Τίτλος: Το στρίψιμο της βίδας
Πρωτότυπος τίτλος: The turn of the screw
Συγγραφέας: Χένρυ Τζέημς (Henry James)
Μετάφραση: Κοσμά Πολίτη
Εκδόσεις: Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος ΑΕ
Έτος έκδοσης: 2014
Έτος πρώτης έκδοσης:1898 σε συνέχειες σε περιοδικό στην Αγγλική γλώσσα.
Αριθμός σελίδων: 200
Μέγεθος σελίδων: 12χ18 εκ.
ISBN: 978-960-208-876-0
Πρόκειται για ένα περίεργο βιβλίο. Με μια ιδιαίτερη ιστορία. Μεγάλες και περίτεχνες προτάσεις, δυσνόητες κάποιες φορές που πρέπει να ξαναδιαβαστούν για να γίνει αντιληπτό τι λέγεται ή τι υπονοείται. Ψυχολογικό θρίλερ θα το χαρακτήριζα, με την παρουσία φαντασμάτων.
Εξαιρετικό στην αφήγηση ως προς την υποβολή του σκοτεινού, της αμφιβολίας, του άγνωστου, του φόβου… Σε βάζει με μεγάλη ευκολία σε μια ατμόσφαιρα όπου το κακό ή το απρόσμενο ή ο φόβος ή η αμφιβολία, μπορεί να κρύβονται πίσω από μια λέξη, από ένα βλέμμα, από μια ερώτηση, από μια απάντηση που ποτέ δεν δόθηκε.
Αφηγητής η γκουβερνάντα. Πρωταγωνιστές δυο μικρά πανέμορφα παιδιά, ορφανά από γονείς, και εγκαταλελειμμένα από τους κοντινούς συγγενείς που θα έπρεπε να τα προστατεύουν, κάποια περίοδο του 18ου αιώνα.
Ζουν σε έναν πύργο στην εξοχή, και όταν φθάνει η καινούρια γκουβερνάντα για να αναλάβει την διαπαιδαγώγησή τους έρχεται σε επαφή με τα φαντάσματα δυο παλιών υπηρετών που έχουν πεθάνει. Προσπάθησαν αυτοί οι υπηρέτες να εκμαυλίσουν τα παιδιά; Μήπως όλα αυτά βρίσκονται στην φαντασία της νέας γκουβερνάντας; Πρόκειται για δυο ήδη κακά και διεστραμμένα παιδιά χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας ή για την ιστορία μιας ευφάνταστης νεαρής που βλέπει γύρω της φαντάσματα;
(Δεν έχω διαβάσει τις τελευταίες σελίδες τώρα που γράφω την παρουσίαση, κι έτσι δεν γνωρίζω…)
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση του βιβλίου... και το τοποθετώ σε πλοκή για όποιον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα...
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1843 στην Νέα Υόρκη, γόνος πλούσιας οικογένειας διανοούμενων. Έζησε τα εφηβικά του χρόνια στην Ευρώπη. Γράφτηκε στην Νομική σχολή του Χάρβαρντ το 1862 και εκείνη την περίοδο άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του διηγήματα σε εφημερίδες. Ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη, και πεθαίνει το 1916. Έγραψε συνολικά 20 μεγάλα μυθιστορήματα, 12 νουβέλες και περισσότερα από 200 διηγήματα.
Κάποια από τα μυθιστορήματά του είναι τα : «Ρόντερικ Χάτσον», «Ο Αμερικάνος», «Οι Ευρωπαίοι», «Το πορτραίτο μιας κυρίας», «Οι Βοστονέζοι», «οι Πρεσβευτές» «Τα φτερά της περιστέρας».
Last edited by a moderator: