Προσωπικά δεν πιστεύω σε τίποτα μεταφυσικό, φανταστικό, και πάει λέγοντας.
Μου φαίνονται μάλιστα και πολύ γελοία, ειδικά στον αιώνα της επιστήμης που βρισκόμαστε σήμερα!
Όλα αυτά είναι αποκυήματα της αχαλίνωτης φαντασίας του homo sapiens. Από τις απαρχές του χρόνου, ο άνθρωπος ασχολήθηκε με το να ερμηνεύσει αυτά που δεν βλέπει με τον ίδιο ζήλο που προσπάθησε να ερμηνεύσει αυτά που έβλεπε. Μοιραία αναγκάστηκε να δημιουργήσει πλάσματα και διαδικασίες, τα οποία προκαλούσαν δέος, φόβος και πολλές φορές τρόμο. Ο θάνατος, η νύχτα, το άγνωστο τον ώθησαν στο να δώσει αυθαίρετες ερμηνείες, οι οποίες πέρασαν από γενιά σε γενιά σαν μύθοι, προκαταλήψεις και δοξασίες. Αυτές τις ανυπόστατες λοιπόν δοξασίες κάποιοι επιτήδειοι - κυρίως από τα ιερατεία - τις έντυσαν με μυστικισμό και φρόντισαν να τις συνδέσουν με τις εκάστοτε θρησκείες έτσι ώστε μέχρι και σήμερα να μιλάμε για αποκρυφιστικές τελετές, ξόρκια και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες.
Πνεύματα, βαμπίρ, εκτοπλάσματα, νεράιδες είναι σίγουρα πλάσματα που βγήκαν μέσα από ελκυστικές ιστορίες, αλλά έχουν σχέση με την πραγματικότητα όσο έχει και ο Άη Βασίλης.
Δυστυχώς εν έτει 2021 ο άνθρωπος ακόμα έλκεται από τέτοιους κομπογιαννιτισμούς.
Σήμερα βέβαια όλα αυτά τα αστεία αποκρυφιστικά του παρελθόντος έχουν ντυθεί με έναν μανδύα ευπρέπειας οπότε μπορούμε να μιλάμε άνετα για μέντιουμ, αστρολόγους, βελονιστές, ομοιοπαθητικούς χωρίς να κινδυνεύουμε να φάμε το κράξιμο που θα ταίριαζε σε αυτή την περίσταση! Φαίνεται ότι το μεταφυσικό και ο κομπογιαννιτισμός ακόμα και σήμερα έχουν γερές ρίζες.
Ίσως τελικά έχει αποτυπωθεί στο DNA μας πως δίχως τον Μάγο της φυλής δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, είτε αυτός λέγεται παπάς, είτε ραββίνος, είτε κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο!