχνίδια του υπολογιστή αποτελούν ένα μεγάλο μερίδιο της ψυχαγωγικής βιομηχανίας. Τα πιο επιτυχημένα και εμπορικά παιχνίδια γεννούν (όπως και οι ταινίες) ολόκληρη μυθολογία και franchise. Μια βόλτα σε ένα περίπτερο ή κάποιο βιβλιοπωλείο φαντασίας, αρκεί για να δείτε νουβέλες και κόμικς που διαδραματίζονται στον κόσμο του Warcraft, ακόμα και στα Ελληνικά.

Χρονια πριν, δηλαδή πριν τα παιχνίδια βιομηχανοποιηθούν, αυτό το φαινόμενο ήταν αρκετά πιο σπάνιο, και αποτελούσε αξιοπρόσεκτο γεγονός και είχε "συλλεκτική" αξία.

Αυτά τα βιβλία αποτελούν προλόγους ή και συνέχειες του σεναρίου του κάθε παιχνιδιού, και είτε αφορούν άμεσα τους πρωταγωνιστές, είτε έμμεσα τα γεγονότα. Άλλες φορές, αποτελούν απλά διασκευές του ίδιου του σεναρίου του παιχνιδιού. Λόγω της διαφορετικής φύσης και δυναμικής μεταξύ παιχνιδιών και βιβλίων, απαιτούνται οι απαραίτητες αλλαγές για να γίνει ευχάριστο το ανάγνωσμα: το ίδιο το παίξιμο μπορεί να είναι ψυχαγωγικό ως διαδικασία και εμπειρία, αλλά αν μεταφερθεί αυτούσιο ως θέαμα-ανάγνωση, θα γίνει μονότονο και βαρετό.

Τα παραδείματα είναι πάρα πολλά, και θα αναφέρω βιβλία που ανήκουν στα franchises των X-com, Wing Commander, Doom, King's Quest. Αξίζει να αναφέρω το Gabriel Knight, εφόσον η σεναριογράφος ακολούθησε καριέρα συγγραφέα, αλλά και το Betrayal at Krondor το οποίο ενώ είναι βασισμένο στη σειρά βιβλίων Riftwar Saga, έγινε κατόπιν και το ίδιο βιβλίο, μέρος της σειράς!! Ανάλογο παράδειγμα είναι το Starship Titanic σε σενάριο Ντάγκλας Άνταμς το οποίο έγινε βιβλίο, απο τον ίδιο!

Για ένα δείγμα του τί επικρατεί, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το σύνδεσμο της Wikipedia. Εντελώς αναφορικά, εγώ δημιούργησα αυτη την κατηγορία άρθρων εκει πέρα (χιχι)

*Το πρώτο τέτοιο βιβλίο που έχω διαβάσει ήταν το The Dig του γνωστού συγγραφέα Ε.Φ. Alan Dean Foster (σημειωτέον οτι οι διάλογοι του ίδιου του παιχνιδιού ήταν γραμμένοι απο τον εξίσου γνωστο Orson Scott Card) και αποτελεί διασκευή του ίδιου του παιχνιδιού. Ως βιβλίο δεν είναι το καλύτερο αυτόνομο ανάγνωσμα, αλλά προσφέρει αρκετό υπόβαθρο και εξηγήσεις σε κάποιον που έχει παίξει το παιχνίδι. Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις και εμπλουτισμοί γιατί το ίδιο το παίξιμο είναι επαναλαμβανόμενο, χωρίς όμως πρωτοτυπία.

*Απο τα πιο αξιομνημόνευτα είναι η τριλογία των Myst, βασιζόμενα στη σειρά παιχνιδιών Myst, Riven. Τα δύο βιβλία αφορούν το μυστηριώδη χαμένο πολιτισμό των D'ni, ο οποίος απλά αναφέρεται ως ανάμνηση στα παιχνίδια. Σημαντικός ρόλος ειναι στα βιβλία αυτός δύο βασικών δευτερευόντων χαρακτήρων που εμφανίζονται στα παιχνίδια, πατέρα και γιου. Στα βιβλια βλέπουμε την προέλευσή και ιστορία τους, αλλα δεν επικεντρωνόμαστε σε πολλές αναφορές που αφορούν τα ίδια τα παιχνίδια. Το τρίτο βιβλίο διαδραματίζεται μετά απο το τέλος των παιχνιδών. Το επόμενο όμως παιχνίδι (με τίτλο Exile) διαδραματίζεται αμέσως μετά απο το τρίτο βιβλίο με έντονες αναφορές σε αυτό. Τα βιβλία λοιπόν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυθολογιας ενώ έχουν τη δική τους αξία ως αναγνώσματα, με πρωτότυπους αυτόνομους χαρακτήρες.

*Ενα άλλο είναι το Mission Critical που αποτελεί συνέχεια του (οχι και τοσο γνωστου) ομώνυμου παιχνιδιού. Πραγματικά με ενθουσίασε και θα μπορούσε να υπάρξει ως αυτόνομη ιστορία, έχοντας όμως και αναφορές στο παιχνίδι εκεί που χρειάζεται. Η ανατροπή είναι οτι 'οι καλοί' του παιχνιδιού, αφού νίκησαν (με τη βοήθεια του παίκτη) στο βιβλίο έγιναν δυνάστες. Το βιβλίο ακολουθεί τις περιπέτειες κάποιου 'πρώην κακού' που τον κυνηγούν οι (πλέον) δυνάστες. Η αγωνία και οι ανατροπές το καθιστούν απο μόνο του ένα ευχάριστο βιβλίο. Το παιχνίδι ήδη είχε πλούσιο υπόβραθρο με αναφορές στο παρελθόν, το οποίο αποτελεί το ιστορικό της εισαγωγής του βιβλίου, δίνοντας έτσι μια πλήρη και συνεπή εικόνα της μυθολογίας του.

*Επίσης έριξα μια ματιά σε κάτι βιβλία Star Wars τα οποία όμως, εκτός του οτι αποτελούν μέρος της μυθολογίας-κανόνα του Πολέμου των Άστρων, είναι βασισμένα στη σειρά παιχνιδιών Star Wars: Dark Forces και αφορούν τον ήρωα Kyle Katarn. Αυτα τα βιβλία έχουν ενδιαφέρον καθότι όχι μόνο εμπλουτίζουν το σενάριο των παιχνιδιών με υπόβαθρο και χαρακτήρες, αλλά το συνδυάζουν με την ευρύτερη μυθολογία του Πολέμου των Άστρων, τοποθετώντας τα βιβλία μέσα στη χρονοϊστορία της διαστημικής όπερας. Το καταφέρνουν αυτό εισαγάγοντας μέσα στην ιστορία γνωστούς χαρακτήρες απο τις ταινίες (πχ Πριγκήπισσα Λέια) αλλά και άλλες νουβέλες Star Wars (όπως ο Thrawn).
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Απο όσους ξέρω εδω μέσα, πιστεύω μόνο το Φαροφύλακα θα ενδιέφερε αυτό.
Φίλε Αντέρωτα, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Δεν είχα ιδέα πως υπάρχει τόσο πολλή λογοτεχνία που βασίζεται σε παιχνίδια τού ηλ. υπολογιστή. Από ό,τι καταλαβαίνω αυτή η λογοτεχνία αποτελεί ένα απέραντο σύμπαν φανταστικών κόσμων που μοναχά διευρύνεται. Αν και οφείλω να ομολογήσω πως εδώ και πολλά χρόνια δεν παίζω καθόλου παιχνίδια στον υπολογιστή και μάλλον δύσκολα θα έπαιρνα να διαβάσω ένα τέτοιο βιβλίο δίχως να έχω το αντίστοιχο κίνητρο.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Οπως ειπα, πριν 10 χρονια οταν ηρθε στην αντιληψη μου αυτο το φαινομενο, δεν ηταν πολυ συχνο. Για μενα ειχαν κατι σαν συλλεκτικη αξια. Τωρα αν βλεπεις ολοκληρες σειρες απο νουβελες κομικς να δημιουργουνται απο καποια παιχνιδια, η εμπορικοτητα κανει μπαμ, και δεν εχει το ιδιο ενδιαφερον.

Τωρα που το σκεφτομαι, ολα απο αυτα που εχω διαβασει, ανηκουν στη συγκεκριμενη περιοδο :)
 
Last edited:
Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει κι εμένα σφόδρα. Έκανα μια προσπάθεια να γράψω ένα βιβλίο που βασίζεται στα δυο πρώτα Syberia. Κάποιοι που το διάβασαν (και δεν γνώριζαν το παιχνίδι) το βρήκαν αρκετά ενδιαφέρον. Ήρθα σε επαφή με τον δημιουργό τους για να προχωρήσω σε έκδοση, αλλά αδιαφόρησε (ίσως γιατί σκεφτόταν το Syberia 3) και το σχέδιο ναυάγησε. Πιστεύω ότι πολλά Adventure games μπορούν να δώσουν ενδιαφέροντα αναγνώσματα.
 
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια με κόσμο και υπόθεση τόσο αξιόλογα, που θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν και βιβλία. Δροσούλα, πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ το παιχνίδι για να έκατσες να γράψεις!!Εγώ θα το έκανα αυτό για το Metal Gear Solid,το οποίο πρέπει κάποτε να γίνει και ταινία επιτέλους!
 
Είναι από τα αγαπημένα μου. Ρομαντικό, χαλαρό, εξαιρετικά γραφικά, ωραία μουσική, λογικούς γρίφους. Το τοπίο εξισορροπεί μερικές περιττές διαδρομές. Την 1η Απριλίου η Microϊds ανακοίνωσε την έκδοσή του Syberia 3. Θα μπορούσε κι αυτό να γίνει ταινία. Κάπου θυμίζει το "Μάγο του Οζ".
 
Ανάλογο παράδειγμα είναι το Starship Titanic σε σενάριο Ντάγκλας Άνταμς το οποίο έγινε βιβλίο, απο τον ίδιο!
Το Αστρόπλοιο Τιτανικός έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παρά Πέντε, αλλά σαν συγγραφέας αναφέρεται ο Τέρι Τζόουνς (των Μόντι Πάιθον) ο Ντάγκλας Άνταμς μάλιστα έχει γράψει τον πρόλογο όπου εξηγεί για ποιον λόγο δεν έγραψε ο ίδιος το βιβλίο αλλά το ζήτησε από τον Τέρι Τζόουνς (που δέχτηκε υπό τον όρο ότι θα το έγραφε γυμνός)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αχα, ευχαριστω για τη διευρκινηση

Παντως ακομα δεν εχω παιξει ουτε το συγκεκριμενο παιχνιδι ουτε εχω διαβασει το βιβλιο
 
Το παιχνίδι ούτε εγώ το έχω παίξει, το βιβλίο ψιλομέτριο μου φάνηκε (και αν δεν αναγνώριζα το όνομα του Τέρι Τζόουνς -γιατί τότε δεν ήξερα τον Άνταμς- δεν νομίζω ότι θα το διάβαζα)
 
Και πλεον ειναι μοδα με βιβλια που γεννιουνται απο franchise διασημων βιντεοπαιχνιδιων για να εκμεταλευτουν το momentum.Βιβλια οπως τα Assassins Creed (Greed),God of War,Elder Scrolls,Dead Space κτλ. Ειλικρινα δεν εχουν να προσφερουν κατι στον αναγνωστη που εχει ασχοληθει με τα βιντεοπαιχνιδια εκτος αν ειναι die hard οπαδος οποτε πασο.Αυτα που ξεχωριζω εγω μεσα απο ολο αυτο το συρφετο ειναι τα βιβλια που επηρεασαν,εγιναν βιντεοπαιχνιδα.Βλεπε-διαβασε Metro,Witcher.Αξιζει παντως να αναφερω και το The Man in the High Castle του P.K.Dick που επηρεασε σε σημαντικο βαθμο τα τελευταια Wolfenstein.
 
Last edited:
Λοιπόν η σειρά Assassin's Creed είναι ενδιαφέρουσα καθώς έχω διαβάσει το Assassin's Creed Η αναγέννηση και το διαβάζω άνετα και δεύτερη φορά.

Επίσης η σειρά Witcher μου αρέσει αρκετά. Τα βιβλία περιέχουν ίντριγκα,μυστήριο και ως ένα βαθμό χιούμορ.

Κρίμα που δεν έχουν μεταφραστεί όλα στα ελληνικά.Διαβάζω στο τρέχον διάστημα το τέταρτο και θα ήθελα να είχα και όλα τα υπόλοιπα.
 
@Προφέσορας σαν οπαδός του witcher, αγόρασα τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να τα διαβάσω με τίποτα. Η μετάφραση ήταν χάλια. Εσένα πως σου φάνηκε;;

@Μαρμαροθ Τι μου 'κανες τώρα (πριν τρία χρόνια το έγραψες αλλά ας αφήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες) έχει βγει βιβλίο dead space!!! :γιούπι:

Δυστυχώς είναι εξαντλημένο 😭
 
Last edited:
@Προφέσορας σαν οπαδός του witcher, αγόρασα τα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να τα διαβάσω με τίποτα. Η μετάφραση ήταν χάλια. Εσένα πως σου φάνηκε;;
Μια χαρά την βρήκα την μετάφραση αν εξαιρέσουμε την Σίρι που την αναφέρει επανειλημμένα ως Κύρι και κάποια άλλα ονόματα πχ του Εσι Ντάβεν ενώ είναι της 'Εσι Ντάβεν μάλλον τυπογραφικό, αλλά δεν ενοχλήθηκα.Μπορώ να πω, πως τα απολαμβάνω αρκετά.
 
Προσπάθησα να αποφύγω αυτή την ανάρτηση γιατί είμαι πολύ εύκολη στο να κάψω εγκεφαλικά σπούλια στο παιχνίδι.
Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρατε τα έχω παίξει, εκτός το witcher γιατί πλέον δεν έχω και τόσο καλό υπολογιστή.
Όσο το έπαιξα όμως είχα ενθουσιαστεί. Για τα βιβλία όχι και τόσο και η σειρά μέτρια με εξαιρετικά χάλια γραφικά (η Yennefer θεά:γιούπι:). Έχω διαβάσει τα the blood of elves και time of contempt και ειδικά το 2ο δε με ενθουσίασε κ α θ ό λ ο υ. Το Last wish το παράτησα.

Από παιχνίδια που έχουν μεταφερθεί σε βιβλία πέρα από αυτά ξέρω το Tomb Raider και το Silent Hill, το οποίο είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι:αγαπώ::αγαπώ:.

Μου θυμίσατε και το Eldes Scrolls... αααααχ κάποια στιγμή -πρέπει να ήταν το 2014- είχαν δημοσιεύσει ότι έψαχναν άτομα για 3 μέρες να δοκιμάσουν το beta του παιχνιδιού που θα έβγαινε, με σκοπό να βρουν bugs. Φυσικά και δήλωσα συμμετοχή και ήμουν από τους τυχερούς.
3 μέρες μόνο τουαλέτα πήγα και έτρωγα πατατάκια που είχα αγοράσει από πριν...

Και ναι με κολάσατε τώρα... :))))
 
Πάρε κονσόλα και ξεμπερδεύεις για 5-10 χρόνια.

Θυμάμαι όταν ξεκίνησα το warcraft. Κάνω εγκατάσταση στον υπολογιστή, που να παίξει με το μπρίκι. Πήγα με τα πόδια media markt Αιγάλεω (σχετικά κοντά εμένα) γιατί ήμουν και σκληρός μηχανόβιος, οπότε δεν είχα πως να κάνω τη μεταφορά. Πήγα όμορφα κι ωραία και αγοράσα υπολογιστή να το παίζει. Εννοείται ότι επειδή είμαι από τους τυχερούς σε αυτό τον κόσμο, με έπιασε βροχή στη διαδρομή 🤣🤣

Γενικότερα όσο και να μου αρέσουν τα rpg ή mmorpg, κάπου καταντάει αηδία. Βαριέμαι και τα παρατάω. Αν βέβαια συγκρατηθείς και παίξεις μόνο την κεντρική ιστορία, αλλάζει το πράγμα. Πάντως κατέληξα στα action adventure όμορφα και ωραία χωρίς πολλά πολλά.

Πλέον με το παιδί, έχω ρίξει πολύ τους χρόνους παιχνιδιού, οπότε έχω καταλήξει στα fighting και αθλητικά. Κάνα τέταρτο mortal kombat να μην ξεχνιέμαι.
 
@Ειφφελ τα αθλητικά δε μου αρέσουν, τα fighting από την άλλη ναι. Ειδικά αν έχω νεύρα είναι τα ιδανικά :χαχα:.
Από κονσόλα έχω μια αρχαια το PS2. Φυσικά και δε θα πάρω άλλη κονσόλα, Δε θα σηκώνομαι. Τελευταία φορά που έπαιξα ήταν πριν 2 χρόνια... το Guild Wars. Σε ένα τρίμηνο είχα βγάλει τη δωρεάν πίστα. Μετά ήθελε πληρωμή και το άφησα.

@Βάγγυ έχω έρωτα με το Sillent Hill.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αφοτου ειχα ξεκινησει αυτο το νημα, κατοπιν εγραψα αυτες τις ολιγες παρουσιασεις παλιων βιβλιων, για οποιον ενδιαφερεται. Ηθελα να γραψω κι αλλα απο αυτα που εχω διαβασει, αλλα δεν ειχα τοση ορεξη.

Gabriel Knight
Under a Killing Moon
Star Crusader
 
Top