Paul Strathern : "Το όνειρο του Μεντελέγιεφ"

Το συγκεκριμένο βιβλίο εχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς κάνει μια αναδρομή στην ανακάλυψη-απομόνωση των χημικών στοιχείων.Με απασχόλησε και ως χημικό το θέμα αλλά εντέλει δεν έχει κάποιο επιστημονικό κομμάτι.Είναι ένα ευχάριστο βιβλίο το οποίο δείχνει κιολας πως οι κοπιώδεις προσπάθειες,η φαντασία(ναι και στις θετικές επιστήμες είναι αναγκαία) και ο ανατρεπτικός τρόπος σκέψης(αυτός κ αν είναι απαραίτητος παντού) προήγαγαν την χημεία.Η "μελέτη" γράφτηκε από τον πολυπράγμων βρετανό Paul Strathern και στην ελλάδα κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Τραυλός.

*Για την ιστορία ο Dimitri Vasilievits Mendeleev είναι ο θεμελιωτής του περιοδικού πίνακα
 
Last edited by a moderator:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Καλως ορισες και επισημα Κουνη :)

μισο να καταλαβω για το συγκεκριμενο βιβλιο..

Ειναι σε μορφη μυθιστορηματος, οπου και εξιστορει ευχαριστα τις "περιπετειες" του συγγραφεα στην προσπαθεια απομονωσης των χημικων στοιχειων;
(αυτο καταλαβα). Μια ιστορια δηλ..

Μου κινησε την περιεργεια παντως :χμ: :μαναι:
 
Last edited:
Καλως όρισες Κούνη!
Έχω παρατηρήσει κ εγώ στα βιβλία αυτής της κατηγορίας, δεν υπάρχουν επιστημονικά κομμάτια με ανάλυση θεωριών ή με τύπους κτλ. Αν υπάρχουν θεωρίες μαθηματικών, φυσική, χημείας κτλ, δίνονται με απλά λόγια, και κατανοητά από το ευρύ κοινό που είναι κ ο στόχος τους. Το συγκεκριμμένο δεν το έχω διαβάσει, μα θα το έχω στα υπόψη. Είναι μυθιστόρημα ή κάποια μελέτη που παρουσιάζει την εξέλιξη της χημείας?
 
όχι του ιδίου του συγγραφέα..τα χημικά στοιχεία κατατάσσονται μέσα στον περιοδικό πίνακα με βάση την περιοδικότητα των ιδιοτήτων τους.αυτόν τον έφτιαξε ο μεντελεγιεφ και τοποθέτησε τα στοιχεία που είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τότε αλλά και προέβλεψε με βάση την περιοδικότητα των φαινομένων τη θέση αυτων που θα ανακαλυφθούν.Τότε ήταν κάπου 50 στοιχεία ενω τώρα 113 και εχει θέσεις ο περιοδικός πίνακας για όσα θα ανακαλυφθούν.χημικά στοιχεία ειναι ο σίδηρος, το κάλιο ενω πιο καινούρια είναι το ευρώπιο,το φρανκιο κλπ.Ο συγγραφέας ξεκινα από τη μεγαλοφυη ιδέα του μεντελεγιεφ και παρουσιάζει με ευχάριστο τρόπο επιστήμονες που απομόνωσαν τα στοιχεία ανα τους αιώνες.Τα απομόνωσαν γιατί τα άτομα "βρίσκονται μέσα σε μόρια".Τα πρώτα στοιχεία ανακαλύφθηκαν βεβαίως από αλχημιστές.. :) συγγνώμη που δεν διευκρίνησα αυτά τα ολίγα περι χημείας.Οποιαδήποτε άλλη απορία ευπρόσδεκτη.
 
καλως σας βρήκα!
και κατι ακόμα είναι μελέτη αλλά όχι αυστηρά γιατι κάνει σατυρικά σχόλια όπως για την κακοτυχία αυτού που ανακάλυψε τα τοξικά χλώριο ιώδιο φθόριο και μάλιστα δοκιμάζοντας τα οργανοληπτικά και τη δόξα του την πήρε κάποιος μεταγενέστερος..
 
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά έχω ακούσει για αυτό. Ο Μεντελέγιεφ είναι ο πατέρας του περιοδικού πίνακα κατάταξης των χημικών στοιχείων, λέγεται δε ότι είδε την εν λόγω σειρά κατάταξης στον ύπνο του (!), εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου.
ΥΓ. Συγχωρέστε με, αλλά δεν αντέχω να μην το επισημάνω. Ο πολυπράγμων συγγραφεύς, τον ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΝΑ συγγραφέα.
 
Το έχω διαβάσει πριν αρκετά χρόνια αλλά το θυμάμαι αρκετά έντονα.Είναι μία όντως σε μεγάλο βαθμό χιουμοριστκή απεικόνιση προσωπικοτήτων από τους Προσωκρατικούς μέχρι τον Μεντελέγιεφ.Άτομα ξεχωριστά που πάλεψαν να βρουν την "ουσία" των πραγμάτων.Ξεχασμένες πολλές από αυτές τις μορφές (Κουζάνος,Κάβεντις,Σέελε κλπ.).Διακρίνεται η αινιγματική παρουσία του αλχημιστή Παράκελσου,που έμεινε πάντως στην ιστορία για άλλο λόγο:ο πρώτος καθηγητής πανεπιστημίου που "τόλμησε" να διδάξει σε εθνική γλώσσα (γερμανικά),στην ιατρική σχολή -Βασιλεία 1526.,"σπάζοντας" την αυθεντία των λατινικών.

Πρόκειται πάντως για ευκολοδιάβαστο έργο,απαιτούνται μόνο στοιχειώδεις γνώσεις χημείας,ο Strathern είναι γνωστός εκλαικευτής.

ΥΓ.Ισχύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω για το όνειρο του επιστήμονα.
 
Έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα ένας μεγάλος χημικός, o Auguste Kekule, φέρεται να έχει δηλώσει ότι οραματίστηκε τον ουροβόρο όφι όταν προσπαθούσε να καθορίσει μια πιθανή στερεοχημική μορφή του βενζολίου (αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι η μορφή της χημικής αυτής ένωσης είναι κλειστός δακτύλιος)
 
Last edited:
Δεν αγάπησα ποτέ την χημεία αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο με γοήτευσε ιδιαίτερα.Το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη σε όσους επιθυμούν να κάνουν ένα ταξίδι "αναψυχής" στον κόσμο των χημικών στοιχείων ξεκινώντας από τις απαρχές της επιστημονικής σκέψης και καταλήγοντας στο σκοτεινό γραφείο του ιδιοφυούς Nτμίτρι Μεντελέγιεφ.
 
Top