Χωρις να ξερω κατι παραπανω για το βιβλιο, μου δινει την εντυπωση οτι απλα ειναι ενα οργισμενο βιβλιο που απλα ηθελε να "αποδειξει κατι" εναντιον του Παυλου και/η του Χριστιανισμου. Απο οσο ξερω ο Ιησους ποτε δεν ειπε η δίδαξε κατι υπερ ή κατα της γυναικας.Συμφωνα με τα οσα διαβασα στο βιβλιο : "η γυναικα στον Μεσαιωνα" ο Παυλος ηταν μισογυνης (παραθετει καποια στοιχεια το βιβλιο), και αυτος ειπε την γνωστη αυτη φραση αντιθετα με τα οσα διδαξε ο Ιησους που υπερασπιστηκε κατα καιρους την θεση της γυναικας.
...πολυ απλα θα ειχαν προτιμησει να διδαξουν τα λογια του Ιησου και οχι του Παυλου...
Φάρε,ξέρεις τις πεποιθήσεις μου,αλλά δεν φταίει το "αυξάνεστε και πληθύνεστε" για τον υπερπληθυσμό, μα η κατανομή των ανθρώπων. Υπάρχει πολύς χώρος στον πλανήτη μας για κάμποσους ακόμα, αλλά όταν τον διαχειρίζεσαι τόσο καπιταλιστικά και καταναλωτικά, συναθροιζόμενος ανά δεκάδες εκατομμύρια στις πόλεις, συγγνώμη αλλά τα θέλει ο κώλος σου!Όμως κι ο ίδιος ο Ιησούς είπε πράγματα που σήμερα φαντάζουν παρωχημένα όπως το γνωστό "αυξάνεστε και πληθύνεστε", που τώρα πια, σε έναν πλανήτη που βογγάει από τον υπερπληθυσμό των ανθρώπων, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, μοιάζει σαν μια πολύ άστοχη συμβουλή.
...και δεν το ειπε ο Ιησους :DΌμως κι ο ίδιος ο Ιησούς είπε πράγματα που σήμερα φαντάζουν παρωχημένα όπως το γνωστό "αυξάνεστε και πληθύνεστε", που τώρα πια, σε έναν πλανήτη που βογγάει από τον υπερπληθυσμό των ανθρώπων, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, μοιάζει σαν μια πολύ άστοχη συμβουλή.
Βλέπεις λοιπόν; Αυτό είναι που σου έλεγα. Άλλος ξεκινά με βάση την λογική (γιατί προφανώς έτσι λειτουργεί) κι άλλος με την πίστη (γιατί κι αυτός έτσι λειτουργεί), διαφορετικές βάσεις που κάνουν πολύ πολύ δύσκολη την συζήτηση. Το έχω βιώσει πάμπολλες φορές.Δεν καταλαβαινω γιατι ολα να θελουμε να τα ερμηνευουμε με την λογικη?
πράγματι και σ' ευχαριστώ για την διόρθωση, Αντέρωτα....και δεν το ειπε ο Ιησους :D
βασικα ευλογια ηταν, οχι συμβουλη
Σχόλιο μετά από χρόνια: Θυμάμαι κάποιον καθηγητή βυζαντινής ιστορίας στη σχολή να μας λέει ότι οι σημαντικές γυναίκες του Βυζαντίου είχαν επώνυμα στην ονομαστική και όχι στη γενική πτώση, όπως συμβαίνει σήμερα με όλα τα γυναικεία επώνυμα που δηλώνουν το πού ανήκει η κάθε γυναίκα - σε πατέρα ή σύζυγο. (Η γενική απαντάται και σε κάποια αντρικά, π.χ. Γιώργος Νικολάου, πάντως σε όλα τα γυναικεία). Για παράδειγμα, Άννα Κομνηνή, και όχι Κομνηνού όπως θα ήταν σήμερα. Βέβαια, τότε ακόμα τα επώνυμα χρησιμοποιούνταν ως παρατσούκλια για να ξεχωρίζουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, και όχι με τον επίσημο σημερινό τρόπο. Όχι ότι αυτό λέει και πολλά για τη θέση μιας λαϊκής γυναίκας στο Βυζάντιο.Σαφώς, και η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία ήταν υποδεέστερη σε σχέση με τον άνδρα αλλά για τα δεδομένα της εποχής οι ελευθερίες και οι δυνατότητες που είχαν εντυπωσιζουν. Παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω:
Οι βυζαντινοί δέχονταν μια γυναίκα για αυτοκράτειρα (π.χ. Ειρήνη) πράγμα που στην Δύση ήταν ανήκουστο. Γι'αυτό και όταν το 800 μ.Χ. ήταν στο θρόνο η Ειρήνη η Αθηναία ο Κάρολος ο Α' βασιλιάς των Γερμανών θεώρησε τη θέση κενή και σφετερίστηκε τον τίτλο "βασιλεύς Ρωμαίων".