Υπαρξιακές, αναπάντητες και παντός είδους απορίες

Με ποιο βιβλιο να εξαντλειται αραγες η πολυλογια του Μαρτιν;
”Θρυαλλιδες κι Αναθεματα”;
”Παρεργο ή αλλιως Παρεργα”; "Εντυυπώσεις κι Εκτυπωσεις του εγγύς φανταστικου";
"Αυγοταραχο: σχολιο στην αταξικοτητα των τροφών και δη των υπερτροφων";

Δηλαδη, ποτε θα στρωσουν τα θεματα; Σε οποιο μπαινω, διαβαζω για τον Μαρτιν. Νομιζω οτι κανω λαθος και μπαινω στο ιδιο θεμα. Ξανα και ξανα. Στο επεκεινα, αιωνιος γυριζμος, αεναη επαναληψη, μα τον Νιτσε! 🤦

Για να μην επισημανω, και σας φερω προ των ευθυνών σας, οτι ουδεποτε εχει τεθει (το τέθω (sic) εγω, τωρα!! :))))) αρα ακομη ν' απαντηθει το ερωτημα: Πώς το τρίβουν το πιπερι;

:ρ

Last edited:
Η Ρωμαΐκη Αυτοκρατορια μπορει να θεωρηθει κρατος; (ακουγεται περιεργη ερωτηση αλλα ελπιζω καποιος να την καταλαβει):μήπως;:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έχει ενδιαφέρον σαν ερώτηση.

Στην Αγγλική βικιπαίδεια γράφει:
Narrowly defined, an empire is a sovereign state called an empire and whose head of state is an emperor;
Στην Ελληνική πάλι, γράφει:
Αυτοκρατορία είναι μια γεωγραφικά εκτεταμένη ομάδα κρατών και ανθρώπων (εθνοτήτων), ενωμένων κάτω από την κυριαρχία του αυτοκράτορα ή μιας ολιγαρχίας, οι οποίοι ασκούν απόλυτο εξωτερικό και εσωτερικό έλεγχο σ' αυτή.
τα οποία δύο δεν είναι σε απόλυτη ταύτιση.

Στο Λεξικό Τριανταφυλλίδη διαβάζω για το κράτος:
1α. η ανώτατη πολιτική εξουσία, η οποία, οργανωμένη σε νομικό πρόσωπο, ασκείται σ΄ ένα σύνολο ανθρώπων εγκατεστημένων μόνιμα σε μια συγκεκριμένη χώρα.

1β. η γεωγραφική έκταση στην οποία ισχύει η εξουσία ορισμένου κράτους· επικράτεια
το οποίο μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έτσι σε ένα τέτοιο λεξικό καθώς χρησιμοποιεί το λήμμα μέσα στον ορισμό που υποτίθεται πως τον επεξηγεί. (Και το χώρα, στο 1α, είναι συνώνυμο.)

Τετοιες ασαφειες συναντησα και εγω για τον ορισμο. Το εψαξα και στο youtube οπου η τοποθετηση στην εννοια κρατος μου φανηκε αρκετα πιστικη σε ενα βιντεο. Ελεγε συνοπτικα οτι η πολις κρατος της κλασικης Αθηνας ηταν προδρομος της σημερινης εννοιας εθνος, ενω το res publica των Ρωμαιων ηταν πιο κοντα στο σημερινο κρατος. Θα ξαναβρω το βιντεο και θα το αναρτησω εδω. Παντως δινοντας μια κατα προσεγγιση εννοια του ορου κρατους της αρχαιοτητας με την σημερινη μου φαινεται χωρις να ξερω περαιτερω πραγματα πιο λογικη υπο την εννοια οτι δεν νομιζω να υπηρχε στην αρχαιοτητα κατι ακριβως αντιστοιχο του σημερινου κρατους.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Σήμερα μπήκα σε ένα ταξί κι ο οδηγός είχε ειδίκευση στην πρόβλεψη και την ανάλυση.

Η κουβέντα ξεκίνησε με την αναφορά στο εφιαλτικά άσχημο περιστατικό κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού. Η απορία μου δημιουργήθηκε αμέσως μετά, όταν είπε ότι αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά δείχνουν ότι ζούμε την εποχή του έξω από εδώ, που διαρκεί 7 χρόνια και βρισκόμαστε στα μισά, ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια περίπου.

Επειδή ντράπηκα να τον ρωτήσω, μήπως ξέρετε να μου πείτε, με ποια αφορμή άρχισε αυτή η περίοδος που διανύουμε;

@Πεταλούδα Καλημέρα!

Δεν ξέρω αν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ για να απαντήσω αλλά θα το ρισκάρω κ θα απαντήσω σοβαρά... μιας κ διαβάζω κ εγώ την Γραφή κ πιστεύω.

Θεωρώ πως ο ταξιζής μπέρδεψε την παραβολή με την παλιά διαθήκη τότε με τον Ιωσήφ που πέρασε η Αίγυπτος 7 χρόνια αφθονίας και μετ' έπειτα 7 χρόνια πείνας. Υπάρχει βέβαια κ μια προφητεία στην αποκάλυψη για τα 7 χρόνια του Αντίχριστου.
Ωστόσο και πάλι δεν βρισκόμαστε σε αυτή την εποχή.

Υποθέτω πως ξεκινάει για τον ταξιτζή η μέτρηση των χρόνων από τον ιό και τις καραντίνες αλλά εκεί βρισκόμαστε στα 3 χρόνια χοντρικά και όχι στο 4. Οπότε δεν ξέρω την εννοεί ο ποιητής εεε ο ταξιτζής ήθελα να πω.

Σίγουρα ζούμε στα χρόνια ταραχής με πολέμους, σεισμούς, πλημμύρες, πείνα που είναι όλα Γραφικά.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από αυτά που έχω διαβάσει είναι ότι δημιουργούνται καταστάσεις προς την παγκόσμια κυβέρνηση που ήδη γίνεται... όλες οι χώρες τις Ευρώπης παίρνουν κοινές αποφάσεις.
Το άλλο που αναφέρει η Γραφή και θα εκπλαγείτε είναι ότι θα γίνει πάλι πόλεμος Ελλάδα Τουρκία και ότι θα είναι μικρός αλλά θα νικήσει η Τουρκία.
Στην Γραφή αναφέρει την χώρα μας Ελλάς αλλά την Τουρκία την γράφει αλλιώς ( δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα) *βέβαια αυτό είναι ερμηνεία των μελετητών της Γραφής σύμφωνα με το πως είναι η Ευρώπη σήμερα. Αν αλλάξουν οι χώρες τότε αλλάζει κ η ερμηνεία... διότι την Ευρώπη την αναφέρει με ονόματα κ Βασίλεια.

Πολλά έγραψα. Αυτά πάνω κάτω.

@Πεταλούδα θα προσπαθήσω να απαντήσω σοβαρά (φευ)
Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς.
Αν είναι αποκρυφιστής, συνωμοσιολόγος, θρησκόπληκτος, θα σου πει κάποιο ορόσημο των ιερών Γραφών (ή των αποκρυφιστικών ιερών κειμένων τάδε και δείνα).
Αν είναι πολιτικολάγνος ή κομματόσκυλο θα στο συνδέσει με κάποιο πολιτικό γεγονός, κάποια πολιτική οικογένεια, κάποιο πολιτικό πρόσωπο (πχ. που κάπου, εδώ ή όξω, βγήκε πρωθυπουργός, πρόεδρας, δικτάκτωρ ή πλανητάχης).
Αν είναι συμφεροντολόγος και τα συμφέροντά του θίγονται από αυτές τις διαπιστώσεις απλά θα σε διαψεύσει (είτε αμφιβάλοντας για την περίοδο που περιλαμβάνει η καταστροφολογία, είτε επεκτείνοντάς την σε χρονικό ορίζοντα εώς και μερικές χιλιάδες χρόνια πίσω).
Αν είναι συμφεροντολόγος και τα συμφέροντά του εξυπηρετούνται από αυτές τις διαπιστώσεις, θα σου υποδείξει συγκεκριμένο αίτιο ή γεγονός, πολλές φορές άσχετο, που όμως συμπίπτει απόλυτα με την περίοδο.
(Αν είναι δημοσιογράφος, θα πάρει γραμμή από τον εκδότη του / εργοδότη του/ καναλάρχη του)
Αν είναι ο ίδιος ο οξωαποδώ απλά θα χαμογελάσει με συγκατάβαση.

Οπότε νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια και σαφήνια πότε άρχισε αυτή η εποχή, τι περιλαμβάνει και πότε και εάν θα τελειώσει ποτέ (πριν ή μετά από εμάς).
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο η εποχή μας σε σχέση με (κάποιες) άλλες εποχές. Έχουν υπάρξει πολύ χειρότερες (και φυσικά πολύ καλύτερες περίοδοι της ανθρωπότητας. Έτσι και αλλιώς οι πόλεμοι, η κάθε μορφής βία, οι αρρώστιες και ο κατατρεγμός είναι απο τότε που ξεκινήσαμε ως είδος και δεν νομίζω ότι θα τελειώσουν, πριν τελειώσουμε και εμείς. Αλλά πάντως έχουμε τα ups και τα downs μας και τώρα είμαστε μάλλον στα down.

Σήμερα μπήκα σε ένα ταξί κι ο οδηγός είχε ειδίκευση στην πρόβλεψη και την ανάλυση.
:εεε;:
Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας, προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μου εξηγήσει κάποιος με ποιόν τρόπο μπορεί να αποκτήσει κανείς ειδίκευση στην πρό-βλεψη. Επειδή, αν εστιάσουμε σε ένα μόνο γεγονός και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ήτοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξ όσων έχω καταλάβει μόνο μια πρόβλεψη είναι εύστοχη: ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι θα την πληρώσει όλος ο πλανήτης. Όλα τ'άλλα περί blitzkrieg κλπ έπεσαν έξω.

Η απορία μου δημιουργήθηκε αμέσως μετά, όταν είπε ότι αυτό και άλλα παρόμοια περιστατικά δείχνουν ότι ζούμε την εποχή του έξω από εδώ, που διαρκεί 7 χρόνια και βρισκόμαστε στα μισά, ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια περίπου.
Δεν θέτω ερωτήσεις με σκωπτική ή εριστική διάθεση, αλλά τα ίδια πάνω-κάτω δεν λέγαμε και πριν από 7 χρόνια? Ή όταν ήρθε η πανδημία? Ή όταν μπήκαμε στα μνημόνια? Ή όταν έγινε η 9/11?
Και ποιός τέλος πάντων είναι οξαποδώ? Πως είναι δυνατόν να έχει δική του εποχή, όταν θεωρητικά -και κατά τας Γραφάς- η ιστορία της ανθρωπότητας ξεκινά από τη στιγμή που αυτός ο τύπος πήγε και πούλησε στην Εύα ένα μήλο?

βέβαια αυτό είναι ερμηνεία των μελετητών της Γραφής σύμφωνα με το πως είναι η Ευρώπη σήμερα.
Κατά τη Γραφή, όλοι είμαστε μελετητές της Γραφής: "ερευνάτε τας Γραφάς" (Ιω. 5.39). Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να διατυπώνουμε ό,τι ερμηνεία θέλουμε, ούτε και ότι η ερμηνεία μας εξαρτάται από τη διαμόρφωση συνόρων. Επιπλέον, άλλο πράγμα είναι ο μελετητής της Γραφής κι άλλο ο ερμηνευτής, ως εκ τούτου
Αν αλλάξουν οι χώρες τότε αλλάζει κ η ερμηνεία... διότι την Ευρώπη την αναφέρει με ονόματα κ Βασίλεια.
Συγγνώμη αν το διατυπώνω λίγο κακότροπα, αλλά αυτό δεν στέκει. Η ερμηνεία ενός ιερού και θεόπνευστου βιβλίου δεν μπορεί να αλλάζει αναλόγως των διαθέσεων ή των καπρίτσιων του κάθε πεπερασμένου και εφήμερου πολιτικού/στρατιωτικού/διπλωμάτη ή γραφειοκράτη απανταχού της γης. Σ'αυτήν την περίπτωση είτε το βιβλίο δεν είναι θεόπνευστο, είτε ο ερμηνευτής είναι καιροσκόπος τσαρλατάνος, άρα εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που η Γραφή και οι θεόπνευστοι ερμηνευτές της (δλδ οι άγιοι πατέρες της Εκκλησίας) καταδικάζουν συλλήβδην: μάγοι, αστρολόγοι, οιωνοσκόποι κλπ κλπ. Απ'αυτούς τους τελευταίους, υπάρχουν πολλοί...

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχει κάτι το ιδιαίτερο η εποχή μας σε σχέση με (κάποιες) άλλες εποχές. Έχουν υπάρξει πολύ χειρότερες (και φυσικά πολύ καλύτερες περίοδοι της ανθρωπότητας. Έτσι και αλλιώς οι πόλεμοι, η κάθε μορφής βία, οι αρρώστιες και ο κατατρεγμός είναι απο τότε που ξεκινήσαμε ως είδος και δεν νομίζω ότι θα τελειώσουν, πριν τελειώσουμε και εμείς. Αλλά πάντως έχουμε τα ups και τα downs μας και τώρα είμαστε μάλλον στα down.
Συμφωνώ απόλυτα. Το συζητούσα μ'έναν αλλοδαπό φίλο πριν λίγες μόνο ημέρες. Καθίσαμε και βάλαμε κάτω τα γεγονότα που συνέβησαν τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής μας: πόλεμος στα Φώκλαντς, Τσερνομπίλ, Γιουγκοσλαβία, κατάρρευση της ΕΣΣΔ, πόλεμος του Κόλπου. Χώρια ό,τι έγινε στην Αφρική (Ρουάντα και δεν συμμαζεύεται) και όσα ξεχνάω ή δεν ξέρω. Πάντα γινόταν άσχημα πράγματα και πάντα θα γίνονται. Απλά παλιότερα δεν ζούσαμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, στην οποία το φαινόμενο της πεταλούδας υπήρχε, αλλά δεν μας άγγιζε τόσο όσο μας αγγίζει σήμερα. Ούτε είχαμε τόση πολλή πληροφόρηση από τόσες πολλές πηγές, όση έχουμε σήμερα (υπήρχε ΕΡΤ 1 & ΕΡΤ 2 κι άμα γύρναγε καλά η κεραία μπορεί και να πιάναμε ΕΡΤ 3).

Στην τελική, ο κόσμος γύριζε και θα συνεχίσει να γυρίζει και το ανθρώπινο είδος θα κάνει ό,τι έκανε και πριν από ΧΨ χρόνια. Αν κάθε εποχή ανήκει σε κάποιο δαιμόνιο, τελώνιο ή στον αρχηγό όλων αυτών έπεται ότι υπάρχει σοβαρή ιεραρχία εκεί πάνω, η οποία μάλλον ασκεί σοβαρή διπλωματία για να της ανατίθενται οι τύχες του κατ'εικόνα και ομοίωση πλάσματος. Σ'εναν πρόκλειο κόσμο αυτό θα είχε νόημα. Αλλά δεν ζούμε σε τέτοιον.

Καλημέρα @ΜιΛάμπρος !

Οι Συζητήσεις για τον αν η Γραφή είναι θεόπνευστος λόγος δεν έχουν τελειωμό. Φυσικά και δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση περί τούτου διότι η πίστη είναι προσωπικό του καθενός.

Ωστόσο...

Συγγνώμη αν το διατυπώνω λίγο κακότροπα, αλλά αυτό δεν στέκει. Η ερμηνεία ενός ιερού και θεόπνευστου βιβλίου δεν μπορεί να αλλάζει αναλόγως των διαθέσεων ή των καπρίτσιων του κάθε πεπερασμένου και εφήμερου πολιτικού/στρατιωτικού/διπλωμάτη ή γραφειοκράτη απανταχού της γης.
Ας το αναλύσω για να μην παρεξηγηθώ.

Καταρχάς δεν αναφέρω μελετητές εσένα κ εμένα κ τον κάθε ένα που μελετάει την Γραφή αλλά αναφέρομαι σε ιστορικούς (που δεν πιστεύουν απαραίτητα αλλά έχουν αποδείξει πως ιστορικά γεγονότα της Γραφής όντως συμβαδίζουν με την παγκόσμια ιστορία) , κοινωνιολόγους, καθηγητές και οποίες άλλες ειδικότητες (συγνώμη δεν τα θυμάμαι όλα)

Πάμε στην ερμηνεία. Καταρχήν όταν μιλάμε για μια προφητεία όπως αυτή του πολέμου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% ότι είναι η σωστή.
Αν διαβάσεις την προφητεία αναφέρει την Ευρώπη σαν γρίφο με Βασίλειες κ κέρατα και κράτη. Και για την καταλάβεις πρέπει να ανατρέξεις στο παρελθόν για να δείς πως λεγόταν τότε η χώρα. Τίνος απόγονοι είναι. Ξεκάθαρα αναφέρει την Ελλάδα. Για αυτό κ έγραψα πως δεν θυμάμαι το όνομα της Τουρκίας.

Με απλά λόγια και η Αποκάλυψη ονομάστηκε έτσι γτ αποκαλύφθηκε στον Ιωάννη και το ίδιο ισχύει και για την Γραφή. Αποκάλυπται σταδιακά.
Για προφητείες που δεν έχουν εκπληρωθεί διαβάζεις ή ακούς ερμηνείες αλλά ποια είναι η σωστή θα το καταλάβεις μόνο όταν εκπληρωθεί.

Επίσης να τοποθετηθώ για την αναφορά σου στον εκάστοτε πολιτικό... κ αν αλλάξει η ερμηνεία.
Καταλαβαίνω ότι δεν έχεις διαβάσει το κείμενο που αναφέρομαι. Διάβασε το, κάνε τις έρευνα σου με τις χώρες, ξεμπουρδουκλωσε τις φυλές... ταυτόχρονα δες και την παγκόσμια ιστορία... φτάσε μέχρι το σήμερα κ μετά μπορούμε να μιλήσουμε και απαντάω δίχως ειρωνεία.

Στην τελική, ο κόσμος γύριζε και θα συνεχίσει να γυρίζει και το ανθρώπινο είδος θα κάνει ό,τι έκανε και πριν από ΧΨ χρόνια.
Γι αυτό, μην παίρνεις όρκο (εκτός εάν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη - εάν είσαι από αυτούς τους ειδικούς, πως τους είπαμε; "πρόβλεψης και ανάλυσης").
Θα το διατύπωνα κάπως ως εξής: Ο κόσμος πιθανόν να συνεχίσει να γυρίζει και εάν το ανθρώπινο είδος συνεχίσει να υπάρχει όπως τώρα (και δεν έχει βράσει από υπερθέρμανση ή εξαϋλωθεί από πυρηνικά) θα κάνει ό,τι έκανε και πριν από ΧΨ χρόνια (με δυσκολο-πρόβλεπτες συνέπειες).

@Βασίλισσα δεν τίθεται θέμα ειρωνείας ούτε παρεξήγησης. Μια συζήτηση κάνουμε σε φιλικό και πολιτισμένο τόνο.
Αν μου επιτρέπεις, κάνω την εξής παρατήρηση: δεν πιστεύω σε προφητείες. Όχι επειδή αμφισβητώ την ικανότητα κάποιων ανθρώπων να προλέγουν τα μέλλοντα (υπό οποιαδήποτε συνθήκη κι αν συνέβη αυτό). Αλλά επειδή πιστεύω ότι η ιστορία τραβάει τον δρόμο της, με κακοήθειες, με δόξες, με πράξεις αρετής ή πράξεις αποκτήνωσης. Και επιπλέον, δεν δίνω σημασία σε προφητείες επειδή με καταθλίβουν και με βάζουν σε μια διαδικασία να περιμένω κάτι μεσσιανικό ή καταστροφικό και να προετοιμάζομαι αναλόγως. Μπορεί να συμβαίνει μόνο με μενα αυτό, άλλοι να νιώθουν πιο άνετα, δεν ξέρω.

Ομοίως δεν πιστεύω σε απόψεις περί περιούσιων λαών, απολυτρωτισμού κλπ. Η ιστορία έχει αποδείξει πως παρόμοιες θέσεις είχαν ολέθρια αποτελέσματα.

Επιπλέον, επειδή προφητείες ή ανάλογα εσχατολογικού χαρακτήρα κείμενα βρίσκονται συνήθως εντός ενός θρησκευτικού πλαισίου, προσπαθώ να παραμένω πάντοτε πιστός στη θέαση της θρησκείας ως οδηγό για το ευ ζην (μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό). Υπ'αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζω την Αποκάλυψη, τα γραπτά του πατρο-Κοσμά, του Παϊσιου κλπ. Υπάρχουν δηλαδή ουσιαστικότερα πράγματα που μπορούν να έχουν άμεσο και δραστικό αποτέλεσμα στη ζωή μου. Το αν θα ξαναπάρουμε την Πόλη ή ό,τι άλλο κάνουμε ως λαός/έθνος/θρησκευτική ομάδα δεν μου είναι αδιάφορο μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Απλά δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στα τωρινά και επιτακτικά ζητήματα που θέλω να λύσω αναφορικά με τη σχέση μου απέναντι στον εαυτό μου και απέναντι στους άλλους. Επ'αυτού, αν μου επιτρέπετε τη φλυαρία, θα αναφέρω πολύ ενδεικτικά το παράδειγμα της Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν, η οποία έχει γράψει προφητείες. Κάποιος μπορεί να δει μόνο αυτές. Fair enough. Θα παραβλέψει ωστόσο τα υπόλοιπά της κείμενα, κείμενα εκπληκτικής και βαθύτατης πνευματικότητας, πίστης και αφοσίωσης στον άνθρωπο και τη σωτηρία του.

Ως εκ τούτου, γνωρίζω μερικές από τις προφητείες. Δεν αμφισβητώ την εγκυρότητά τους, δεν τις κοροϊδεύω, δεν λοιδωρώ τους ανθρώπους που τις λαμβάνουν λίγο ή πολύ στα σοβαρά. Με ενοχλεί όμως όταν κάποιος ή κάποιοι καπηλεύονται τέτοια κείμενα για ιδιοτελείς σκοπούς. Για παράδειγμα, άκουγα χθες γνωστή ιερατική προσωπικότητα του ελληνοκυπριακού youtube να αναλύει το λάθος της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Συγχωρέστε με που πιστεύω ότι ο ρόλος ενός ιεράρχη είναι να προσφέρει πνευματική (και ίσως ψυχική) ανακούφιση στους πιστούς, όχι γεωπολιτικές αναλύσεις. Το αυτό ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον επικαλείται προφητείες και λόγια σοφών γερόντων για να πουλήσει βιβλία, αλοιφές, καταπότια κλπ ή να προσεταιριστεί ακολούθους για τον όποιον ιδιοτελή σκοπό του.

Σε κάθε περίπτωση, για να μην κουράζω και για να μην ξεφύγω από την απορία που πυροδότησε αυτή τη συζήτηση (επειδή έχω τάσεις ακατάσχετης φλυαρίας), το τι θα γίνει το ξέρει μόνο ένας, the big boss in the sky. Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη.
Ό,τι και να γίνει.

Οι ιστορικοί που δεν πιστεύουν απαραίτητα αλλά έχουν αποδείξει πως ιστορικά γεγονότα της Γραφής όντως συμβαδίζουν με την παγκόσμια ιστορία είναι γνωστοί και η σχετική βιβλιογραφία για εξωχριστιανικές μαρτυρίες για το Χριστό και τους χριστιανούς (από Εβραίους, Ρωμαίους, εθνικούς) είναι εκτενής. Ουδείς το αμφισβητεί.

@ΚρίτωνΓ είσαι λίγο απαισιόδοξος...ή μπορεί και πραγματιστής... :χμ:

Προσωπικά δεν πιστεύω σε τίποτα το οποίο παραπέμπει σε μαγείες, βασκανίες, προλήψεις, καινούργιες αισθήσεις, προφητείες, θεωρίες και "θαύματα".
Όλα τα παραπάνω ούτε μπορούν να αποδειχθούν, αλλά ούτε και στέκουν επιστημονικά (πείραμα - αποτέλεσμα - επαναληψιμότητα). Το ότι κάποιος πέταξε μια γενικολογία και κάποιος άλλος το ερμήνευσε κατά το δοκούν είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
Αν κάποιος ισχυρίζεται πως προβλέπει το μέλλον, θα μπορεί φυσικά και να το αποδείξει. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Όλοι οι προφήτες ή μελλοντολόγοι, την κρίσιμη στιγμή θα πουν μια ακατανόητη θεωρία και θα αποφύγουν την όποια τεκμηρίωση.

Το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο.
Αλίμονο αν ήταν. Η κάθε πράξη που γίνεται, έχει χιλιάδες αντίκτυπα και συνέπειες που ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε. Όταν κάποιος ισχυρίζεται πως βλέπει τα μελλούμενα, απλά αγνοεί (ακούσια ή ηθελημένα) όλα τα παραπάνω. Είναι πρακτικά αδύνατο και συν τοις άλλοις μοιρολατρικό. Ας σκεφτούμε μια μαλακία που είπε πχ ο Νοστράδαμος πριν μερικούς αιώνες ή ακόμα μια "προφητεία" του Ιωάννη. Για να επαληθευτούν θα πρέπει για εκατοντάδες χρόνια, όλα τα γεγονότα παγκοσμίως να συνέκλιναν προς αυτή την εξέλιξη. Τα μεγέθη και οι πιθανότητες δεν υπολογίζονται ούτε με δυνάμεις του 10000000.

Όσο για τα αρχαία κείμενα και τις γραφές, εκεί νομίζω πως ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι ακριβώς ψάχνει.
Είχα έναν γνωστό που ήταν επιρρεπής στις μαλα... εεε στις συνωμοσιολογίες και είχε διαβάσει μια ανάλυση της Οδύσσειας από έναν περίεργο τύπο. Ε και τι δεν είχε βρει μέσα εκεί. Ταξίδια στο διάστημα, υπολογιστές, εμβόλια, ταξίδια στο χρόνο κλπ κλπ.
Δυστυχώς ο Όμηρος πέθανε και πλέον δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος, οπότε πλέον περνάμε στο προσωπικό κριτήριο του καθένος. Και εκεί ακριβώς αρχίζει η εκμετάλλευση των πιο... ευκολόπιστων να το πω, από τσαρλατάνους και επιτήδειους.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα δικά μας "ιερά" κείμενα.

Τέλος, ο κλήρος για μένα καλά θα κάνει να ασχολείται με το αφιόνι της πίστης (του ποιμνίου του) και μέχρι εκεί.

Είχα έναν γνωστό που ήταν επιρρεπής στις μαλα... εεε στις συνωμοσιολογίες και είχε διαβάσει μια ανάλυση της Οδύσσειας από έναν περίεργο τύπο. Ε και τι δεν είχε βρει μέσα εκεί. Ταξίδια στο διάστημα, υπολογιστές, εμβόλια, ταξίδια στο χρόνο κλπ κλπ.
Επ'αυτού, και μιας και βρισκόμαστε σε λέσχη του βιβλίου, συνεργάστηκα σε ένα έργο πριν 3-4 χρόνια με τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου. Η μεθοδολογία είναι πολυ σύγχρονη: gis, ναυτικοί χάρτες, τα ρεύματα των ωκεανών κλπ, με σκοπό να αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, ότι η Πηνελόπη ήταν δανέζικης καταγωγής & ότι οι Έλληνες έφτασαν στις ακτές της Αμερικής χιλιάδες χρόνια πριν.
Αν το θέλει κάποια-ος, μετά την 1η Νοεμβρίου που θα είμαι ξανα σπίτι, θα χαρώ να το στείλω χωρίς καμμία επιβάρυνση.

Το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο.
Αλίμονο αν ήταν.
Ντετερμινισμός ή τυχαιότητα. Αιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα.
(προς αποφυγή συγχύσεως, συμφωνώ και επαυξάνω)

μια μαλακία που είπε πχ ο Νοστράδαμος πριν μερικούς αιώνες ή ακόμα μια "προφητεία" του Ιωάννη.
γιατί τέτοια διάκριση; Γιατί όχι και οι δύο το ίδιο; Και γιατί όχι ανάποδα;

Τέλος, ο κλήρος για μένα καλά θα κάνει να ασχολείται με το αφιόνι της πίστης (του ποιμνίου του) και μέχρι εκεί.
είναι πολλά τα λεφτά Άρη (εε... συγγνώμη, @Νικόλας Δε Κιντ ) - για τη σωτηρία της ψυχής. Αν έχεις στα χέρια σου την κουτάλα με τα ζουμιά δεν την αφήνεις, έτσι απλά και ότι βρέξει ας κατεβάσει.

Ως άθρησκη και άθεη δεν πιστεύω σε προφητείες. Για εμένα είναι γενικές και μπορούν άνετα να τοποθετηθούν σε κάθε εποχή/γεγονός, για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρξε εποχή που να μη γίνονται σφαγές, βιασμοί, και να μη ζητάει ο άνθρωπος να φάει και το φαΐ του συνανθρώπου του. Αν σκεφτείτε άλλες εποχές, με το θάνατο ενός ηγέτη διεξάγονταν πόλεμοι για να στεφθεί ο νέος βασιλιάς. Πέθανε η Ελισάβετ, ήρθαν ο μαρμελαδοπόλεμος. Οπότε σίγουρα ζούμε με πιο ευνοϊκούς όρους, όσο και αν έχει ανέβει η ΔΕΗ και δουλεύουμε με χαμηλό μισθό.
Και αυτό εμείς στον δυτικό κόσμο, αν πιάσουμε άλλες χώρες τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Πέρα από τα παραπώ, για τον βιασμό του 12χρόνου, δεν μπορώ να πω ότι πέφτω από τα σύννεφα.
Η εκμετάλλευση παιδιών δεν είναι κάτι πρωτοφανές, απλά δημοσιοποιούνται περισσότερο πλέον τέτοιες καταστάσεις και
σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με προφητείες, όπως ο αγαπητός ταξιτζής της @Πεταλούδα μπορεί να νομίζει.
Αυτό που θα πω είναι ότι είναι ένα γεγονός στα πολλά που συμβαίνουν γύρω από αυτό το θέμα και κανείς δεν κάνει κάτι ουσιαστικό.
Σαιτ σαν αυτό που σήκωνε ο παιδεραστής υπάρχουν αρκετά, τα οποία χρηματοδοτούνται από φαν δημιουργούν μέσω του patreon (εδώ και εδώ). Για όποιον δει το βιντεάκι, να θυμάται ότι οι φαν μπορεί να είναι από όλα τα μέρη της γης και όχι μόνο από τις ΗΠΑ.
Υπάρχει και το θέμα/αλγόριθμος του youtube (εδώ και εδώ) που επιτρέπει τους παιδεραστές να δρουν ανενόχλητοι...
Σίγουρα θα έχουμε θέμα σε 10 χρόνια από τώρα με τους "οπαδούς της παιδικής χαράς" ή "ανθρώπους που έλκονται από παιδιά" (εν ολίγοις τους παιδεραστές, που έτσι τους αρέσει να τους φωνάζουν... μη χέ***σω) και για τα δικαιώματά τους.