Το μωρο της Ροζμαρι

Τίτλος:Το μωρό της Ροζμαρι
Πρωτότυπος τιτλος:Rosemary's baby
ISBN:960-497-232-5
Σελιδες:256
Εκδότης:Anubis
Ημερομηνία έκδοσης :3/2012
Συγγραφέας :Ira Levin
Η ιστορία αφορά ένα ερωτευμένο ζευγάρι,Την Ροζμαρι και τον Γκαι.Το ζευγάρι αποφασίζει να μετακομίσει σε μια πόλη και μάλιστα σε μια πολυκατοικία η όποια σύμφωνα με γεγονότα δεν είναι και τόσο..ήρεμη με στοιχεία δολοφονιών και πράξεων πολύ κακών.Το ζευγάρι γνωρίζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι το οποίο τους συμπαραστέκεται-επικίνδυνα- κοντά τους,το όποιο όμως στην εξέλιξη του βιβλίου φανερώνει τους πραγματικούς του σκοπούς για το μωρο της ροζμαρι που εντέλει θα μείνει έγκυος μετά από μικρές διαμάχες με τον σύζυγό της...
Ομολογώ πως είναι η πρωτη φορά που μπαίνω στην διαδικασία ανάγνωσης ενός βιβλίου τρόμου.Το μωρό της Ροζμαρι θεωρώ ότι μπορεί να διαβαστεί σχετικά εύκολα.Είναι ένα βιβλιο με συγκεκριμένη πλοκή χωρίς να έχει την τάση μέσα στο κείμενο να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη από την κυρία ιδέα του βιβλίου.Παρότι βέβαια νομίζω πως η εισαγωγή στην κυρία ιδέα του εν λόγω βιβλίου θα πρεπε να γίνει πιο σύντομα από ότι αναφέρεται.Το μωρό τη Ροζμαρι όντως μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κλασικό".Μια ιστορία Η οποία έχει στοιχεία χιούμορ (και μάλιστα πολύ εύστοχα) τα οποία δεν έχουν τεθεί σε κρίσιμα σημεία της ιστορίας αλλά σε απλές σκηνές.Ακόμα,βρήκα στοιχεία αγάπης που υπάρχουν στο κείμενο τα οποία νομίζω καλωπιζουν περισσότερο το βιβλίο και δεν καλύπτετε μόνο από το φάσμα της κατηγορίας που εντασσεται το βιβλίο (τρόμου όπως προαναφερα).Το ωραίο είναι ότι όπως είναι λογικό υπάρχει έντονο στοιχείο μυστηρίου που πραγματικά σε ορισμένες καταστάσειςσε κάνει να κλείσεις το βιβλίο και να αναρωτηθείς (ποιος,πώς,γιατί ).Ομολογώ δεν έχω δει την ταινία αλλά θα τολμήσω να πω πως όσο τρομακτική και να είναι η ταινία..νομίζω άλλο τόσο δεν είναι (πέραν ορισμένων σημείων )το βιβλίο. Διαβάζεται ευχάριστα,καλή συντρόφια αποτελεί η εν λόγω επιλογή. 7

Ωραία παρουσίαση!

Το βιβλίο αλλά και την ταινία τα έχω διαβάσει/δει αλλά πάει καιρός. Από ότι θυμάμαι πάντως ήταν αρκετά πιστή μεταφορά και έχω την εντύπωση πως ο σκηνοθέτης ζήτησε την συμβουλή του συγγραφέα σε ορισμένα σημεία.
Αυτό που βρήκα τρομακτικό στο βιβλίο δεν ήταν τόσο η θεματολογία (τα υπερφυσικά στοιχεία) όσο το γεγονός ότι η πλοκή εκτυλίσσεται όχι σε μια στοιχειωμένη έπαυλη αλλά σε ένα απλό διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας και πόσο τρομακτικό καταλήγει να παρουσιαστεί το ηλικιωμένο ζευγάρι.

Αν δεν κάνω λάθος ο Λέβιν έβαλε και μερικά δικά του στοιχεία που κάνουν ακόμα πιο τρομακτική την ιστορία
όπως η ρίζα τάννις

Αρκετά χρόνια μετά ο Λέβιν έγραψε τον Γιό της Ρόζμαρι, που έχει πολλές αναφορές στην ταινία. Το έχει διαβάσει κανείς;

Η ταινια δεν ειναι και τοσο τρομακτικη, περισσοτερο ατμοσφαιρικη θα την χαρακτηριζα... θα σου προτεινα να τη δεις.

Το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια. Η γνώμη μου: αξίζει μόνο για την πρωτοτυπία του. Είναι (ήταν) ένα πρωτότυπο, καλογραμμένο βιβλίο. Τίποτα παραπάνω.

Είχα ακουστά μόνο τον τίτλο, ως κλασικό ανάγνωσμα τρόμου και πως είχε γυριστεί ταινία, αλλά δεν ήξερα τίποτα για την υπόθεση.
Το διάβασα μέσα σε τρεις ημέρες - ρεκόρ για 'μένα. Μου άρεσε στον συγκεκριμένο συγγραφέα πως έγραψε ένα βιβλίο 250 σελίδων, μόνο με την κυρίως ιστορία. Θα μπορούσε να είχε άλλες 200 - ευτυχώς όχι - και να εξιστορούσε το παρελθόν κάθε ήρωα της ιστορίας, όπως κάνει ο Στήβεν Κινγκ (τον οποίον βέβαια πολλοί διαβάζουν ακριβώς γι'αυτό). Επίσης ωραίος ήταν ο τρόπος που παρουσίαζε στην ιστορία τα σημαντικά γεγονότα, χωρίς να ξεχωρίζουν μέσα στην αφήγηση, σα να ήταν φυσιολογικές εξελίξεις και καθόλου παράλογες.
Από τα καλύτερα βιβλία αγωνίας που έχω διαβάσει. Σίγουρα θα προσπαθήσω να διαβάσω κι άλλο του βιβλίο.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Γιατι η παρουσιαση ειναι στα "Τεχνικα Θεματα";

Εχει ενδιαφερον οτι προσφατα διαβασα μια δηλωση του Λεβιν,λεγοντας οτι το βιβλιο του και η ταινια εφεραν (δυστυχως για εκεινον) στη μοδα τον Αντιχριστο και γενικοτερα τις δυναμεις του σκοτους στο προσκηνιο, ακολουθωντας ο Εξορκιστης, η σειρα ταινιων Προφητεια, και γενικοτερα μια Αποκαλυπτικη φιλολογια στο 2ο μισο του 20ου αιωνα.

(Θα συμφωνήσω με @Ασάρα και @Αντέρωτας)
Πήρε τα καλύτερα γοτθικά στοιχεία και τα έφερε στην σύγχρονη ζωη, μεσα στην πόλη και την πραγματικότητα. Η κλειστοφοβικη ατμόσφαιρα, και η πνιγηρη ένταση που πάει κλιμακωτά, το κάνει ιδανικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις του είδους.
Μου αρέσει να το λέω
Φαουστ δια αντιπροσώπου
και εννοείται πως για μένα είναι αριστούργημα, όπως και η ταινία.
Αντέρωτα, όντως, έκανε μόδα
τα σατανοπαιδα

Όποιος έχει χρόνο ας τσεκάρει αυτό το πόντκαστ
Επίσης ο αγαπημένος Πόλανικ έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία.
o Σατανάς είναι μεταφορά για τη Θαλιδομίδη. Φάρμακο που δεν έπρεπε να χορηγείται σε έγκυες, καθώς προκαλούσε παραμορφώσεις σε βρέφη.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ρε συ, what are the odds;

Σήμερα σκεφτόμουν την θαλιδομίδη, για άσχετο θέμα (είδα μια κοπέλα με δυσμορφία στο χέρι) κι ύστερα από χρόνια που δεν μου έχει έρθει στο μυαλό!