Ψιλή κουβέντα για βιβλία κ.τ.λ.

Ασχετο, αλλά προκεται για εναν συγγραφέα που δεν εχω διαβάσει ακόμη και τελευταίως σκονταφτω διαρκώς στο όνομά του πάνω.
(Σιγα μην χτυπήσεις... πες!)
Κάποια στιγμή έψαχνα να βρω τη βιογραφία του, είχα διαβάσει μία μικρή ενός Χρηστάκη αλλά είχε πολλά λάθη και δεν ήταν και πλήρης, και μου μίλησαν για έναν καθηγητή στο γυμνάσιο της κόρης μου, ο οποίος τελικά ήταν αυτός
ΠΑΝΑΙΤ ΙΣΤΡΑΤΙ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΣΗΣ
Η βιογραφία αυτή είναι απλά υπέροχη και πληρέστατη, με αναλύσεις και απίστευτο κόπο! Ό συγκεκριμένος δεν έκανε μάθημα στην κόρη μου αλλά όλοι λένε ότι είναι φοβερός καθηγητής. Ήθελα να τον γνωρίσω αλλά ήρθε η καραντίνα και μετά πήγε σε άλλο σχολείο. Άτιμη κοινωνία!
 
Ξεκινησα το βιβλίο του Μαρίας, Καρδιά τόσο άσπρη κι ηθελα να γράψω δυο σχόλια, αν και ειμαι ακόμη στο 1/5 του κειμένου.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εισαγωγή του βιβλίου, που είναι μια από τις πιο δυνατές εισαγωγές που έχω συναντήσει (τελικά, δεν το είχα διαβάσει).

Το δευτερο έχε να κάνει με την τεχνική του, αυτή του μακροπεριοδου λογου που δινει την εντυπωση ότι επαναλαμβάνεται, αλλά δεν επαναλαμβάνεται. Ουτε δημιουργει ασάφειες. Το κειμενο -στο πρωτοτυπο, εικάζω ότι- είναι πολύ καλογραμμένο, γιατι φαινεται στην πολύ καλή και ρεουσα μεταφραση, όπου δεν σκαλώνει σε κανένα σημείο. Παρόλο που το κειμενο κινείται στο σπειροειδες ύφος του Μπερνχαρντ (σαφως, δεν εχει καμια σχεση με το Μπερνχαντικο σύμπαν), οι παραγραφοι εχουν πολλή αναλαφρότητα (sic), δηλαδή δεν ακουμπα κανενα βαρος στους ώμους, τον εγκέφαλο ή τα μάτια του αναγνωστη. (Kατα τη γνωμη μου, ουτε ο Μπερνχαρντ). Δηλαδή, δεν απαιτει κανέναν κόπο να παρακολουθησεις το κειμενο και το νόημα του.

Η τεράστια διαφορά που έχει από τον Μπερνχαρντ φαινεται και αποδεικνυεται η εμπλεη μουσικότητας διήγηση του δευτερου σε συγκριση με την απουσία της στον Μαριας. Αν καποιος εχει διαβασει Μπερνχαρντ και δεν εχει πλήρως κατανοήσει σε τι ακριβως συνίσταται αυτή η περιβόητη μουσικότητα, διαβαζοντας το κειμενο του Μαρίας, θα το καταλάβει.

Αυτά!
 
Σκεφτόμουν σε ποιο νήμα να γράψω. Δεν αγόρασα, δεν τελείωσα, κανονικά διαβάζω άλλο, ας γράψω εδώ. Να σημειώσω πως αυτή είναι μια πολύ πιεσμένη περίοδος με το χρόνο. Φεύγω από τη συνάντηση της λέσχης, και στον ηλεκτρικό ξεφυλλίζω. Ά αυτό είναι δικό μας παιδί σκέφτομαι. Τυχαία πέφτει η ματιά στην αρχή του κεφαλαιου β (έχει τρία - μικρά όλα) και αδυνατώ να μη συνεχίσω. Βγαίνω από το τρένο, παίρνω τυρόπιτα και κάθομαι πρώτη φορά στον πάγκο του Βενέτη (το σπίτι είναι στα 500 μέτρα). Παράλληλα κάνω το δεύτερο και τελευταίο τσιγάρο της ημέρας. Τελειώνω το κεφάλαιο β. Στο σπίτι ήδη νιώθω σαν πρεζάκι. Το απόγευμα ξεκινάω το κεφάλαιο γ. Χτυπάνε τηλέφωνα, απαντώ, ξανακεκινώ από την αρχή της σελίδας. Ξέρω ήδη πως όταν το τελειώσω θα το διαβάσω όπως του πρέπει. Αργά. Να αναπαραγάγω στον καμβά του νου μου τις εικόνες που περιγράφει και να σκέφτομαι τις σκέψεις του. Και μέσα στο παραλήρημα μου μόλις έχω τελειώσει το κεφάλαιο γ, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω το ακατάτακτο αυτό που με τράκαρε, μου περνάει από το μυαλό πως αν το έστελνε στον Πάουντ ίσως να του το γυρνούσε μισό. Ά τόση ώρα σας μιλώ για το "ΕΚ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ" του Ζέμπαλντ. Και τώρα κάνω ένα διάλειμμα από το κεφάλαιο α γιατί δε θέλω να τελειώσει.

ΥΓ: Ο προτελευταίας είναι ο τύπος που ο Έλιοτ του έστειλε την "Έρημη χώρα" και του τη γύρισε μισή, όπως δηλ. εκδόθηκε.
 
Ά τόση ώρα σας μιλώ για το "ΕΚ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ" του Ζέμπαλντ.
Δεν κατάλαβα αν το αγόρασες ή στο δώρισαν. Στη δευτερη περιπτωση (αν), να ευχαριστησεις αυτόν που σου το χαρισε. :ναι:
 
Έχουμε να προτείνουμε κάνα δυο Ζέμπαλντ;
Αφενος:
Αφεδυο, αν πρεπει καλα και σωνει να εχεις εναν οδηγο (εγω ειμαι αυτος 😁😁), το αμιγως μυθιστόρημά του ειναι ο Αουστερλιτς. Το αμιγως δοκιμιο του ειναι η φυσική ιστορία της καταστροφής. Αμφοτερα, τα ξαναδιαβασα προσφατα, οποτε τα θυμαμαι καλα.
Το magnum opus του, κατά τη γνωμη μου και στην 5αδα των καλύτερων βιβλιων που εχω διαβασει, ειναι οι δακτύλιοι του Κρόνου. Το αίσθημα ιλιγγου και οι ξεριζωμενοι ειναι ιστοριες πλανητων και ιστοριες εμιγκρεδων, στα ορια μυθοπλασιας και πραγματικότητας, με τροπο σπονδυλωτο.

Οποιο παρεις, εκτος του δοκιμιου, και αν θες, το κανουμε συναναγνωση. :ματιά:
 
Last edited:
Τους δακτυλιους @Έλλη Μ μου το ειχες προτεινει κι εμενα, το ειχα παρει τότε αλλα ακόμα παραμένει στα αδιάβαστα. Αν τυχον το πατε για συναναγνωση θα ακολουθησω κι εγω. Οσο μπορω παιδια γιατι ο χρόνος μου είναι λιγο περιορισμένος..εσεις ειστε πολυβόλα.. θα είμαι κατι σαν φιλική συμμετοχη. :))))
 
αν πρεπει καλα και σωνει να εχεις εναν οδηγο (εγω ειμαι αυτος 😁😁)
Προσυπογράφω.

στην 5αδα των καλύτερων βιβλιων που εχω διαβασει, ειναι οι δακτύλιοι του Κρόνου.
Προσυπογράφω και με τα 2 χέρια. ΥΠΕΡΟΧΟ βιβλίο. Όχι εύκολο θεματολογικά, αλλά υπέροχο.

εσεις ειστε πολυβόλα..
Τρομάρα μας... :ανέκφραστος:
 
@ΜιΛάμπρος, δηλαδη αρνεισαι να συμμετασχεις σε συναναγνωση Ζεμπαλντ;; :φιρουλί:
Δεν αρνούμαι. Αν πρόκειται για τους δακτύλιους, αδυνατώ για το επόμενο 3μηνο, επειδή δεν το'χω μαζί μου -δεν μπορώ να σε παραπέμψω στην ανάρτηση που ετοιμάζω και θα είναι έτοιμη σε 5 λεπτά.
Αν πρόκειται για κάτι άλλο, θα συμμετάσχω με εξαιρετική χαρά.
 
Αν είστε για συνανάγνωση Ζέμπαλντ είμαι κι εγώ μέσα. Ενδιαφέρομαι, αν και δεν έχω ακόμη κανένα βιβλίο του, διότι εδώ μέσα έχω ακούσει τα καλύτερα. Πείτε μου όμως από πριν ποιο θα διαβάσετε, να το παραγγείλω.
 
@Αδριανός Ζωγράφος Μα απο την επιλογη σου εξαρτάται η συναναγνωση.
Αν επιλεξεις δακτυλιους, θα εχουμε @Χρυσόστομος κι οχι @ΜιΛάμπρος.

Αν επιλεξεις οποιοδηποτε αλλο, θα εχουμε @ΜιΛάμπρος

Αν επιλεξεις τη φυσικγ ιστορια, θα απεχω κι εγω γιατι δεν αντεχω να το ξαναδιαβασω τοσο συντομα
 
Top