Το λεξιλόγιο της Κρίσης

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κρίση: Ξεκιναω με αυτή την τοσο κοινή και απλη λεξη γιατι παρατηρω κάτι ενδιαφέρον: εχει διπλή και καπως συγκεχυμένη έννοια. Σε καποια συνεντευξη του, ο Γεωργιάδης ανέφερε οτι "το Μνημονιο δεν εφερε την Κριση. Το Μνημονιο ηρθε για να λυσει την Κριση", κατι το οποιο ερχεται σε αντιθεση με την αντιληψη του κοσμου.
Χτες στις ειδησεις μιλησε ενας κυριουλης που ηταν ο Ελληνας αντιπροσωπος στο ΔΝΤ και μιλησε για το μυθο οτι το μνημονιο εφερε την κριση και τη λιτοτητα, ενω το μνημονιο εχει σκοπο να λυσει την κριση και να απαλυνει τη λιτοτητα.

Ειτε ειναι ετσι είτε όχι, εμενα μου κανει για Οργουελισμό και το "γυψο" του Παπαδοπουλου για να θεραπευτει ο "ασθενής".
 
Πάντως Αντέρωτα ακόμη και αν αναγνωρίσει κανείς αγαθές προθέσεις ως προς το σκοπό εφαρμογής των μνημονίων, οτι δηλαδή ήρθανε για να βάλουν μία τάξη στα διαλυμένα μας οικονομικά, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το αίσθημα αγανάκτησης για το πολιτικό προσωπικό, που συνεχίζει απροκάλυπτα να παροχολογεί όσο αντιπολιτεύεται και να αθετεί υποσχέσεις όσο κυβερνά.

Η συγκεκριμένη τακτική έχει κουράσει τόσο που σε ωθεί να αναρρωτηθείς αν πράγματι υπάρχει κάποια λύση που δε βλέπουμε (έντιμος πολιτικός), ή αν όλα έχουν προαποφασιστεί και η χώρα μας πρέπει να υφίσταται αυτό το μαρτύριο για κάποιο άλλο λόγο μη οικονομικό, οπότε αυτόματα γίνεσαι συνωμοσιολόγος.

Τείνω προς το δεύτερο χωρίς να παραγνωρίζω τις δικές μας ευθύνες.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Η λεξη μνημονιο παιζει τα τελευταια χρονια οσο καμια αλλη, ενω εχει αποκτησει και παραγωγα. Μου κανει εντυπωση οτι στα αρθρα της Βικι σχετικα με την Ελληνική Κριση δεν υπαρχει καμια αναφορα σε καποιο μνημονιο, μονο αρθρα πανω σε austerity package. Υπαρχει αρθρο πανω στο κινημα αντι-λιτοτητας, αλλα καμια αναφορα στη λεξη "αντιμνημόνιο".
 
βλέποντάς το καθαρά γλωσσικά το πράμα, αγαπητέ αντρτ, τί ακριβώς σημαίνει ''αντιμνημόνιο'' ; θα πρέπει να σημαίνει κάτι σάν ''λησμόνιο'', έτσι δέν είναι ; απλώς, οι έλληνες με τη θεόφτωχή τους γλώσσα, απλώς μετέφρασαν το ''μεμοράντουμ'' (που σημαίνει διάφορα πράγματα) σε ό,τι πιο πρόχειρο βρήκαν, δηλαδή ''μνημόνιο'' (που δέν σημαίνει καθόλου ό,τι το γερούνδιον ''μεμοράντουμ'', και που θα έπρεπε να έχει μεταφρασθεί εντελώς διαφορετικά), και ησύχασαν. Κι άντε τώρα να αναφερθεί κάποιος αλλοδαπός σε ''αντιμεμοράντουμ'' ή ''κοντρ-μεμοραντόμ''.

η σχιζοφρένεια μεταδίδεται στους ανθρώπους, όχι όμως στις γλώσσες - ευτυχώς.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το μνημόνιο είναι μια λέξη η οποία αναδείχθηκε μέσα από την οικονομική κρίση αλλά έχει βαθιά χρήση μέσα στον χρόνο. Εγώ την πρωτοθυμάμαι αρχές '90 και με το τότε μνημόνιο της Ελλάδας για το θέμα της εισδοχής της ΠΓΔτΜ στα Ενωμένα Έθνη.

Κατά την προ-μνημονιακή έκδοση του λεξικού του Μπαμπινιώτη:
μνημόνιο είναι: η έγγραφη έκθεση με ειδική αναφορά σε συγκεκριμένη υπόθεση.

Με την συγκεκριμένη σειρά μνημονίων τα οποία υπογράφηκαν με τους δανειστές απέκτησε, σαν λέξη, ένα πιο ειδικό περιεχόμενο σημαίνοντας τις σκληρές δεσμεύσεις του κράτους ώστε να δέχονται να δανείσουν οι δανειστές.

Πάνω σε αυτήν την σημασία πλάστηκαν τα διάφορα παράγωγα: αντιμνημονιακός, απομνημονιοποίηση κτλ.

Αυτή είναι η καλή πλευρά της γλώσσας μας. Μια γλώσσα ζωντανή που δείχνει πως μπορεί να πλάσει λέξεις και να δώσει λύσεις.

Τώρα, ο Τοστογεύσκη δεν χάνει ευκαιρία να διαλαλεί πως η γλώσσα μας είναι "θεόφτωχη" και πως "πεθαίνει". Συνέχισε τις μαύρες προφητείες και στραβές εκτιμήσεις, ω Τοστογεύση, αλλά η γλώσσα μας είναι δυνατή και ζωντανή, με τα όποια καλά και τα οποια στραβά, και το σύνθημα παραμένει: δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!

:)
 
Φασίστας: Επαναπροσδιορισμός της έννοιας αυτής της λέξης. Ο έχων αντίθετη άποψη με τους "αριστερούς"....
Πριν γράψω κάτι παρόμοιο, σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά στις προηγούμενες αναρτήσεις. Με κάλυψες πλήρως με την ερμηνεία, το μόνο που θα συμπληρώσω είναι ότι η λέξη έγινε καραμέλα στο στόμα πάρα πολλών, όχι μόνο "αριστερών", χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική της ερμηνεία
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το έχω γράψει κι εγώ σε διάφορες κουβέντες, είναι η πιο ξεχειλωμένη λέξη. Ο καθένας την πετάει αβασάνιστα προς οπουδήποτε. Κρίμα γιατί ο φασισμός είναι πολύ συγκεκριμένο πράγμα και σήμερα επιπλέον αναβιώνει. Δεν μπορείς από την μία (σωστά) να λές φασίστα τον Χρυσαυγίτη κι από την άλλη φασίστα αυτόν που απλά είπε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Προφανως ο φασισμος παει πακετο και με μια συγκεκριμενη νοοτροπια, η οποια νοοτροπία ειναι στη φυση μας και βρισκεται παντου, ακομα και σε αυτη καποιου πχ. αντι-φασιστα.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Διαπιστωνω οτι και η λεξη "νεοφιλελευθερισμός" εχει βιασθει και χρησιμοποιειται απο τον καθε αρθρογραφο για διαφορες ασχετες μεταξυ τους εννοιες.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μια εφημεριδα εγραψε ενα αρθρο οτι πρεπει να δημιουργηθει ο νεολογισμος γαιόπτωχος ως μετάφραση του αγγλικου land-poor, που αναφερεται σε καποιον ιδιοκττη που δεν εχει αρκετα για να πληρωσει το φορο ιδιοκτησιας, ενα φαινομενο πρωτοφανες στην Ελλαδα.

Και ας μου λυσει καποιος μια απορια: τι ειναι τα θαλασσοδάνεια;
 
νομίζω ότι ένας πολύ καλός όρος, αγγλοτουρκισμός βέβαια, για τους πολίτες στη σημερινή κρίση θα ήταν Aman-poor ... Να έχει και μιά αναφορά σε υψηλή δημοσιογραφία, το φελέκι μου !

:))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ρεπατζής: νέος ημιαπασχολούμενος που προσλαβάνεται ως εφεδρικός υπάλληλος για να καλύπτει τα ρεπό των άλλων υπαλλήλων, συνήθως σε καφετέριες.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αυτη τη στιγμη ο δημοσιογραφος Γιαννης Βλασταρης παρουσιαζει στους Αταιριαστους το βιβλιο "Λεξικό χωρίς γραβάτα" το οποιο ειναι αφιερωμενο στο λεξιλογιο που εχει ισχυσει τα μνημονιακα χρονια αλλα κυριως στη "νεα γλωσσα" (newspeak) της κυβερνησης του Συριζα. Χρησιμοποιωντας οργουελικες ορολογιες, καταφορα κατηγορει τους πολιτικους της κυβερνησης οτι εφευρισκει νεες λεξεις ακριβως για να δικαιολογησει αντιφατικες πολιτικες. Πχ εφοσον ειχε υποσχεθει οτι οι συνταξεις δεν θα υποστουν μείωση, ονόμασε την μειωση αναπλαισίωση.

Μαλιστα ειπε κατι ενδιαφερον, οτι αυτο το παραδοξο μας οδηγει σε "διπλη σκεψη" (doublethink, οργουελικη ορολογια) και εχει καταστησει το λαο μας να αδυνατει να σκεφτει ορθολογικα.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μιας και μιλαμε για newspeak και doublethink, μολις πριν λιγο ακουσα το Χρυσογονο να αποκαλει "φραστικές υπερβολές" τα ψεμματα της κυβερνησης :))))

Για να δουμε... "οι περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν έχουν πολλές φραστικές υπερβολές"... χμ...
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εχει πλακα που δεν μπορουμε να αποφασισουμε αν η τελευταια αξιολογηση αποτελει ενα 4ο "Μνημόνιο" ή οχι. Μαλιστα αυτο το ερωτημα αποτελουσε και ερωτημα μιας δημοσκοπησης του ΣΚΑΪ, και οι περισσοτεροι ερωτωμενοι απαντησαν οτι το θεωρουν "4ο Μνημόνιο" και οχι κατι που δα μας βγαλει απο την Κριση.

Τεχνικα δεν αποτελει μνημόνιο. Οπως ειχε πει ενας δημοσιογραφος, αναλογως τί θεωρουμε μνημόνια, αυτα ειναι ειτε 3 είτε 6, αλλα το συγκεκριμενο δεν ειναι. Εχει ομως ενδιαφερον οτι η λεξη εχει αποκτησει τοσο αρνητικη χροια, που γενικοποιειται και μαλλον θα χαρακτηριζει οποιαδηποτε υπχορεωτική συμφωνία με επώδυνους όρους.
 
Εχει ομως ενδιαφερον οτι η λεξη εχει αποκτησει τοσο αρνητικη χροια, που γενικοποιειται και μαλλον θα χαρακτηριζει οποιαδηποτε υπχορεωτική συμφωνία με επώδυνους όρους.
Πράγματι, αν και αυτό είναι λανθασμένο καθώς το μνημόνιο δεν έχει αναγκαστικά θετικούς ή αρνητικούς όρους.

Μνημόνιο: επίσημο διπλωματικό έγγραφο με το οποίο ανταλλάσονται απόψεις για συγκεκριμένη υπόθεση μεταξύ κυβερνήσεων ή μεταξύ διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων
 
Την Κυριακή το Βημα εχει ενθετο ενα σατιρικο λεξικο της κρισης, με λεξεις που ακουγονται τα τελευταια χρόνια και πως χρησιμοποιουνται απο τους πολιτικούς.
 
Top