Χαρακτήρες πληκτρολογίου

Ένα θέμα που βρήκα για διαδικτυακή κουβεντούλα και αυτοψυχανάλυση ή αυτοεπισκευή και πέταμα. Χαρακτήρες και συμπεριφορές στην αληθινή ζωή, έχουμε πολλούς και διαφορετικούς, χαρακτήρες και στον κόσμο τού ίντερνετ; Η άμεση απάντηση είναι ναι· αν απλώσουμε το ερώτημα για τον ψηφιακό μας κόσμο, πάλι, η απάντηση είναι εύκολη: ο χαρακτήρας ακολουθεί το άτομο όπου κι αν είναι, και μ' όποιον τρόπο κι αν εκφραστεί. Στην πραγματική ζωή, τον βλέπω, τον ακούω, τον αγγίζω· στον γραπτό λόγο [μια επιστολή για παράδειγμα (τι θυμήθηκα τώρα, άκου επιστολή...), η παλιά καλή αλληλογραφία, που αποκάλυπτε πολλά για το άτομο], είναι κι εδώ εύκολο να δω πολλά, απ΄ τον γραφικό χαρακτήρα, απ' το πώς συντάσσω ένα κείμενο, ένα γράμμα, ένα έργο.
Στον ψηφιακό κόσμο τώρα. Η επικοινωνία στο ίντερνετ είναι, πλέον, ακόμα πιο ανοιχτή, με μικρή κάμερα να σκοπεύει ανάμεσα στα μάτια μας..., ευαίσθητα μικρόφωνα, που μιλάς και το μηχανάκι γράφει· τα τελευταία -πολλά- χρόνια έχουμε σαν σήματα μορς σε μορφή sms, και με γλώσσα -συνήθως- τα γκρίκλις (με σκοπό την εύκολη, γρήγορη και σύντομη επικοινωνία).

Στην πληκτρολόγηση έχουμε χαρακτήρα;
Εγώ πιστεύω πως ναι.
Αν πάρουμε για παράδειγμα δύο χρήστες διαδικτύου (έναν έμπειρο κι έναν άπειρο), ο άπειρος χρήστης θα αφιερώσει αρκετό χρόνο για να φτιάξει ένα ιδανικό προφίλ και εύκολα μπορεί να πέσει σε λάθη (δεν εξετάζουμε τι λάθη / διάφορα), ο έμπειρος χρήστης, θα αφιερώσει κι αυτός χρόνο για ιδανικό προφίλ, με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς (να είναι αρεστός, να περάσει αυτά που θέλει, και χίλια δυο άλλα), θα έχει όμως και το βασικό πλεονέκτημα να δει και πίσω από τα πληκτρολογικά λόγια, να εντοπίσει όλα αυτά που εκείνος μπορεί πιο εύκολα να κρύψει (π.χ. φύλο, ηλικία, σκοπούς).

Δεν έχω σκοπό να τρομάξω, ούτε να αστειευτώ, ούτε ν' απλώσω ψιλή κρυψίνοια στην ταράτσα, μερικά παραδείγματα ήθελα να δω· όχι τι θα πω μέσα απ' το πληκτρολόγιο αλλά πώς θα το πω (το πρώτο βήμα του άπειρου θα έλεγα).
Ας πάρουμε μια κουβέντα με διαφορετικούς τρόπους πληκτρολόγησης και τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους -νομίζω...

Διάβασα το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, ήταν υπέροχο και πραγματικά ξετρελάθηκα.

Διαβασα το καλυτερο βιβλιο ΕΦ ηταν υπεροχο και πραγματικα ξετρελαθηκα!
Διάβασα το καλύτερο βιβλίο Ε.Φ. ήταν ΥΠΕΕΕΡΟΧΟ κ πραγματικά ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:γιούπι::γιούπι:

διαβασα τ καλυτερο βιβλίο επιστ. φαντ. Ηταν υπερ/χο & πργμτ ξετρελάθηκα!!!

Σημ. Μπορεί να μην λέει τίποτα το παραπάνω παράδειγμα, ίσως να λέει το ανάποδο, ότι, ποιος κοροϊδεύει ποιον (άπειρος, έμπειρος), όμως σε συνέχεια τής επικοινωνίας βγαίνουν πολλά συμπεράσματα.




 
Στρατη εννοεις ότι μεσα από την γραφη μας στο ιντερνετ βγαινουν πολλά συμπερασματα για τον χαρακτήρα μας η από το προφιλ για οσους εχουν φεις; εμενα μου αρεσε το κειμενάκι:) σου, σε βαζει σε προβληματισμό
 
Καλησπέρα κοπελάρα.
Ναι, αναφέρομαι στην πρώτη περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή όπου απ΄ τη μορφή τού πληκτρολογημένου κειμένου εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία για το άτομο που το συνέταξε· ασφαλώς, το σπουδαίο είναι τι λέω. Παρ' όλα αυτά, επιμένω να βλέπω και πώς το λέω.

Να πω ένα δικό μου παράδειγμα. Μου έχει συμβεί, να βρεθώ σε διαδικτυακή παρέα με συγκεκριμένο θέμα συζήτησης· υπήρξαν φορές όπου ντράπηκα φρικτά, για τα τεράστια κενά μου, απ' την απόδοση μέχρι το περιεχόμενο τού κειμένου μου. / Άλλη φορά πάλι, να αποτυπώνεται η υπερβολή μου στο κείμενο, εκεί που δεν χρειάζεται. / Θα μου πεις τώρα: υπερβολές, και θα έχεις δίκιο· ήθελα απλώς να το συζητήσω, σαν θέμα που εγώ το θεωρώ σημαντικό, μπορώ να δω αρκετά πράγματα μέσα από το κείμενο (τουλάχιστον σε μένα, βλέπω όλη την πορεία τους και θα έλεγα μάλιστα πως μπορεί ένα έμπειρο μάτι να δει αρκετά πράγματα σε κάθε πληκτρολογημένο κείμενο).
Δεν λέω πως πρέπει να υπάρχουν καλούπια, σε καμία περίπτωση, δικά μου συμπεράσματα είναι όλα τα παραπάνω. / Αν η κουβέντα συνεχιστεί θα μπορέσουμε να δούμε παραπάνω παραδείγματα.


Σημ. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα δει το θέμα κάποιος σαν ψυχανάλυση με κέρμα, ή θεωρίες Καζαμία ή ανάδρομους πλανήτες και τα ρέστα καραμέλες. Είναι μία άποψη και τίποτα περισσότερο.

 
Last edited:
Τωρα Στρατη μου σκέφτομαι και εγω πως γραφω και γιατι τα γραφω: σιγουρα μεσα από τα κείμενα μου φαινεται το αυθορμητον του χαρακτήρα και η αμεση αποτυπωση της σκέψης:)))χωρις πολύ σκέψη:)))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξερω αν απο το τροπο γραφης μπορουν να φανουν συγκεκριμενα στοιχεια για το χαρακτηρα και να βγουν συμπερασματα. Το σιγουρο ειναι οτι η πληκτρολογηση δεν ειναι απροσωπη. Οι αναρτησεις 5 ατομων θα εχουν αλλες κατι ξεχωριστο και θα μαρτυρουν οτι γραφτηκαν απο 5 ατομα και οχι απο ενα.

Επισης ειναι σιγουρο οτι καποιοι γραφουν με τροπο που μπορει σε καποιους να φαινεται ελκυστικος. Εμενα μου αρεσει να βλεπω ατοα που γραφουν "χαριτωμενα" που φτιαχνουν τη διαθεση. Δεν ξερω κατα ποσο αυτο αποδεικνυει κατι για την ποιοτητα του χαρακτηρα τους, αν ειναι ευχαριστη παρεα, καλοι φιλοι κλπ αλλα ξεχωριζουν απο αλλους που γραφουν πιο φλατ.
 
Φυσικα αντερωτα όλα λένε πραγματα για τον χαρακτήρα μας, ακόμα και ο τρόπος που πίνουμε τον καφε μας λέει και η σταση μας! αλλωστε πίσω από κάθε πληκτρολόγιο, υπάρχει ένα άτομο ζωντανο με τα δικά του ιδιαιτερα χαρακτηριστικα και τις μικροιστοριες του:)
 
Καλημέρα αγαπητέ Αντέρωτα,
(καλημέρα κοπελάρα Αριάδνη).

Το ίδιο πιστεύω κι εγώ (περίπου), το χαριτωμένο πληκτροπαρεδώσε πάντα είναι ευχάριστο και στα δικά μου μάτια· από κει και μετά, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, είμαι οπαδός του “σοβαρού”, άμεσου και χωρίς μπιχλιμπίδια. Αυτό που σε μένα δεν αρέσει είναι το επιτηδευμένο, το ξένο-ψεύτικο και η αντιγραφή.

Σημ. Επίσης, με τρελαίνει η πληκτρολόγηση σαν του αγαπητού Αντέρωτα... (αναρτήσεις με απίστευτο βάθος και ουσία, αλλά που καταργεί τους τόνους...).
 
Top