Φράσεις που έμειναν

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Στο πέρασμα του χρόνου, έμειναν κάποιες φράσεις που τις χρησιμοποιούμέ όταν θέλουν να χαρακτηρίσουμε κατι πχ

Και ενω είναι τόσο γνωστές, ελάχιστοι ίσως γνωριζουμε τι εννοουν ακριβως, (παρόλο που όταν τις χρησιμοποιούμε καταλαβαινουμε καλα τι θελουμε να πουμε), και ποια ειναι η ρίζα τους.

Π.χ η φραση : Σας έπιασα στα πρασα!

Γιατι την χρησιμοποιουμε οταν αιφνιδιαζουμε καποιον; έπιασαν κανεναν ποτέ σε κανα περιβόλι με πράσα;:))))

Και γιατι σωνει και καλα.. να ειναι πρασα.. Θα μπορουσε να ηταν μαρουλια, ή κρεμμυδια ή ραπανακια ή.. βλήτα (αυτο προφερεται και ευκολοτερα)

(κατι ερωτηματα που εχω ωρες-ωρες.. απορω και εγω με τον εαυτό μου :)))))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχω ενα βιβλιο που εξηγει τετοιες φρασεις, αλλα δεν ξερω αν το εχω μαζι μου :Ρ

Η Πολυξένη, σε σημερινή ανάρτησή της, έγραψε τα εξής:

Η εκφραση : "επεσα απο τα συννεφα" νομιζω πως ειναι γνωστη σε ολους μας, τόσο αυτη όσο και η ερμηνεια της.

Όπως και η εκφραση : "σας επιασα στα πράσσα"

οπως και η : "ούτε με σφαίρες"

και η : "μου κοψες την χολή"

Οι περισσοτερες ειναι παραξενες, και ομως τις χρησιμοποιουμε σχεδον καθημερινα. Το απο που προερχονται, και καθιερωθηκαν ετσι, το ξερει κανεις;

Αλλες τετοιες παραξενες εκφρασεις;
Το καλύτερο βιβλίο που γνωρίζω για ανάλυση του νοήματος και της προέλευσης ιδιωματικών εκφράσεων, το έχει γράψει ο Νίκος Σαραντάκος: Το αλφαβητάρι των ιδιωματικών εκφράσεων (Αθήνα: Δίαυλος, 1997). Είναι από τη σειρά των μίνι βιβλίων (διαστάσεις περίπου 6x11 cm απ' όσο θυμάμαι) "Το αλφαβητάρι του [τάδε]" (του φοιτητή, του κυνηγού, της απιστίας, του Ολυμπιακού κ.λπ.). Το συγκεκριμένο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, και ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα βιβλιαράκια της ίδιας σειράς. Μάλιστα για κάθε έκφραση δίνει και ένα παράδειγμα από τη λογοτεχνία, όπου φαίνεται η χρήση της.

Δεν ξέρω, φίλε Αντέρωτα, αν εννοούσες αυτό.

Κυκλοφορεί επίσης το ενδιαφέρον βιβλίο του Τάκη Νατσούλη "Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις". Δεν έχει όμως πολύ βολικό ευρετήριο, γιατί πολλές φράσεις χρησιμοποιούνται με μικρές παραλλαγές. Θα έπρεπε να χρησιμοποιεί λέξεις-κλειδιά για κάθε φράση.