Το ζαχαροπλαστείο του Ρόαλ Νταλ

Ο Ρόαλ Νταλ (Roald Dahl) άφησε κληρονομιά στα παιδιά όλου του κόσμου ιστορίες που έφεραν επανάσταση στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Από τα πιο γνωστά του βιβλία είναι Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας και η Ματίλντα.

Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο του είναι και το Αγόρι, με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Είναι ιδιαίτερα απολαυστικό σαν ιστορία, με εξαιρετικό χιούμορ και διάσπαρτο με αληθινές φωτογραφίες και αλληλογραφία του συγγραφέα.

Ένα μεγάλο, λοιπόν, μέρος του βιβλίου αφιερώνεται σε ένα ζαχαροπλαστείο. Αντιγράφω :

"Το ζαχαροπλαστείο του Λάνταφ, εν έτει 1923, ήταν το επίκεντρο της ζωής μας. Για μας, ήταν ό, τι κι ένα μπαρ για έναν αλκοολικό ή μια εκκλησία για έναν επίσκοπο. Χωρίς αυτό, υπήρχαν πολύ λίγοι λόγοι για να ζούμε. Ωστόσο, είχε ένα τεράστιο μειονέκτημα αυτό το ζαχαροπλαστείο. Η ιδιοκτήτριά του ήταν σκέτη φρίκη. Τη μισούσαμε και διακιολογημένα αισθανόμασταν έτσι.

Την έλεγαν κυρία Πράτσετ. Ήταν μια κοντή, καχεκτική μπαμπόγρια με μουστάκι στο πάνω χείλος κι ένα στόμα ξινό σαν άγριο βατόμουρο. Ποτέ της δε χαμογελούσε. Ποτέ της δε μας καλωσόριζε όταν μπαίναμε μέσα και τις λίγες φορές που μιλούσε ήταν για να μας πει : "Σας παρακολουθώ, γι' αυτό κάτω τα βρωμόχερά σας απ' τα σοκολατάκια μου!" ή "Δε σας θέλω εδώ αν είναι μόνο να κοιτάτε! Ή θα αφήσετε το παραδάκι σας ή δρόμο!"."

Η περιγραφή συνεχίζει το ίδιο χιουμοριστική, ενώ η φάρσα με ένα ποντίκι που σκαρφίζεται η μικρός ήρωας και η παρέα του είναι απ' αυτά που σου μένουν από το βιβλίο.

Πρόσφατα, ανακάλυψαν στο Λάνταφ, το περίφημο ζαχαροπλαστείο των παιδικών χρόνων του Νταλ, που σήμερα πουλάει κινέζικο φαγητό. Εδώ περισσότερες πληροφορίες κι ένα ενδιαφέρον βίντεο.

Last edited by a moderator:
Δεν εχω διαβασει δυστυχως ποτε Ροαλντ Νταλ, κ πραγματικα το μετανιωνω. Θυμαμαι μικρη καθε φορα που πηγαινα στο βιβλιοπωλειο της γειτονιας μου εμπαινα στον πειρασμο να αγορασω τη Ματιλντα, καθε φορα ηταν μπροστα μου κ μου ελεγε "κοιτα με, ειμαι πολυ ωραιο βιβλιο, παρε με κ θα δεις" αλλα εγω οχι, εκει κολλημενη στα περιστερια κ τα χελιδονια του Πατακη. Αν κ νομιζω πως ευθυνονται κυριως οι βιβλιοπωλες που δεν εμπαιναν καν στη διαδικασια να μου προτεινουν ενα πραγματικα καλο βιβλιο κ με αφηναν να παρω οτι βρω μπροστα μου!!! Τωρα που μεγαλωσα παντως, θα διαβασω σιγουρα καποια στιγμη Ροαλντ Νταλ, αλλα δε νομιζω οτι θα με μαγεψει οπως θα με μαγευε τοτε...

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Αχ Αλίκη, είχε δίκιο η "Ματίλντα"! Όμως, ποτέ δεν είναι αργά! Είμαι σίγουρη ότι θα σε μαγέψει και σήμερα ο Ρόαλ Ντάλ. Στα καλύτερά του βάζω και τις "Μάγισσες". Αυτό και τη "Ματίλντα" τα έχω διαβάσει δεκάδες φορές. Πολύ όμορφο βιβλίο και ο "ΜΦΓ", αλλά και η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο "Η Υπέροχη Ιστορία του Χένρι Σούγκαρ". Το βιβλίο που προτείνεις Χρυσηίδα δεν το ξέρω καν! Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω.

Υπέροχος συγγραφέας ο Ρόαλ Νταλ αν και έχω διαβάσει μόνο τη Ματίλντα από τα βιβλία του και λίγα αποσπάσματα από το Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας!
Αλίκη και εγώ πιστεύω πως θα σε μαγέψει σε όποια ηλικία και αν διαβάσεις τη Ματίλντα...Είναι πολύ παραμυθένιο και ρεαλιστικό βιβλίο ταυτόχρονα!
Έχει βγει και ταινία βασισμενη στο βιβλίο την οποία έχω δει άπειρες φορές :)

Το βιβλίο που προτείνεις Χρυσηίδα δεν το ξέρω καν! Θα ήθελα πολύ να το διαβάσω.
Να κάνω μια διευκρίνιση εδώ. Ο τίτλος του νήματος είναι λίγο παραπλανητικός και δεν είναι δικός μου. Βλέπω ότι η Πεταλούδα έχει επέμβει, νομίζοντας ίσως ότι σε αυτό το νήμα ήθελα να παρουσιάσω ένα βιβλίο με τον τίτλο Το ζαχαροπλαστείο. Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο, απλώς σε αυτό το νήμα ήθελα να πω δυο λόγια για τον σπουδαίο αυτό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και να δώσω το λινκ για το ζαχαροπλαστείο των παιδικών του χρόνων, που το περιγράφει τόσο όμορφα στο βιβλίο του Αγόρι.

Είναι αυτό:

Υπέροχος ο Ρόαλντ Νταλ, αγαπημένο βιβλίο ''Οι Μάγισσες''

(πρόσφατα ανακάλυψα και την ταινία βασισμένη στο βιβλίο

και '' Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο''

το οποίο κυκλοφόρησε και σε βιντεοκασέτα

Σε βιβλίο του βασίστηκε και η πολύ καλή κατ'εμέ ταινία ''Fantasic Mr. Fox'' . Ο κύριος Νταλ έχει σημαδέψει τις παιδικές μου, λογοτεχνικές αναμνήσεις!

3 (!) χρόνια μετά και μπορώ επιτέλους να πω πως κι εγώ έχω διαβάσει Νταλ και μάλιστα στο πρωτότυπο!!! Διάβασα τις Μάγισσες, τη Ματίλντα και τα "Παραμύθια Ανάποδα". Επίσης είχα κάνει λάθος, έχω διαβάσει Ρόαλ Νταλ όταν ήμουν μικρή, τον Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας!!! Έχω επίσης αγοράσει από προσφορά τον Φανταστικό κύριο Φοξ κι έχω και τα υπόλλοιπά του στα αγγλικά στο kindle. :)))) Πάντως πιστεύω στ' αλήθεια πως θα τα εκτιμούσα πολύ περισσότερο αν τα διάβαζα μικρή όλα αυτά....

Αγαπημένα βιβλία "Οι μάγισσες" (την ταινία την είχα μικρή, πλέον την έχω στον υπολογιστή και την ξαναείδα) και "Ματίλντα".
Αλίκη, "Ο Τσαρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" το διάβασα μεγάλη και το ευχαριστήθηκα, αλλα έχεις δίκιο, σε πιο μικρή ηλικία δε σου αρέσουν απλά, μαγεύεσαι!