ειπε οτι "τον αγαπώ"

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Στο σχολείο και κυριως στο φροντιστηριο, οταν μαθαιναμε ξενη γλωσσα, μαθαμε για τη διαφορα ευθεως και πλαγιου λογου

Πχ. λέω στο Φαρο: "Φαρε, πάχυνες"

Κατόπιν ο Φάρος παει στον Κρίτωνα και μεταφερει τα λογια μου

Ο Αντέρωτας μου ειπε: "Πάχυνες" (αναφερομενος στον εαυτο του)
αλλα μπορει και να χρησιμοποιησει πλαγιο λογο και να πει
Ο Αντέρωτας μου ειπε πως/οτι πάχυνα

Καθοτι ακουω δημοσιογραφους και παρουσιαστες σχεδον ολη μερα, παρατηρησα τα τελευτα 2 χρονια πολυ εντονα (δεν ξερω αν υπηρχε και πιο παλια, αλλα εδω και 2 χρονια μου βραχυκυκλωνει το νευρικο συστημα) οτι στον προφορικο λογο πλεον, το "οτι" χρησιμοποιειται παντου,

Πχ.
Ο Αντέρωτας μου είπε οτι πάχυνα
Ο Αντέρωτας μου είπε οτι "πάχυνες"

Αυτο ομως ειναι λαθος! Η διαφορα ευθεως και πλαγιου λογου εχει μεγαλη σημασια αφου ξεκαθαριζεται σε ποιο ατομο αναφερομαστε, κυριως στον εαυτο μας ή στον ακροατη.

Στον γραπτο εχουμε ανω-κατω τελεια και εισαγωγικα, που δε φαινονται σον προφορικο λογο. Ειδικα στον προφορικο λογο λοιπον, το οτι/πως εχει ολη τη σημασια. Αν ο Φαρος μιλαει στον Κριτωνα και κανει το ΛΑΘΟΣ να πει

Ο Αντέρωτας μου ειπε οτι "πάχυνες"

ο Κρίτων δε θα "ακουσει" τα εισαγωγικα και θα νομιζει οτι ελεγα γι' αυτον, και θα ερθει να μου ζητησει το λογο ("ποιον ειπες χοντρο ρε παλιοαντέρωτα;" κλπ)

Ομολογω οτι στη δημοσιογραφια δεν ειναι και τοσο τραγικο λαθος, εφοσον απο τα συμφραζομενα ειναι ξεκαθαρο σε ποιον αναφερομαστε. Πχ. ο Θεοδόσης Πανου πεταει συνηθως φρασεις οπως Ο 22χρονος ειπε οτι "εγω τον σκοτωσα". Παρότι το "οτι" εδω ειναι τελειως λαθος (θα επρεπε να πει "ο 22χρονος ειπε οτι εκεινος τον σκοτωσε") ειναι ξεκαθαρο οτι ο κατηγορουμενος δεν εμπλεκει το δημοσιογραφο σε καποιο φονο.

Αλλα ρε παιδια βραχυκυκλωνω να ακουω το "οτι" παντου και συνεχεια.

Εχει καταργηθει η διαφορα ευθεως και γραπτου λογου;

Last edited: