Λεω λοιπόν:
το περιεχόμενο της βιβλιοθηκης ενός ανθρώπου -νομιζω- δεν ειναι καθρεφτης του χαρακτηρα του, όσο και να θέλαμε. Είναι ενδεικτική του γούστου του #γνωμημου.
και απαντάς:
Το ίδιο πράγμα δεν είναι; Παραείναι καρτεσιανό να διαχωρίζουμε χαρακτήρα από γούστο κ.ο.κ.
Εχεις δικιο, μοιαζει καρτεσιανό. Θα σου πω πώς το σκέφτομαι.
Σου έχει τύχει ποτέ να σκεφτεσαι κάποιον και αυτός να σου τηλεφωνει; Όταν αυτό τεινει να επαναλαμβάνεται, ο αυτοματισμός του ανθρώπου είναι να μεινει σε αυτήν την σύμπτωση -εντυπωσιαμένος- επιλέγοντας να αγνοήσει όλες εκεινες τις φορές που τον σκεφτόσουν (σχηματικό το β πρόσωπο) και δεν σου τηλεφώνησε. Κάπως έτσι, ίσως και από την αντίθετη, μοιαζει μονοσήμαντη η ιδέα ότι μια βιβλιοθήκη αποκτα το περιεχόμενό της μόνο από τις επιλογές του κατόχου της (θα επανέλθω σε αυτές).
Μια βιβλιοθηκη μπορει να είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς λόγων:
- Κληροδοτήθηκε. Τι λέει σε αυτήν την περίπτωση για μένα το περιεχόμενο της; Το παραμικρό
- Δημιουργήθηκε για να καλυψει κάποιος τοίχους (διακοσμητικοι λόγοι. Μην γελάτε, το εχω συναντησει). Σε αυτην;
- Ειμαι ιδιορρυθμος και ιδιότυπος συλλέκτης ή επενδυτής και ταυτοχρονα an avid reader. Εδώ;
Επιλογές:
Περα από το αυτονόητο, δηλαδή του ευμετάβλητου της φύσης τους μιας και συνδέονται ευθέως με το γούστο, ποσο συχνά το συνολο μιας βιβλιοθήκης απαρτίζεται από αυτές που ανηκουν αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη της και όχι στο γούστο, στην αναφορά, στις επιλογές άλλων;
Ένας άγουρος αναγνωστης, στη αρχη, δεν εχει γερά αναγνωστικά πατήματα, ρωτάει, δοκιμάζει και διαμορφώνεται το γουστοτου by trial and error. Αναζητά βιβλία παρεμφερή εκεινων που του άρεσαν, αναζητά τις αναφορές συγγραφέων σε άλλα βιβλία (π.χ. την προτίμησή μου στην κεντροευρωπαϊκή λογοτεχνία δεν την ανακάλυψα μια μέρα που ξυπνησα κι ειχε βροχερό καιρό. Αναζήτησα τα βιβλία που διάβαζα στον Kούντερα και -συμπτωματικά- μου ταιριαξαν. Kαι πάει λέγοντας). Αρα, κοιτώντας τις δικές μου βιβλιοθήκες, βλεπω επιλογές που εκανα χαρη σε άλλους συγγραφεις. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό λεει κάτι για τον χαρακτήρα μου. Και τι είναι αυτό.
Ξανακοιτάζοντας τες, βλέπω κομμάτια της που
ξεκινησαν απο ή έρωτες ή φιλίες, γιατι με ενδιεφεραν προφανως αρχικά οι άνθρωποι και
διαμορφωθηκαν ή αναπτυχθηκαν σε μέγεθος, γιατι οι (αρχικές) επιλογές άλλων ανθρώπων τελικά κουμπωσαν απολυτα με εμενα.
Οποιος πει οτι δεν εχουν επηρεαστεί οι επιλογές του από κάποιον έρωτα, ότι δεν διάβασε καποια πρόταση απο το αντικειμενο του πόθου του, είτε λέει ψέμματα ειτε απλως δεν ταιριαζουν αναγνωστικά, θεμιτό κι αυτό, θα ταιριάζουν και θα βρισκουν κοινους τοπους αλλου.
Αυτό; Τι λέει; Μπορει να λεει κατι για τους ανδρες που μου αρεσουν, αλλα περαν τουτου ουδεν!
Για να μην το αποδομήσουμε ακομη περισσότερο και πουμε ότι κι εκεινων οι επιλογές διαμορφώθηκαν από κλπ κλπ, γιατι θα μπουμε σε έναν vicious cycle.
Ένα άλλο κομμάτι της ανήκει σαφώς σε 1-2 ανθρώπους που εμπιστεύομαι το κριτήριό τους και ακουσα τις δικές τους επιλογές; Αυτό; Περαν του ότι είμαι -ενίοτε- δεκτική; Λεει κάτι για την προσωπικότητά μου; Αν είμαι γεναιόδωρη ή όχι; Αν είμαι ειλικρινής ή ψεύδομαι; Αν εχω ευαισθησίες ή είμαι βόδι; Ισως να λεει κάτι -όχι απολυτα, μιας κι αυτό είναι ένα πολυπλευρο θέμα- για την αισθητική μου. Αντε, την αναγνωστική αισθητική μου. Λεει αν είμαι ενας χαρακτήρας δύσβατος ή προσιτός; Αν είμαι κρυψίνους; Ανυπόκριτη; Καλοπροαίρετη;
Ακόμη κι αυτό που ειπε η Εστέλλ στο άλλο θέμα, που με αποκάλεσε ισχυρογόνιμο (
@Εστελλ, ετσι με ελεγε η μαμά μου, όταν ημουν παιδάκι), παραδέχτηκε ότι δεν απαντά με βαση τα ονόματα που της παρεθεσα, αλλά κι από την παρουσία μου εδώ, όπως την εχει αντιληφθεί, μεσα από τα διαφορα νήματα.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Γιατι στα λέω και λίγο τραχανοτο (ο αχταρμάς του Νικόλα!)
Περιττεύει, νομιζω, να πω οτι προκειται για το πώς βλεπω
εγω τα πραγματα κι οχι για καθολικη αληθεια