Χαιρετισμοί κι Αποχαιρετισμοί

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Πότε λέμε καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα, καλό βράδυ, αντίο, γεια, γεια χαρά κτλ.;

Θυμάμαι σε κάποια παλιά απονομή βραβείων Αρίων την Έλενα Ακρίτα να χαιρετίζει το κοινό με το γνωστό ξινό ύφος της (που δεν θυμάμαι εάν τον είχε πριν τον "Αδύναμο Κρίκο" ή εάν τον ανέπτυξε ειδικά για την συγκεκριμένη εκπομπή και τής έμεινε), λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λέγοντας "καλημέρα". Μάλλον υπήρξε κάποια αντίδραση από κάτω γιατί κοίταξε το ρολόι της και με την μόνιμη τσατίλα της βεβαίωσε πως καλά κάνει και λέει καλημέρα γιατί πέρασαν τα μεσάνυχτα! Ομολογώ, πως και σε μένα φάνηκε πολύ παράξενη η καλημέρα μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.

Δεν πάει ένας-δυο μήνες που οδηγώντας, γύρω στις πέντε παρά το απόγευμα, και με ντάλα ακόμα τον καυτό ελληνικό ήλιο, μού φάνηκε εξίσου παράξενο που ο εκφωνητής σε κάποια εκπομπή τού Γ΄ προγράμματος μάς αποχαιρέτισε λέγοντας "καλό βράδυ".

Προχθές, εδώ στο ομιλητήριο και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η Πεταλούδα μάς χαιρέτισε "καλησπέρα", κι έτσι θα χαιρετούσα κι εγώ, όμως όσο να πεις μοιάζει κάπως παράξενο να χαιρετάμε καλησπέρα όταν η καημένη η εσπέρα μοιάζει να έχει περάσει.

Έτσι, λέω σήμερα, να καθίσουμε να προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια τάξη, να ανοίξουμε και το λεξικό να δούμε πώς ορίζονται εκεί οι χαιρετισμοί κι οι αποχαιρετισμοί και τέλος να ελέγξουμε α) την Πεταλούδα, β) την Έλενα Ακρίτα και γ) τον εκφωνητή στο ραδιόφωνο. Και να πει, βέβαια, κι ο καθένας την άποψή του.
:φρύδια:

( Παρακάτω, ό,τι βλέπετε μπλε είναι από το ονλάιν Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, πράσινο από το Λεξικό τού Μπαμπινιώτη. )

Χαιρετισμοί

καλημέρα: χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κπ., όταν τον συναντήσουμε τις πρωινές ώρες, ευχή να περάσει καλά την ημέρα του.​


καλημέρα: ευχετ. ως χαιρετισμός που απευθύνεται από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.
Ναι, έτσι όμως πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τί ακριβώς είναι το πρωί και τί το μεσημέρι. Ας συνεχίσουμε να συμβουλευόμαστε τα λεξικά:

πρωί το: το χρονικό διάστημα που αρχίζει με την ανατολή του ήλιου και τελειώνει λίγες ώρες αργότερα.


μεσημέρι το: η στιγμή της ημέρας κατά την οποία η ώρα είναι δώδεκα.

μεσημέρι (το): 1. η ώρα κατά την οποία μεσουρανεί ο ήλιος, η δωδεκάτη μεσημβρινή ώρα 2. (συνεκδ.) το τμήμα τής ημέρας, κατά το οποίο ο ήλιος καίει δυνατότερα, το τμήμα τής μέρας μεταξύ πρωινού και απογεύματος, η προχωρημένη ώρα τής ημέρας.

Μεγαλύτερη ανοχή εδώ, και καλά κάνει, δείχνει με τον δεύτερο ορισμό το ΛΜπ αφού μεσημέρι δεν είναι μοναχά εκείνη η στιγμή που το ρολόι δείχνει ακριβώς 12 αλλά και κάμποση ώρα έπειτα ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ.

Άρα, συμπεραίνω πως καλημέρα λέμε από όταν αρχίσει να ανατέλλει ο ήλιος μέχρι και τις 12 η ώρα, δίχως όμως να είναι έγκλημα να πεις καλημέρα και λίγο αργότερα.

καλησπέρα: χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κπ. όταν τον συναντήσουμε τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες.​

όπου:

απόγευμα το: το διάστημα της ημέρας ανάμεσα στο μεσημέρι και στη δύση του ήλιου.​

Το ίδιο λεξικό όμως δίνει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στην εσπέρα:

εσπέρα η: (λόγ.) το χρονικό διάστημα από τη δύση του ήλιου ώσπου να πέσει το σκοτάδι ή και ακόμη πιο αργά, το βράδυ.​

Έτσι, τελικά μπορούμε να συμπεράνουμε πως καλησπέρα λέμε από το μεσημέρι, δώδεκα-δώδεκα καί, και μετά, μέχρι να πέσει ο ήλιος ή και πιο αργά, μέχρι καί το βράδυ, το οποίο φαίνεται πως περιλαμβάνεται στην εσπέρα σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό. Άρα μέχρι κάπου γύρω στα μεσάνυχτα αφού:

βράδυ το: το χρονικό διάστημα μετά τη δύση του ήλιου ως τα μεσάνυχτα.​

Για να δούμε όμως τί γίνεται και με τους αποχαιρετισμούς:

Αποχαιρετισμοί

Καταρχήν, το πολύ πρωί μπορούμε να αποχαιρετίσουμε κάποιον λέγοντας καλημέρα, το έχω συναντήσει πολλές φορές σε μπουγατσάδικο ή φούρνο. Άρα το καλημέρα, πέρα από χαιρετισμός είναι και αποχαιρετισμός και νομίζω πως δεν είναι παράδοξο κάτι τέτοιο:
-Καλημέρα, μια μπουγάτσα παρακαλώ.
- Βεβαίως!
(αναμονή)
- Ορίστε!
- Ευχαριστώ, πολύ! Καλημέρα!

Γύρω στο μεσημέρι σίγουρα μπορούμε να αποχαιρετίσουμε κάποιον λέγοντας: καλό μεσημέρι.

Νομίζω πως νωρίς το απόγευμα (π.χ. κατά τις 3 μ.μ.) δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρά κάποιον γενικό αποχαιρετισμό όπως: αντίο, γεια χαρά κτλ.

Αργά το απόγευμα μπορείς να πεις καλό βράδυ που λέγεται, τελικά, κάπως πιο εύκολα από την πολύ συγγενική καληνύχτα. Υπάρχει όμως κι άλλη διαφορά ανάμεσα στο καληνύχτα και το καλό βράδυ. Καληνύχτα λέμε και σε κάποιον που πέφτει για ύπνο, ενώ το καλό βράδυ δεν στέκει σε αυτήν την περίπτωση.

καληνύχτα: χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κπ., όταν αποχωριζόμαστε τις νυχτερινές ώρες ή σε κπ. που πηγαίνει για ύπνο, ευχή να περάσει καλή νύχτα.​

Ένας πολύ βολικός χαιρετισμός που τον προτιμώ από μικρός είναι το αντίο. Θα έλεγα πως ταιριάζει κάθε ώρα και στιγμή και μάλιστα καί με φίλους αλλά καί σε πιο τυπική επικοινωνία.

αντίο: αποχαιρετιστήρια προσφώνηση που λέγεται ιδίως από εκείνον που φεύγει.
Εξίσου βολικό και το γεια χαρά ενώ βασιλιά όλων μπορούμε να χρίσουμε το γεια που είναι καί χαιρετισμός καί αποχαιρετισμός και κολλάει παντού.


Η Ετυμηγορία

Όλα αυτά λοιπόν βγάζουν:
α) Οκ το καλησπέρα τής Πεταλούδας λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
β) Αφήνουν μετέωρη την Ακρίτα η οποία δεν καλύπτεται μήτε από τα λεξικά και μήτε, φυσικά, από το κοινό αίσθημα. Έχει όμως ένα ελαφρυντικό καθώς πρέπει όμως να παραδεχτούμε πως οι ορισμοί των λεξικών αφήνουν ένα κενό: τί στην ευχή... ευχόμαστε από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί όταν θελήσουμε να χαιρετίσουμε κάποιον. Έτσι, μπορούμε να δείξουμε μια κάποια κατανόηση για την παράδοξη καλημέρα της μέσα στην μαύρη νύχτα. Εγώ πάντως θα χρησιμοποιούσα κάποιον γενικό χαιρετισμό όπως: χαίρετε, γεια σας.
γ) Βγάζουν άκυρο τον εκφωνητή στο Γ' Πρόγραμμα αφού βράδυ νοείται από όταν δύσει ο ήλιος κι αυτός βιάστηκε υπερβολικά με τον ήλιο να μας ψήνει. Εκτός πια αν ήταν ηχογραφημένη η εκπομπή (μπορεί κι αυτό).
:χμ:
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ειχα και εχω ενα θεματακι με το μεσημερι. Το καλοκαιρι, μεσημερι ειναι και τις 3. Νομιζω τοτε καιει και πιο πολυ ο ηλιος..

Οποτε, και παντα μπερδευομουν με τους χαιρετισμους.. αλλα εδω και καποια χρονια, εβαλα καποια ταξη!

Καλημερα, λοιπον θα πω, μεχρι και τις 2 το μεσημερι, αλλα.. σε προσωπικη επαφη. Στο διαδικτυο εδω και χρονια, μετα τις 12 το μεσημερι λεω καλησπερα.
Καλημερα λεω επισης και οταν αποχαιρετω καποιον το πρωι και πριν την δουλεια, ενω απο τις 11 περιπου και μετα λεω καλο μεσημερι.

Καλησπερα θα πω ολη την υπολοιπη μερα, και μεχρι να πεσω για υπνο. Ο οποιος υπνος, μπορει να ερθει και 4 το πρωι.

Τοτε αναλογως και την ωρα, θα χαιρετησω με ενα καλο απογευμα (απο τις 5 μεχρι να δυσει ο ηλιος) και καληνυχτα απο κει και μετα (εκει κατα τις 4 αρχιζουν οι διαφωνιες), ή καλο ξημερωμα. Σε καποιες περιπτωσεις που ειδα το ξημερωμα, ειπα καλημερα.

Τελος το αντιο, το εχω για κατι πιο μονιμο. Δηλ αν κανω να ξαναδω αρκετο καιρο καποιον, αλλα και παλι δεν το χρησιμοποιω πολυ
 
Last edited:

Χρυσηίδα

Κοινωνός
Δε με αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι σώνει και καλά πρέπει να είμαι σωστή στο χαιρετισμό μου. Ούτε κοιτάω το ρολόι κάθε φορά που είναι να απευθύνω χαιρετισμό. Η δική μου "καλημέρα" είναι... πολύ μεγάλη και τη χρησιμοποιώ μέχρι και αργά το μεσημέρι. Δεν έχω όμως πρόβλημα με όσους ακούω να με καλησπερίζουν μετά τις 12 το μεσημέρι ή λίγο αργότερα. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να ψάχνουμε τα διαχωριστικά όρια σε τέτοια θέματα, αφού όπως είπες Φάρε ακόμα και οι λέξεις πρωί, μεσημέρι, απόγευμα κλπ είναι αρκετά ρευστές. Οπότε δέχομαι τον χαιρετισμό του άλλου. Αφού έτσι του βγαίνει, γιατί όχι;

Όσο για την "καλημέρα" της Ακρίτα, προφανώς εννοούσε "καλό ξημέρωμα". Αν και εγώ δεν θα το χρησιμοποιούσα ποτέ έτσι, δε μου φαίνεται και τόσο άκυρο.

Καλημερα, λοιπον θα πω, μεχρι και τις 2 το μεσημερι, αλλα.. σε προσωπικη επαφη. Στο διαδικτυο εδω και χρονια, μετα τις 12 το μεσημερι λεω καλησπερα.
Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και θέλω να σε ρωτήσω, Λόρι: γιατί νομίζεις ότι σου βγαίνει έτσι;
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και θέλω να σε ρωτήσω, Λόρι: γιατί νομίζεις ότι σου βγαίνει έτσι;
Νομιζω γιατι βλεπω την ωρα διπλα, και παω αυστηρα με τους τυπους που εχουν καθιερωθει οτι στις 12 ειναι μεσημερι (πχ πως απο 1η Μαρτη εχουμε ανοιξη και ας χιονιζει ακομη; )

Σε προσωπικη επαφη το καλοκαιρι, μεσημερι λεω οταν παει 3 (τον χειμωνα δεν εχω κατασταλαξει ακομη), και γενικα λειτουργω οπως οι πρωτογονοι :))) δηλ πως νιωθω απο τον ηλιο και τον καιρο.
 

Χρυσηίδα

Κοινωνός
Αυτό υπέθεσα κι εγώ. Ότι το γραπτό, δηλαδή, ακόμα κι αν πρόκειται για τσατ, μας μοιάζει λίγο πιο επίσημο από το προφορικό.
 
Εγώ τα έχω απλοποιήσει λίγο.
Καλημέρα μέχρι τις 12:00, είτε συναντάω κάποιον είτε χωρίζουμε.
Καλησπέρα απο τις 12:00 μέχρι ότι ώρα να ναι όταν συναντώ κάποιον και καληνύχτα/ καλό βράδυ όταν χωρίζω με κάποιον.
 

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Λοιπόν, αυτό με τις καλημεροκαλησπέρες με έχει ταλαιπωρήσει πολύ σε ένα σημείο: όταν παίρνω τηλέφωνο σε κάποια υπηρεσία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και πρέπει να μιλήσω σε πιό επίσημο, ας το πούμε, τόνο. Στις φιλικές επαφές στο τηλέφωνο δεν έχω πρόβλημα γιατί πάντα ξεκινάω με ένα σκέτο "έλα" ή "έλα ρε" :μαναι:
Όταν λοιπόν παίρνω τηλέφωνο σε υπηρεσίες λίγο μετά τις δώδεκα μου ακούγομαι εντελώς γελοία όταν λέω: "Καλησπέρα, θα ήθελα να με ενημερώσετε...κλπ", πρώτον, γιατί έχω μόλις ξυπνήσει, δεύτερον γιατί ο ήλιος είναι ντάλα. Ωστόσο, δεν μου πάει καθόλου να αρχίσω με "καλημέρα" ( <----αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός οτι νιώθω τύψεις οτι ξυπνάω τόοοοοσο αργά, και θέλω οι άλλοι να πιστεύουν οτι έχω ρίξει και τις καλημέρες μου πιό πριν) :χαχα:
 

Πολυξενη

Κοινωνός
Καλημέρα μέχρι τις 12:00, είτε συναντάω κάποιον είτε χωρίζουμε.Καλησπέρα απο τις 12:00 μέχρι ότι ώρα να ναι όταν συναντώ κάποιον και καληνύχτα/ καλό βράδυ όταν χωρίζω με κάποιον.
τα ίδια κι εγω εκτός αν αποχαιρετώ κάποιον νωρίς το απόγευμα,οταν το καλό βράδυ είναι ακαιρο,οπότε λέω απλά γειά.
 

Πιούζυ

Κοινωνός
Δε με αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι σώνει και καλά πρέπει να είμαι σωστή στο χαιρετισμό μου. Ούτε κοιτάω το ρολόι κάθε φορά που είναι να απευθύνω χαιρετισμό.

Συμφωνω απολυτα σ αυτο με τη Χρυσηιδα. Δε βρισκω λογο να αγχωθω για τον σωστο χαιρετισμο ή να κατσω να σκεφτω λιγο πρωτα προκειμενου να χαιρετησω σωστα τον αλλο.Ειναι πραγματι ρευστα. Βεβαια εχω συνηθισει μετα τις 12 να χρησιμοποιω το καλησπερα.

Τωρα σχετικα με το καλημερα που λεγεται μετα τις 12 τα μεσανυχτα, το χω συναντησει σε πολλες ραδιοφωνικες εκπομπες και μαλλον το εφαρμοζουν για να ευχηθουν μια καλη νεα μερα, καθως μετα τις 12 το βραδυ ξεκιναει η νεα μερα ημερολογιακα.

Τελος, το αντιο αν και το χρησιμοποιω κι εγω, μου φαινεται λιγο αποτομο και "θλιβερο" σαν να αποχωριζεσαι για παντα τον αλλο. Καθε φορα το λεω και μετα εχω μια αμφιβολια αν εκανα καλα που το ειπα τελικα.. =/
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
δεν μου πάει καθόλου να αρχίσω με "καλημέρα" ( <----αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός οτι νιώθω τύψεις οτι ξυπνάω τόοοοοσο αργά, και θέλω οι άλλοι να πιστεύουν οτι έχω ρίξει και τις καλημέρες μου πιό πριν) :χαχα:
Μου έχει συμβεί να πω καλημέρα σε "απαγορευμένη" ώρα και να νιώσω παράξενα γι΄αυτό, παρόλο που ο συνομιλητής μου δεν με ήξερε κι άρα δεν γνώριζε τι ώρα ξύπνησα :))))

Ομοίως για το μεσημέρι, θα συμφωνήσω με την Λορένα. Τώρα που είναι καλοκαίρι και ο ήλιος είναι δυνατός, μεσημέρι για μένα είναι και λίγο μετά τις 16. Ενώ κάτι βαριά, συννεφιασμένα μεσημέρια, μου μοιάζουν με απόγευμα.

Δεν ξέρω πλέον αν ισχύει, αλλά θυμάμαι την έκφραση, ότι ώρες κοινής ησυχίας είναι 14 - 17, οι ώρες δηλαδή του μεσημεριού που κάποιος ξεκουράζεται (όταν δεν δουλεύει :ρ )
 
(πχ πως απο 1η Μαρτη εχουμε ανοιξη και ας χιονιζει ακομη; )
Αμ δεν έχουμε :ρ

Θέλω να πω, όσο κι αν λέμε «μπήκε η άνοιξη» την 1η Μαρτίου, ή «μπήκε το καλοκαίρι» την 1η Ιουνίου, θέλουμε δεν θέλουμε, οι εποχές (όσο ορίζονται αστρονομικά κι όχι συναισθηματικά) μπαίνουν βάσει της περιστροφής της γης: η άνοιξη λοιπόν μπαίνει με την εαρινή ισημερία (γύρω στις 21 Μαρτίου), και το καλοκαίρι με το θερινό ηλιοστάσιο (γύρω στις 21 Ιουνίου).

Φυσικά, όσο κι αν διορθώνω όσους λένε «καλό καλοκαίρι» την 1η Ιουνίου, το κάνω πιο πολύ επίτηδες, για να τους προβληματίσω μήπως ψάξουν και λίγο την αστρονομική πλευρά τού θέματος. ;)
 
Last edited:

Ρεγινόρα

Κοινωνός
Νομίζω πως νωρίς το απόγευμα (π.χ. κατά τις 3 μ.μ.) δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις παρά κάποιον γενικό αποχαιρετισμό όπως: αντίο, γεια χαρά κτλ

Σ'αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιώ το πολύ απλό "καλό απόγευμα" και το τοποθετώ χρονικά μέχρι τις 20.00 περίπου. Από κει και πέρα λέω καλό βράδυ.

Επίσης, από τις 12 το βράδυ και μετά, χρησιμοποιώ το καληνύχτα, μέχρι τα ξημερώματα περίπου, πάω δλδ και εγώ με το διαθέσιμο φως. :ρ
 

Φένια

Κοινωνός
Σε γενικές γραμμές, συμφωνώ μαζί σας. Προσωπικά, προτιμώ να επεκτείνω την καλημέρα μέχρι τις 14.00-14.30, που είναι και η παραδοσιακή ώρα του γεύματος στην Ελλάδα. Θεωρώ δε ότι δεν έχει καμμία σχέση με την ώρα ξυπνήματος του χαιρετίζοντος, αλλά με εκείνη που δείχνει το ρολόι. Κάποιες φορές, χρησιμοποιώ τις εκφράσεις "καλό μεσημέρι, καλό απόγευμα κλπ", αλλά προτιμώ το απλούστερο "γειά σας" ή και το "σας χαιρετώ". Οσο για το "καληνύχτα", ταιριάζει μόνον όταν προηγείται του ύπνου (του αποχαιρετίζοντος ή του αποχαιρετιζόμενου). Οι Γάλλοι, που είναι άριστοι στους κανόνες εθιμοτυπίας, χαιρετούν με το bonjour (παντός καιρού και πάσης ώρας), το οποίο μετατρέπουν σε bonne journee όταν αποχαιρετούν. Λένε bonsoir αφού σκοτεινιάσει και bonne nuit πριν πέσουν για ύπνο. Το κλασσικό au revoir έχει το απόλυτα αντίστοιχο "εις το επανιδείν", το οποίο ούτε καν εγώ η καθαρευουσομανής δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω πλέον (ίσως μερικές φορές). Οσο για τα "γεια χαρά" κλπ, προυποθέτουν μεγάλη οικειότητα.
 

Σόφκι

Κοινωνός
Εγώ παντως και στις 14:00 και στι; 15:00 καλημέρα λέω γιατί πολύ απλό αν δεν πρέπει να ξυπνήσω κοιμάμε έως τότε...και επίσης το καληνύχτα το λέω ως τις 4:00-5:00 γιατί πολύ απλά τέτοια ώρα πάω για ύπνο :))))
 

Κορίτσι οξύ

Όμορφο Νιάτο
Λόγω της βραδινής μου δουλειάς έχω πει άπειρες φορές καληνύχτα και στις 5 και στις 6 και στις 7 το πρωί όπως -κατά συνέπεια- και καλημέρα στις 3 και στις 4 το μεσημέρι. Προσωπικά βρίσκω πολύ διασκεδαστική και διαφωτιστική αυτή τη σχετικοποίηση του καλημέρα και του καληνύχτα! Τώρα για αυτές τις ουδέτερες ώρες που δεν ξέρεις τι να πεις εγώ προτιμώ το - λίγο παλιομοδίτικο- "χαίρετε" (και όποιος χαρεί)
 

Γονυπλυθής

Όμορφο Νιάτο
Γεια!

Καλημέρα λέω για 1-2 ώρες αφότου ξυπνήσω, οπότε σε προϊσταμένους και συναδέλφους λέω καλημέρα το πολύ μέχρι τις 10:00πμ για να μην βγω κάρτα! :ντροπή:

Αν μιλήσω με κάποιον που μόλις έχει ξυπνήσει, ακόμη κι αν είναι 2μμ, θα τον καλημερίσω, αφού τότε ξεκινά η μέρα του. :καφεδάκι:

Κατά τις μικρές ώρες εξαρτάται πάλι από το αν κάποιος ξεκινά τη μέρα του (λ.χ. πιάνει δουλειά στις 3 πρωί) ή απλά ξενυχτάει, οπότε μια καλημέρα και ένα απλό γεια αντίστοιχα μου φαίνονται ό,τι πρέπει! :μαναι:

Μετά τις 10:00-10:30πμ και μέχρι τις 4μμ λέω ένα απλό γεια και από τις 4πμ και μέχρι το βαθύ σούρουπο λέω Καλησπέρα. :χμχμ:

Παρόμοια με την καλημέρα, η Καληνύχτα ή το Καλό βράδυ εξαρτώνται από τη ρουτίνα του καθένα. Με φίλες/φίλους που σπουδάζουν μιλάμε στις 11μμ, τους αποχαιρετώ με Καληνύχτα και μου απαντούν Καλό βράδυ! Που σημαίνει ότι, ενώ η δική μου μέρα κλείνει και είμαι σε τροχιά ύπνου, οι φίλοι μου θα συνεχίσουν με διάβασμα, ταινία, έξοδο κλπ. :νύστα:

Μετά τις 9μμ πάντως η γιαγιά μου κλείνει τις συνδιαλέξεις με Καλό ξημέρωμα! :αργκ:
 

Δροσούλα

Κοινωνός
Η "καλημέρα" / "καλησπέρα" είναι ο χαιρετισμός που συνηθίζω κατά τη συνάντηση. Μερικές φορές έρχομαι σε δύσκολη θέση όταν η ώρα είναι γύρω στις δύο με τρεις. Τότε, όπως και πολλές φορές ακόμη, αρκούμαι στο "χαίρετε", πράγμα που επεκτείνω και στον ενικό (χαίρε) σε οικείους.
Κατά τον αποχαιρετισμό συνηθίζω το "γεια σας" ή "αντίο" μέχρι αργά το απόγευμα. Στη συνέχεια, όταν αφήνω μια παρέα σε διασκέδαση λέω "καλό βράδυ". Πιο "αργά" (κρίνω κατά περίπτωση) λέω "καληνύχτα" ή σπανιότερα "καλό ξημέρωμα". Σε πιο οικείους χαιρετισμούς, "άντε γεια", "τα ξαναλέμε".
Ενδιαφέρον θα έχει να τσεκάρουμε τι έχει πει ο καθένας μας στο ομιλητήριο, σε συνδυασμό με τις ώρες και τους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν. Όποιος θέλει να παίξει με τη στατιστική, ας μας πει τα αποτελέσματα ;)

[Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι ο χαιρετισμός "bonjour" (καλημέρα) στη Γαλλία γίνεται μέχρι να δύσει ο ήλιος!]
 
Πολύ σωστό νήμα, οι τυπικοί χαιρετισμοί είναι πολλές φορές πιο σημαντικοί από ότι νομίζουμε. Το να πεις "καλημέρα" κατά τις 5.00 το πρωί σε κάποιον που μόλις έχει σχολάσει από τη δουλειά του μπορεί να οδηγήσει σε εβδομάδες κατάθλιψης.
 
Κι εμένα μ' άρεσε η ύπαρξη νήματος για το θέμα, αν και βρήκα ελαφρώς άσκοπο που αναφέρθηκαν οι χαιρετισμοί-πασπαρτού, όπως «γεια», «αντίο» κ.λπ., αφού αυτοί καθορίζονται από την οικειότητα με τον συνομιλητή, κι όχι από την ώρα της ημέρας.

Μιας και τα θίξαμε κι αυτά όμως, να σημειώσω πως το «αντίο» δεν το έχω ξεστομίσει ποτέ. Από μικρός το έβρισκα καί παλιομοδίτικο καί αφύσικα ξένο - παράδοξο βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το επιφώνημα «μπράβο» (εξίσου ιταλικό με το αντίο) δεν είχα ποτέ πρόβλημα να το χρησιμοποιήσω.
 

Χρυσηίδα

Κοινωνός


Μιας και τα θίξαμε κι αυτά όμως, να σημειώσω πως το «αντίο» δεν το έχω ξεστομίσει ποτέ. Από μικρός το έβρισκα καί παλιομοδίτικο καί αφύσικα ξένο - παράδοξο βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι το επιφώνημα «μπράβο» (εξίσου ιταλικό με το αντίο) δεν είχα ποτέ πρόβλημα να το χρησιμοποιήσω.
Το ίδιο ακριβώς. Η λέξη "αντίο" δεν υπάρχει στο ρεπερτόριό μου. Μου φαίνεται εντελώς αφύσικη, χωρίς να έχω ψάξει ιδιαίτερα τους λόγους.
 
Top