Το λεξιλόγιο της Κρίσης

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κάθε δύσκολη ή/και μακροχρόνια κατάσταση εξάπτει τη δημιουργικότητά μας, καθώς και τη γλώσσα. Σίγουρα δεν ειμαι ο μονος που καθε τοσο παρατηρει νεολογισμούς, αλλά και πολιτικο-οικονομικους ορους που ερχονται στο προσκηνιο και πολλες φορες δεν καταλαβαινω σε τι αναφερονται.

Ενα αλλο ενδιαφερον φαινομενο εναι ο επαναπροσδιορισμος ή και ξαναβαφτισμα καποιων εννοιων, που παραπεμπουν στο Οργουελικό Newspeak του 1984.

Οπως εκανα και αλλες φορες, ειπα να κανω μια γλωσσικη ανασκοπηση, καταγραφοντας εδω εύκολες αλλα και πιο δυσκολες λέξεις, κυρίως με σκοπο να καλυψουμε τα κενα και να ξεκαθαρισουμε τα πραγματα :)) ελπιζω να οφελησει οσους ειχαν αποριες και ντρεπονταν να ρωτησουν. Απο τους υπολοιπους περιμενω επισημανσεις/διορθωσεις :)

Κρίση: Ξεκιναω με αυτή την τοσο κοινή και απλη λεξη γιατι παρατηρω κάτι ενδιαφέρον: εχει διπλή και καπως συγκεχυμένη έννοια. Σε καποια συνεντευξη του, ο Γεωργιάδης ανέφερε οτι "το Μνημονιο δεν εφερε την Κριση. Το Μνημονιο ηρθε για να λυσει την Κριση", κατι το οποιο ερχεται σε αντιθεση με την αντιληψη του κοσμου.

Σε πολιτικο επιπεδο, η Ελληνική Κρίση Χρέους (Greek government debt crisis) αναφερεται στο χρεος που εχει η Ελληνική Κυβερνηση εναντι των εξωτερικων δανειστων της, η οποια ειναι τμημα της ευρυτερης Κρισης Χρεους που διανυει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτο το επιπεδο πραγματι το Μνημονιο ηρθε να επιλυσει το προβλημα. Σε δευτερο επιπεδο ομως, αυτο εχει ως συνεπεια αυτο που ο κοσμος αντιλαμβανεται ως Κριση, δηλαδη το συνδυασμο ακριβειας, λιτοτητας, υφεσης, φτωχειας και υπερφορολογησης. Όταν ο κοσμάκης λέει "έκοψα τα έξοδα λόγω Κρίσης" σιγουρα δεν εννοει "λόγω του ότι η Κυβέρνηση έχει χρέος" :ρ Ετσι λοιπον εχουμε το παραδοξο το Μνημονιο να θεωρειται η αιτια της Κρισης, οπως την αντιλαμβανομαστε εμεις.

Τρόικα: στα Ρωσσικα σημαινει "τριαδα" και μεταξυ αλλων αναφερεται σε αμαξα ή έλκυθρο που οδηγείται απο τρία άλογα ή άλλα ζώα. Εχει καθιερωθεί ως πολιτικός όρος για τριανδρίες ή αλλες οντοτητες, ενω συγκεκριμενα στις χωρες PIIGS καθιερώθηκε να περιγραφει τους τρεις "θεσμους" (Κομισιόν, Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ) και δη τους τρεις εκπροσωπους τους που ελεγχουν τις μεταρρυθμισεις. Η παρουσία τους έφερνε στο νου την επεμβασιμότητα των ξενων εξωθεσμικων παραγοντων στη διακυβερνηση της χωρας, αλλα ηταν και υποτιμητικη, αφου 3 υπαλληλοι συνδιαλεγονταν με Πρωθυπουργο και Υπουργους. Γι' αυτο ο Τσιπρας επιχειρησε να τους αντικαταστησει με το Brussels Group. Σημερα ομως ο "θεσμος" της Τροικας εχει επιστρεψει, ως Κουαρτέτο.
Ενδιαφέρον έχει και το αδόκιμο παράγωγο τροϊκανός για να αναφερθει σε εναν απο αυτους τους εκπροσώπους μεμονωμένα.

Μνημόνιο: Πρόκειται για 3 ως τωρα Μνημόνια Κατανόησης μεταξυ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κομισιόν προκειμενου να λαβει βοηθεια, με ανταλλαγμα σειρά μέτρων λιτότητας. "Μνημόνιο" ειναι ο ευγλωττος ορος που καθιερωθηκε απο τα ΜΜΕ και η λεξη εχει φορτιστει τοσο αρνητικα, που προβλεπω θα διατηρηθει ετσι για τις επομενες γενιες. Αντιστοιχως εχουμε κατηγοριοποιησεις οπως "μνημονιακά μέτρα" ή "μνημονιακοί νόμοι". Η επισημη ονομασια του ειναι "Προγραμμα Οικονομικής Αναδιάρθρωσης" ή "Δανειακή Σύμβαση".

Μνημονιακός/αντιμνημονιακός: Ως "αντιμνημονιακό" αντιλαβάνομαι όποιον, για ιδεολογικους ή πρακτικους λογους ειναι εναντιον της λιτοτητας που επιβαλλει η πολιτικη της Ε.Ε. καθως και της απωλειας εθνικης κυριαρχιας που συνεπαγεται του Μνημονιου. Ο όρος στην Ελλαδα μαλλον συνεφαπτεται με την εννοια της αντιλιτότητας (anti-austerity) και περιλαμβανει ιδεες που κυμαινονται απο την αντικατασταση της φρούδας πολιτικης λιτοτητας με αναπτυξιακα μετρα, μέχρι τη διαγραφή του χρέους ή/και τη ρήξη με την Ε.Ε. Κατα τη γνωμη μου η λεξη επισημοποιήθηκε οταν ο Λαφαζανης χρησιμοποιησε αυτη τη λεξη για το κομα του στη διαφημιση. Ο αντιμνημονιακός μπορει να χαρακτηρισει υποτιμητικά καποιον με αντιθετες αποψεις ως "μνημονιακό", δηλ. καποιον που συμφωνει με τους ορους του Μνημονιου πχ "μνημονιακά κανάλια". Αυτο γινεται συνηθως στα πλαισια της αντιπολιτευσης αφου ολες οι κυβερνησεις καταληγουν μνημονιακες. :ρ
Το δίπολο μνημόνιο/αντιμνημόνιο είναι (ήταν?) ένα περιστασιακό "ιδεολογικό" δίπολο που, παρότι στερουμενο πολιτικου βαθους, επισκίασε τις υπάρχουσες (προηγούμενες) ιδεολογίες οι οποιες αποδειχτηκε οτι δε λειτουργούσαν. Παράδειγμα σε αυτο που λεω η συνεργασια Συριζανέλ, οπου ο άξονας δεξιά/αριστερά ακυρώθηκε κάτω απο την αντιμνημονιακή ομπρέλα.

νεόπτωχοι και νεοάστεγοι: λεξεις που ακουγονταν παλια αλλα οχι τοσο πλεον. Προφανως αναφερονται συγκεκριμενα στα θυματα της τρεχουσας Κρισης, οσους ηταν στην πρωην μεση ταξη και χρεοκοπησαν ή εχασαν το σπιτι τους. Σε αντιθεση με τους πχ. "παλαιόπτωχους" (?) απο τις προηγουμενες γενιες που γενηθηκαν σε φτωχες οικογενειες και ανηκαν απο παντα στην κατωτερη ταξη.

φοροκαταιγίδα: ενας νεολογισμος που δε θυμαμαι να εχω ακουσει πριν την Κριση. Φορτισμενη με την εννοια της σφοδρότητας, η λεξη αναφερεται σε εφαρμογη υπερβολικών φόρων σε συντομο χρονικο διαστημα.

μεταρρυθμίσεις: σε διαφορες εκπομπες εχει παρατηρηθει οτι η λεξη εχει πλεον αρνητικη εννοια. Επι Κρισης, η μεταρρυθμιση πλεον δεν ειναι παρα ενας ευφημισμος αποκλειστικα υφεσιακων μετρων οπως μειωσης συνταξεων. Η απουσια αλλης φυσεως μεταρρυθμισεων (πχ. αναπτυξιακών) ειναι χαρακτηριστικη.

Μπράσελς γκρούπ: μια ομαδα τεχνοκρατών των τριων θεσμων (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιον) επι Τσιπρα. Ειχαν το ρολο της Τροικας, με τη διαφορα οτι συνδιαλεγονταν μονο με τους ομολογους τους (υπαλληλους Υπουργειων, Υπηρεσιων) και οχι με τις ανωτερες πολιτικες βαθμιδες, οπως εκανε η Τροικα. Αντιστοιχως, οταν ο Τσιπρας μιλουσε για θεσμους, αναφεροταν στα υψηλοτερα κλιμακια τους, και οχι τους εκπροσωπους τους. Στην ουσια ομως αναφερεται στον ιδιο "ζυγό" :ρ

σουάπ και Κούρεμα χρέους: η ανταλλαγή (swap) παλιών ομολόγων που κρατούν οι δανειστές, με ομολογα μικροτερης αξιας, με συνεπεια να χρωσταμε λιγοτερα χρηματα. Οι δανειστες θα παρουν λιγοτερα απο ο,τι θα επαιρναν, με εναλλακτικη ομως να μην επαρναν τιποτα, σε περιπτωση οπου χρεωκοπησουμε.

πι-εσ-άι: (Private Sector Involvement = Εμπλοκή Ιδιωτικού Τομέα) προκειται για το κατα ποσο ο ιδιωτικος τομεας (τράπεζες, ταμεία) συμμετεχει στο δανεισμο της Ελλαας, χωρια τις αλλες χωρες.

σπρεντ: οκ αυτο ειναι καπως περιπλοκο: αναφερεται στο κατα ποσο μεγαλυτερο ειναι το επιτοκιο που δανειζομαστε απο μια χωρα, σε σχεση με το αρχικο επιτοκιο που δανειστηκε αυτη η χωρα απο αλλου. Μετριεται σε 100αδες. Οταν λεμε οτι τα spreads μας εφτασαν τις 500 μοναδες, θα πει οτι η χωρα απο την οποια δανειστηκαμε, εχει οφελος 5%. Πχ. δανειστηκε με επιτοκιο 1% και μας δανειζει με 6%. Οσο πιο ψηλο το νουμερο, τοσο πιο δυσμενης η κατασταση.

φαντς: συλλογη κρατικών ή ιδιωτικων κεφαλαιων που χρηματοδοτουν καποιες δραστηριοτητες με στοχο την επιτευξη υψηλοτερης επενδυσης και κερδους. Μπορει να ειναι εξειδικευμενα και να στοχευουν πχ την αγορα της Ελλαδας η καποιο μερος της αγορας. Τα χετζ φαντς (αντισταθμιστικά κεφάλαια) εχουν υψηλο ρισκο αλλα προσφερουν προιοντα που το αντισταθμιζουν. Ειναι διαθεσιμα μονο σε μεγαλους επενδυτες, και λογω της Κρισης εχουν αυστηροποιηθει.

μπέιλ ιν και άουτ: επιχειρηση διασωσης μιας χωρας οταν παει να καταρρευσει οικονομικα. Bail in αναφερεται σε εσωτερικο πορο (πχ. κουρεμα καταθεσεων) και bail out σε εξωτερικο παραγοντα (πχ. ενεση ρευστοτητας απο αλλη χωρα)

Γερμανοτσολιάς: ιστορικός όρος που αναφερεται στο στρατό-ανδρείκελο του Ράλλη επι Κατοχής. Σημερα αναφερεται σε αυτους που κατηγορουνται ως "τσιρακια" της Γερμανικης πολιτικής στα πλαισια του προσφατου αντιγερμανισμού. Χωρις να εχω αρκετα συμφραζομενα, υποθετω οτι ετσι χαρακτηριζουν οι "αντιμνημονιακοι" τους "μνημονιακους" πολιτικους και δημοσιογραφους.

γκόλντεν μπόις: ενας επιχειρισιακός ορος που ακουστηκε πολυ στην αρχη της Κρισης (περ. 2008-9) αλλα οχι πλεον. Υποθετω πως προκειται για γιαπηδες και υψηλοβαθμους μανατζερ σε επιχειρησεις και κρατικους μηχανισμους που ναι μεν καλοπερασαν στα προηγουμενα καλα χρονια, αλλα επι Κρισης απειληθησαν με μειωσεις και απολυσεις. Εχω την εντυπωση (αλλα δεν μπορω να ανακαλεσω συγκεκριμενο παραδειγμα :ωιμέ:) οτι τα Golden Boys αναφερθηκαν στα ΜΜΕ και ως μερικως υπαιτιοι της Κρισης λογω σπαταλης ή κακοδιαχείρισης.

Και τωρα διαγωνισμος: βρειτε ποσες φορες ανεφερα το ρημα "αναφέρομαι" και τα παραγωγα του :))))
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
@Αντέρωτα, εξαιρετική δουλειά, μπράβο! :πάνω: Περιμένω τους ορισμούς σου και για grexit, IOU, κούρεμα καταθέσεων, capital controls, eurogroup κ.ά.

@Νικόλα, δεν συμφωνώ ότι χρησιμοποιείται έτσι ο όρος. Νομίζω ότι ταιριάζει πολύ περισσότερο ο όρος νεοφιλελέ που ακούω πολύ το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, το φασίστας χρησιμοποιείται περισσότερο για τους ψηφοφόρους της Χ.Α.

Ένα άλλο που μ' αρέσει πολύ, αλλά δεν το βλέπω να επιβιώνει είναι το βαρουφακισμός.
 
Last edited:
Χμμμμ... Νεοφιλελέ... Ναι υπάρχει και αυτός ο όρος...:)

Απλά οι διαφωνούντες με την "αριστερά" θεωρούνται φασίστες... Όταν βλέπεις την σβάστικα να αντικαθιστά τα αστέρια στην σημαία της ΕΕ σε κάποια site, όταν λένε πως η ΝΔ είναι φασιστικό κόμμα και πάει λέγοντας πολύ φοβάμαι (όπως λέγαμε και με τον Φάρο) πως στο τέλος θα έρθει ο πραγματικός φασισμός και δεν θα μπορούμε να τον γνωρίσουμε...

Οσο για τ νεοφιλελέ θα έλεγα πιο πολύ ο όρος χρησιμοποιείται για αυτούς που θέλουν αξιολόγηση στο δημόσιο, που ζητάν συρρίκνωση του δημοσίου τομέα ή ακόμα ακόμα για όλους όσους πιστεύουν πως μια χώρα ζει και κινείται από τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρησιακή πρωτοβουλία...
 
Χμμμ... Τελειωμό δεν έχουν τα επικοινωνιακά τρικ των μίντια. Μην ξεχνάμε και ότι τους ευρωπαίους χαρτογιακάδες - νταβατζήδες τώρα τους λέμε θεσμούς.

Αυτή η τακτική γενικά κάτι μου θυμίζει... κάτι μου θυμίζει...:χμ:
 
Βέβαια και οι διαφωνούντες με τον εκάστοτε νεοφιλελεύθερο ομιλητή χαρακτηρίζονται σταλινικοί ή/και κόκκινοι φασίστες (ακόμα και αν οι ιδέες τους είναι κατά βάση κεϋνσιανές). Τώρα η ΝΔ είναι ένα κόμμα που το έχω ψηφίσει στο παρελθόν, στεγάζει όμως πλέον άτομα που έχουν εκφράσει δημόσια απόψεις στα όρια του αυθεντικού φασισμού (πχ Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης αλλά και ο ίδιος ο Σαμαράς, και όταν λέμε στα όρια δεν εννοούμε πάντα τα εξωτερικά όρια) και είχε γίνει επί Σαμαρά συνειδητή προσπάθεια για μετατόπιση του κόμματος από τον μεσαίο χώρο που διεκδικούσε επί Κ. Καραμανλή Β' στην λαϊκή (άκρο)δεξιά του Καρατζαφέρη, έστω και για να ανακόψει την άνοδο της Χ.Α.

Νομίζω ότι νεοφιλελές δεν είναι ακριβώς ο νεοφιλελεύθερος (ή έστω ο φιλελεύθερος στον οικονομικό τομέα) αλλά αυτός ο "(νεο)φιλελεύθερος" ο οποίος ενώ σαν επιχειρηματίας κάνει δουλειές με το δημόσιο και ζει την επιχείρησή του από τις δημόσιες δαπάνες (τις οποίες φυσικά αναγνωρίζει σαν τις μόνες χρήσιμες δημόσιες δαπάνες), ζητά περικοπή όλων των άλλων δημοσίων δαπανών, ενώ δεν βλέπει σαν κάτι αρνητικό κατ' ανάγκη την άνοδο της Χ.Α. (φυσικά σαν κάθε πολυφορεμένη λέξη σταδιακά απλώνει το περιεχόμενό της ώσπου τελικά να φτάσει να σημαίνει τα πάντα λίγο πριν το σημείο όπου δεν θα σημαίνει τίποτα, όπως συμβαίνει με τον "φασίστα")
 
Last edited:
Ένα άλλο που μ' αρέσει πολύ, αλλά δεν το βλέπω να επιβιώνει είναι το βαρουφακισμός.

Πιο σωστό θα ήταν νομίζω βαρουφακκισμός.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με ποια λογική δηλ. τα δύο κάπα; :χμ:
 
Βέβαια και οι διαφωνούντες με τον εκάστοτε νεοφιλελεύθερο ομιλητή χαρακτηρίζονται σταλινικοί ή/και κόκκινοι φασίστες (ακόμα και αν οι ιδέες τους είναι κατά βάση κεϋνσιανές).)
Σε αυτό δεν συμφωνώ πολύ.... Γενικά αυτούς τους όρους τους χρησιμοποιούν οι χρυσαυγίτες... Η έστω κάποιοι γραφικοί υποπολιτικάντηδες που προσπαθούν απλα να κερδίσουν εντυπώσεις!

Ποιος όμως θα δώσει τον ορισμό του βαρουφακισμού;;;:))))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
@Φαρε, υποθετω ο "Βαρουφακκισμός" εμπεριεχει τη λεξη "φακ" :Ρ

Παντως ουτε εγω το εχω ακουσει ουτε ξερω τι θελει να πει ο ποιητης
 
Mπράβο, Αντέρωτα! Πολύ καλή δουλειά! Ειδικά οι αμιγώς οικονομικοί όροι μου ακούγονταν κινέζικα! :))))
Τώρα πήρα μια ιδέα τι εστί!
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Λεξιλόγιο Κρίσης βερσιον 2.0 :ρ

Νεοφιλελεύθερος: Κυριολεκτικά, ως οικονομικοπολιτική έννοια, ο νεοφιλελευθερισμός υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, παραλληλα με το Κρατος. Πχ. εαν θεωρω την παιδεια ανεπαρκη, έχω το δικαίωμα να ιδρύσω φροντιστηριο. Εαν θεωρω το Κρατος Προνοιας ανεπαρκες για την προστασια των παιδιων, μπορω να ιδρυσω ενα συλλογο τυπου "Χαμογελο του Παιδιου".

Η αντιμνημονιακή/αριστερή πλευρά θεωρει οτι ο (ακραίος) νεοφιλελευθερισμος που κυριαρχει στην ΕΕ (και εχει επιβληθει απο τη Μερκελ) ειναι καταστροφικός και αποτυχημένος. Ο φιλελευθερισμος υποστηριζει οτι τα καθηκοντα και οι υποχρεωσεις του κρατους προς τους πολιτες (δωρεαν παιδεια, υγεια, περιθαλψη) πρεπει να καταργηθουν και να αντικατασταθουν αποκλειστικα απο ιδιωτικα σχολεια, ιδιωτικες κλινικες κλπ.

Η αντιγερμανική συνωμοσιολογια λεει οτι η Γερμανια εχει βλεψεις να εκμεταλλευτει την καταστροφη που συντελειται στην Ελλαδα και να επενδυσει με γερμανικες εταιριες. Αυτου του ειδους η εκμεταλλευση ενιοτε αναφερεται σε "οικονομικους δολοφονους" απο τα αντιμνημονιακα ΜΜΕ.

χαράτσι: απο το Τουρκικο harac που σημαινει φορος, συνεισφορα. Χρησιμοποιειται αποκλειστικα απο τα ΜΜΕ και ποτε απο τους πολιτικους, εφοσον ειναι ανεπισημος ορος και αρνητικά φορτισμένος, παραπεμποντας και στην Οθωμανικη εποχη: Η λέξη τονίζει τον αυθαίρετο τροπο που επιβαλλεται ετσιθελικά απο κάποιο καθεστώς. Οι φόροι εχουν την εννοια της ανταποδοτικότητας (τα χρηματα επιστρεφουν στους πολιτες με τη μορφη διαφορων οφελών), κατι που δεν ισχυει με τα χαρατσια. Για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ δεν ειναι φόρος, αφου τα εσοδα δεν πηγαινουν πχ. σε καποιο ταμειο με σκοπο να εξυπηρετησουν πχ. την πολεοδομία, αλλά χαράτσι, αφου εχει αποκλειστικό σκοπο το εισοδημα.

μπαταχτσής: αλλη μια τουρκικη λεξη (batakci = χρεοκόπος, κακοπληρωτής) απο το batak (βαλτος, αδιεξοδο). Εδω το χρησιμοποιουμε για τους κακοπληρωτες και τους φοροφυγαδες. Η ιδια λεξη στα Αλβανικα σημαινει απατεωνας.

brain drain: μια εκφραση που για μενα ειναι αλλη μια αποδειξη της δυναμικης και της παιχνιδιαρικης φυσης της αγγλικής γλώσσας :) εδω εχει αποδοθει ως "διαρροη μυαλων". Πρόκειται για τη μεταναστευση πτυχιουχων και επιστημονων απο υποαναπτυκτες χωρες σε αναπτυσσομενες ή ανεπτυγμένες, αφου δεν μπορουν να βρουν κατι βιωσιμο στην πατριδα τους. Η λεξη drain/διαρροη εχουν επισης την εννοια της απωλειας και της αποστερησης: η φυγή καθε "μυαλού" κατεβαζει το μεσο ορο νοημοσύνης και παιδείας απο τον πληθυσμό, και συμβάλλει στην παρακμή και τη γήρανσή του. Σε καποιες χωρες ιστορικα το brain drain εχει οδηγησει πρακτικα σε φαινομενα οπως ελλειψη γιατρων κλπ.

grexit: ειχαμε ολοκληρο νηματιο για αυτη τη λεξη που επισημοποιήθηκε απο το λεξικο της Οξφορδης, αλλα την αναφερω κι εδω χαριν πληροτητας :ρ
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ενα ευθυμο αρθρο του Λευτερη Κουγιουμτζή για τους ακατανοητους ορους που μας κατεκλυσαν τα τελευταια χρονια :)

http://www.efsyn.gr/arthro/lexiko-tis-krisis

Κραταω αυτο:
Στην αρχή, ήταν τα spreads. Εβγαινε ο τηλεσχολιαστής στο παράθυρο κάθε βράδυ και σου μίλαγε γι’ αυτά με τόση φυσικότητα, λες και γνώριζε το θεωρητικό τους υπόβαθρο από πιτσιρικάς. Απορούσες μήπως ήσουν άρρωστος την ημέρα που κάνατε τα spreads στο σχολείο, γι’ αυτό τα αγνοούσες. Πήγαινες στο καφενείο και ντρεπόσουνα να ρωτήσεις «τι είναι αυτά τα spreads, ρε παιδιά;», μη σε περάσουνε για αγράμματο.
 
:ρ

Νεοφιλελεύθερος: Κυριολεκτικά, ως οικονομικοπολιτική έννοια, ο νεοφιλελευθερισμός υποστηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, παραλληλα με το Κρατος. Πχ. εαν θεωρω την παιδεια ανεπαρκη, έχω το δικαίωμα να ιδρύσω φροντιστηριο. Εαν θεωρω το Κρατος Προνοιας ανεπαρκες για την προστασια των παιδιων, μπορω να ιδρυσω ενα συλλογο τυπου "Χαμογελο του Παιδιου".
Δεν είναι έτσι ακριβώς. Κάθε οικονομική σχολή που βασίζεται στον καπιταλισμό στηρίζεται στην υπεροχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έναντι της κρατικής παρέμβασης. Οι διαφορές τους είναι στο βαθμό που η κρατική παρέμβαση είναι επιθυμητή. Η νεοφιλελεύθερη οικονομική σκέψη ουσιαστικά θεωρεί πώς οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση στην λειτουργία της οικονομίας δημιουργεί στρεβλώσεις και πρέπει όσο είναι δυνατό να αποφεύγεται. Πρέπει δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή στην οικονομία να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη με το κράτος να είναι (όπως έλεγε αν θυμάμαι καλά ο Α. Σμιθ) ο "νυχτοφύλακας της οικονομίας" να παρέχει δηλαδή υπηρεσίες ασφάλειας και τάξης ώστε να μπορεί η επιχείρηση να δρα χωρίς προσκόμματα. Πατώντας στα παραδείγματά σου, οι κρατικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είναι κοστοβόρες, ανεπαρκείς και καθώς είναι δωρεάν (σε ένα κράτος πρόνοιας, όχι στην Ελλάδα) πολλοί κάνουν εξετάσεις για προληπτικούς λόγους και δεν τις χρειάζονται πραγματικά => πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν ώστε η επιχείρηση που θα τις διαχειρίζεται να τις τιμολογεί σε τιμή ανάλογη με το κόστος τους και 1. θα μειωθούν τα κρατικά έξοδα (αφού πια δεν θα πληρώνει το κράτος για τις υπηρεσίες αυτές), 2. υγιή άτομα τα οποία δεν χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες δεν θα πληρώνουν γι' αυτές (μέσω της φορολογίας, που θα μειωθεί ανάλογα με την μείωση των κρατικών δαπανών), 3. Δεν θα υπάρχει σπατάλη πόρων αφού κάθε εξέταση θα πληρώνεται από τον ασθενή (ή "ασθενή").

Αντίστοιχα για την παιδεία. Αυτή είναι και ανεπαρκής και κοστίζει. Αν η παιδεία είναι σε ιδιωτικά χέρια αντί να πληρώνει ο Αθηναίος (μέσω της φορολογίας) για το σχολείο στον Σίβα που έχει λίγα παιδιά, ο (γονιός) κάτοικος του Σίβα θα επιβαρυνθεί εξολοκλήρου το κόστος του σχολείου του, ενώ ο κάθε Έλληνας θα επιλέγει την ποιότητα της παιδείας που είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Από την άλλη υποστηρίζεται ότι το να παρέχονται βασικά αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία είναι υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του καθώς βοηθούν στην μείωση των αντιθέσεων και καθώς το να έχεις υγιείς και μορφωμένους πολίτες βοηθά την οικονομία δημιουργώντας εισόδημα μεγαλύτερης αξίας από το κόστος. (Βέβαια ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε θεωρητικού ή "θεωριτικού" το νεοφιλελευθερισμού ή του αντινεοφιλελευθερισμού μπορεί να υποστηριχθούν απείρως πιο ακραίες θέσεις)

Ιστορικά ο νεοφιλελευθερισμός εμφανίζεται την δεκαετία του 1970 σαν απάντηση στις πετρελαϊκές κρίσεις και την θεωρητική χρεοκοπία του κεϋνσιανισμού (που προτείνει τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία και είχε εισαχθεί σαν αντίδοτο στην κρίση του 1929 αλλά δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την κρίση της δεκαετίας του 70. Από τις πρώτες χώρες που τον εφάρμοσαν (σε σημείο να θεωρείται από τους οικονομικούς κύκλους της εποχής οικονομικό θαύμα) ήταν η Χιλή του Πινοσέτ, ενώ οι πιο διάσημοι εκφραστές του ήταν η Θάτσερ στην Μ. Βρετανία και ο Ρίγκαν στις ΗΠΑ.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ευχαριστω πολυ για την επισημανση! Διαβαζντας ομως προχειρα αυτα που εγραψες (θα τα διαβασω αργοτερα πιο προσεκτικα) παραμενουν τα εξης κενα: 1) χρησιμοποιειται σωστα ο ορος απο τους αντιμνημονιακους, ή καταχρηστικα; και 2) γιατι οι αντιμνημονιακοι κατηγορουν ολα αυτα που ανεφερες για τη δυσμενη κατασταση που περναμε τωρα;
 
Όπως πάντα η αλήθεια είναι στην μέση (κατά την γνώμη μου πάντα γιατί όπως λέει και το ανέκδοτο αν ρωτήσεις δυο οικονομολόγους για ένα θέμα θα πάρεις δυο διαφορετικές απαντήσεις, εκτός και αν ο ένας από τους δυο είναι ο Κέυνς οπότε θα πάρεις τρεις).

Οι αντιμνημονιακοί ακολουθούν τον συλλογισμό Τα μνημόνια έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ όπου κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη οικονομική σκέψη (αυτό γενικά θεωρώ ότι είναι αλήθεια) => Τα μνημόνια είναι βασισμένα στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες (που σε γενικές γραμμές αληθεύει) => Όσοι τα υπερασπίζονται είναι νεοφιλελεύθεροι (θεωρώ ότι όσοι τα υπερασπίζονται με σοβαρότητα στην πλειοψηφία τους ναι είναι νεοφιλελεύθεροι, όμως όπως συμβαίνει πάντα στην πολιτική, γύρω από το μνημονικό μπλοκ -ή και μέσα του- κινούνται και αγνοί ιδεολόγοι παρτάκιδες και οπορτουνιστές, αλλά και άτομα που κινούνται ιδεολογικά στα όρια του φασισμού -ο οποίος στην παραδοσιακή βερσιόν* του είναι υπέρ της έντονης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία- μόνο και μόνο από αντιμαρξισμό). Δηλαδή θεωρώ ότι ναι γενικά έχουν δίκιο, όχι 100% όμως και τελικά ταυτίζουν τον νεοφιλελευθερισμό με τον φασισμό ή έστω με την προτίμηση ή την δικαιολόγηση δικτατορικών μεθόδων διακυβέρνησης πράγμα που δεν είναι κοινό γνώρισμα όλων των νεοφιλελεύθερων)

*Χίτλερ, Μουσολίνι

Το αντιμνημονιακό στρατόπεδο σήμερα κυριαρχείται από παραδοσιακούς φασίστες (ΧΑ), μαρξιστές διαφόρων αποχρώσεων, αναρχικούς διαφόρων αποχρώσεων, κεϋνσιανούς και διαφόρους γραφικούς που περιμένουν Ρώσους, Κινέζους, Ίνκας, Εξωγήινους, Εβραίους, Άραβες και Μαορί (καθένας ξεχωριστά ή και όλοι μαζί) να έρθουν και να μας σώσουν επειδή έχουμε τον Παρθενώνα και την Μύκονο. Οι 4 ομάδες θεωρούν ότι η λύση είναι ο κρατικός (ή ο κοινωνικός) παρεμβατισμός στην οικονομία σε κάποιο βαθμό. Αφήνοντας εκτός τους 3 πρώτους (φασίστες, μαρξιστές και αναρχικούς) των οποίων οι ιδέες προϋποθέτουν ανατροπή της κρατικής και κοινωνικής οργάνωσης και χωρίς να ξεχνάμε ότι συχνά η εύκολη λύση είναι να κατηγορήσεις τον άλλο για το πρόβλημα θα δούμε ότι η βασική ιδέα του Κέυνς είναι ότι όταν μια οικονομία βρίσκεται σε κρίση το κράτος πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του=> τα ελλείμματά του ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά => να αυξηθεί η ζήτηση => να αυξηθεί η παραγωγή => να αυξηθεί η ζήτηση σε παραγωγικούς συντελεστές (γη, κεφάλαιο και εργασία) => να μειωθεί η ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο η κρατική παρέμβαση ωθεί την οικονομία να ξαναπάρει μπρος, άρα για τον Κέυνς το να καταρτίζεις ισοσκελισμένους ή ακόμα χειρότερα πλεονασματικούς προϋπολογισμούς εν μέσω κρίσης είναι ολέθριο γιατί θα βαθύνει κι άλλο η κρίση μέσω της έλλειψης ρευστότητας. Τα γεγονότα της ελληνικής κρίσης φαίνεται να τους δικαιολογούν ενώ με αυτήν την συνταγή (σε κάποιο βαθμό) οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την κρίση του 1929 και (φαίνεται να ξεπέρασαν) αυτήν του 2008.

Οι "μνημονιακοί" βέβαια απαντούν ότι η κρίση εξαρχής ήρθε λόγω της έντονης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τις κρατικές δαπάνες, ότι το κρατικό χρέος ήταν υπερβολικά μεγάλο και θα ήταν ολέθριο να μεγαλώσει και άλλο και τέλος πάντων για να καταρτιστεί ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός, πρέπει να υπάρχει κάποιος που να μας δανείζει και στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχει κανείς διατεθειμένος να το κάνει με λογικούς όρους, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματικά ξεπεράσει την κρίση αλλά έχουν πάρει αναβολή ενώ υπάρχουν χώρες όπως οι Ιρλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία που ξεπέρασαν την κρίση με τις δικές τους (νεοφιλελεύθερες) συνταγές. Τώρα που είναι η αλήθεια, δεν μπορώ να ξέρω και δυστυχώς στα οικονομικά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο πείραμα δυο φορές για να δεις ποια υπόθεση είναι η σωστή (ή η σωστότερη)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Να δουμε τωρα πως θα συμπτυχθει ολο αυτο σε λημμα λεξικου :ρ
 
Top