Τι διαβάσατε τις γιορτές;

Για να δούμε, είμαστε άξια μέλη μιας λέσχης βιβλίου; Τι διαβάσαμε τις γιορτές;

Προσωπικά, ήθελα να εκμεταλλευτώ τις ημέρες των γιορτών για να διαβάσω κάποιο από τα βιβλία του Λε Κλεζιό, του φετινού νομπελίστα, του οποίου το όνομα αγνοούσα παντελώς. Διάβασα δύο βιβλία του, το Χρυσόψαρο και το Ουράνια. Διαπίστωσα ότι ο Λε Κλεζιό, γάλλος που έχει ζήσει και στην Αφρική, είναι ένας συγγραφέας που συστηματικά μεταφέρει τον αναγνώστη σε εξωτικά μέρη.
Το Χρυσόψαρο, είναι η ιστορία ενός κοριτσιού από το Μαρόκο και η δύσκολη πορεία του προς την ενηλικίωση. Πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο και το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Το Ουράνια είναι δυσκολότερο. Εξελίσσεται στο Μεξικό και είναι απ’ αυτά τα βιβλία που απ’ την αρχή σε κατακλύζουν με μια πληθώρα ονομάτων και κάθε τρεις και λίγο αναγκάζεσαι να γυρίσεις πίσω, για να θυμηθείς ποιος είναι ποιος. Το γεγονός ότι τα ονόματα είναι λατινοαμερικάνικα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Σαφώς, αυτό το μυθιστόρημα είναι πιο «ψαγμένο» από το πρώτο, από πλευράς μηνυμάτων και θεμάτων. Ο συγγραφέας στήνει μια ιδανική πολιτεία σε μια κοιλάδα του Μεξικού ( ορθώς κλίνω το Μεξικό ή όχι; ) και την αντιπαραβάλλει με την πραγματική, σύγχρονη κοινωνία. Τα θέματα που κυριαρχούν στο βιβλίο είναι η ανθρώπινη φύση, η πορνεία, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής και ο έρωτας. Ένα βαθιά ανθρωπιστικό αλλά και απαισιόδοξο βιβλίο αφού στο τέλος η Ουράνια, η ιδανική πολιτεία, καταστρέφεται.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Για να δούμε, είμαστε άξια μέλη μιας λέσχης βιβλίου; Τι διαβάσαμε τις γιορτές;
ουχ! ίσως δεν διάβασα τόσο πολύ! :ουχ: κυρίως ξαναδιάβασα εικονογραφηγήματα τα οποία παρουσίασα εδώ στο σχετικό φόρουμ (π.χ. την "Περσέπολι", αυτά του Ντάνιελ Κλάους κ.α.) και ένα ακόμη εικονογραφήγημα που μού δώρισε η αδελφή μου, το Ελληνικό (!) Logicomix. :)

Ο συγγραφέας στήνει μια ιδανική πολιτεία σε μια κοιλάδα του Μεξικού ( ορθώς κλίνω το Μεξικό ή όχι; )
ω! πολύ πολύ σωστά! Αλίμονο αν δεν κλίνουμε λέξεις που μορφολογικά είναι πλήρως ενταγμένες στην γλώσσα μας! Το κάνουν οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση και πραγματικά ενοχλούνται τα αυτιά μου: στις παραλίες της Καλιφόρνια αντί της Καλιφόρνιας και άλλα όμοια. Συζήτηση που της αξίζει δικό της νημάτιο. Ε, Γλωσσολάγνε; :ναι:

Ιδού λοιπόν και το βιβλίο που διαβάζω αυτή την στιγμή: "Η γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη" του Γιάννη Η. Χάρη, δώρο του φίλου μου, Γλωσσολάγνου. :μπράβο: Υπάρχει μέσα ένα όμορφο άρθρο που αναφέρεται και στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Όμως προσεχώς! σε νέο νημάτιο!

Διαπίστωσα ότι ο Λε Κλεζιό, γάλλος που έχει ζήσει και στην Αφρική, είναι ένας συγγραφέας που συστηματικά μεταφέρει τον αναγνώστη σε εξωτικά μέρη.

Δεν έχει τύχει να ακούσω ποτέ για αυτόν το συγγραφέα. Επειδή, όμως, μου αρέσουν τα ταξίδια και σίγουρα θα περάσει πολύς καιρός πριν επισκεφτώ εξωτικό μέρος, θα επιδιώξω να διαβάσω κάποιο βιβλίο του.

Στις γιορτές ταξίδεψα σε κόσμους αστεριών και γαλαξιών με την "αυτοβιογραφία του φωτός" του Γιώργου Γραμματικάκη. Είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και στον τρόπο που το φως βοήθησε σε αυτή. Μπορεί η λέξη "εξίσωση" να υπάρχει σε κάθε δεύτερη σελίδα, αλλά εξισώσεις δεν υπάρχουν πουθενά. Με πολύ απλό και μυθιστορηματικό τρόπο παρουσιάζεται μια ιστορία που κρατάει περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Πρέπει να ομολογήσω, βέβαια, ότι μου πήρε σχεδόν τρεις μήνες για να το διαβάσω, αλλά για ένα τέτοιο ταξίδι ως τα έσχατα του σύμπαντος, καβάλα στο φως, ο χρόνος δεν είναι πολύς! Πάντως η επόμενη επιλογή μου θα είναι μυθιστόρημα χωρίς επιστημονικές διαστάσεις και περιμένω ιδέες από αυτά που διαβάσατε στις διακοπές.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Με πολύ απλό και μυθιστορηματικό τρόπο παρουσιάζεται μια ιστορία που κρατάει περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια.
ένα μήκος μυθιστορηματικού χρόνου που δύσκολα θα σπάσει από κάποιο άλλο βιβλίο! :ε;:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Πιανεται.. για διαβασμα, αν εχεις διαβασει ενα ολοκληρο βιβλιο μαθηματικων της γραμμικης αλγεβρας ....? :))))

γιατι μονο αυτο διαβασα...:λυγμ:

Ακομη και την μερα της γιορτης μου αυτο ειχα στο χερι.. να του ριχνω καμια ματια :ωιμέ:

Απαραδεκτη τελειως.. ουτε καν, δεν εριξα ματια σε καποιο απο τα αγαπημενα μου βιβλια.. οχι να ξεκινησω να διαβαζω καινούργιο κιολας...:ένοχος:

Last edited:
Εξαρτάται τι ορίζεις ως "διάβασμα"!
Ναι, διάβασα αυτό που μεταφράζω (διπλή και τρίδιπλη δουλειά δηλαδή), μερικές παραγράφους δε τις εμπέδωσα τελείως αφού ο υπολογιστής μου κήρυξε εαυτόν σε απεργία (τίνος είδους δεν γνωρίζω) κι άρχισε να σβήνει ξαφνικά και τακτικά μασώντας ξανά και ξανά τη δουλειά μου (πόσες φορές το δευτερόλεπτο να "σώζω" η γυναίκα!). Γκρρρρρρρρρρ!!! :γκρμφ:

Πάντως ξεκίνησα την τριλογία της "Αισχύντρας" της Λένε Κόπερμπελ με πρώτο το "Στο λάκκο των δράκων"
Προς το εφηβικό είναι, από αυτά τα φαντασίας που βγαίνουν σωρηδόν τα τελευταία χρόνια, όμως για λίγο πιο ελαφριά λογοτεχνία μου αρέσει η εφηβική.
Η Αισχύντρα έχει το χάρισμα κοιτάζοντας στα μάτια να ανακαλύπτει τα πιο σκοτεινά μυστικά κι εγκλήματα της ανθρώπινης ψυχής.
Αυτό το χάρισμα έχει κληρονομήσει και η κόρη της Ντίνα.
Οι δυο τους βρίσκονται μπλεγμένες σε ένα κάστρο που φυλάσσεται από δράκους, για να αποκαλύψουν ένα τριπλό έγκλημα.

Όταν το τελειώσω θα σας πω! :)))

Deaf Sentence, του David Lodge. Όταν το τελιεώσω, θα σας πω περισσότερα.
Είναι φοβερό πάντως ένας 80χρονος Βρετανός να παραθέτει καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί μια ελληνίδα ... :χμχμ: στα ύστερα 20's!

δυστυχώς πρόλαβα να ξαναδιαβάσω μόνο το "The hound of the Baskervilles" του Sir A.C.Doyle. Ανάγνωσα όμως πολλά παιδικά στον ανηψιό μου και το κατευχαριστήθηκα (τίτλοι: το Αρκουδάκι των Χριστουγέννων, ο Χνουχνουδέλος, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας [διασκευασμένο για παιδιά])

Εξαρτάται τι ορίζεις ως "διάβασμα"!
Να, κι εγώ τον ίδιο προβληματισμό είχα :μαναι:

Διάβασα διάφορα άρθρα για τον Μακεδονικό Αγώνα και λογοτεχνικά αποσπάσματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. 'Ετσι άνοιξα ένα βιβλίο που είχα ξεχασμένο στη βιβλιοθήκη μου, Αποτυπώσεις του Μακεδονικού Αγώνα στη Νεοελληνική Πεζογραφία, της Β. Χατζηγεωργίου-Χασιώτη, και ξεκίνησα μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική περιήγηση στα αιματηρά γεγονότα της περιόδου.

Μέσα στις φετινές γιορτές, λοιπόν, εγώ τελείωσα το Έγκλημα και Τιμωρία, ξεκίνησα ένα ξενόγλωσσο το Bread and Roses, too της Κάθριν Πάτερσον, το οποίο κοντεύω και παράλληλα μ' αυτό έχω κάποιες "ανοιχτές δουλειές" με τα Ερωτικά Ποιήματα του Νερούδα και τα Κεντήματα της Μαργιάν Σατραπί.

Κάτι λένε για τον "καλό το μύλο" .....:)))

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι. Το ξεκίνησα μέσα στις γιορτές και είμαι ακόμη στην αρχή. Μάλλον οι ρυθμοί μου είναι αργοί ...

Διάβασα, το "πες ναι", "ρητορες κτήτορες και επιβήτορες", "ζει το κορίτσι του fruit punch?", και τωρα διαβάζω το "η μυστηριώδης φλόγα της βασιλισσας Λοάνα" του Ουμπέρτο Έκο.
Το δεύτερο το πήρα επειδή ήθελα κάτι ελαφρύ, αλλά απ'οτι φαίνεται το γούστο μου πάντα στα βαριά πέφτει. Και τελικά καταλήγω ξανά πως όλα τα βιβλία έχουν κατι να μας πουν. ΟΛΑ ομως...!!!! :)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
και τωρα διαβάζω το "η μυστηριώδης φλόγα της βασιλισσας Λοάνα" του Ουμπέρτο Έκο.
Η "Φλόγα της Βασίλισσας Λοάνα" (επιτρέψτε μου λίγο απλά να το προφέρω: Λοάναςςςςς! ε, ναι μωρέ! ) είναι μια βουτιά σε όλα αυτά τα καθημερινά μαγικά πράγματα που σημειώνουν κι ορίζουν την ύπαρξή σου όταν είσαι παιδί χωρίς να το καταλαβαίνεις με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τ' αγόρια, τα κόμιξ. Μια ανίατη και χρόνια αρρώστια από την οποία υποφέρω κι εγώ και που στοιχειώνει ακόμα και τα όνειρά μου αφού το πιο τακτικό όνειρό μου που επιστρέφει είναι: εγώ να αγοράζω παλιά κόμιξ από κάποιο περίπτερο ή από κάποιο μαγαζάκι!

Μια φίλη, γνωρίζοντας αυτό μου το βάσανο, μού δώρισε το βιβλίο αυτό τού Έκο που πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα. Εκ των πραγμάτων μού άρεσε αν και με αποξένωσε η ιταλική πραγματικότητα. Πόσο θα ήθελα να ήταν γραμμένο από έναν Έλληνα και να έγραφε για το το Αγόρι, το Τρουένο και να είχε στις εικόνες το εξώφυλλο κάποιου Μπλεκ με τους Ντιουκς ή τον Ιππότη τής Ασφάλτου!

Βέβαια την ιστορία θα την προσλάβει τελείως διαφορετικά ένας νέος άνθρωπος σαν εσένα Εσκιβέλ, που ακόμα δεν καταδυναστεύεσαι από μακρινές, παιδικές αναμνήσεις.

Εσκιβέλ, αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία! Ποια ιστορία σου άρεσε περισσότερο;
Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν μπορώ να διαλέξω..:))))
Μάλλον αυτή απ'την οποία πήρε το τίτλο το βιβλίο, επειδή κάτι μου θυμίζει, "ο κόκκινος βράχος" μου άρεσε επίσης πολύ, και η τελευταία ιστοριούλα "δεν είμαστε φίλοι, αγάπη μου" γιατί μου φάνηκε πολύ ρεαλιστική και γενικά με άγγιξε. Όμως στ'αλήθεια όλες μου άρεσαν πολύ. Ακόμη αν μπορείς να μου εξηγήσεις το "ο εραστής της βασιλισσας" θα χαιρόμουν ιδιαίτερα! Αυτή η ιστορία μου φάνηκε οτι είχε κάποιο βαθύ νόημα αλλα δυστυχώς δεν μπόρεσα να τη καταλάβω... :ουχ:

Ακόμη αν μπορείς να μου εξηγήσεις το "ο εραστής της βασιλισσας" θα χαιρόμουν ιδιαίτερα! Αυτή η ιστορία μου φάνηκε οτι είχε κάποιο βαθύ νόημα αλλα δυστυχώς δεν μπόρεσα να τη καταλάβω... :ουχ:
Όταν πρωτοδιάβασα αυτήν την ιστορία γεννήθηκε και σε εμένα η ίδια αίσθηση, ότι κάτι δεν καταλαβαίνω. Δε νομίζω ότι μπορώ να την εξηγήσω, μόνο να σου πω τι σκέψεις μου δημιούργησε. Θα είδες ότι και σε άλλες ιστορίες μπερδεύεται το φανταστικό με το πραγματικό, οπότε αυτό το δέχομαι χωρίς να το ερμηνεύω. Από εκεί και πέρα, μου έδωσε την αίσθηση ότι, παίζοντας με την ιδέα των προηγούμενων ζωών, θέλει να δώσει στον ήρωά του την ευκαιρία να αποφύγει λάθη, κυρίως αυτό της έπαρσης που μου φαίνεται να υποννοείται ότι τον διακρίνει σε όλες του τις ζωές.

Αυτή ήταν μια από τις τρεις πιο αγαπημένες μου ιστορίες. Και σε εμένα άρεσε πιο πολύ το "Ζει το κορίτσι του fruit punch?" με τη φοβερή ανατροπή που έχει στο τέλος και "Οι βάρδιες", κάπως ψυχοπλακωτικό, αλλά πολύ πρωτότυπο.

"η μυστηριώδης φλόγα της βασιλισσας Λοάνα" του Ουμπέρτο Έκο.. τι μου θυμίσατε.. γιατί χαρίζω τα βιβλία μου πριν προλάβω τα διαβάσω; ακόμα να το ξαναπάρω.
Στις γιορτές ξαναδιάβασα Ετγκαρτ Κέρετ, όσοι δεν έτυχε να πέσετε πάνω του δεν ξέρετε τι σουρεάλ καταστάσεις χάνετε.
Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα, το "Ο εκείνος" ειδικά.

Αν θέλετε κάτι ρομαντικό και ονειροπόλο μη τα πάρετε, να βάλω μια επιφύλαξη τελικά!

Και σε εμένα άρεσε πιο πολύ το "Ζει το κορίτσι του fruit punch?" με τη φοβερή ανατροπή που έχει στο τέλος και "Οι βάρδιες", κάπως ψυχοπλακωτικό, αλλά πολύ πρωτότυπο.
Κάπως ψυχοπλακωτικό;;; Αν έπρεπε να διαλέξω μια που δε μου αρέσει μάλλον θα ήταν αυτή... Βέβαια καταφέρνει να δείξει το βάρος που δημουργούν οι τύψεις και οι ενοχές..