Το τέλος του περιοδικού ΚΟΜΙΞ

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
ε, θα έχω διαβάσει σίγουρα... Εμένα μου αρέσει και ένας που τα κάνει κάπως μουτζουρωμένα. Θα πρέπει να βρω ποιος είναι.

Πολύ ωραίο το σχέδιο στην ιστορία που βάζεις. Θα το διαβάσω κάποια στιγμή. :)


Σε σημερινά Μικυ Μάους και Κλασικά που έπεσαν στα χέρια μου αναγράφονται οι καλλιτέχνες (σε μια περίπτωση ήταν καλλιτεχνική ομάδα/επιχείρηση από όσο κατάλαβα, μάλλον ιταλική) και τις ιστορίες, δυστυχώς, τις βρήκα πολύ αδύναμες.
:όχισουλέω:
 
Ανακοίνωση του Τερζόπουλου στη σελίδα του ΚΟΜΙΞ στο facebook

Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων.

Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζετε ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας.

Έως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί. Δείγματα της εργασίας μας έχετε, τελευταία απόδειξη το βιβλίο του Γκόντφρεντσον.

Δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα επειδή η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων δεν το επιτρέπει. Όμως πρέπει να γνωρίζεται με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής (σχεδόν 48 χρόνια) δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Δεν κατάλαβα καλά, κόβονται όλα τα περιοδικά; :ωιμέ:
 

Αλίκη

Κοινωνός
Όλα όλα;; γιατί όμως; ας έριχναν την ποιότητα του χαρτιού, ας έβγαζαν το χρώμα (όπως πριν από κάτι αιώνες στα πρώτα κόμιξ) αλλά να τα σταματήσουν τελείως;; ελπίζω να βρεθεί κάποιος άλλος να εκδώσει κόμιξ της Ντίσνεϋ γιατί είναι κρίμα οι νέες γενιές να μην έχουν ή να έχουν μόνο τα παλιά... Για μένα ήταν μεγάλο κομμάτι της παιδικής-εφηβικής και βάλε ηλικίας τα κόμιξ!!
 
Οπότε, δεν κλείνει μόνο το ΚΟΜΙΞ, κλείνει και το (αγαπημένο μου) ΝΤΟΝΑΛΝΤ, ακόμα και το Μίκυ Μάους; Το μακροβιότερο περιοδικό στην Ελλάδα;Μιλάμε για κάτι πολύ σημαντικό.

Και ο τρόπος χειρισμού από τον Τερζόπουλο, με μια ό,τι να 'ναι ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά το πόσο κρεοπώλης είναι - χαρακτηρισμός ενός γνωστού μου που μου είχε φανεί πολύ πετυχημένος και τον έχω κρατήσει.

Επίσης, σημείωση για τον Κολυμβητή: στα σχόλια των αναγνωστών στο facebook φαίνεται ότι καθόλου στημένα δεν πρέπει ήταν τα γράμματα που λέγαμε. Έχουμε να κάνουμε με σχόλια σοβαρών ενήλικων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με θλίψη την κατάσταση
 
Last edited:

Νηρηιδα

Κοινωνός
:αργκ: Δεν περίμενα να μην κλείσουν όλα αλλά από την άλλη μιλάει για τα 48 χρόνια που εκδίδει και 48 χρόνια είναι το Μικυ Μαους. συν οτι λεει περιοδικών όχι περιοδικό. Πωπωωωωω αυτό είναι που λέμε Τέλος Εποχής. Ακόμη ελπίζω να μην είναι έτσι θα μου λείψει πάρα πολύ Το Ντόναλντ και το Μικυ Μάους :(
 

Μίθρι

Όμορφο Νιάτο
Δεν μιλάει για το τέλος των περιοδικών. Μιλάνε για το τέλος της δικιάς τους πορείας. Πιστεύω ότι θα τα αναλάβει άλλη εταιρεία. Μακάρι να ναι η Μαμουθκομιξ
 

Νηρηιδα

Κοινωνός
Δεν παίζει όμως να σκεφτούν πως αν κλείνει τόσα χρόνια, σημαίνει πως δεν είχαν κέρδος λόγω μείωσης του αγοραστικού κοινού άρα γιατί να το πάρουν εκείνοι και να το εκδόσουν;
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
το ότι δεν τα καταφέρνει ο ένας δεν σημαίνει πως δεν θα τα καταφέρει κάποιος άλλος.. ο Τερζόπουλος μπορεί να είχε πολλές υποχρεώσεις, πλέον. Κάποιος άλλος μπορεί να ξεκινήσει για παράδειγμα πιο σεμνά, με ένα περιοδικό και βλέπει.
 

Μίθρι

Όμορφο Νιάτο
Τα δικαιώματα της Disney είναι ποιος θα πάρει. Το πόσα περιοδικά θα βγουν είναι άλλο θέμα. Ο Τερζόπουλος είχε ανοιχτεί με πολλά περιοδικά αλλά τότε η εποχή το σήκωνε, αγόραζε ο κόσμος.
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Δεν μιλάει για το τέλος των περιοδικών. Μιλάνε για το τέλος της δικιάς τους πορείας. Πιστεύω ότι θα τα αναλάβει άλλη εταιρεία. Μακάρι να ναι η Μαμουθκομιξ
Η μαμούθ κόμιξ αν δεν κάνω λάθος από το 2008 και μετά έχει περιορίσει κατά πολύ τις νέες εκδόσεις. Προσωπικά μόνο τα νεανικά χρόνια του Κόρτο Μαλτέζε θυμάμαι. Και φαντάσου ότι σε αυτό το διάστημα στη Γαλλία έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον 2-3 νέα Λούκυ Λουκ, 1-2 Ιζνογκούντ και ετοιμάζεται νέο Αστερίξ. Δεν νομίζω λοιπόν ότι έχει τη δύναμη η μαμούθ να στηρίξει μια τέτοιου μεγέθους εκδοτική προσπάθεια. Απ' ότι βλέπω μόνο ο Anubis από τις περιοδικές εκδόσεις κόμιξ φαίνεται να εξακολουθεί να αντέχει, αλλά και αυτός δεν είναι όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια. Θεωρώ λοιπόν ότι μπορούμε να μιλάμε πια για κατάρρευση της αγοράς κόμιξ.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Να σημειώσω, για την ιστορία, πως ο Δραγούνης είχε εκδώσει το '80 μια σειρά Ντίσνεη με τίτλο "Μεγάλα Κλασικά" (κι ενώ ήδη την Ντίσνεη την είχε κανονικά ο Τερζόπουλος) και πριν τον Τερζόπουλο υπήρχε ένα άλλο περιοδικό (που για τον τίτλο θα πρέπει να ψάξω.. δεν μου έρχεται τώρα) όπου εκεί δημοσιεύονταν διάφορες ιστορίες από διαφορετικούς οίκους όπως Τομ και Τζέρρυ, και μεταξύ αυτών και ιστορίες της Ντίσνεη.

Έχω καί από τα δύο αυτά περιοδικά τεύχη. :ναι:
 

Κολυμβητής

Όμορφο Νιάτο
..πριν τον Τερζόπουλο υπήρχε ένα άλλο περιοδικό (που για τον τίτλο θα πρέπει να ψάξω.. δεν μου έρχεται τώρα) όπου εκεί δημοσιεύονταν διάφορες ιστορίες από διαφορετικούς οίκους όπως Τομ και Τζέρρυ, και μεταξύ αυτών και ιστορίες της Ντίσνεη.
Αυτό λες; Αν ναι, είναι το "γέλιο και χαρά" εκδόσεων Πεχλιβανίδη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1953.

 
Last edited:

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ναι, μπράβο. Το "Γέλιο και Χαρά". Σίγουρα έχω τεύχος κι από αυτό. Εκεί έμπαινε από καμιά ιστορία Ντίσνεη στην προ-Μίκυ Μάους εποχή.

Να, αυτό είναι συλλεκτικό περιοδικό.. Όχι το.. Κόμιξ, επειδή το έγραφε επάνω.
:ρ
 

Κολυμβητής

Όμορφο Νιάτο
Επίσης, σημείωση για τον Κολυμβητή: στα σχόλια των αναγνωστών στο facebook φαίνεται ότι καθόλου στημένα δεν πρέπει ήταν τα γράμματα που λέγαμε. Έχουμε να κάνουμε με σχόλια σοβαρών ενήλικων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με θλίψη την κατάσταση
Άρα είναι περισσότεροι φανς απ ότι πίστευα. Θετικό νομίζω αυτό.


Πάντως με αφορμή το θέμα, έχω ανοίξει αρχεία κόμιξ του ντίσνευ που έχω στον υπολογιστή μου και έχω γυρίσει (ξανά) χρόνια πίσω..Ωραίες εποχές όταν ήμασταν πιτσιρικάδες.


@Aντέρωτας

Τώρα είδα το #38. Ενδιαφέροντα τα όσα έγραψες.

Η γυναίκα που της φεύγει η περούκα απο την φωτογραφία που παρέθεσες, μου θυμίζει ένα "σκύλο" απο τον Ποπάυ..Νομίζω λέγεται "ευγένιος". Μοιάζουν στη φάτσα! :Ρ

 
Last edited:

Μίθρι

Όμορφο Νιάτο
Ντάξει πάρα πολύ ωραίο. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν πέρασε στα ψιλά γράμματα το κλείσιμο της Νέας Ακτίνας. Σε όλο το διαδίκτυο υπάρχουν ειδήσεις, αφιερώματα από Blog κλπ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό γιατί μου δίνει την εντύπωση πως σύντομα θα υπάρξει συνέχεια. Αν όχι η ίδια, κάποιος άλλος θα πάρει τα δικαιώματα. Και ας βγάλει 1-2 περιοδικά στην αρχή. Αν οι ιστορίες που θα διαλέξουν να βάζουν είναι καλές, πιστεύω όλοι οι κομιξόφιλοι θα την στηρίξουν την προσπάθεια.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Να πω κατι ασχετο;;

Οσο διαβαζα Μικυ Μαους μου ηταν αδυνατο να φανταστω το Μικυ να μιλαει με τη ψιλη (Φαλσετο) φωνή που του δινουν στα κινουμενα σχεδια :χαχαχα:
 
Top