για να ειμαι ειλικρινης μου θυμιζει ενα συναδελφο του που οταν ακουσε για "κατασχεση λογαριασμων" διευρκινησε οτι δεν κατασχεται ο λογαριασμος (δηλ. ολοκληρος) αλλα μερος του.
Χαχα, θέμα κι αυτό…
Πρώτον, οι λογαριασμοί δεν κατάσχονται αλλά δεσμεύονται αρχικά. Και δεσμεύονται κατ εντολή της εφορίας.
Δεύτερον, οι λογαριασμοί στους οποίους πέφτει μισθοδοσία, επιδόματα κλπ συνολικης πιστωσης εως 1000€ μηνιαίως, και αν δεν να είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος, δε δεσμευονται.
Σε περίπτωση που μιλάμε για μισθο από 1000€-1500€, τότε προστατεύεται πέραν του ποσού των 1.000,00€ και το μισό του υπερβάλλοντος έως του ποσού του μισθού. Για ποσά πάνω από 1500€, τότε αδεσμευτα μένουν τα 1250€. Εν ολίγοις, θα πρεπει να δηλώνεται ως ακατάσχετος έναντι δημοσίου.
Τρίτον, αν υποθέσουμε ότι εγώ τηρώ λογαριασμό μισθοδοσίας στην τάδε τραπεζα ενώ ταυτόχρονα έχω και κάμποσους άλλους λογαριασμούς στην ίδια ή/και σε άλλες, όλοι οι λογαριασμοι μου θα δεσμευτούν, εκτός από εκείνον της μισθοδοσίας και μέχρι του ποσου των 1250€.
Τέταρτον, αν δεν υπάρχει μισθοδοσία πουθενα, αυτό που κατά κανόνα ισχύει είναι ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250,00 € στις μηνιαίες πιστώσεις, για κάθε Φυσικό Πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Πέμπτον, χρηματικά ποσά που αφορούν επιδόματα, διατροφές, μέρισμα αλληλεγγύης, εισόδημα αλληλεγγύης κλπ κλπ, δε δεσμεύονται.
Αυτά τα ολιγα βαρετα αφορούν το δημόσιο. Για τους ιδιώτες, παρακαλώ καλέστε στο helpdesk.