To Goodreads Challenge, και ο λόγος που (μάλλον) δεν θα το ξανακάνω!

Εμένα η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι επιλογές στο Goodreads δεν υπάρχουν για να σε κάνουν ψυχαναγκαστικό , αλλά για να ικανοποιήσουν κάποιους που είναι ‘ψυχαναγκαστικοί’, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Δηλαδή κάποιοι βρίσκουν κάποια πράγματα χρήσιμα , άλλα όχι. Εμένα δηλαδή μου άρεσε να θέτω ετήσιους στόχους ανάγνωσης πριν ανακαλύψω το GR, αλλά μετά που το ανακάλυψα με διευκόλυνε επιτρέποντας μου τόσο την καταμέτρηση όσο και την καταγραφή των βιβλίων. Θέλω να πω , από τη στιγμή που κάτι δε σου επιβάλλεται, το χρησιμοποιείς αν σε εξυπηρετεί , διαφορετικά δεν το κανεις. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια κύρωση αν δε λάβεις μέρος στο reading challenge, οπότε γιατί να μιλάμε για ψυχαναγκασμό ;

Εδιτ: διαγραφή τελευταίας πρότασης. Το φιλοσοφώ λίγο το θέμα, μπορεί να κάνω και άλλη επεξεργασία αργότερα :ρ
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εμένα η γνώμη μου είναι ότι αυτές οι επιλογές στο Goodreads δεν υπάρχουν για να σε κάνουν ψυχαναγκαστικό , αλλά για να ικανοποιήσουν κάποιους που είναι ‘ψυχαναγκαστικοί’, αν μπορώ να το θέσω έτσι.
Τίποτα, από τα διάφορα αντικείμενα του ψυχαναγκασμού, δεν έχει φτιαχτεί για ψυχαναγκασμό. Αν όταν περπατάς στο πεζοδρόμιο αποφεύγεις να πατάς τις γραμμές ανάμεσα στα πλακάκια, ή το αντίθετο, πρέπει οπωσδήποτε να τις πατάς, αυτό δεν το κάνεις επειδή τα πλακάκια φτιάχτηκαν με σκοπό να αποτελέσουν αντικείμενο ψυχαναγκασμού.

Από εκεί και πέρα, εάν θα ψάχναμε για κάτι το οποίο φτιάχτηκε για να λειτουργήσει ψυχαναγκαστικά, τότε νομίζω πως μια δυο λειτουργίες του GoodReads θα μπορούσαν να είναι μια χαρά υποψήφιες.

 
Αν τυχόν τον ενδιαφέρει κάποιον μπορώ να του στείλω διάφορες που έχω συγκεντρώσει ή να τις ανεβάσω εδώ. Αυτός ο τρόπος έχει και το πλεονέκτημα ότι κάποιες φορές σε ωθεί να διαβάσεις και κάτι που ίσως να μην διάβαζες (όπως ήταν για μένα τα θεατρικά έργα).
Χμμμμ θα με ενδιέφερε να δω τις λίστες που έχεις συγκεντρώσει! Με έπιασε περιέργεια τώρα :))))
 
Η συζήτηση που κάναμε εδώ, για μεγάλα και μικρά βιβλία, και κατά πόσο το Challenge είναι δίκαιο, όταν ο ένας διαβάζει ένα βιβλίο 100 σελίδων και ο άλλος ένα 1000 και μετράει το ίδιο, μου ήρθε η ιδέα το Challenge να γίνεται όχι με αριθμό βιβλίων αλλά με αριθμό σελίδων. Και την έστειλα στο Goodreads και μου ήρθε αυτή η απάντηση:
We have actually received similar requests to have the option to set Reading Challenge goals by the number of pages, instead of books, so we'll definitely consider adding support for it in the future. We appreciate you taking the time to write in and let us know that you'd like to see this too!

Οπότε από το 19 πιθανόν να υπάρχει και αυτή η επιλογή, την οποία θα ακολουθήσω γιατί πιστεύω θα έχει πολύ λιγότερο ψυχαναγκασμό!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μα ήδη η όλη λογική, δηλ. ακόμα και της επιφύλαξης, είναι ψυχαναγκαστική και σε απομακρύνει από την ιδέα του βιβλίου. Το διάβασμα δεν είναι αγώνας δρόμου, ούτε κάτι να κοκορεύεσαι. Διαβάζεις για να περνάς καλά ή για να μάθεις δυο πράγματα.

Βλέπω αφού βάλουν δυνατότητα για σελίδες, έπειτα να καταφθάνει ερώτηση εάν αυτό είναι δίκαιο αφού μια σελίδα μπορεί να έχει περισσότερα γράμματα από μιαν άλλη όπου στο τέλος θα φτάσουμε να μετράμε πόσα γράμματα διάβασε ο καθένας και πόσα σημεία στίξης.

Δηλαδή, 'ντάξ.

Να αγαπάς τα βιβλία και να καθεσαι να σημειώνεις πόσες σελίδες διάβασες; Γιατί; Ποιον μπορεί να ενδιαφέρει και γιατί; :χμ:
 
Φέτος αποφάσισα να μην βάλω στόχους και είμαι μια χαρά. Βέβαια μου παίρνει πολύ περισσότερο να διαβάσω ένα βιβλίο γιατί δεν υπάρχει κάποιος να με πιέσει. Το σημαντικό για μένα είναι, και για αυτό έβαζα στόχους, να κρατιέσαι σε μια εγρήγορση και να μην περνούν πολλές μέρες χωρίς να διαβάσεις το βιβλίο γιατί έτσι χάνεις το νήμα της αφήγησης και την διάθεση ίσως να το συνεχίσεις. Αλλα τώρα έχω βρεί άλλο τρόπο για να το πετυχαίνω αυτό. Απλά όταν λέω οτι τώρα θα διαβάσω, κλείνω τα πάντα και απομακρύνω κινητό για να απολαύσω την ανάγνωση. Και λειτουργεί γιατί πλέον δεν χρειάζεται να έχω στο νού μου να τελειώσω το βιβλίο για να ξεκινήσω το επόμενο. Βέβαια τις δύο προηγούμενες χρονιές που έβαλα στόχους, δεν μπορώ να πώ οτι μου είχε γίνει καταναγκασμός ή οτι δεν απολάμβανα την ανάγνωση. Υπερίσχυε ο ενθουσιασμός να ανακαλύψω βιβλία που θα με συνεπάρουν αλλα χωρίς αυτό να λειτουργεί αρνητικά στην ανάγνωση καθ'αυτή.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Άλλο που μερικοί διαβάζουν πολύ εξορισμού και εννοείται πως εδώ συζητάμε για βιβλία και ξέρουμε τί διαβάζει και πού βρίσκεται πάνω-κάτω ο καθένας μας, μέσα στα χρόνια.

Αλλά το να γίνεσαι εμμονικός, πια, με το πόσα βιβλία διάβασες κι αν σε "κλέβουν" γιατί εσύ διάβασες 10 χοντρά αλλά ο διπλανός σου 10 λεπτά, αλλά "μετράνε" το ίδιο, ε νομίζω πως είναι πράγματα που αρχίζουν να περνάνε εκείνη την γραμμή από όπου αρχίζει να χάνεται το πράγμα.
 
Το Challenge όταν ξεκίνησε με ώθησε να βάλω στόχο περισσότερα βιβλία από ότι συνήθως διάβαζα, και αυτό, προσπαθώντας να πιάσω αυτόν τον στόχο, με έκανε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο διάβασμα, κάτι που δεν κατάφερνα, όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά γιατί γενικά είμαι άνθρωπος που χάνει λίγο την επαφή και χαζολογάει ασκόπως. Δηλαδή, με το Challenge μπόρεσα και μάζεψα λίγο τον χρόνο που έχανα σε άσκοπα πράγματα, κάτι το οποίο στην πορεία μου έγινε συνήθεια. Οπότε για μένα προσωπικά μπορώ να πω ότι το Challenge λειτούργησε πολύ θετικά στην αρχή.

Το πως βγήκαν στην πορεία οι ψυχαναγκασμοί τα έγραψα παραπάνω - κυρίως για τις επιλογές μικρών αντί για μεγάλων βιβλίων ώστε να πιάνεται ο στόχος. Αυτό τώρα με τις σελίδες εξαφανίζει τον συγκεκριμένο ψυχαναγκασμό, ενώ οι σελίδες αυτές καθαυτές μετράνε βάσει του πρωτότυπου, οπότε για ένα βιβλίο είτε πάρεις έναν τεράστιο τόμο με μεγάλα γράμματα και αποστάσεις, είτε ένα τσέπης με γραμματάκια ψείρες, οι σελίδες θεωρούνται οι ίδιες.

Το Challenge πάντως ΔΕΝ έχει το νόημα του ανταγωνισμού, οπότε αν κάποιος το χρησιμοποιεί για να δει αν διάβασε περισσότερα από κάποιον άλλον το χρησιμοποιεί πολύ λάθος...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δες όμως τί έγραψες εδώ:

Η συζήτηση που κάναμε εδώ, για μεγάλα και μικρά βιβλία, και κατά πόσο το Challenge είναι δίκαιο, όταν ο ένας διαβάζει ένα βιβλίο 100 σελίδων και ο άλλος ένα 1000 και μετράει το ίδιο, μου ήρθε η ιδέα το Challenge να γίνεται όχι με αριθμό βιβλίων αλλά με αριθμό σελίδων.
Όχι ότι πειράζει, βέβαια. Είναι πώς το βλέπει ο καθένας. Έτσι και είπαμε εδώ ο καθένας μας τί πιστεύουμε. :)
 
Αυτή μάλλον ήταν λάθος διατύπωση! Ο "ένας" και ο "άλλος" ουσιαστικά είμαι εγώ! (δεν έχω διαγνωστεί ακόμα, αν αναρωτιέται κανείς) Εννοούσα δηλ (κακώς διατυπωμένα) ότι μπορεί να διαβάσεις περισσότερες σελίδες αλλά να είναι λιγότερα τα βιβλία και να αποτύχεις στο Challenge, και με αυτό το σκεπτικό απέφευγα τα μεγάλα βιβλία.
 
Εγώ από τις 3 φορές που το έβαλα τα κατάφερα τις 2, στις οποίες είχα υπερβεί το σκοπό μου.
Ωστόσο, μου αρέσει γιατί μου δίνει στόχο. Επίσης δε το κάνω ψυχαναγκαστικά. Αν τα καταφέρω οκ.... αν όχι πάλι οκ...
 
Εγώ βάζω στόχο 3 χρόνια τώρα και κάθε χρόνο αποτυγχάνω. @Κόμη (αν μπεις ξανά και το δεις), αυτό δεν με απέτρεψε από το να διαβάσω μεγάλα βιβλία (φέτος διάβασα τα "Πόλεμος και Ειρήνη" και "Άννα Καρένινα") όσο και μικρά. Το θέτω πιο πολύ, για το πόσα θα ήθελα να διαβάσω, μιας και η ζωή έχει και άλλα απαιτούμενα για να επιβιώσεις, αλλά και ως καταγραφή αυτών που έχω διαβάσει.
 
Είχα γράψει πριν 1-2 χρόνια σε αντίστοιχη συζήτηση της Λέσχης στο Goodreads ότι η ανάγνωση για πολλούς ανθρώπους είναι διασκέδαση και δεν υπάρχει επιχείρημα "διασκεδάστε λιγότερο" ή "διασκεδάστε ποιοτικότερα".

Συμμετέχω στο Goodreads Challenge με σχετικά μεγάλους στόχους. Δεν το βλέπω ψυχαναγκαστικά και δεν αναγνωρίζω το δίλημμα "ποιότητα ή ποσότητα", η μεταξύ τους σχέση δεν ήταν ποτέ αντιστρόφως ανάλογη. Αν διαβάσω ένα καλό βιβλίο και μετά άλλα 40, το πρώτο βιβλίο δεν χάνει τίποτα από την αξία του. Αν διαβάσω 10 βιβλία σε ένα χρόνο δεν σημαίνει ότι έκανα χειρότερες επιλογές απ' ότι αν διάβαζα 3 και αν διαβάσω 100 δεν σημαίνει ότι επιλέγω επίτηδες βιβλία των 80 σελίδων για να βγάλω με το ζόρι το νούμερο στο τέλος της χρονιάς. O καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάγνωσης, τη δική του προσωπικότητα κτλ. και βλέπει αν και εφόσον έχει τη διάθεση ή το χρόνο να ασχοληθεί με το διάβασμα ή οποιαδήποτε άλλη απασχόληση.
 
Top