Χάινριχ Μπελ : "Η Χαμένη Τιμή τής Κατερίνας Μπλουμ"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης

Τίτλος: Η Χαμένη Τιμή τής Κατερίνας Μπλουμ ή Πώς Γεννιέται η Βία και πού μπορεί να οδηγήσει
Τίτλος Πρωτότυπου: Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie fuhren kann
Συγγραφέας: Χάινριχ Μπελ (Heinrich Boll)
Μετάφραση: Χάρης Γιαννόπουλος
Εκδόσεις: Γράμματα
Έτος Έκδοσης: 1985
Πρώτη Έκδοση: 1974, Γερμανικά
ISBN: 960-329-153-6

Ανάμεσα στους κλασικούς τίτλους που διαβάζω αυτόν τον καιρό είναι και "η Χαμένη Τιμή τής Κατερίνας Μπλουμ ή Πώς Γεννιέται η Βία και πού μπορεί να οδηγήσει" (Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie fuhren kann) τού Χάινριχ Μπελ (Heinrich Boll).

Ο Μπελ βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1972 και το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε δυο χρόνια αργότερα.

Πρόκειται για την ιστορία μιας κοπέλας που έχοντας μια μικρή επαφή με έναν δήθεν τρομοκράτη δέχεται πολλή λάσπη από μια κίτρινη εφημερίδα.

Εάν το θέμα είναι ο κιτρινισμός η ανάπτυξη μου φάνηκε μάλλον καρικατουνίστικη (δηλ. τα πάντα είναι τόσο τονισμένα που χάνουν τον ρεαλισμό τους) κι αν πρόκειται για αστυνομικό η ανάπτυξη είναι νωθρή.

Εύστοχο μεν, κάπως απλοϊκό δε. Έτσι όπως το βιβλίο πατάει στον κίτρινο τύπο και την τρομολαγνία (τότε για την RAF) και καθώς τα δύο αυτά θέματα είναι επίκαιρα και σήμερα νομίζω πως δεν πολυδικαιολογείται η φτωχή εντύπωση που προκαλεί.

Last edited by a moderator:
Φαροφύλακα εγω είδα πρώτα την ταινία κι έπειτα διάβασα το βιβλίο οπότε μάλλον προκατειλημένος είμαι ενάντια στο βιβλίο.Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο δεν με ικανοποίησε σε σχέση μ αυτό που είδα.Ίσως να φταίει που πριν απ αυτό σε μια από τις εξάρσεις μου είχα διαβάσει κάμποσα από τα βιβλία του Μπελ και τελευταίο πριν την Καταρίνα Μπλουμ τις Απόψεις ενός κλόουν που είναι από τα βιβλία που αλλάζουν ζωές.
Όσον αφορά το θέμα του βιβλίου σαφώς κι αφορά τον κιτρινισμό καθώς και τον παραλογισμό της εξουσίας.Φαντάζομαι πως δεν έχεις διαβάσει κάτι άλλο από Μπελ γιατί τότε δεν θα αναρωτιόσουν μήπως το βιβλίο είναι αστυνομική λογοτεχνία!
Το τελευταίο μην το πάρεις προσωπικά,κουβέντα κάνουμε.Το λέω αυτό γιατί είμαι ακόμα όμορφο νιάτο και φυσικά δεν γνωρίζεις ακόμα τον τρόπο που εκφράζομαι.

Δεν νομίζω ότι χάνεται κανένας ρεαλισμός, είναι μια ντοκιμενταρίστικη και δημοσιογραφική απόδοση πολύ ταιριαστή στην υπόθεση. Το βιβλίο μου είχε φανεί πολύ καλό και είναι από τις καλύτερες στιγμές του Μπελ.

Το είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια, αρκετά χρόνια μετά που είχα δει την ταινία και μου άρεσε πολύ. Το βρήκα πολύ ευκολοδιάβαστο και το θέμα του μπορεί να δίνεται με υπερβολή, αλλά εμείς που έχουμε ζήσει τηλεοπτικές συλλήψεις τρομοκρατών και τηλεοπτικές εξαρθρώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων δεν θα το βρούμε μη ρεαλιστικό. Τελικά μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο από την ταινία

Πολύ ιδιαίτερο θέμα και βιβλίο. Γραμμένο με εξαιρετική ειρωνεία, αποδομεί το γερμανικό μεταπολιτευτικό οικονομικό "θαύμα". Φαίνεται πως τελικά το πρότυπο του τίμιου εργατικού ανθρώπου που το καπιταλιστικό σύστημα "ανταμείβει" με όλα τα καλούδια (ιδιόκτητο σπίτι, αυτοκίνητο κλπ.) δεν ισχύει. Όχι μόνο η εικόνα της αθώας κοπέλας καταρρέει, αφού βρίσκεται μπλεγμένη, (ηθελημένα ή όχι) με παράνομες δραστηριότητες, αλλά και οι οικονομικές της δυνατότητες δεν είναι άσχετες με περίεργες "επισκέψεις" ισχυρών φίλων. Η εφημερίδα "Bild", πανίσχυρος διαμορφωτής της γερμανικής κοινής γνώμης (κάτι σαν την "Αυριανή" παλαιότερα, με΄πολύ μεγαλύτερη ωστόσο ένταση), "φωτογραφίζεται" γλαφυρά. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Μπελ είχε πέσει θύμα επιθέσεων από την εφημερίδα αυτή, όταν την κριτίκαρε σε μία σημαντική του συνέντευξη στο περιοδικό ""Spiegel"...

Ο κοινωνικός στιγματισμός και τα συνεπακόλουθα περιγράφονται εξαιρετικά από το συγγραφέα. Όλη η υπόθεση μοιάζει μ'ένα θέατρο του Παραλόγου που θυμίζει Ιονέσκο. Όμως πάνω απ'οτιδήποτε άλλο, βρίσκεται η καταδίκη της ψυχολογικής βίας, στην οποία οδηγεί η καταπίεση μιας υποκριτικής κοινωνίας όπως η γερμανική. Ομαδική ψύχωση που οι πάντες γνωρίζουμε που κατέληξε στο παρελθόν. Ο Μπελ αγωνίστηκε με μεγάλο πάθος εναντίον της Λήθης για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις...

Να και το τρέιλερ της αξιόλογης ταινίας

[video=youtube;0s5xo5-iD50]https://www.youtube.com/watch?v=0s5xo5-iD50[/video]

Last edited:
Ο Μπελ αγωνίστηκε με μεγάλο πάθος εναντίον της Λήθης για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις...
Ειρωνία τόσο λεπτή που μοιάζει ανύπαρκτη. Μάζι με την ανάγνωση, χάθηκε και η μνήμη