Το βιβλιο "Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως" του Ζωρζ Περέκ με έφερε εδώ.
Κοντά στο τέλος του δεύτερου μέρους, στο δωμάτιο των Μαρκιζώ, υπάρχει μία ψευδοtransgressive σκηνή. Αυτό το στοιχείο μου θύμισε μια ηρωίδα στο "Invisible monsters" του Τσακ Πόλανικ, την Μπράντυ Αλεξάντερ
Αυτούς που ξέρω πως συνενώνουν τρανσγκρέσιβ και σάτιρα είναι ο Τσακ Πόλανικ, και ο Μπρετ Ίστον Έλλις με το "Αμερικανική Ψύχωση". Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ με το "Τζάνκι" και ο Χιούμπερτ Σέλμπι τζούνιορ είναι πιο σκοτεινοί και άντεργκράουντ (ο Χιούμπερτ Σέλμπι έχει και "τρανσγκρέσιβ" τρόπο γραφής. Επειδή στην γραφομηχανή έπρεπε να ξεβολευτεί για να βάλει αποστρόφους, χρησιμοποιούσε "/" ή τίποτα, π.χ "I/ll" αντί για "I'll" και "werent" αντί για "weren't").
Κοντά στο τέλος του δεύτερου μέρους, στο δωμάτιο των Μαρκιζώ, υπάρχει μία ψευδοtransgressive σκηνή. Αυτό το στοιχείο μου θύμισε μια ηρωίδα στο "Invisible monsters" του Τσακ Πόλανικ, την Μπράντυ Αλεξάντερ
, η οποία έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου για να πετάξει από πάνω της τις κοινωνικές ταμπέλες, για να αναδημιουργήσει τον εαυτό της, ελεύθερη από κάθε κοινωνικό καλούπι, και όχι επειδή ένιωθε γυναίκα.
Οι (αντι)ήρωες αυτού του είδους, είτε από επιλογή, είτε από ψυχικές ασθένειες, χορεύουν στο ρυθμό του δικού τους τυμπάνου. Πάντα αντισυμβατικοί, σοκάρουν παραβαίνοντας κανόνες και νόμους. Κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα. Δεν έχουν κοινωνική αποδοχή μα ούτε και την αποζητούν. Ξεδιπλώνουν κάθε σκοτεινή πτυχή τους, και στους αναγνώστες δημιουργείται η αίσθηση πως βρίσκονται στην άκρη ενός γκρεμού, ενώ αν το έργο είναι παράλληλα σατιρικό, τους δίνεται περισσότερη τροφή για σκέψη.Αυτούς που ξέρω πως συνενώνουν τρανσγκρέσιβ και σάτιρα είναι ο Τσακ Πόλανικ, και ο Μπρετ Ίστον Έλλις με το "Αμερικανική Ψύχωση". Ο Γουίλιαμ Μπάροουζ με το "Τζάνκι" και ο Χιούμπερτ Σέλμπι τζούνιορ είναι πιο σκοτεινοί και άντεργκράουντ (ο Χιούμπερτ Σέλμπι έχει και "τρανσγκρέσιβ" τρόπο γραφής. Επειδή στην γραφομηχανή έπρεπε να ξεβολευτεί για να βάλει αποστρόφους, χρησιμοποιούσε "/" ή τίποτα, π.χ "I/ll" αντί για "I'll" και "werent" αντί για "weren't").