γενέθλια ή γενέθλεια;

Πάντα συναντούσα τα γενέθλια με -ι-.
Βρήκα όμως αναρτήσεις στο διαδίκτυο με -ει- και πολλοί δικοί μου μεγαλύτερης ηλικίας το γράφουν έτσι.
Έψαξα σε λεξικά αλλά δεν αναφέρει τίποτα και το google με διορθώνει όταν το γράφω έτσι.

Είναι λάθος ή προκύπτει από απλοποίηση ουσιαστικοποιημένου επιθέτου?

Πάντως σε ένα βιβλιαράκι για τα ορθογραφικά το αναφέρει ως λάθος μαζί με τα Θεοφάνεια , που τα γράφει Θεοφάνια και ομολογώ πως με ενοχλεί στο μάτι.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όσον αφορά τα Θεοφάνια το λεξικό Μπαμπινιώτη μάς πληροφορεί πως τα Θεοφάνια πέρα από χριστιανική γιορτή, ήταν και αρχαία γιορτή στους Δελφούς όπου έδειχναν στους πιστούς το άγαλμα τού Απόλλονα. Έτσι, ενώ το -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής ιδιότητας τού επίθ. θεοφανής (δηλ. θεοφάνεια-θεοφανής όμοια με διαφάνεια-διαφανής) εδώ είναι προτιμότερη η γραφή σε -ια ώστε να υπάρχει συνέπεια με τις γιορτές σε ουδέτερο γένος: Πύθια, Ίσθμια, Επιφάνια (ενώ όμως γράφουμε επιφάνεια)

Προσωπικα, η απλογράφηση μού φαίνεται μια χαρά!
 
Η αλήθεια είναι πως δεν κοίταξα τα Θεοφάνια στο λεξικό... :ρ
Καλό είναι για να τα ξεχωρίζουμε. Το ίδιο και τα γενέθλια ε? για να τα ξεχωρίζουμε από το επίθετο και αυτά.
:ευχαριστώ:
 
Το πόσο συχνά συναντιέται με τη μια ή την άλλη μορφή μια λέξη είναι εύκολο να το διαπιστώσεις. Γράφεις και τις δυο μορφές στο Google και βλέπεις σε ποια υπάρχουν περισσότερες αναφορές. Το κάνω συχνά και για ξένα λήμματα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι καλό να βάζεις το λήμμα ανάμεσα σε εισαγωγικά ( " ) ακόμα κι αν πρόκειται για μία μονάχα λέξη.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Προσφατα προβληματιστικα με το : γλυκειά -γλυκιά

Λες και το βλεπα πρωτη φορα, δεν θυμομουν τι επρεπε να γραψω απο τα δυο, και το χερι επεμενε να γραφει και το "ε". Απο το γκουγκλισμα παντως βλεπω μονο με το "ι" να βγαινει
 
Αν χρησιμοποιουμε και τα δυο ειναι λαθος? Για τα γενεθλια εννοω... :ωιμέ: (Φαρε, νομιζω ο Απολλωνας με ''ω'' γραφεται..)
 
Top