Albert Einstein & Leopold Infeld : "Η εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική"

Η Εξέλιξη των Ιδεών στη Φυσική - Albert Einstein & Leopold Infeld

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε περίπου το 1940 μα εξακολουθεί να είναι φρέσκο και επίκαιρο. Πραγματεύεται την εξέλιξη των βασικών ιδεών της φυσικής. Οι συγγραφείς δεν ασχολούνται με τις επιμέρους έννοιες και θεωρίες ούτε χρησιμοποιούν μαθηματικά. Τους ενδιαφέρει να παρουσιάσουν την ροή της σκέψης και τις έννοιες που καθόρισαν την εξέλιξη της επιστήμης.

Έτσι λοιπόν κατά σειρά παρουσιάζεται η άνοδος και η παρακμή της μηχανιστικής αντίληψης, η διαμόρφωση της έννοιας του πεδίου και τέλος η διαμόρφωση των θεωριών της σχετικότητας και των κβάντα. Προσπαθεί να διερευνήσει κ να παρουσιάσει τις κινητήριες δυνάμεις οι οποίες υποχρεώνουν την επιστήμη να βρίσκει ιδέες που να ταιριάζουν στην πραγματικότητα του κόσμου. Δεν γίνεται εκτενής παρουσίαση θεωριών με αποδείξεις κ μαθηματικά αλλά υπάρχει μια παρουσιάση και μια φιλοσοφική προσέγγιση σε όλα αυτά.

Το βιβλίο είναι εύκολο να διαβαστεί από τον καθένα που του αρέσει το διάβασμα και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης. Ίσα ίσα, μπορεί να διαβαστεί πολύ εύκολα και ευχάριστα και από οποιονδήποτε διαβάζει ακόμη κ λογοτεχνία, προσφέροντας του μια άλλη οπτική ή καλύτερα δύνοντάς του και μια άλλη οπτική στη θεώρηση των πραγμάτων.
 
Last edited by a moderator:
Το καλύτερο βιβλίο εκλαικευμένης προσέγγισης στις σύγχρονες θεωρίες της Φυσικής είναι το "Χρονικό του Χρόνου" του Στήβεν Χώκινγκ. Περιλαμβάνει τα πάντα και λύνει την οποιαδήποτε απορία του αναγνώστη, τον οποίο και καθοδηγεί με μαεστρία, ξεκινώντας από τον Δημόκριτο και καταλήγοντας στη σύγχρονη θεωρία των χορδών.
Μία άλλη πολύ καλή σχετική επιλογή (θα το χαρακτήριζα συναρπαστικό, για αναγνώστες με σχετικά ενδιαφέροντα), αλλά με έμφαση στην Κοσμολογία και στη θεωρία του Big Bang είναι "Η Κόμη της Βερενίκης" του δικού μας Γιώργου Γραμματικάκη. Διαβάζοντας αυτά τα δύο βιβλία, ο αναγνώστης αποκτά σφαιρική γνώση για όλες τις βασικές θεωρίες της Φυσικής.
 
οντως "η κομη της βερενικης" ειναι εξαιρετικο και ο Γραμματικακης φοβερος τυπος και φυσικος!!
 
Top