Ποια είναι η γνώμη σας για το βιβλίο "Ο Μέγας Ανατολικός" του Ανδρέα Εμπειρίκου ;

Νικόλα δεν απάντησες στην ερώτηση μου... απάντησε μου πρώτα εσύ και ύστερα θα απαντήσω κι εγώ στις δικές σου ερωτήσεις !!!
 
Στην μια σου απάντησα ήδη.

Αν θες ονόματα και διευθύνσεις δεν έχω, αλλά προσωπικά δεν έχω συναντήσει πια άτομο που να βρίσκει το βιβλίο σοκαριστικό ή ερωτικό...
 
Μου απάντησες κατόπιν επεξεργασίας του κειμένου σου ... (και επειδή δεν γνωρίζω τι είναι το pornhub για διευκρίνισε μου περί τίνος πρόκειται)... και δεν ζήτησα διευθύνσεις ... μόνο ονόματα ... γιατί εγώ με ονόματα θα σε αντικρούσω.
 
Το pornhub μπορείς να το γκουγκλάρεις αν θες. Θα είναι πιο διαφωτιστικό από μια δικιά μου εξήγηση...

Σε ρώτησα αν σου άρεσε το βιβλίο, γιατί δεν μου αρέσει να επιμένω σε αρνητικά σχόλια πάνω σε βιβλία που κάποιοι αγαπάνε.
Παρόλα αυτά είμαι όλος αυτιά...
 
Δεν θέλω να το γκουγκλάρω ... θα επιθυμούσα εσύ που το χρησιμοποιείς ως απάντηση στην ερώτηση μου στο από ποιους θεωρείται ξεπερασμένο και κυρίως γκροτέσκο να μου το εξηγήσεις αν ήθελες.
 
Με απλά λόγια λοιπόν, αφού δεν θες να γκουγκλάρεις...

Επειδή στο πορνό μπορεί πλέον ο καθένας να έχει πρόσβαση 24ώρες/7ημέρες το βιβλίο αυτό δεν έχει κάποια χρησιμότητα.
Πιο απλά ακόμα, τα "τσοντοσάιτ" κάνουν μια χαρά την δουλειά τους εδώ και χρόνια...
 


Το βιβλίο του Απολιναίρ πληροφοριακά θεωρείτε τόσο ξεπερασμένο και γκροτέσκο που είναι ιεροσυλία να το βάζουμε δίπλα σε αυτά του 'Όσκαρ Γουάιλντ ή του Μαρκήσιου Ντε Σαντ.
Το βιβλίο λοιπόν είναι μια προσπάθεια του συγγραφέα απλά να προκαλέσει χωρίς λογοτεχνική αξία ή λογοτεχνική ομορφιά.
Φυσικά η διαστροφή του ίδιου φαίνεται πεντακάθαρα όσο και άτεχνα δομημένη μέσα στις σελίδες του διηγήματος. Ο Εμπειρίκος έγραφε ερωτικά αλλά ο λόγος του ήταν ποιητικός και όμορφος. Και μέσα από την άρια δομημένη γραφή του σε οδηγούσε στην ερωτική του ουτοπία, η οποία σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.
Επομένως επί της ανωτέρω αναρτήσεως σου δημιουργηθείσας απορίας μου απαντάς με το κάτωθι ...

Επειδή στο πορνό μπορεί πλέον ο καθένας να έχει πρόσβαση 24ώρες/7ημέρες το βιβλίο αυτό δεν έχει κάποια χρησιμότητα.
Πιο απλά ακόμα, τα "τσοντοσάιτ" κάνουν μια χαρά την δουλειά τους εδώ και χρόνια...
ο.κ Νικόλα ... σ' ευχαριστώ ... έβγαλα τα συμπεράσματα μου !!!
 
Με μπέρδεψες βρε Ονειρευτή!

θα έπρεπε αναγκαστικά επειδή μου άρεσε ο Μέγας Ανατολικός και κάποια βιβλία του Μαρκήσιου, να μου αρέσει υποχρεωτικά και ο Απολιναίρ;;;

Ειδικά τα βιβλία του Ντε Σαντ δεν θα μπορούσα να τα κατατάξω στην ερωτική λογοτεχνία με τίποτα..
Αν θες μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο νήμα και να συγκρίνουμε τα διαφορετικά αυτά έργα! :)
 
Μάλλον εσύ μας μπέρδεψες Νικόλα, κι αυτό επειδή σε κανένα σχόλιο σου δεν έγραψες ότι δεν σου άρεσε το συγκεκριμένο βιβλίο περί του οποίου γίνεται λόγος.
Αντ' αυτού όμως έγραψες ένα αφοριστικό σχόλιο κρίνοντας μάλιστα ένα βιβλίο, (που ο Πικάσο, ο οποίος σημειωτέον λόγω του θαυμασμού του προς τον Απολλιναίρ είχε ζωγραφίσει αρκετές προσωπογραφίες του, θεωρούσε ως το ωραιότερο βιβλίο που διάβασε ποτέ του), ως έργο "με καμία λογοτεχνική αξία ή καλλιτεχνική ομορφιά" και μάλιστα να θεωρείτε λόγω ύπαρξης του pornhub γκροτέσκο !!!
Αν δεν σου άρεσε είναι δικαίωμα σου και μάλιστα σεβαστό, μα επειδή δε σου άρεσε να το κρίνεις κατ' αυτό τον τρόπο, είναι κάτι που αντικρούει την κοινή παραδοχή που επικρατεί ή προσπαθεί να επικρατήσει στο φόρουμ, ως προς τις αναγνωστικές προτιμήσεις των μελών που το απαρτίζουν.

Αν θες μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο νήμα και να συγκρίνουμε τα διαφορετικά αυτά έργα! :)
Αν και κατά την γνώμη μου τα δύο συγκεκριμένα έργα δεν μπορούν να συγκριθούν, εντούτοις θα είχε ενδιαφέρον κάτι τέτοιο, μόνο που δυστυχώς ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ώστε να συμμετάσχω σε ένα τέτοιου είδους πόνημα. :)
 
Last edited:
Ντροπή φίλε μου για την ερωτική πράξη αισθάνεται μόνο ο άνθρωπος σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, κι αυτό τα τελευταία (χιλιάδες) χρόνια...:)
Και καλά κάνει. Σου'χει τύχει να κάνεις ανέμελος βόλτα 5 η ώρα το πρωί, τρώγοντας μπουγάτσα, και να πέσεις πάνω σε τέτοιο θέαμα; ούτε στον εχθρό μου.

Σημείωση:Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Έχω διαβάσει καυστική κριτική φίλου. Ξέρω ότι δεν έχω δικαίωμα να το κρίνω, αλλά νομίζω μου επιτρέπεται να πω τι εντύπωση έχω. Επίσης το "χωρίς καλλιτεχνική ομορφιά" είναι λίγο βαρύ για μένα που μπορώ να βρω καλλιτεχνική ομορφιά σχεδόν στα πάντα, ακόμη και σε μουχλιασμένο πελτέ.
Αντ' αυτού όμως έγραψες ένα αφοριστικό σχόλιο κρίνοντας μάλιστα ένα βιβλίο, (που ο Πικάσο, ο οποίος σημειωτέον λόγω του θαυμασμού του προς τον Απολλιναίρ είχε ζωγραφίσει αρκετές προσωπογραφίες του, θεωρούσε ως το ωραιότερο βιβλίο που διάβασε ποτέ του), ως έργο "με καμία λογοτεχνική αξία ή καλλιτεχνική ομορφιά" και μάλιστα να θεωρείται λόγω ύπαρξης του pornhub γκροτέσκο !!!
Δεν θεωρείται γκροτέσκο επειδή υπάρχει το πορνχαμπ. Ο χαρακτηρισμός γκροτέσκο πάει ας πούμε στην παρομοίωση των όρχεων με τις καμπάνες της Νοτρ Νταμ που χτυπούσαν πάνω στη μύτη της Κουλκουλίνας (οι όρχεις, όχι οι καμπάνες). Σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια (πάντα) οι έντεκα χιλιάδες βέργες όπως και τα έργα του Ντε Σαντ, μόνο ερωτικά δεν θα τα έλεγα. Το πορνχαμπ κολλάει στο σχόλιο περι ερωτικής λογοτεχνίας που πλέον, ναι, είναι ξεπερασμένη, ή δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο παλιά, εφόσον υπάρχει πρόσβαση σε διάφορα σάιτ, εκτός κι αν μεταναστεύσουμε στην Β. Κορέα. Βεβαίως για να υπάρχει ακόμη αυτό το είδος, πάει να πει πως υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να διαβάζουν ερωτική λογοτεχνία, και εδώ όλοι μαζί με μία φωνή λέμε: Όπως την βρίσκει κανείς :))))
 
Last edited:
Εμείς οι νότιοι την τρώμε σκέτη. Επίσης έχω την αίσθηση πως αν συνδυάσω μπουγάτσα με γάλα κακάο θα πεθάνω επιτόπου από υπεργλυκαιμία.
 
:γρμβ:
Μπουγάτσα με τυρί και γάλα κακάο; :χμ: ναι, νταξει. Γι'αυτό στην Θεσ/νίκη έχασα κοντά ένα κιλό μέσα σε 3 μέρες
 
Σόρρυ που καταστρέφω περαιτέρω το νήμα αλλα κούκλα μου η μπουγάτσα είναι ζωή είτε με κρέμα είτε με οποιαδήποτε άλλη γέμιση. Στην Θεσσαλονίκη είχα ρέψει και η μπουγάτσα μαζί με το ψάρι της λέσχης με μυρωδιά τηγανητού αυγού(+ άλλες γκουρμεδιές), με έσωσαν.Στο σπίτι υπήρχαν υπήρχαν δημητριακά ή μακαρόνια με κέτσαπ εκεί τις τελευταίες μέρες του μήνα. Λογω κακής διαχείρισης το επόμενο βήμα θα ήταν να ξύνω τους σοβάδες για ασβέστιο. Ευτυχώς δεν έφτασα μεχρι εκεί. Αυτό με το κακαό και την μπυγάτσα είναι λίγο μύθος νομίζω.
 
Σόρρυ, αλλά μετά από Μπερλίν το δίπτυχο μπουγάτσα-από-Γιάννη-στη-Μητροπόλεως-και-κακάο ήταν ο λόγος που βασικά έμενα ξύπνια ως τις 6:00.


Σόρρυ και πάλι όποιος θέλει ας μεταφέρει την μπουγατσοκατάσταση στο "Ρίξε.."
 
Είναι απορίας άξιον πως ένα διεστραμμένο κείμενο, ένα κείμενο που εξιδανικεύει την παιδοφιλία, μπορεί να υμνείται με διθυράμβους από λογοτέχνες και κριτικούς λογοτεχνίας. Ναι, η καθαρεύουσα του είναι κέντημα, ναι, το ύφος του είναι μοναδικό, όμως.....τι γράφει αυτό το κείμενο;;; Προς θεού....:όχισουλέω:
 
Μπράβο @Νικόλας Δε Κιντ . Εξαιρετική παρουσίαση εδώ. Υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν έχει αναφερθεί και που οδηγεί σε "πορνογραφική δαιμονοποίηση" του Εμπειρικού με χαρακτηρισμούς ως διαστροφέα, παιδόφιλο κλπ.
Ο Εμπειρίκος έχει υπάρξει ο πρωτεργάτης της ψυχανάλυσης στην Ελλάδα. Εάν σκεφτούμε την αφήγησή του ως όνειρο (που πιστεύω ότι έχει μια τέτοια διάσταση στο έργο του), το όνειρο "η βασιλικότερη οδός προς το υποσυνείδητο" (όπως έχει πει ο Φρόιντ) δεν υπόκεινται ούτε σε (αυτό)λογοκρισίες, ούτε σε ηθικές επιταγές του Υπερεγώ μας και πολιτική ορθότητα. Ο έρωτας / το σεξ ως το μεγαλύτερο ταμπού στη Δυτική Χριστιανική κοινωνία είναι κάτι που μας επιβάλλει πολλούς περιορισμούς (ηθικούς) για να μπορεί να λειτουργεί η κοινωνία μας με συγκεκριμένη ηθική (δεν κρίνω το καλώς ή κακώς). Ωστόσο αυτοί χάνονται όταν κοιμόμαστε στο όνειρό μας. Δεν υπάρχει ταμπού στα όνειρα. Θα μπορούσε κάλλιστα το ταξίδι του Μεγάλου Ανατολικού ως ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο / στο όνειρο, όπου ο Έρωτας σε όλες τις εκφάνσεις του μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Να αγγιχτεί η απόλυτη ελευθερία από τους περιορισμούς μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο συμβολισμός είναι το κύριο στοιχείο του (υπερρεαλισμού του) Εμπειρίκου.
 
Last edited:
Top