To Goodreads Challenge, και ο λόγος που (μάλλον) δεν θα το ξανακάνω!

Ο λόγος που δεν θα το ξανακάνω έχει να κάνει με ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα, αλλά ας το πάρουμε απ' την αρχή.

Το GR Challenge το ανακάλυψα το 2015 και είπα να το δοκιμάσω. Τον πρώτο χρόνο λοιπόν, λόγω του στόχου που είχα βάλει, ανέβασα τις ώρες ανάγνωσης, μειώνοντας κάποιες άλλες δραστηριότητες (όπως π.χ. ταινίες ή adventures). Αποτέλεσμα ήταν το 2015 να έχω ανεβάσει τα συνολικά βιβλία που διάβασα μέσα στο έτος. Ως εδώ καλά.

Από το 2016 όμως άρχισε το Challenge να επηρεάζει και το ίδιο το διάβασμα. Π.χ. πολλές φορές θέλω να διαβάσω κάποιο κόμικ ή να διαβάσω κάτι που δεν είναι ακριβώς βιβλίο (π.χ. μεγάλα άρθρα στο internet), και δεν το κάνω για να μην χαθεί χρόνος από βιβλία που θα μέτραγαν για το Challenge - προσωπικά δεν θεωρώ ότι ένα Αστερίξ ή ένα Τεν Τεν μετράει ως "βιβλίο". Επίσης, διστάζω να ξεκινήσω πολύ μεγάλα βιβλία για να μην πάρουν το χρόνο που θα μπορούσαν να διαβαστούν περισσότερα μικρότερα.

Με τον καιρό λοιπόν έχει γυρίσει σε κάτι σχεδόν καταπιεστικό, και γι' αυτό λέω να μην το συνεχίσω το 2018. Σκέφτομαι όμως ότι χωρίς αυτή την "πίεση" ίσως να πέσει ο αριθμός των βιβλίων (ή καλύτερα συνολικών σελίδων). Lose-lose?

Προφανώς δεν κατηγορώ το Challenge το ίδιο, έχει να κάνει με την δική μου προσωπικότητα. Αναρωτιέμαι όμως αν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και σε άλλους, ή είμαι μάλλον ο μόνος βλαμμένος?! :πανικός:
 
Δεν είσαι ο μόνος. Το 2013 ή 2014, το τσάλεντζ με είχε κάνει να βλέπω το διάβασμα σαν ολυμπιακό άθλημα και εννοείται δεν ξαναμπήκα στην διαδικασία.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ως γνωστον δεν ειμαι και ο πρωτος αναγνωστης, και ως εκ τουτου δεν εχω δει ποτε το διαβασμα θεμα ποσοτητας, αλλα ποιοτητας. Δεν εννοω πιοτητας βιβλιου, αλλα ποιοτητας διαβασματος.

Ξερω οτι αν εμπαινα στο τριπακι οτι πρεπει να διαβασω Ν αριθμο βιβλιων, δε θα κραταγα τιποτα απο το περιεχομενο, θα εμενε απλα ενα "μου αρεσε/δεν μου αρεσε"
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Από την πρώτη φορά που το είδα μου φάνηκε χαζό και πως μόνο ψυχαναγκαστικά μπορεί να λειτουργήσει. Βλέπω ανθρώπους που βάζουν εκεί έναν υπερβολικό αριθμό βιβλίων και σκέφτομαι πως πραγματικά δεν πρέπει να προλαβαίνουν να κάνουν τίποτα άλλο στην ζωή τους. Στην τελική διάβασε ένα βουνό βιβλία αλλά όχι επειδή έβαλες "τσάλεντζ"...

Εξαρχής, και από χιούμορ, βάζω εκεί τσάλεντζ δύο βιβλία τον χρόνο. Μου αρέσει που παίρνω και "λάικ" :))))
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Δυο φορές έχω συμπληρώσει νούμερο (την δεύτερη πιο μικρότερο από την πρώτη), αλλά δεν έπιασα σε καμία τον στόχο που είχα θέσει. Η δεύτερη φορά είναι συγκεκριμένα η φετινή χρονιά, αλλά με αφορμή το νήμα κοίταξα τα νούμερα και είναι σίγουρο ότι δεν θα τον πιάσω.. Οπότε, να θυμηθώ το 2018 να το μειώσω κι άλλο, μπας και ξεπεράσω το ρεκόρ μου :))))
 
Last edited:
Μου αρέσει που παίρνω και "λάικ" :))))
:χαχα: Αυτά τα λάικ βρε είναι από εμάς τους αντιδραστικούς! (Τουλάχιστον το δικό μου)

Πεταλούδα μου θύμισες ότι ξαναμπήκα στην διαδικασία αλλά στα μισά το παράτησα γιατί βαρέθηκα με την χαζομάρα. Έβλεπα εντωμεταξύ τους άλλους αγχωμένους, Νοέμβρη μήνα, να διαβάζουν βιβλία που υπό άλλες συνθήκες δεν θα διάβαζαν, απλώς έπρεπε να το κάνουν για να μην αποτύχουν στο τσάλεντζ.
 
Από τις τέσσερις φορές που το έχω βάλει, το έπιασα τις δύο, και φέτος θα μείνω πολύ μακριά από τον στόχο μου. Αυτό όμως ούτε με απογοητεύει, ούτε με αγχώνει, γιατί εξαρχής ο λόγος που μπήκα σ' αυτή τη διαδικασία ήταν απλά για να μπορώ να κρατώ έναν εύκολο λογαριασμό πόσα βιβλία διαβάζω μέσα σε έναν χρόνο. Υποθέτω ότι θα μπορούσα εξίσου εύκολα να βάλω απλά μια ετικέτα με τη χρονιά και πάλι να το βλέπω, αλλά οκ, έχω ήδη εκατό ετικέτες, και αν είναι να βάζω για κάθε χρονιά, θα ξεφύγει το πράγμα. Μπορώ να πω ότι δε με έχει επηρεάσει στο ελάχιστο ως προς το τι θα διαβάσω, και μάλιστα φέτος αφιέρωσα μήνες ολόκληρους σε βιβλία των 1000 - 1200 σελίδων (τρία από αυτά μάλιστα από μια τριλογία, κάτι σπάνιο για μένα να με συνεπάρει τόσο πολύ μια σειρά ώστε να τη διαβάσω ολόκληρη σερί). Οπότε νομίζω ότι θα βάλω και του χρόνου, απλά θα προσαρμόσω λίγο το νούμερο, για να μην μένει η αίσθηση ότι ψιλοαπέτυχες σε κάτι, κι ας είναι τόσο ασήμαντο.
 
...εγώ που από τότε που έμπλεξα με τα γουντριντστσαλεγκε διαβάζω λιγότερα απ'ότι πριν; (μιλάω για βιβλία-βιβλία)
 
Δεν πειράζει, εσύ έχεις διαβάσει αρκετά βιβλία-βιβλία και από τα άλλα. Ας ξεκουραστείς λίγο! (:αγκαλιά:)
 
Τουλάχιστον όσον αφορά την ποιότητα διαβάσματος δεν με έχει επηρεάσει. Δεν προσπαθώ δηλαδή να ξεπετάξω ότι διαβάζω για να προχωρήσω στο επόμενο.
Το να βάλω μικρότερο νούμερο ναι μεν θα ήταν λύση, αλλά σταματάει να είναι πρόκληση. Αν δηλαδή βάλω το νούμερο που ήδη πιάνω, χάνεται ο αρχικός σκοπός που ήταν το σπρώξιμο για περισσότερο. Θέλει δηλαδή μια καλή ισορροπία μεταξύ υγειούς σπρωξίματος και αυτοελέγχου ώστε να μην γίνεται άγχος. Εγώ ξεκίνησα καλά με το πρώτο, αλλά στο δεύτερο μου ξέφυγε λίγο...
 
Νομίζω ότι το challenge είναι περισσότερο για να παρακινήσει αυτούς που δε διαβάζουν ή διαβάζουν πολύ λίγο, παρά γι' αυτούς που ήδη διαβάζουν αρκετά / πολύ.
Για παράδειγμα, κάποιος που διάβαζε 1-2 βιβλία το χρόνο, μπορεί να παρακινηθεί και να βάλει στόχο πχ. τα 10 βιβλία που ίσως μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
Τώρα, (γενικά μιλώντας) αν διαβάζεις 50 βιβλία το χρόνο και θέλεις να το κάνεις 55-60, ε... εκεί είναι μάλλον ψυχαναγκασμός.

Εγώ ήξερα από την αρχή ότι φέτος θα έχω λίγο χρόνο για διάβασμα και ακόμα λιγότερη όρεξη, οπότε έβαλα σα στόχο τα 27 βιβλία.
Βασικά ήθελα να το πάω ένα βιβλίο στις 15 ημέρες, αλλά είχα και 1-2 μισά οπότε το έβαλα 27.
Είμαι στο 18ο βιβλίο (τρίτος τόμος του IQ84) από τις 19 Αυγούστου! Ακριβώς πριν από αυτό, τον πρώτο τόμο τον διάβασα σε 2 μέρες, τον δεύτερο σε 3 και έχω κολλήσει τώρα. Τι να κάνουμε...
 
Άρχισα να διαβάζω πιο συστηματικά μετα την εγγραφή μου εδώ. Αλλα και πάλι με αργούς ρυθμούς και παρατώντας βιβλία στη μέση. Το 15 διάβασα κάπως περισσότερα. Η πρώτη φορά που πήρα μέρος στο challenge ήταν το 2016 και πραγματικά είχε μετατραπεί σε ένα ψυχαναγκασμό να πιάσω τον στόχο. Φέτος που ξανα έβαλα, έριξα το όριο των βιβλίων αλλα και πάλι το ξεπέρασα, χωρίς όμως να έχω αυτή την ψυχαναγκαστική μανία. Πλέον έχει γίνει μια πολύ όμορφη συνήθεια χωρίς άγχος και αφού έχω πάρει μπρός, δεν νομίζω να ξαναβάλω. Εξαρχής είχα σκοπό να με κινητοποιήσει και αφού το έκανε, πλέον δεν το χρειάζομαι. Διαβάζω γιατί το απολαμβάνω και μαρέσει. Άλλοτε πιο γρήγορα άλλοτε πιο αργά.
 
Πάντως με το challenge, από εκεί που ήμουν σε έναν μ.ο. 10-15 βιβλία/χρόνο ανέβηκα στα 20-25. Υπολογίζοντας με το μέσο προσδόκιμο ζωής, αυτό σημαίνει περίπου 400 βιβλία παραπάνω στο τελικό σύνολο!
 
Δε βάζω κάποιον τρελό, για τα δικά μου δεδομένα, αριθμό έτσι ώστε να με αγχώνει και να νιώθω την όλη διαδικασία ως ψυχαναγκασμό.
Το ανώτερο που έχω βάλει ως στόχο ήταν 50 βιβλία το 2013. Ομολογώ πως κατά το Δεκέμβρη με είχε πιάσει ένας παροξυσμός και ήθελα, ντε και καλά, μέχρι τελευταία στιγμή να είμαι εντάξει στις ''υποχρεώσεις μου''! Από τότε πάντως βάζω ως στόχο κάτι πιο εφικτό. Άλλες φορές τον πιάνω και τον ξεπερνάω κιόλας κι άλλες δεν τον έχω πλησιάσει καν. Αν θελήσω να διαβάσω θα διαβάσω, τόσο απλά. Μπαίνω στην όλη διαδικασία ίσως για να έχω ένα παραπάνω κίνητρο να διαβάζω, αλλά το κάνω για μένα κι όχι για να καυχηθώ στους υπόλοιπους για τα... κατορθώματα μου.
Μια χρονιά, ωστόσο, που είχα διαβάσει μόνο 7 βιβλία ενώ ο στόχος ήταν κάπου στα 20-30 (δε θυμάμαι ακριβώς) είχα απογοητευτεί. Όχι γιατί δεν έπιασα τον στόχο μου, αλλά γιατί διαπίστωσα πως δεν είχα καταφέρει να αφιερώσω πολύ χρόνο για κάτι που, έτσι κι αλλιώς, μού αρέσει να κάνω. Οπότε την επόμενη χρονιά υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα βρω ξανά τον αναγνωστικό ρυθμό μου.
 
Δυο φορές πήρα μέρος σε challenge, πέρυσι και φέτος. Πέρυσι πήγε καλά, φέτος δεν το βλέπω να πηγαίνει!
Γενικά δεν με άγχωσε καθόλου, ίσα ίσα το έβλεπα σαν κίνητρο να διαβάζω περισσότερο!
Ίσως επειδή σκέφτομαι πως είναι σαν διαγωνισμός φαγητού με τούρτες, δεν πάω για να κερδίσω, πάω για την τούρτα! :))))
 
Χαχαχα, Πωλίνα καλό!! :πάνω:
Όχι και εμένα πάντως δε με αγχώνει. Κίνητρο μου δίνει. Κάθε χρόνο (από το 2015 και μετά) βάζω ως στόχο τον αριθμό των βιβλίων της προηγούμενης χρονιάς, αν το φτάσω καλώς, αν το ξεπεράσω καλώς αν δεν το πετύχω πάλι καλώς. :ρ
 
Ίσως επειδή σκέφτομαι πως είναι σαν διαγωνισμός φαγητού με τούρτες, δεν πάω για να κερδίσω, πάω για την τούρτα! :))))
Σε διαγωνισμό φαγητού με τούρτες θα πήγαινα και για την τούρτα και για να κερδίσω! :σάλια:
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ένα βιβλίο μπορεί να είναι μια ποιητική συλλογή λίγων σελίδων που βγαίνει σε μια ώρα ή ένα τούβλο 1000ων σελίδων. Το ίδιο θα μετρήσουν και τα δύο; Κάποια βιβλία είναι εύκολα και βγαίνουν γρήγορα, ενώ άλλα απαιτούν προσπάθεια και προσοχή. Γι' αυτούς τους λόγους, το challenge δεν μου λέει και πολλά.
 
Αυτό πολύ σωστό που λές, Ίζι, και είναι και αυτό που με έχει αποτρέψει από το να διαβάσω μεγάλα βιβλία που θέλω, όπως π.χ. τον Οδυσσέα (βοήθειά μας...) ή το Infinite Jest - αν και έπιασα τους Καραμαζοβ φέτος. Και είναι και ένας από τους λόγους που θεωρώ ότι μπαίνει εμπόδιο τελικά, παρά το αρχικό σπρώξιμο που προσφέρει.
Πάντως τώρα που ξεκίνησα να διαβάζω το Hitchhiker's Guide, ενώ έχω πιάσει την Ultimate έκδοση, που έχει και τα 5 βιβλία σερί, στο GR τα βάζω ξεχωριστά - όχι τώρα επειδή τα έχω σε έναν τόμο να μετρήσουμε 1 αντί 5! :ρ
 
Top