Τρόπος επιλογής βιβλίων

Καλημέρα σας,

Λόγω του ότι η ζωή είναι αρκετά σύντομη, και δεδομένου ότι τα βιβλία είναι αμέτρητα, σκεφτόμουν διάφορους τρόπους επιλογής αναγνωσμάτων.
Κατέληξα, για το επόμενο χρονικό διάστημα, να επιλέγω μόνο βιβλία που έχουν βραβευθεί με νόμπελ.

Ωστόσο, θα με ενδιέφερε να ακούσω και άλλους τρόπους επιλογής βιβλίων.

Εσείς με ποιο κριτήριο επιλέγετε βιβλία στην παρούσα φάση της ζωής σας ;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Ω, μα δεν υπάρχει! Είναι σαν να λες ότι θα επιλέξω ερωτικούς συντρόφους με κριτήριο ότι είναι ψηλοί και γεροδεμένοι ή ότι έχουν IQ πάνω από 120. Το βιβλίο είναι σαν την ερωτική σχέση, Ότι σου κάνει κλικ. Το τι σου κάνει κλικ, και να το εξορθολογίσεις, πάλι δεν θα κερδίσεις κάτι, γιατί κάποια πρωία θα σου κάνει κάτι διαφορετικό.
Μπορείς πιο εύκολα να πεις λόγο για μη επιλογή κάποιου βιβλίου. Δηλαδή με ενοχλεί όταν είναι αυτής της θεματικής (διότι δεν με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θεματική), ή όταν πολυδιαφημίζεται, ή όταν είναι μέρος σειράς (τριλογίας, επταλογίας και δε συμμαζεύεται). Αδρά πράγματα, και πάλι με επιφύλαξη.

...να επιλέγω μόνο βιβλία που έχουν βραβευθεί με νόμπελ.
Εδω να σημειωσω οτι δεν βραβευονται τα βιβλία με νομπελ αλλά οι συγγραφεις για το συνολικό τους έργο και όχι για καποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Το επισημαινω γιατι το συναντω συχνα να αναφερετε το ταδε βιβλίο που βραβευτηκε με νομπελ κ.λ. σε σχόλια, κριτικές η ακομα και σε αρθρα. Οσο για το θεμα που ανοιγεις θα συμφωνησω με τον Κριτων, δεν νομιζω να σε βοηθησει ιδιαιτερα ο τροπος που προτεινεις. Βεβαια επιλεγοντας καποιον νομπελιστα σιγουρα θα διαβασεις κατι αξιόλογο και απο εκει και πέρα αν σου ταιριαξει ο συγγραφεας βλεπεις αν συνεχισεις και με αλλο δικό του.

Μετά από χρόνια εμπιστεύομαι το προσωπικό μου κριτήριο, οπότε διαλέγω τι θα διαβάσω σύμφωνα με αυτό.
Επίσης, ξέρω ποιοί είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, οι αγαπημένες μου θεματολογίες κι έτσι φροντίζω να διαλέγω κάτι ανάλογο. Επίσης εμπιστεύομαι και κάποιους εκδοτικούς οίκους πχ ΑΓΡΑ, Μεταίχμιο, ΣΜΙΛΗ, Κίχλη κλπ.

Σε γενικές γραμμές τα βραβεία (πάσης φύσεως) δεν μου λεν και τίποτα, ούτε με επηρεάζουν στις επιλογές μου.
Ειδικά τα Νόμπελ, μιας και έχω διαβάσει απίστευτα βαρετούς ή αδιάφορους νομπελίστες.

Α ναι!
Και εμπιστεύομαι τυφλά τις προτάσεις της @Έλλη Μ :ναι::αγκαλιά:

Έλλη Μ

Συντονιστής
@Αντίβαρο θα μου επιτρεψεις να απαντησω κι εγω με ποιηση (1:10), γιατι ετσι ειμαι μαθημενη.:ρ

Ποιηση-Στιχοι: Φοιβος
Μουσικη: Δεν ξερω
Πρωτη εκτελεση: Καιτη Γαρμπη
Μεταποίηση: Τζιμης Πανουσης
:σαςευχαριστώ:

Υγ. Το μμμ... του Πανουση δεν ειναι δικη του προσθηκη, ετσι, για την τσαχπινια. Ακουγεται (λεμε τωρα) κανονικα απο την αοιδο. 🤦🤦🤦

:ευχαριστώ:

Εσείς με ποιο κριτήριο επιλέγετε βιβλία στην παρούσα φάση της ζωής σας ;
Δηλώνω ψυχαναγκαστικός σε προηγούμενη, στην παρούσα και σε μέλλουσα φάση και προσπαθώ να ολοκληρώσω σειρές εκδοτικών οίκων (Γράμματα, Καστανιώτης, Εξάντας, Ερατώ κλπ κλπ). Ars longa, vita brevis, σύμφωνοι. Έχω συμβιβαστεί με την ιδέα ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην καταφέρω να διαβάσω όλα όσα θέλω (ή θα θελήσω). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψω να κάνω κάτι που αγαπώ (=διάβασμα) όσο περισσότερο μπορώ.

Επίσης εμπιστεύομαι και κάποιους εκδοτικούς οίκους πχ ΑΓΡΑ, Μεταίχμιο, ΣΜΙΛΗ, Κίχλη κλπ.
Πάρα πολύ εύστοχη παρατήρηση. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, παρόλο που υποσυνείδητα ίσως λειτουργούσε/λειτουργεί ως κριτήριο.

Έλλη Μ

Συντονιστής
Μου εχεις πει οτι εισαι διανοια, φανταζομαι ειναι η εξελιξη του παιδιου θαυματος ή
καποιου ειδους μεταλλαξης ψυχ ασθενειας, διαβασε τον Σακς, θα σε βρεις μεσα :))))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δηλώνω ψυχαναγκαστικός σε προηγούμενη, στην παρούσα και σε μέλλουσα φάση και προσπαθώ να ολοκληρώσω σειρές εκδοτικών οίκων (Γράμματα, Καστανιώτης, Εξάντας, Ερατώ κλπ κλπ).
Ένα πολύ κακό τριπάκι. Καταλήγεις με ένα σωρό βιβλία που δεν αξίζουν και δεν σε ενδιαφέρουν. Είσαι ο καλύτερος πελάτης των εκδοτικών, βέβαια. Αλλά λίγο σαν κορόιδο, ρε συ. Δεν ξέρω αν το βλέπεις. Με όλο το θάρρος, γιατί όλοι μας κάποια στιγμή περάσαμε από εκεί, λίγο ή πολύ.

Ίσως ακουστεί λίγο χαζό αυτό που θα σου πω, αλλά: σταμάτα να το κάνεις.

Για δες αυτό το πιο λογικό και συνάμα πιο οικονομικό κριτήριο: πάρε μόνο ό,τι γουστάρεις πραγματικά να διαβάσεις.

:ναι:

@Έλλη Μ ο τζιμακος είναι προσωπικό κάτι από μόνος του. Δεν έχουμε, θαρρείς, μερακλώσει με το Σουζάνα η πατσαβούρα η ζωή...
(Εεππ τι νομίζατε θα έλεγα;)

@Νικόλας Δε Κιντ περίμενα τουλάχιστον ανάλυση γεωπολιτικού χαρακτήρα, αλλά με κάλυψες

Αλλά λίγο σαν κορόιδο, ρε συ. Δεν ξέρω αν το βλέπεις. Με όλο το θάρρος, γιατί όλοι μας κάποια στιγμή περάσαμε από εκεί, λίγο ή πολύ.
Ίσως ακουστεί λίγο χαζό αυτό που θα σου πω, αλλά: σταμάτα να το κάνεις.
Επί της αρχής συμφωνώ.
Έχει τύχει (και θα ξανατύχει) στα ΧΧΧ βιβλία να βρεθούν ΧΧ που δεν θα είναι τόσο καλά ή που απλά δεν θα είναι του γούστου μου.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αντεπιχείρημα -που ίσως προβάλλει και σαν δικαιολογία:
Για δες αυτό το πιο λογικό και συνάμα πιο οικονομικό κριτήριο: πάρε μόνο ό,τι γουστάρεις πραγματικά να διαβάσεις.
Ποια είναι αυτά;;;
Τα πρώτα βιβλία που ξεκίνησα να διαβάζω στην προ-εφηβεία ήταν ΕΦ. Βρίσκω λίγο περιοριστικό (πάντως όχι κατακριτέο) να μένει κάποιος/α σε ένα είδος μόνο, από την άποψη ότι δεν εξελίσσεται ως αναγνώστης/τρια αφενός. Ως άτομο αφετέρου, επειδή ανακαλύπτεις πτυχές/απόψεις/φωνές που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Είναι γεγονός ότι μέσω αυτής της πρακτικής (η οποία συμφωνούμε, δεν είναι η καλύτερη) ανακάλυψα βιβλία συγγραφέων τα οποία υπό οποιαδήποτε συνθήκη δεν θα ακουμπούσα ποτέ κατά την επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο: Μανέα, Κανταρέ, Κέρτες, Καρπεντιέρ, Στίλιτοου, Τσέστερτον, Σουϊφτ, Σομερσετ Μώμ κλπ κλπ κλπ κλπ, μεγάλη η λίστα. Έχουν να μου δώσουν κάτι και έχουν φωτίσει αισθητικές πτυχές που δεν ήξερα ότι είχα.

Επιπλέον, ζούμε σε μια εποχή που τα βιβλία είναι φθηνά. Με 3-4 ευρώ βρίσκει κάποιος ποιοτικές εκδόσεις σε πολύ καλή έως άριστη κατάσταση. Αν πάμε λίγο πίσω, τα 3-4 ευρώ ήταν 1000-1200 δραχμές. Σε αυτό το εύρος τιμών -εξ'όσων θυμάμαι- μόνο στη βιβλιοβάρδια έβρισκα κάποια βιβλία και στο υπόγειο του Ιανού (κατά τα φοιτητικά μου χρόνια στις αρχές του αιώνα μας). Υπ'αυτή την έννοια, η οικονομική ζημία δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω ή να βρώ μέθοδο στην τρέλα μου. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει περισσότερα μειονεκτήματα, παρά πλεονεκτήματα, αυτή η τακτική και επειδή στον κήπο μου δεν φυτρώνουν λεφτόδεντρα, ασπάζομαι το λογικό και συνάμα οικονομικό κριτήριο που τέθηκε. Ωστόσο αγαπώ την ανάγνωση και βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστικό το πόσο δαιδαλώδεις και παράξενοι μπορούν να είναι οι δρόμοι δια των οποίων ανακαλύπτουμε ένα αγαπημένο (ή και λιγότερο αγαπημένο) βιβλίο.

Σας ευχαριστώ θερμά για όλες τις απαντήσεις !

Πραγματικά, με διαφωτίσατε διότι μου παραθέσατε πολλές ιδέες, τις οποίες δεν είχα καν φανταστεί.

Εδω να σημειωσω οτι δεν βραβευονται τα βιβλία με νομπελ αλλά οι συγγραφεις για το συνολικό τους έργο και όχι για καποιο συγκεκριμένο βιβλίο.
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.
Είχα κάνει ακριβώς την ίδια παρανόηση και δεδομένου ότι την προηγούμενη εβδομάδα δανείστηκα από την δημοτική βιβλιοθήκη δύο βιβλία του Καμύ, μου έκανε εντύπωση που και για τα δύο αναφερόταν το νόμπελ.

Ως άτομο αφετέρου, επειδή ανακαλύπτεις πτυχές/απόψεις/φωνές που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Είναι γεγονός ότι μέσω αυτής της πρακτικής (η οποία συμφωνούμε, δεν είναι η καλύτερη) ανακάλυψα βιβλία συγγραφέων τα οποία υπό οποιαδήποτε συνθήκη δεν θα ακουμπούσα ποτέ κατά την επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο.
Ταυτίζομαι απόλυτα.
Τα τελευταία τρία χρόνια δανείζομαι βιβλία από την δημοτική βιβλιοθήκη με έναν σίγουρα παράδοξο τρόπο: παίρνω πρώτα τρία βιβλία από το ένα ράφι, και τον επόμενο μήνα που τα επιστρέφω, παίρνω βιβλία από το ακριβώς δίπλα ράφι.

Με αυτόν τον τρόπο έχω διαβάσει αρκετά εξαιρετικά ενδιαφέροντα και διδακτικά βιβλία, τα οποία είτε αγνοούσα είτε δεν θα επέλεγα ποτέ υπό "φυσιολογικές" συνθήκες.

Ω, μα δεν υπάρχει! Είναι σαν να λες ότι θα επιλέξω ερωτικούς συντρόφους με κριτήριο ότι είναι ψηλοί και γεροδεμένοι ή ότι έχουν IQ πάνω από 120.
Πολύ καλή αναλογία.

Απλά, θεώρησα ότι το να έχει λάβει την βράβευση, εξασφαλίζει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, ότι είναι ανώτερης ποιότητας ανάγνωσμα.

Μετά από χρόνια εμπιστεύομαι το προσωπικό μου κριτήριο, οπότε διαλέγω τι θα διαβάσω σύμφωνα με αυτό.
Επίσης, ξέρω ποιοί είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, οι αγαπημένες μου θεματολογίες κι έτσι φροντίζω να διαλέγω κάτι ανάλογο. Επίσης εμπιστεύομαι και κάποιους εκδοτικούς οίκους πχ ΑΓΡΑ, Μεταίχμιο, ΣΜΙΛΗ, Κίχλη κλπ.

Σε γενικές γραμμές τα βραβεία (πάσης φύσεως) δεν μου λεν και τίποτα, ούτε με επηρεάζουν στις επιλογές μου.
Ειδικά τα Νόμπελ, μιας και έχω διαβάσει απίστευτα βαρετούς ή αδιάφορους νομπελίστες.
Ευχαριστώ για τις σκέψεις.
Απλά, λόγω του ότι είμαι ιδιαίτερα αρχάριος στον κόσμο των βιβλίων, πώς μπορώ να έχω κριτήριο όταν δεν γνωρίζω τι είναι αυτά που δεν γνωρίζω.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα με τον Καμύ (Η πτώση και Ο Ξένος), και δεν το έχω μετανοιώσει, αν και - από την στιγμή που το αναφέρεις - θεωρώ επίσης να συναντήσω αδιαφορους νομπελίστες.

@Αφθονία
Τώρα για να καταλάβω. Εσύ ρώτησες πως διαλέγουμε εμείς βιβλία ή να σου προτείνουμε τρόπο να διαλέξεις εσύ;
Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους ;

Ρώτησα πως διαλέγετε εσείς βιβλία ώστε να πάρω ιδέες για τον τρόπο που θα διαλέγω εγώ βιβλία στο μέλλον.

Last edited: