Το επίκεντρο κάθε ανθρώπου είναι ο εαυτός του. Όσο κι αν ισχυρίζονται διάφοροι ότι ''βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους'' κι ότι ''δεν είναι εγωιστές'', ο εγωισμός είναι στο dna μας. Είναι χαρακτηριστικό του είδους μας, καλώς ή κακώς.
Γίνεται πολύ σαφές όταν φαντάζομαι την κατάσταση στον πλανήτη ύστερα από τον θάνατό μου: ο χρόνος θα συνεχίσει να κυλάει κανονικά. Τίποτε δε θα διαταραχθεί στο σύμπαν. Περίπου το 0,0000001 του πληθυσμού θα ενημερωθεί γι' αυτό το -βασικό, αν μη τι άλλο, για εμένα- γεγονός, αν είναι φυσικός θάνατος κι όχι δολοφονία ή κάτι τέτοιο αξιοσημείωτο. Ακόμη και τότε, όμως, τίποτε δε θα αλλάξει ουσιαστικά. Οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στη δουλειά, στο σχολείο, στο αεροδρόμιο, ακόμη κι όταν εγώ δεν θα υπάρχω πια. Μου φαίνεται απολύτως λογικό, αλλά ταυτόχρονα αδιανόητο.
Κάθε άνθρωπος είναι κι ένας πλανήτης, με τα πάντα σε τροχιά γύρω από τον εαυτό του -έτσι το φαντάζεται. Και με το θάνατό του αυτός ο πλανήτης χάνεται.
Η απορία μου έγκειται στο αν νιώθουν κι οι άλλοι έτσι. Η εναλλακτική είναι πως είμαι απλώς ένα εγωιστικό κάθαρμα.
Για να το τσεκάρετε, φανταστείτε μια οποιαδήποτε συνηθισμένη σκηνή της καθημερινότητας, κρατώντας όμως στο μυαλό σας την πληροφορία πως, κατά τη διάρκειά της, δε θα υπάρχετε πια.