Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges): "Μυθοπλασίες"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) έγραψε κατά κύριο λόγο διηγήματα και δεν έχει στο ενεργητικό του ούτε ένα μυθιστόρημα ή έστω μια νουβέλα.

Ίσως η πιο γνωστή συλλογή διηγημάτων του, λοιπόν, είναι οι Μυθοπλασίες (Ficciones, 1944) στις οποίες εμπεριέχονται πραγματικά αριστουργηματικά διηγήματα.

Στην πραγματικότητα στις Μυθοπλασίες συνυπάρχουν δύο επιμέρους συλλογές:
  • Ο Κήπος με τα Διακλαδωτά Μονοπάτια (El Jardin de Senderos que se Bifurcan)
  • Τεχνάσματα (Artifices).
Το 1942 πρωτοεκδόθηκε αυτόνομα "Ο Κήπος με τα Διακλαδωτά Μονοπάτια" και το 1944 εκδόθηκαν οι "Μυθοπλασίες" που συμπεριλάμβαναν τον Κήπο και τα Τεχνάσμα. Το 1956 προστέθηκαν στην έκδοση τα διηγήματα "Το Τέλος", "Η Αίρεση τού Φοίνικα" και "Ο Νότος" κι έπειτα ξαναϋπήρξαν κάποιες αλλαγές το 1974 από τον ίδιο τον Μπόρχες στην έκδοση των απάντων του.*

Σήμερα κυκλοφορούν στα Ελληνικά τα Άπαντα τού Μπόρχες σε δύο τόμους, μάλλον κάμποσο ογκώδεις για να τους απολαύσεις π.χ. στο κρεβάτι σου. Έτσι για τις Μυθοπλασίες συνιστώ την κλασική έκδοση από ύψιλον / βιβλία και μετάφραση τού Αχιλλέα Κυριακίδη ο οποίος —δίχως να έχω πάντως καθίσει να αντιπαραθέσω μετάφραση και πρωτότυπο— είναι, αν μη τι άλλο, μερακλής και καταφανώς ομοιοπαθών μπορχεσιστής.

Πολύ καλές κι οι ισπανικές εκδόσεις από emece, σκληρόδετες και καλοεπιμελημένες.

Οι Μυθοπλασίες είναι σαν ένα μαγικό μπαούλο που το ανοίγεις κι αντικρύζεις λαμπερούς, μαγικούς θησαυρούς και δεν ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις και τί να πρωτοθαυμάσεις. Σμαράγδια και διαμάντια ανεκτίμητα όπως "Το Λαχείο της Βαβυλώνας και την "Βιβλιοθήκη τής Βαβέλ" και με τον γλυκόπικρο "Νότο" κλείνεις το βιβλίο και χαίρεσαι γιατί ξέρεις πως αυτό το ανεκτίμητο σεντούκι είναι δικό σου να το ανοίγεις όποτε θες και να χάνεσαι στους μύθους που έπλασε ο δημιουργός Μπόρχες.

Αποσπάσματα από το Λαχείο τής Βαβυλώνας και το Πιερ Μενάρ, εδώ.

* Αντλώ τις πληροφορίες αυτής τής παραγράφου από την ισπανική έκδοση που έχω, η Βικιπαίδεια αυτήν την στιγμή δίνει την πρώτη έκδοση τού Κήπου το 1941, το βιβλίο την δίνει το 1942.
 
Last edited:
Φάρε,θα φροντίσω να το προμηθευτώ σύντομα!Τα διηγήματα που διάβασα ήταν κάτι ολότελα καινούργιο,όπως το είπες για αυτήν εδώ την συλλογή. Έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει αγαπημένος ο κύριος!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το δίγλωσσο λες; που έχει και το κείμενο στα Ισπανικά;
 
Ωραία πράγματα. Το βιβλίο έχει αποσυρθεί(!) από την ελληνική αγορά, και συμπεριλαμβάνεται πια μόνο στα Άπαντα του Μπόρχες, οπότε θα πρέπει να σκάσω( με το συμπάθιο και το μπαρδόν) καμιά 40ριά ευρώπουλα. Ω...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Απαράδεκτο να μην διατίθενται μεμονωμένα τα έργα ενός τόσο σπουδαίου συγγραφέα και να εκβιάζεσαι προς την αγορά των απάντων. Είναι τάχα αυτός ένας λόγος για ακτιβισμό και ηλεκτρονικό μοίρασμα;
:χμ:
 
Στη βιβλιοθήκη της μητέρας μου είδα τυχαία πριν μερικές μέρες τα Ποιήματα του Μπόρχες. Θέλησα να το δανειστώ, αλλά η μητέρα μου μου είπε πως είναι καλύτερα να ξεκινήσω με τα πεζά. Προσπάθησα να βρω τις "Μυθοπλασίες" αλλά ναι, είναι παντού εξαντλημένο! Απ' ό,τι είδα πάντως, στο "Άπαντα τα πεζά 1" περιλαμβάνονται και οι Μυθοπλασίες και κοστίζει (σε γνωστό βιβλιοπωλείο) με την έκπτωση κάτι λιγότερο από 14 ευρώ!
 
Top