Ψηφιακά Βιβλία ή 'Εντυπα

Πως προτιμάτε να διαβάζετε τα βιβλία ;

  • Ψηφιακά (PDF)

  • 'Εντυπα


Results are only viewable after voting.
Προτιμάτε να διαβάζετε ψηφιακά βιβλία σε PDF τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν free ή έντυπα ;
 
Με διαφορά η καλύτερη επιλογή είναι τα έντυπα. Είναι πιο "φυσικό" για τον άνθρωπο, να έχει το βιβλίο στα χέρια του, να το αγγίζει, να το βλέπει "ζωντανά" παρά να το διαβάζει μέσα από μια οθόνη. Άμα είσαι και συλλέκτης, όπως είμαι και εγώ, η αγορά εντύπων βιβλίων έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, που είναι κυρίως συναισθηματική. Επίσης, υπάρχει και μια επιστημονική εξήγηση που λέει ότι το μυαλό του ανθρώπου λειτουργεί πιο σωστά, με καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση και κατανόηση του περιεχομένου, όταν ο άνθρωπος διαβάζει από κανονικά βιβλία σε αντίθεση με τα ψηφιακά. Το διάβασμα από ηλεκτρονικές συσκευές, όχι μόνο μειώνει την ενέργεια και την συγκέντρωση του ανθρώπου, αλλά δημιουργεί και άλλα προβλήματα όπως π.χ κακός ύπνος λόγω του μπλε φωτισμού που βγαίνει από τις οθόνες.

Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν τα ψηφιακά βιβλία είναι η άμεση πρόσβαση σε αυτά και η ευκολία να τα διαβάσεις χωρίς κόπο. Και δεν μιλάω μόνο για πειρατικές εκδόσεις που βρίσκεις σε δωρεάν Pdf, αλλά και με άμεσες αγορές από μεγάλες πολυεθνικές σαν το Άμαζον. Το amazon kindle, που είναι η υπηρεσία για τις online αγορά βιβλίων της εταιρείας, σου παρέχει στην κυριολεξία πρόσβαση σε μια τεράστια παγκόσμια βιβλιοθήκη, από παλιά βιβλία μέχρι νέα, όπου με ένα κλικ μπορείς να αγοράσεις το e-book και να το έχεις στο tablet σου. Ακόμη και εγώ, που δεν προτιμώ τα ψηφιακά βιβλία, έχω αγοράσει αρκετά από το amazon που δεν υπήρχε περίπτωση να βρω στην Ελλάδα.
 
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ίδιο νήμα στο φόρουμ. Παρολαυτα....

Αν δεν με ενδιαφέρει ένα βιβλίο να το έχω στην βιβλιοθήκη μου δεν έχω θέμα. Διαβάζω απ όπου να ναι. Είτε ψηφιακό είτε έντυπο. Ξεκινάω φυσικά την αναζήτηση στα εύκολα και οικονομικά. Δωρεάν αντίγραφα στο διαδίκτυο, μετά scribd στο κινητό, δανειστική βιβλιοθήκη και αν δεν πιάσει κάτι από αυτά το αγοράζω.

Αν μου αρέσει ένα βιβλίο, θέλω να το έχω στη βιβλιοθήκη μου έντυπο. Δεν το αντικαθιστώ με τίποτα.

Σε ταξίδια που θέλω να μεταφέρω όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα, θα προτιμήσω ψηφιακά. Εκτός αν ταξιδεύω με αμάξι και η εξόρμηση δεν περιλαμβάνει περπάτημα, σε αυτή την περίπτωση θα πάρω για βόλτα δύο τρία βιβλία.

Βραδινές ώρες προτιμώ να διαβάζω στον ηλεκτρονικό αναγνώστη που εξυπηρετεί πολύ το φως που έχει.
 
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ίδιο νήμα στο φόρουμ. Παρολαυτα....
'Εψαξα και δεν βρήκα. Thanks πάντως.

Εγώ έχω διαβάσει κάποια σε PDF πχ Νεκρωταφίο Ζώων Stephen King και το Προοίμιο του Game of Thrones και πλέον δεν έχω επιθυμία να τα αγοράσω.

Επιπλέον καθώς βρήκα το Hobbit free σε PDF , δεν θα το αγοράσω. Την έκδοση του 1978 βρήκα.

Την τριλογία άρχοντας των δαχτυλιδιών θα την αγοράσω όμως γιατί την θέλω για την συλλογή.
 
Εγώ δεν έχω πρόβλημα, ακόμα και ηχητικά βιβλία ακούω. Ωστόσο, από τα ψηφιακά προτιμώ το epub/mobi και όχι τα pdf. Βέβαια λόγω του ότι τα διαβάζω κατευθείαν στα αγγλικά συνήθως καταλήγω με ψηφιακό βιβλίο και αν μου αρέσει το βάζω στη λίστα για το έντυπο.

Τώρα το τι είναι φυσικό είναι ανάλογα με την κατάσταση που είναι ο καθένας μας. Πχ για έναν τυφλό το φυσικό είναι το ηχητικό βιβλίο. Ένας άνθρωπος που έχει θέμα με τα μάτια του (όπως πχ έχω εγώ κατά καιρούς), τα ψηφιακά είναι μια υπέροχη και ιδανική λύση. Για αυτό λέω ότι προτιμώ τα epub/mobi γιατί μπορείς να αλλάζεις τη μορφοποίηση κάτι που στο pdf δεν γίνεται. Και για αυτόν το λόγο υπάρχει και το ebook reader που δεν έχει καμία σχέση με οθόνη κινητού ή οθόνη πισι, που είναι ξεκούραστο στα μάτια και δεν έχουν μπλε φως.

Να σημειώσω ότι ο πρωταρχικός τρόπος προσέγγισης των ιστοριών ήταν η αφήγηση και για χιλιάδες χρόνια οι ιστορίες περνούσαν από στόμα σε στόμα. Φυσικά χάθηκαν πολλές, αλλά ο άνθρωπος λόγω της έλλειψης της σημερινής βολικότητας είχε εκπαιδεύσει τη μνήμη του, Πέρα από αυτά ο καθένας όπως βολεύεται.

Παραθέτω φωτογραφίες από έντυπο βιβλίο, ψηφιακό βιβλίο σε ebook reader και σε κινητό. Η πρώτη φωτογραφία είναι χωρίς φωτισμό του ebook και η δεύτερη με φωτισμό. Εγώ διαβάζω χωρίς φωτισμό ή με την επιλογή comfort light.
748
749
 
Για να απαντήσω, εγώ προτιμώ με διαφορά τα έντυπα.

Όχι μόνο γιατί μου είναι ευκολότερα στην ανάγνωση αλλά και γιατί έχω την χαρά της συλλογής.

Τα ηχητικά δεν τα μπορώ με τίποτα γιατί πρώτον δεν συγκεντρώνομαι και δεύτερον μου ξεφεύγουν λέξεις.

Για παράδειγμα το Χόμπιτ ενώ το έχω ήδη διαβάσει σε ηλεκτρονική μορφή, θέλω και να το αγοράσω σε έντυπη καθώς έχει και συλλεκτική αξία .
 
@Προφέσορας Όσον αφορά τα ακουστικά βιβλία πιστεύω ότι είναι θέμα συνήθειας. Κι εγώ στην αρχή έχανα τον ειρμό εύκολα, αλλά αργότερα συνήθισα και τώρα ακούω ακουστικά βιβλία σχεδόν παντού χωρίς πρόβλημα. Το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω είναι όταν είμαι στο κρεβάτι και με παίρνει ο ύπνος καμιά φορά, οπότε δυσκολεύομαι να βρω ύστερα σε ποιο σημείο ακριβώς εχω κοιμηθεί. :))))
 
Top