Τι σας νευριάζει περισσότερο στην επανέκδοση ενός βιβλίου?

Βιβλιοκοριτσο

Όμορφο Νιάτο
Προσωπικά τα εξώφυλλα από ταινίες μου την δίνουν απίστευτα μου χαλάει πολύ το βιβλίο δε ξέρω γιατί!!
 

Στιλλ ιλλ

Κοινωνός
Όλη αυτή η σειρά του Βήματος, είναι μια πανδαισία εικόνων και χρωμάτων. Ευτυχώς την Παναγία των Παρισίων την έχω απο τις εκδόσεις Σμίλη, με ένα πιο σχετικό εξώφυλλο σαφώς, την Notre Dame. Πάντως χάρη στην σειρά αυτή διάβασα τον εξάδελφο Πονς και το Ανθρώπινο κτήνος που είναι αριστουργήματα. Για αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε οτιδήποτε απο την εξωτερική του εμφάνιση, μπορεί πράγματι να ξεγελαστούμε :ρ
 
Μα εγώ δεν είπα ότι το βιβλίο δεν είναι καλό...

Απλά ότι ο σχεδιαστής της μακέτας δεν είχε ιδέα για το τι πραγματεύεται το ανάγνωσμα!!:)


Προσωπικά αυτό με χαλάει...
Δεν θέλω τα αγαπημένα μου βιβλία να έχουν εξώφυλλα άσχετα.
Πχ δεν μπορώ να φανταστώ στο εξώφυλλο του "La Bas" δυο τύπους να παίζουν τάβλι...:μαναι:

Για μένα ένα καλοφτιαγμένο εξώφυλλο είναι πολύ σημαντικό.
Θέλω (τουλάχιστο) τα αγαπημένα μου βιβλία να έχουν όμορφα εξώφυλλα. Πολλές φορές μάλιστα έχω αναζητήσει παλιότερες εκδόσεις βιβλίων διότι στις νεότερες είχαν άσχημο εξώφυλλο.
 

Στιλλ ιλλ

Κοινωνός
Ούτε εγώ είπα οτι αυτό είπες. Απλά επισήμανα οτι ένα άσχετο εξώφυλλο μπορεί να αποτρέψει κάποιον να διαβάσει ένα βιβλίο ή να ψάχνει απεγνωσμένα μια διαφορετική έκδοση ώστε να το έχει στην βιβλιοθήκη του. Συμφωνώ, ένα καλοφτιαγμένο εξώφυλλο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σε τραβήξει σε ένα βιβλίο.
 

Βιβλιοκοριτσο

Όμορφο Νιάτο
Σωστά αυτά που λέτε μην κρίνεις ένα βιβλίο απ το εξώφυλλο όμως αυτό που κάνουν στα βιβλία και θυμίζει το πόστερ από την ταινία και καλά σαν μορφή μάρκετινγκ αλλά είναι βρε παιδιά σαν να χαλάνε το αρχικό βιβλίο όπως το εξώφυλλο του inferno για παράδειγμα μ'αρέσει το αυθεντικό καλύτερα. Ακόμη μου λείπουν ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου αλλά αρνούμαι να πάρω κατηγορηματικά τα καινούργια εξώφυλλα και όπως το inferno μου την δίνει να θυμίζει κινηματογραφική αφίσα! Επομένως για προηγούμενες εκδόσεις μας μένουν παλαιοπωλεία ή από ιδιώτες που τα πουλάνε σε αγγελίες ή στο internet μέσω κοινωνικών δικτύων
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Παρεμπιπτόντως, κι εμένα μ' ενοχλούν βιβλία με εξώφυλλο από την μετέπειτα ταινία. Πασχίζω να βρω κάποια έκδοση που να μην είναι έτσι.

Έχω όμως σε μια φθηνοέκδοση το "Do Electric Sheep..." στο οποίο τον τίτλο τον έχουν μικρό και σαν πρώτο τίτλο έχουν βάλει τον τίτλο της ταινίας: Blade Runner και σαν εξώφυλλο την αφίσα, ας πούμε, της ταινίας.Αυτά είναι καί τα δυο τόσο καλτ κι αγαπημένα που τους επιτρέπω να μπλέκονται. Ή ίσως ο λόγος να είναι η παλαιικώς κινηματογραφική αίσθηση της αφίσας.

Αλλά π.χ. στο Κορίτσι με το Τατουάζ, δεν θέλω να βλέπω την φάτσα των ηθοποιών.

Επίσης, με ενοχλεί όταν το βιβλίο έχει παντελώς άσχετο εξώφυλλο, στο οποίο έχουν μεγαλουργήσει οι Εκδόσεις Γράμματα.

Και το ένα λεπτό σιγή για την Παναγία των Παρισίων, που έβαλε πιο πάνω ο Νικόλας, το κράτησα.
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Προσωπικό λέσχης
Το άσχετο εξώφυλλο με το βιβλίο είναι όντως ενοχλητικό και οι σειρές του βήματος τόσο με τους Γάλλους όπου όλα τα εξώφυλλα είχαν μούρες, όσο και με τους Ρώσους ήταν επικά άσχετες (όπως και η σειρά από τα γράμματα και το λυχνάρι του στυλ βάζω μια ζωγραφιά και πού ξέρεις ίσως ταιριάζει). Και ο ιπτάμενος δίσκος βέβαια στο εξώφυλλο με τα μυθιστορήματα του Χ.Τζ. Γουέλς από την φωτογραφία που ανέβασε το Βιβλιοκόριτσο είναι ασχετότατος (το μπλε που είναι δεύτερο από κάτω στην πρώτη στήλη).

Τώρα το θέμα με τα εξώφυλλα από ταινίες, έχει να κάνει με την ταινία και το εξώφυλλο

αυτό ας πούμε θα μου άρεσε


αυτό όχι


Αλλά Γιαν Φλέμινγκ ρε μάστορα; Γιαν;
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Τελευταία έγινε μεγάλο θέμα με την επανέκδοση του IT απ' τον Κλειδάριθμο σε δύο τόμους. Τη φασαρία προκάλεσε η αναφορά στο εξώφυλλο "πλήρης έκδοση χωρίς περικοπές", που μοιάζει να υπονοεί ότι η παλιότερη έκδοση από τον Λιβάνη είχε τις περικοπές της. Ο εκδοτικός οίκος κλήθηκε να απαντήσει τι εννοεί με τη φράση αυτή, αν η παλιότερη έκδοση είναι κομμένη κι αν η απουσία της αναφοράς στους υπόλοιπους τίτλους τους σημαίνει ότι έχουν περικοπές, σε αντίθεση με το καινούριο "Αυτό". Ο Κλειδάριθμος αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μια νέα διευκρίνηση, η οποία έλεγε εν ολίγοις ότι οι ίδιοι εκτιμούν την παλιά έκδοση και δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία δημοσίευσης αποσπασμάτων και σύγκρισης ανάμεσα στις δυο εκδόσεις.

Τέλος πάντων, η νέα έκδοση μεταφράστηκε από μια μεταφράστρια που εκτιμώ πολύ και, άλλωστε, έχω τα παράπονά μου απ' τη μετάφραση και την επιμέλεια της παλιάς έκδοσης (η οποία δεν φαίνεται να έχει περικοπές, αλλά μια λιγότερο προσεγμένη και ακριβή μετάφραση). Παρ' όλα αυτά δεν ξέρω αν θα αγοράσω την καινούρια. Δεν μου αρέσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
 

Κόρτο Μαλτέζε

Μεγάλος Βεζίρης της Βαγδάτης
Προσωπικό λέσχης
Κι εγώ βλέποντας την διαφήμιση αυτή μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η προηγούμενη έκδοση ήταν περικομμένος (αν και προσωπικά έχω πετύχει μη πλήρη έκδοση -πετσοκομμένη βασικά-μυθιστορήματος του Βερν που έγραφε στο εξώφυλλο ότι ήταν πλήρες)
 
Last edited:

Τσίου

Κοινωνός
Θέλω (τουλάχιστο) τα αγαπημένα μου βιβλία να έχουν όμορφα εξώφυλλα.
Συμφωνώ, ένα καλοφτιαγμένο εξώφυλλο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σε τραβήξει σε ένα βιβλίο.
(Αλήθεια τώρα; Τς τς τς. Επιφανειακοί! :γρμβ: & :αγκαλιά:)

Τα εξώφυλλα από ταινίες δεν μ'αρέσουν αλλά οκ. Δεν μπορώ να κάνω κάτι (και να περνούσε από το χέρι μου πάλι δεν θα έκανα κάτι). Ευτυχώς στο "Ο δρόμος" του ΜακΚάρθι το εξώφυλλο-αφίσα ήταν πάνω σε dust jacket. Όπως και το βιβλίο που έβαλε ο Νικόλας, η Παναγιά με τα 10 κιλά λακ στο μαλλί βγαίνει και πετιέται.
Τα άσχετα εξώφυλλα (σαν αυτό που έβαλε ο Νικόλας και σχεδόν το 90% των βιβλίων από εκδ. γράμματα που ανέφερε ο Φαροφύλακας) με κάνουν να γελάω αλλά δεν θα μπουν εμπόδιο. Ομοίως και τα άσχημα εξώφυλλα, αυτά που δεν χτυπάνε καλά στο μάτι (μου).

Αλλά Γιαν Φλέμινγκ ρε μάστορα; Γιαν;
:χαχαχα: τραγικό.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ενός λεπτού σιγή για το συγκεκριμένο εξώφυλλο...:ααργκ:

Δηλ. κάθομαι το κοιτάω και το ξανακοιτάω και προσπαθώ να φανταστώ τί είχε στο μυαλό του αυτός που έφτιαξε το εξώφυλλο.

Ίσως σκέφτηκε "Παρίσι, η πόλη της μόδας!"
 

Τσίου

Κοινωνός
Γελάω γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο το σενάριο.

Δες κι εδώ...
:χμχμ: wtf?
 

Βιβλιοκοριτσο

Όμορφο Νιάτο
Δηλ. κάθομαι το κοιτάω και το ξανακοιτάω και προσπαθώ να φανταστώ τί είχε στο μυαλό του αυτός που έφτιαξε το εξώφυλλο.

Ίσως σκέφτηκε "Παρίσι, η πόλη της μόδας!"

Ότι πιο άκυρο έχω δει σε εξώφυλλο αυτό θα έπρεπε να θεωρείται κακούργημα στον κόσμο του βιβλίου!!:γρμβ: Αχ Ουγκώ θα τρίζουν τα κόκκαλά σου!
 

Μακρυγιάννης

Κοινωνός
Πολλές φορές οι επανεκδόσεις είναι πολύ πρόχειρες. Έχεις στο μυαλό σου μια προσεγμένη έκδοση, καλοδεμένη, με σκληρά εξώφυλλα και άπταιστη εκτύπωση και παίρνεις ένα χαρτόδετο κατασκεύασμα, με λίγη κόλα στη ράχη και εκτύπωση χάλια. Παράδειγμα οι επανεκδόσεις κάποιων Αλφαβηταρίων του δημοτικού σχολείου.
Άλλες φορές οι επανεκδόσεις είναι πολυτελείς, μόνο και μόνο για να αυξήσουν την τιμή του βιβλίου. Ας πούμε, βάζουν τόσο γυαλιστερό χαρτί, που δεν μπορείς να διαβάσεις από τις αντανακλάσεις. Δεν μου αρέσει ούτε αυτό.
Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που οι επανεκδόσεις είναι καλλίτερες από τις αρχικές εκδόσεις. Συνήθως αυτό έχει σχέση με καλλίτερα σχόλια (εισαγωγικά και μη) πάνω στο κείμενο. Παράδειγμα, οι τελευταίες εκδόσεις των βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη.
 

Τσίου

Κοινωνός
Να, έπεσα πάνω σε αυτό:
αλλά το εξώφυλλο από την ταινία σ'αυτό το βιβλίο το καταλαβαίνω.

Εδώ γιατί;
. Είναι και άσχημο. Θα προτιμούσα μια γενικούρα γιατί όποτε το βλέπω έχω και άκυρους συνειρμούς από ελληνική βιντεοταινία :))))
 

Έλλη Μ

Κοινωνός
Ίσως σκέφτηκε Παναγία ==> Μαντόνα + Παρίσι και έφτιαξε κάτι τύπου "Η Μαντόνα στο Παρίσι":))))
Ή, ακόμη, Η Πελαγία των Πατησίων (Άνω). (είναι αυτά ρούχα και μακιγιάζ; Η δικη μου σιγη, παντως, τηρηθηκε για την τραγικη κουπ)
 
Last edited:
Top