Φρανσουά Νταγκονιέ: "Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και η φιλοσοφία τους"

Τίτλος: Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και η φιλοσοφία τους
Πρωτότυπος τίτλος: Les grands philosophes et leur philosophie
Συγγραφέας: Φρανσουά Νταγκονιέ (Francois Dagognet)
Μετάφραση: Μάρω Τριανταφύλλου
Εκδόσεις: Μελάνι
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-6781-11-7

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στη φιλοσοφία. Προτείνει μια συγκριτική προσέγγιση 20 φιλοσόφων, από τον Πλάτωνα ως το Ζαν-Πολ Σαρτρ, περνώντας από τον Σπινόζα, τον Καντ, τον Νίτσε, τον Μαρξ, τον Κοντ ή τον Μπασελάρ, κτλ. Παρουσιάζει τον πυρήνα της σκέψης του κάθε φιλοσόφου, και πώς κάθε φορά η σκέψη αυτή συστηματοποιεί τη φιλοσοφία που προηγήθηκε ή της αντιτίθεται. Για τον συγγραφέα, η φιλοσοφία δεν είναι ένας ναός, ούτε καν εργοτάξιο, αλλά ένα πεδίο μάχης.

Η φιλοσοφία φαντάζει στους περισσότερους από εμάς ως κάτι συγκεχυμένο, δυσνόητο και μπερδεμένο. Ειδικά οι μη-μυημένοι, τείνουν να δίνουν μια αρνητική χροιά στην λέξη, μαρτυρώντας έτσι πόσο ακατανόητη ή αινιγματική είναι γι'αυτούς. Αυτό το βιβλίο λοιπόν, είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Ένα βιβλίο που έχει συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ρεύματα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, δοσμένα με απλό και κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να ακολουθήσουμε την σκέψη του ανθρώπου χιλιετίες πριν και πώς έφτασε αυτή να εξελιχθεί ως τώρα. Πολύ ενδιαφέρον έχει να συγκρίνουμε π.χ την πλατωνική φιλοσοφία και πώς καταρρίπτεται αυτή από τον Νίτσε, ο οποίος εχθρεύεται όσους αναφέρονται στον "άλλον κόσμο", ενώ θα έπρεπε να μένουν πιστοί σ'αυτή τη γη και να μην χάνονται σε ψευδαισθήσεις όπως αυτή του πλατωνισμού και του χριστιανισμού.

Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στο Μπακαλορεά.

Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Φαίνεται ενδιαφέρον το βιβλίο, Ρεγινόρα! Τουλάχιστον για μένα, που έχω διαβάσει περιστασιακά όσον αφορά τα φιλοσοφικά ρεύματα, είναι καλό που υπάρχουν συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο, για να έχω μια πρώτη καλή επαφή. Οπότε, θα μπορώ να κρίνω έπειτα, αν θέλω να εμβαθύνω σε αυτά. :)

Το Μπακαλορεά, ακουστά τον έχω σαν θεσμό. Με την αναφορά σου αυτή, εννοείς ότι είναι καλογραμμένο και κατανοητό;

Το Μπακαλορεά, ακουστά τον έχω σαν θεσμό. Με την αναφορά σου αυτή, εννοείς ότι είναι καλογραμμένο και κατανοητό;

Συνήθως, όταν ένα βιβλίο είναι γραμμένο ώστε να διδάσκεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκτός από κατανοητό και καλογραμμένο, υποτίθεται ότι είναι και επιστημονικά έγκυρο και τεκμηριωμένο. :)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ουαου! Κι εγω το διαβαζω αυτον τον καιρο και μπορει να στο εχω αναφερει (οχι με τον τιτλο, αλλιως θα το θυμομασταν :) ). Παντως το βρισκω εξαιρετικα δυσκολοδιαβαστο. Δεν με 'βοηθησε' να καταλαβω κατι καλυτερα ή πιο εύκολα απο καποιο εξεζητημενο βιβλιο... και μαλλον θα το παρατησω εκει που το εχω αφησει :ωιμέ:

Last edited:
Ουαου! Κι εγω το διαβαζω αυτον τον καιρο και μπορει να στο εχω αναφερει (οχι με τον τιτλο, αλλιως θα το θυμομασταν :) ). Παντως το βρισκω εξαιρετικα δυσκολοδιαβαστο. Δεν με 'βοηθησε' να καταλαβω κατι καλυτερα ή πιο εύκολα απο καποιο εξεζητημενο βιβλιο... και μαλλον θα το παρατησω εκει που το εχω αφησει :ωιμέ:
Αλήθεια Αντέρωτα?
:χμχμ:

Τί ακριβώς σε δυσκολεύει? :ωιμέ:

Tο διαβασα παλιοτερα και ειναι ενα πολυ καλο ξεκινημα για καποιον που θελει να μυηθει στην φιλοσοφια και να βρει πια μονοπατια θα διαλεξει και πιο ρευμα προτιμα! Μετα το πηγα παραπερα και πηρα ενα αρκετα ογκωδες βιβλιο,την "Ιστορια της Δυτικης Φιλοσοφιας" που ειναι απο το πανεπιστημιο της οξφορδης.Εξαιρετικο βιβλιο και καλογραμενο αλλα το παρατησα στη μεση γιατι σταματησα να ασχολουμαι με το εν λογω ειδος.

Να σημειωσουμε πως σε αυτο το ειδος ανηκει και το "Ο κοσμος της Σοφιας" που ερχεται σε μορφη μυθιστορηματος. Δεν το συστηνω ομως.Κουραστικο λιγακι.

Last edited by a moderator:
Να σημειωσουμε πως σε αυτο το ειδος ανηκει και το "Ο κοσμος της Σοφιας" που ερχεται σε μορφη μυθιστορηματος. Δεν το συστηνω ομως.Κουραστικο λιγακι.
Βασίλειε θα διαφωνήσω μαζί σου. Διάβασα τον "Κόσμο της Σοφίας" όταν ήμουν 3η γυμνασίου και ακόμη έχω μνήμες από το συγκεκριμένο βιβλίο, παρόλο που δεν το έχω ξαναπιάσει στα χέρια μου από τότε. Είχα συγκλονιστεί από τον μαγευτικό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά μου, είχα μαγευτεί από τη σκέψη των ανθρώπων που μου δινόταν με τόσο άμεσο και κατανοητό τρόπο. Το βιβλίο είναι ογκοδέστατο (ειδικά για ένα παιδί 15 χρονών), αλλά με "κράτησε" ως το τέλος.

Βέβαια, γούστα είναι αυτά, αυτή είναι μια καθαρά προσωπική εκτίμηση. :)

['Ισως θα πρέπει να ανοίξουμε νέο νήμα για το συγκεκριμένο βιβλίο]. :ναι:

Ρεγινόρα, εχεις δικιο οσον αφορα για τα πραγματα που σου αφηνει.Και εγω θυμαμαι πολλα απο το εν λογω βιβλιο..απλα με κουρασαν τα γραμματα απο τον υποτιθεμενο πατερα της που με μπερδεψαν παρα πολυ και μαλιστα δεν θυμαμαι να ειχα βγαλει ακρη γιατι την ελεγε ?Χιλντα?(Η μνημη μου αρχιζει να με προδιδει με τα χρονια) και οχι με το ονομα της και τι ηταν ολα αυτα τα γραμματα.
Αν βρεις χρονο ομως,ανοιξε ενα νημα για αυτο το βιβλιο..

Ο Κόσμος της Σοφίας με ανησυχεί λίγο, γιατί δεν τεκμηριώνει κάπου τις πηγές του. Παρουσιάζει και τον Αριστοτέλη λίγο μισογύνη, ενώ το θέμα του ήταν περισσότερο βιολογικό, παρά κοινωνικό. Αν και φαντάζομαι ότι είναι μια καλή αρχή, ειδικά για ηλικίες γυμνασίου.

Βασίλειε, "Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας" εννοείς του Ράσσελ; Αν ναι, πρόκειται για εξαιρετική δουλειά απ' ότι έχω καταλάβει (δεν τα 'χω διαβάσει όλα). Αν κι έχει την προσωπική άποψη του Ράσσελ σε σημεία, μπορεί να σ' αφήσει ανεπηρέαστο, αφού φαίνεται ότι εκθέτει την σκέψη του (πχ λέει ξεκάθαρα ότι δεν συμπαθεί τον Πλάτωνα). Το καλό είναι ότι περιγράφει και το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό και κατανοείς την σκέψη των φιλόσοφων καλύτερα. Και είναι κι εύκολο να το διαβάσεις, απλά τεράστιο. Το βιβλίο που λέτε, δε το γνωρίζω, αλλά θα το ψάξω-αν και δυστυχώς δεν ξεκινάει από προσωκρατικούς απ' ότι βλέπω, που είναι αρκετά σημαντικοί. Έχει αμερόληπτη σκοπιά ή είναι ιδεαλιστής, πχ;

Γαια,οχι δεν ειναι του ρασσελ.Εχει την επιμελεια του ο Anthony Kenny και ειναι γραμμενο για το πανεπιστημιο που ανεφερα!
Οσο για το βιβλιο του Ντακονιε,εχει αμεροληπτη σταση αν θυμαμαι καλα.Απλα παρουσιαζει την ιστορια της φιλοσοφιας με χρονολογικη σειρα.

Τίτλος: Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και η φιλοσοφία τους
Πρωτότυπος τίτλος: Les grands philosophes et leur philosophie
Συγγραφέας: Φρανσουά Νταγκονιέ (Francois Dagognet)
Μετάφραση: Μάρω Τριανταφύλλου
Εκδόσεις: Μελάνι
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 978-960-6781-11-7

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στη φιλοσοφία. Προτείνει μια συγκριτική προσέγγιση 20 φιλοσόφων, από τον Πλάτωνα ως το Ζαν-Πολ Σαρτρ, περνώντας από τον Σπινόζα, τον Καντ, τον Νίτσε, τον Μαρξ, τον Κοντ ή τον Μπασελάρ, κτλ. Παρουσιάζει τον πυρήνα της σκέψης του κάθε φιλοσόφου, και πώς κάθε φορά η σκέψη αυτή συστηματοποιεί τη φιλοσοφία που προηγήθηκε ή της αντιτίθεται. Για τον συγγραφέα, η φιλοσοφία δεν είναι ένας ναός, ούτε καν εργοτάξιο, αλλά ένα πεδίο μάχης.

Η φιλοσοφία φαντάζει στους περισσότερους από εμάς ως κάτι συγκεχυμένο, δυσνόητο και μπερδεμένο. Ειδικά οι μη-μυημένοι, τείνουν να δίνουν μια αρνητική χροιά στην λέξη, μαρτυρώντας έτσι πόσο ακατανόητη ή αινιγματική είναι γι'αυτούς. Αυτό το βιβλίο λοιπόν, είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Ένα βιβλίο που έχει συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά ρεύματα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, δοσμένα με απλό και κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να ακολουθήσουμε την σκέψη του ανθρώπου χιλιετίες πριν και πώς έφτασε αυτή να εξελιχθεί ως τώρα. Πολύ ενδιαφέρον έχει να συγκρίνουμε π.χ την πλατωνική φιλοσοφία και πώς καταρρίπτεται αυτή από τον Νίτσε, ο οποίος εχθρεύεται όσους αναφέρονται στον "άλλον κόσμο", ενώ θα έπρεπε να μένουν πιστοί σ'αυτή τη γη και να μην χάνονται σε ψευδαισθήσεις όπως αυτή του πλατωνισμού και του χριστιανισμού.

Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στο Μπακαλορεά.
Ψάχνοντας βιβλία φιλοσοφίας στο μπλογκ βρήκα αυτό το ενδιαφερον νήμα! Παιδιόθεν η φιλοσοφία μου ασκούσε γοητεία (αλλά σήμερα ειναι κοινωνιολογία) Άν έχω ένα ταλέντο είναι στο να καταλαβαίνω εύκολα τους φιλοσοφικούς δαιδαλώδους στοχασμούς Δεν διάβασα ποτέ πιο συστημικά ,αλλά όταν είχα όρεξη εντρυφώ δοκίμια ,με αγαπημένο το Νίτσε!(βάφτισμα πυρός μου ακόμα και αν δεν κατανοώ πάντα τον σαρκασμό του) Βέβαια αναγκάζομαι να καταγράφω από το πανεπιστήμιο ,μόνος μου , τις α priori αρχές ορισμένων φιλοσόφων! Βέβαια η μνήμη είναι αδύναμη και γι αύτό ψάχνω ένα εφεδρικό εύκολοδιάβαστο βιβλίο ώστε να ανατρέχω ...Τι λέτε ,,Είναι καλο?/...Να σημειώσω πως αν ..΄΄η σοφία΄΄ είναι μυθιστόρημα με τις κατάλληλες απαιτήσεις μου ,βρίσκομαι στο είδος μου(φιλοσοφικό μυθιστόρημα αλά σαρτρ καμυ) .. Υ.σ Είχα στραβοπάτημα γιατί ξεκίνησα με βουνα : γιανναρά και καστοριάδη ..αντέχω :)

Last edited: