Μου αρέσει αρκετά ο Τόλκιν, πιο παραδοσιακός, τρελλαίνομαι για ΛεΓκεν (έχω διαβάσει τα επιστημονικής φαντασίας της, είναι πιο εσωτερικά). Ο Μάρτιν δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ακριβώς. Μου αρέσει η βαρύτητα που δίνει στην πολιτική, θα μπορούσε μια χαρά να ήταν ιστορικό μυθιστόρημα αν δεν ήταν οι δράκοι, αυτό είχα πει στην μάνα μου και την αδερφή μου χαρακτηρίζοντας το ως "πιο ρεαλιστικό" για έργο φαντασίας, αλλά αυτές παραπονέθηκαν ότι δεν έχει ρεαλισμό καθώς έχει δράκους και βαρέθηκα να εξηγήσω. Όμως, με κουράζει η φλυαρία του και το ότι ακόμη δεν έχει βγει το τελευταίο. Επίσης θυμάμαι ότι είχα ταραχτεί με το τελευταίο, ίσως που το ξεφύλλιζα κι αγχώθηκα.
Δράκοι υπάρχουν και στην πραγματικότητα, όχι βέβαια με την μορφή που απεικονίζονται στον χώρο της φαντασίας αλλά μπορεί να υπήρχαν όπως και το τέρας του loch ness που λέει ο λόγος.
Κάθε συγγραφέας έχει στοιχεία που κουράζουν. Ο Τόλκιν για παράδειγμα με κούρασε αρκετά στην περιγραφή της διαμόρφωσης του εδάφους και της χλωρίδας αλλά λάτρεψα τους διαλόγους. Και ο Τόλκιν είχε πολλούς διαλόγους ειδικότερα στο Δύο Πύργοι και Τα Παιδιά του Χούριν. Μου άρεσε και ο τρόπος γραφής στο Σιλμαρίλλιον.
Από αυτά που λέτε, όπως χαρακτηρίζουν τον τρόπο γραφής του Μάρτιν, πολιτικές συζητήσεις εποχής μεσαίωνα λατρεύω και εγώ (όχι φυσικά σύγχρονες με κόμματα), και αυτές οι συζητήσεις μου άρεσαν και στο έργο του Σαπκόφσκι , αν και δεν αποτελούν τον βασικό πυρήνα εκεί.
Από την άλλη έχοντας δει την τηλεοπτική σειρά δεν θα μπορούσα να πω , πως το έργο του Μάρτιν θα ήταν ιστορικό ακόμα και αν δεν είχε δράκους καθώς τα γεγονότα διεξάγονται σε έναν φανταστικό χάρτη και σε ένα φανταστικό κόσμο. Βέβαια μπορεί να έχει επιροές από τον πραγματικό.
Ο Μάρτιν δεν έχει κυκλοφορήσει δύο βιβλία από την σειρά το The Winds of Winter και το A Dream of Spring. Βέβαια με τον ρυθμό που πάει ειδικά το τελευταίο θα είμαστε τυχεροί αν το κυκλοφορήσει μετά θάνατον.
Για το Έπος της Γαιοθάλασσας οι απόψεις διίστανται. 'Αλλοι λένε πως είναι παιδικό σαν παραμύθι και άλλοι πως είναι από τα καλύτερα και μάλιστα ολοκληρωμένο. Προσωπικά το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται σε έναν θαλάσσιο κόσμο με πολλά νησιά.
Από Μάρτιν λάτρεψα το Ιππότης των Επτά Βασιλείων , την ιστορία δηλαδή των Dunkan and Egg,
Όταν διαβάσω τον Μάρτιν και την Ούρσουλα θα έχω πιο ολοκληρωμένη εικόνα.