Τί λέει ένας άθεος στο "Χριστός Ανέστη";

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μόνο εγώ το βρίσκω κάπως προσβλητικό όταν μου εύχονται "Χριστός Ανέστη", προεξοφλώντας πως ανήκουμε σε κάποια κοινή θρησκεία;

Ειδικά όταν μου έρχονται ημέιλ από εταιρείες/οργανώσεις κτλ. με θρησκευτικές ευχές, πολύ μου κακοφαίνεται.

Σήμερα αναγκάστηκα να απαντήσω σε ένα τέτοιο ημέιλ (της ασφαλιστικής μου) και να τους παρακαλέσω να μην μου στέλνουν μηνύματα με θρησκευτικό περιεχόμενο. Δηλ. καταλαβαίνω πως το κάνουν με καλή πρόθεση αλλά κι εγώ δεν φταίω σε κάτι.
:)))
 
Σήμερα αναγκάστηκα να απαντήσω σε ένα τέτοιο ημέιλ (της ασφαλιστικής μου) και να τους παρακαλέσω να μην μου στέλνουν μηνύματα με θρησκευτικό περιεχόμενο.
:χαχαχα: με ρωτούν γιατί γελάω (που να τους εξηγώ...)
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Το "Χριστός Ανέστη" είναι μεν μια δήλωση που πρέπει να την αποδέχεσαι για να την πεις, όμως είναι κι ένας καθιερωμένος χαιρετισμός το Πάσχα, κάτι που λέμε χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε (αν και το έχω κόψει τα τελευταία χρόνια). Ωστόσο με τσάντισε που το άκουσα από τον Τσίπρα και μάλιστα στο τέλος της πασχαλινής του δήλωσης με τις ευχές για τη χώρα. Ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει άθεος αλλά χρησιμοποιεί (και όχι εν τη ρύμη του λόγου) αυτή τη φράση, θίγει και τους άθεους και τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους συμπατριώτες του. Αλλά τι άθεος και θρησκευόμενος... πάνω απ' όλα πολιτικός. :(
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αλλά τι άθεος και θρησκευόμενος... πάνω απ' όλα πολιτικός. :(
:κόλλα5:

Στην Ελλάδα για να "προκόψεις" σαν πολιτικός θα πρέπει να είσαι ή να το παίζεις χι όμικρον.

Παραδέχομαι τον (κατά τ' άλλα αντιπαθή σε μένα) Πάγκαλο ο οποίος έκανε μια σεβαστή πολιτική σταδιοδρομία δηλώνοντας άθεος.

Υπολογίζω τους Έλληνες που δεν πιστεύουν σε θεότητες γύρω στο 15-20%. Νομίζω πως θα πρέπει να ξεπεράσουμε το ταμπού της θρησκείας και την φοβία να παραδεχτούμε και να υπερασπιστούμε τις πεποιθήσεις μας λες κι είμαστε σε κανα Ιράν.

Πρώτοι από όλους "φταίνε" οι ίδιοι οι άθεοι που "υποκύπτουν" στα θρησκευτικά μυστήρια της χριστιανικής πλειοψηφίας: γάμους, βαφτίσια, προσευχές, ας είναι κι οι θρησκευτικές ευχές των χριστιανών. Νομίζω, πάντως, πως έρχεται ο καιρός που και ο άθεος θα πει "Νισάφι! Είμαι κι εγώ εδώ, ξέρετε..."
 
Πιστεύω πως "υποκύπτουν" στα θρησκευτικά μυστήρια για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους (αν έχουν) ή τους κοντινούς τους συγγενείς, σαν "αγγαρεία" και από μία άποψη καλά κάνουν, ειδικά αν σε όλη τους την ζωή τους έχουν βγάλει το λάδι (:χαχα:). Το κακό θα ήταν αν αυτοί οι άθεοι ήταν υποκριτές σαν τον πρωθυπουργό μας :)))). Στο παρελθόν νόμιζα ότι ήμουν άθεη αλλά τελικά είμαι αγνωστικίστρια. Θρησκευτικό γάμο δεν θα έκανα γιατί σιχαίνομαι τον πανικό και το άγχος που τον συνοδεύει αν και θα είχε πλάκα γιατί οι καλεσμένοι θα ήταν πιο καλοντυμένοι από εμένα. Αν έκανα παιδί-που δεν πρόκειται-θα το βάφτιζα. Βέβαια αυτή θα ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που θα πήγαινα το παιδί μου στην εκκλησία.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το viral στοιχειο της θρησκειας ειναι οι τελετουργιες και τα εθιμα, καθως και οτι αποτελει δημογραφικο στατιστικο. Το "Χριστος Ανέστη" δεν ειναι πλεον ομολογια πιστης αλλα χαιρετισμος :|

Μου χει τυχει να ακουσω "Χριστος Ανεστη" απο μουσουλμανο μεταναστη, ο οποιος το ειπε ολο ευγενεια και καλη διαθεση, αλλα πιθανοτατα δεν ηξερε τι σημαινει, ουτε οτι ως δηλωση ειναι εντελως αντιθετη με την πιστη του (συμφωνα με το Κορανι ο Ιησους ουτε σταυρωθηκε ουτε αναστηθηκε)
 
Ναι, πλέον είναι χαιρετισμός.
Μπορεί αυτός ο μουσουλμάνος μετανάστης να μην είναι τόσο μουσουλμάνος. Στην πολυκατοικία μου είχαμε πολλούς που και αλκόολ έπιναν και το χοιρινό κρέας τιμούσαν. Εμένα μου έχει τύχει να με αγκαλιάσουν και να μου πουν "Χριστός ΑνέστηΣ" :αγαπώ: (αληθώς ο Βλάχος) ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είχα βρει τόσο γλυκό αυτό το λάθος.
 
Υπολογίζω τους Έλληνες που δεν πιστεύουν σε θεότητες γύρω στο 15-20%. Νομίζω πως θα πρέπει να ξεπεράσουμε το ταμπού της θρησκείας και την φοβία να παραδεχτούμε και να υπερασπιστούμε τις πεποιθήσεις μας λες κι είμαστε σε κανα Ιράν.
Μετά από τόσα χρόνια που βυθίστηκα στον ελληνικό πολιτισμό όπου η θρησκεία είναι πανταχού παρούσα και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, κάτι τελείως διαφορετικό από τον τρόπο που μεγάλωσα εγώ, φέτος αισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι πραγματικά δεν μπορώ να με καταπιέζω άλλο, και άρχισα να δυσφορώ έντονα με την υποχρέωση να συμμορφώνεσαι με όλα αυτά από ευγένεια και μόνο - επειδή δεν θέλεις να στενοχωρέσεις ανθρώπους που σέβεσαι, οι οποίοι καλοπροαίρετα θεωρούν υποχρέωσή τους τη δική σου σωτηρία. Νομίζω, Φάρε, ότι όντως χρειάζεται να αποτινάξουμε αυτό το ταμπού και αυτόν τον στιγματισμό που υπομένουν οι άθρησκοι-αγνωστικιστές κλπ. Δηλαδή θα καώ εγώ η άπιστη στην κόλαση, ενώ η κυρία που είδα να τραβάει βίντεο την αποκαθήλωση ενός ξύλινου ομοιώματος του Χριστού που στη συνέχεια τύλιξαν σε σεντόνι και το ραίνανε με μύρο θα ζει αιώνια στον παράδεισο; I'll rather take my chances.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Καστάλια, γνωρίζω αληθινά πολύυυ κόσμο που δεν πιστεύει σε θεότητες. Δηλ. πάρα πολύ κόσμο. Από αυτούς σχεδόν όλοι δεν το εκδηλώνουν. Πιστεύω πως το 15% που γράφω πάνω είναι μια πολύ σεμνή εκτίμηση. Επίσης, πιστεύω πως το ποσοστό αυτό μοναχά μεγαλώνει και διόλου απίθανο σε 50 ή 100 χρόνια (διότι γενικότερα με τέτοιο τέμπο ακολουθούμε την Δύση) να έχουμε φτάσει στα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα. Π.χ. οι Ολλανδοί κάποτε ήταν μισοί καθολικοί, μισοί προτεστάντες. Σήμερα οι μισοί είναι άθεοι/αγνωστικιστές.

Όπως και να 'χει, σε εμένα αυτό το πράγμα έχει επιδράσει αρκετά καταπιεστικά, για διάφορους λόγους. Και θαυμάζω τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι σαν μια πολύ πιο στιγματισμένη θρησκευτική μειοψηφία (και με όλα τα στραβά τους, όπως τον προσηλυτισμό που κάνουν κι αυτοί), δεν κρύβονται και υπερασπίζονται αυτό που είναι.

Οι άθεοι/αγνωστικιστές είναι λίγο αδιάφοροι και λίγο κότες. :ρ
 
Και εγώ βρίσκω την εκτίμησή σου σεμνή. Και επίσης μετανιώνω που όταν μπορούσα δεν εκμεταλλεύτηκα το δεδομένο στάτους μου - της άθρησκης δηλαδή που δεν έχει πατήσει σε εκκλησία πριν τα 18 της, και αυτό από προσηλυτισμό ευαγγελιστών, παρά λόγω μικρής ηλικίας και αφέλειας προσπάθησα να ενσωματωθώ και αν αφομοιώσω όλα αυτά που με άφηναν τελείως αδιάφορη, δεν τα κατανοούσα, με έφερναν σε αμηχανία και ειλικρινά τα έβρισκα και λίγο γελοία, μόνο και μόνο για να μην στιγματίζομαι ως άθεη και για να μην φέρνω σε δύσκολη θέση τον περίγυρό μου στην Ελλάδα. Και όσο σκέφτομαι ότι για τους ίδιους λόγους ευγένειας επιτρέπω και τα παιδιά μου να οδηγούνται σ' αυτό το μονοπάτι... Μπρρρ...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, το πιο πιθανό είναι πως ο περίγυρος (στον οποίο θέλησες να "ενσωματωθείς", όπως λες) δεν είναι τόσο θρησκευτικά συμπαγής όσο φαίνεται.
 
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όντως, αλλά οι λίγοι που είναι τέρμα θρησκευόμενοι έχουν και τη θέληση, και το κύρος να βάζουν όλους τους άλλους στο λούκι, οπότε είναι λίγο ψυχολογία μάζας - αν όλοι που δεν το νιώθουμε το δέος ενωνόμασταν, θα κατακτούσαμε το δικαίωμα να μην μας επιβάλλεται όλο αυτό το πανηγύρι, αλλά ο καθένας μοναχός του δεν θέλει να κάνει επανάσταση και κάθεται και ακούει κάθε μέρα τις καμπάνες στις επτά το πρωί πάνω από το κεφάλι του (πανάθεμα τη διεύθυνσή μου).
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Καλά, οι καμπάνες είναι το τελευταίο που θα πέσει! :))))

Όπως και να 'χει, εγώ νομίζω πως κάποιος μπορεί και μόνος του να τα βάλει κάτω και δεν ποια μπορεί να σταματήσει να καταπίνει.

Για εμένα π.χ. το "Χριστός Ανέστη", μου είναι πολύ ενοχλητικό όταν μου το απευθύνουν και αυτό που μου βγαίνει πραγματικά είναι να πω την αλήθεια πως "Λυπάμαι, αλλά είμαι βέβαιος πως δεν αναστήθηκε". Από την άλλη, εδώ στην μικρή κοινωνία όπου ζω και μην θέλοντας "να προκαλέσω", θα καταπιώ να πω αυτό που πιστεύω (ενώ ο άλλος λέει μια χαρά αυτό που πιστεύει) και θα πω απλά "χρόνια πολλά".
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εσύ αυτό κατάλαβες; πως είμαι χριστιανός κάγκουρας; :))))
 
:ουχ: όχι! αλλά με το "μαγκιά του" την ίδια αντίδραση θα προκαλούσες. Πάντως στην Ελλάδα οι θρήσκοι είναι κάπως ελαστικοί. Που να δείτε τι γίνεται με τους Έλληνες που μετανάστευσαν πριν την κρίση...
 
Πραγματικά λυπάμαι για την καταπίεση σας. Εγώ πιστευώ, μία από τις καλύτερες μου φίλες είναι αγνωστικίστρια. Έχουμε κάνει τις πιο υπέροχες συζητήσεις χωρίς να προσβάλει η μία την άλλη. Αυτό μου αρέσει! Ό,τι πιστεύει ή δεν πιστεύει ο/η καθένας/μια, να φαίρεται έτσι που να μην προσβάλει τους αντίθετούς του. :)
 
:χαχαχα: μπορείς να πεις και "μαγκιά του"
Ή, "καλη φαση". :))))
Τα τελευταια χρονια απαντω (σε οσους με ξερουν) με ενα Χριστος Ασβεστη. Στους υπολοιπους, ακολουθω το πιο ασφαλες, χρονια πολλα (και καλη χρονια).
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αυτό όμως είναι και το θέμα. Όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν πως ο Χριστός αναστήθηκε, δεν θα πρέπει λίγο ο χριστιανός να το σκεφτεί αυτό πριν αρχίσει τις θρησκευτικές ευχές; Δηλ. το καταλαβαίνω όταν κάποιος βρίσκεται στην εκκλησία. Αλλά γίνεται να αγοράζεις ψωμί και να σου λένε "Χριστός Ανέστη"; Να ανοίγεις να διαβάσεις τα ημέιλ σου και να βλέπεις θρησκευτικές ευχές από τον κάθε σχετικό και άσχετο;
:χμ:
 
Top