Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling) : "Χάρι Πότερ"

Ποιο από τα εφτά βιβλία Χάρι Πότερ σας αρέσει περισσότερο;

• Total voters
    52
Θυμάμαι είχα γραφτεί στο Pottermore εκείνη τη βδομάδα που άνοιγαν οι εγγραφές για μία ώρα τη μέρα και έπρεπε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία κλπ. (πριν ανοίξει για το ευρύ κοινό). Στις ερωτήσεις είχα απαντήσει ειλικρινά και με έβαλε στο Χάφλπαφ... Στην αρχή είχα σοκαριστεί, αλλά τελικά μου αρέσει ο κοιτώνας μου- βγάλαμε και τον Σέντρικ, που ήταν από τα καλύτερα παιδιά! Πάντως έχει αρχίζει να με κουράζει το pottermore: τους παίρνει μήνες να ανεβάσουν τα καινούρια κεφάλαια κάθε φορά... Αλλά εντάξει, η αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει πολλά για χαρακτήρες όπως η ΜακΓκόναγκαλ, ο Λούπιν και οι Ντάρσλι που ίσως δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ αν δεν ήταν το pottermore. :))))

M' αρέσει πολύ αυτή η σειρά βιβλίων γιατί παρότι πραγματεύεται ένα θέμα φανταστικό, βάζει μέσα στοιχεία που το κάνουν να φαίνεται πιο οικείο το περιβάλλον που χτίζει. (Οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις όπως περιγράφονται, φαινόμενα κοινωνικά όπως αυτό του ρατσισμού κλπ.) Επίσης για παιδιά μικρότερης ηλικίας που ίσως να μην έχουν πολύ καλή σχέση με τα βιβλία, θεωρώ πως μπορεί να γίνει εφαλτήριο προκειμένου να ενδιαφερθούν για τη λογοτεχνία.

Ακόμα και τώρα, μ' αρέσει να διαβάζω την ιστορία του Χάρι Πότερ.

Καταγγέλω το ποτερμορ για σαδιστική απόκρυψη στοιχείων. Πολλά είναι σχεδόν αόρατα και καταλήγω να πατάω εκνευρισμένη οπουδήποτε στην εικόνα ή διαβάζω στα σχόλια τις λύσεις και νιώθω ντιπ μ@λ@k@$ που τα 10χρονα τα βρίσκουν πιο εύκολα :γρμβ:

Το ποσοστό της Νέας Γενιάς που θ'ασχοληθεί στο μέλλον- στην ενήλικη ζωή τους -με τη λογοτεχνία- έστω και με σκέτο διάβασμα- θα είναι πολύ μικρό , απαράλλαχτα- όπως λένε οι στατιστικές- ότι συμβαίνει και με τις περασμένες και με την τωρινή.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Χθες τέλειωσα τον "Ημίαιμο Πρίγκιπα"

Όχι ρε γαμώτο :κλαψ:

Όμως ακόμα πιστεύω
στον Σνέιπ

Το αγαπημένο μου ήταν το τάγμα του φοίνικα. Ήμουν μια φανατική χαριποτερου κ μεγάλωσα μαζί με τον μάγο.

Το κλάμα που έριξα για το κλείσιμο της σειράς (βιβλια-ταινίες) δεν το χω ρίξει Για τίποτα άλλο στη ζωή μου. Μεγάλωσα άλλωστε με τον μικρό μάγο!!!

Το pottermore ομολογώ δε με ενθουσίασε αλλά μου λείπει να μαθαίνω ιστορίες που ολοκληρώνουν τους χαρακτήρες.

Στα facts η JKRowlling είναι η μοναδική γυναίκα που έπεσε από την λίστα των πλουσιότερων, γιατί δώρισε τα περισσότερα χρήματα της σε φιλανθρωπίες.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
.Επίσης λιγάκι ότι ναι΄ναι μου φάνηκε
η τιμωρία στο απαγορευμένο δάσος στο πρώτο βιβλίο , μικρά παιδάκια τα στέλνεις σε τέτοιο μέρος για τιμωρία ενώ τους έχεις απαγορεύσει να πηγαίνουν ;;;:χαχα:
Καλά έπεσα τυχαία πάνω σ' αυτό εδώ κι έσκασα στα γέλια :χαχα:

Το κύπελλο ισχύει σε 1,5 μέρα το βγάλα. Θηρίο ήμουν τότε.

Αλλά όχι με το ταγμα ξετρελάθηκα γιατί επιτέλους έκανε κατανοητή όλη την φιλοσοφία και την ιστορία της. Έδωσε την ουσία και το παραμύθι της. Πολύ περιποιημένο και καθόλου υπερβολικό. Κάλυψε αλλωστε τόσα κομμάτια. Και άνοιξε τα χαρτιά της για τα επόμενα.

Εγώ το είδα σαν την ιστορία του Χάρι το συγκεκριμένο βιβλίο. Όπως το Σιλμαριλλιον για τον άρχοντα. Αλλά οκ πιο αγαπημένο το ΧΠ.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Τέλειωσα και το έβδομο και τώρα δεν έχει άλλο ΧΠ :κλαψ:

α ρε Σνέιπ... :λυγμ:

Θα σχολιάσω εκτενέστερα άλλη μέρα, όμως τώρα έχω κάποιες απορίες

Πώς βρέθηκε το σπαθί του Γκρίφιντορ μέσα στο Καπέλο της Επιλογής;

Γιατί ήταν ο Ντράκο κύριος του ραβδιού από κουφοξυλιά; Δεν κατάλαβα ακριβώς τι έγινε.

Τι παίζει με τα πορτρέτα; Οι ζωγραφισμένοι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πέθαναν; Με τις αναμνήσεις τους, τον χαρακτήρα τους κ.λπ.; Κι αν ναι, δεν είναι σαν να ζουν για πάντα μέσα στα πορτρέτα; Είδαμε τον Σνέιπ και τον Χάρι να συνεννοούνται μια χαρά με τον Ντάμπλντορ μέσω του πορτρέτου. Γιατί δεν φτιάχνουν όλοι οι μάγοι τότε ένα πορτρέτο του εαυτού τους; Γιατί, ας πούμε, δεν υπάρχει πορτρέτο του Σείριου ή του Τζέιμς και της Λίλυ, που θα μπορούσε να έχει πάντα μαζί του ο Χάρι; Και πού είναι το πορτρέτο του Σνέιπ στο γραφείο των διευθυντών;

Σχετικά με τον κόσμο των μάγων. Αν κατάλαβα καλά (περίμενα περισσότερες εξηγήσεις είναι η αλήθεια), οι μάγοι ζουν κρυμμένοι ανάμεσα στους Μαγκλ (και κάποιοι σε κοινότητες μάγων). Όμως αυτό μου δημιουργεί πολλές απορίες. Αφού ζουν όλοι μαζί, πώς γίνεται και οι μάγοι έχουν τόσο διαφορετικές ενδυματολογικές συνήθειες και μπερδεύονται τόσο πολύ όταν είναι να ντυθούν σαν μαγκλ; (Στις ταινίες ο Χάρι και οι υπόλοιποι κυκλοφορούν με κανονικά ρούχα πολύ συχνά, στον χορό του σχολείου τα κορίτσια φορούσαν φορέματα κ.λπ. Στα βιβλία όμως η Ρόουλινγκ μιλά ξεκάθαρα για μανδύες). Γενικά, πώς συνυπάρχουν οι μάγοι με τους Μαγκλ; Εϊναι ξεκάθαρο ότι οι οικογένειές τους δεν είναι κρυμμένες. Πληρώνουν φόρους; Πώς δικαιολογούν τα έσοδά τους; Και πώς γίνεται να τηρείται η μυστικότητα όταν διάφοροι μαγκλ ξέρουν για τους μάγους (οι γονείς μαγκλ πολλών μάγων, για παράδειγμα, ή οι μαγκλ που παντρεύονται μάγους). Γενικά σ' αυτό το κομμάτι νιώθω ότι δεν μας τα εξήγησε πολύ καλά η Ρόουλινγκ. Πρέπει να κάτσει να γράψει κι άλλα βιβλία :χεχ:

Ίζι
Ο Ντράκο ήταν ο κύριος του ραβδιού από κουφοξυλιά γιατί είχε αφοπλίσει τον Ντάμπλντορ στον πύργο του Χόγκουαρτς στο 6ο βιβλίο :)

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δεν καταλαβαίνω :(. Αν και ο Ντράκο αφόπλισε τον Ντάμπλντορ, δεν το πήρε μαζί του το ραβδί σωστά; Αφού θάφτηκε με τον Ντάμπλντορ. Ο Χάρι μετά αφόπλισε τον Ντράκο από ένα άλλο ραβδί. Γιατί λοιπόν έγινε ο Χάρι κύριος του περίφημου ραβδιού;

Βρήκα κι αυτό:
Τι απέγιναν οι ήρωες μετά το τέλος των βιβλίων

Ότι πρέπει να γράψει κι άλλα βιβλία πρέπει. Αυτό είναι γεγονός! Μια ιστορία της μαγείας ας πούμε, ή ένα πρίκουελ στα χρόνια του μπαμπά του Χάρι καθόλου δε θα με χαλούσε!!!
Το σπαθί του Γκρίφιντορ έχει ξαναβγεί από το καπέλο της επιλογής, αν θυμάσαι στην Κάμαρα με τα Μυστικά στο τέλος. Όποιος και να το αγόραζε, όποιος κι αν το έκλεβε ή το θεωρούσε δικό του, εκείνο ήταν μαγεμένο να επιστρέφει στο Χόγκουαρτς και να εμφανίζεται σε κάθε άξιο Γκρίφιντορ όταν το έχει ανάγκη. Έτσι κι εμφανίστηκε στον Νέβιλ.

Ο Μαλφόι στο προηγούμενο βιβλίο είχε στόχο να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ, όμως το μόνο που έκανε ήταν να τον αφοπλίσει (άρα το ραβδί πήγε στον Μαλφόι). Όταν ήταν αιχμάλωτοι στο μέγαρο Μαλφόι ο Χάρι και η παρέα του, ο Χάρι αφόπλισε με τη σειρά του τον Μαλφόι, κι έτσι ότι ραβδί είχε ο Μαλφόι πέρασε στην κυριότητα του Χάρι. Έτσι ο Χάρι έγινε ο γνήσιος ιδιοκτήτης του ραβδιού από κουφοξυλιά και όχι ο Σνέιπ που σκότωσε τον Ντάμπλντορ ούτε ο Βόλτεμορτ που σκότωσε τον Σνέιπ.

Τα πορτραίτα δεν είναι άνθρωποι, είναι πορτραίτα, πιθανόν να μην είναι και τόσο απλό πράγμα να ζωγραφτιστεί ένα τέτοιο μαγικό πορτραίτο.. έχουν επίσης και τις αναμνήσεις και τα πάντα από τη ζωή τους, όμως είναι παρόλα αυτά πορτραίτα. Η Ρόουλινγκ λέει πως υπήρχε μεν το πορτραίτο του Ντάμπλντορ στο γραφείο του στο Χόγκουαρτς, όμως εμπόδισε τον Χάρι να το επισκεφτεί για να μην χαλάσει η ιστορία της. Φαντάζομαι πως ένα πορτραίτο των γονιών του θα λειτουργούσε λίγο σαν τον καθρέφτη του Έριζεντ και δεν θα τον άφηνε να ζήσει τη ζωή του, παρά να επιστρέφει διαρκώς εκεί για να απαλύνει τον πόνο της μοναξιάς του. Βέβαια μπορεί και όλο αυτό να είναι απλά μια τρύπα στην ιστορία που αναπόφευκτα θα υπήρχε, αφού πρόκειται για φανταστικό κόσμο (αν και η ίδια η Ρόουλινγκ προσπάθησε να κλείσει μερικές τέτοιες τρύπες, κατέστρεψε για παράδειγμα όλες τις χρονομηχανές που υπήρχαν στο τμήμα μυστηρίων γιατί έδιναν πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων). Το πορτραίτο του Σνέιπ, είπε αργότερα η Ρόουλινγκ, πως εφόσων δεν ήταν στη θέση του διευθυντή μέχρι το τέλος της ζωής του, δεν δικαιούταν να κρεμαστεί ανάμεσα στους άλλους. Όμως είπε πως ο Χάρι θα έβρισκε τον τρόπο να το τοποθετήσει εκεί και να κάνει σε όλους γνωστή τη γενναιότητα του Σνέιπ.

Οι μάγοι ζουν μεν κρυμμένοι ανάμεσα στους Μαγκλ, αλλά δεν έχουν πολλά πάρε δώσε μαζί τους. Για παράδειγμα το Μπάροου δεν είναι κοντά σε περιοχή όπου ζουν Μαγκλ, και οι Ουέσλι δεν έχουν καθόλου επαφές με Μαγκλ. Ο μπαμπάς Ουέσλι πάει στο υπουργείο και στο σπίτι και πάντα έχουν να κάνουν με άλλους μάγους. Βγαίνουν στη Διαγώνιο Αλέα για ψώνια και πολύ σπάνια θα βρεθούν σε μέρος όπου υπάρχουν και Μαγκλ (κυρίως θα είναι περαστικοί). Αντίστοιχα και οι Μαλφόι ζουν στο μέγαρό τους κι έχουν να κάνουν μόνο με μάγους, γιατί είναι και Σλίθεριν και σνομπάρουν τους Μαγκλ. Μπορεί δηλαδή να ζουν ακόμα και κολλητά με Μαγκλ αλλά δεν έχουν σχέσεις μαζί τους (όπως οι Μπλακ). Δεν το κάνουν βέβαια γιατί ζουν κρυμμένοι, απλά δεν έχουν παρε-δώσε με τους Μαγκλ. Μπορεί ακόμα να κατοικούν σε χωριά αποκλειστικά μάγων (όπως το Γκόντρικς Χόλλοου, η πατρίδα του Γκρίφιντορ).

Φυσικά και πολλοί Μαγκλ γνωρίζουν, λόγω συγγένειας κυρίως, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι Μαγκλ δεν πρόκειται να πιστέψουν σε κάτι μαγικό ακόμα κι αν το δουν να χορεύει μπροστά τους κουνώντας φωτεινές γιγαντοταμπέλες (να σου θυμίσω τον πρωθυπουργό των Μαγκλ που αρνούνταν να πιστέψει τα ίδια του τα μάτια και διαρκώς σκεφτόταν πως κάτι δεν κατάλαβε καλά). Οι μάγοι που παντρεύονται Μαγκλ δεν διατηρούν απαρραίτητα τις μαγικές τους συνήθειες. Η Τσο ας πούμε, που αργότερα παντρεύεται Μαγκλ, μπορεί και να μην του είπε ποτέ της ότι είναι μάγισσα (αν δεν κάνω λάθος κάτι τέτοιο έγινε και με τη μαμά του Σνέιπ). Ή και μπορεί να το μάθουν, ιδίως αν κάνουν παιδιά που είναι μάγοι.

Εγώ από τα βιβλία κατάλαβα πως οι μάγοι δεν είναι και τόσο πολλοί γενικά.

Τώρα για τη φορολογία τους και αυτά, είμαι σίγουρη πως το Υπουργείο Μαγείας θα έχει τακτοποιήσει σχετικά θέματα, θα έχει αντίστοιχα τμήματα που θα αναλαμβάνουν τέτοιες γραφειοκρατικές δουλειές, αφού οι μάγοι εκτός των άλλων έχουν και δικό τους νόμισμα! Γενικά το Υπουργείο μετά τη θέσπιση του νόμου περί μυστικότητας, έχει κάμποσες δουλειές για να τον κάνει πράξη.

Οι μάγοι πάντως στην πλειοψηφία τους εργάζονται είτε στο υπουργείο, είτε στο Χόγκουαρτς, είτε στον Άγιο Μάνγκο, είστε στη Διαγώνιο Αλέα ή το Χόγκσμιντ, είτε σε άλλες δουλειές που έχουν σχέση με μάγους. Σπάνια να απασχοληθούν στον κόσμο των Μαγκλ, κάτι τέτοιο θα τους φαινόταν αστείο (όπως παράδειγμα οι γονείς της Ερμιόνης που είναι οδοντίατροι)

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Αλίκη είσαι τέλεια! Σ' ευχαριστώ για την αναλυτική σου απάντηση. Έχει αρκετή λογική αυτό που λες για τα πορτρέτα. Αυτά που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω

είναι τα σχετικά με το ραβδί. Αφού ο Μαλφόι δεν πήρε ποτέ το ραβδί του Ντάμπλντορ, ούτε καν το άγγιξε. Μόνο τον αφόπλισε. Ο Ντάμπλντορ θάφτηκε μαζί με το ραβδί...

Δεν έχει σημασία, το ξόρκι αφοπλισμού χτυπάει τον άνθρωπο, και από τη στιγμή που μετά πέθανε ο Ντάμπλντορ και δεν πρόλαβε να το ξαναπάρει πίσω ήταν δικό του. Μπορεί να τον έθαψαν μαζί με το ραβδί, αλλά αυτό δεν το έκανε δικό του, από τη στιγμή που αφοπλίστηκε ήταν πια του Μαλφόι όποιο ραβδί κι αν είχε στην κατοχή του.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ναι ως εδώ το καταλαβαίνω
όμως πώς έγινε ο Χάρι κύριός του; Τον Μαλφόι τον αφόπλισε απ' το κανονικό ραβδί του. Μήπως αφοπλίζοντάς τον από ένα ραβδί του πήρε την κυριότητα όλων των ραβδιών του; Μόνο έτσι στέκει.

Ναι αυτό ακριβώς, το ξόρκι που αφοπλίζει σε αφοπλίζει εσένα προσωπικά, δεν σου τραβάει απλά το ραβδί που κρατάς από το χέρι, ότι έχεις στην κατοχή σου το χάνεις, εκτός κι αν το διεκδικήσεις και το ξαναπάρεις. Ο Μαλφόι ούτε που ήξερε πως είχε χάσει εκείνη τη στιγμή και το ραβδί από κουφοξυλιά.

Ενέδωσα κι εγώ - έστω και στα γεράματα - και ξεκίνησα να διαβάζω τον περιβόητο Χάρι Πότερ. Αφορμή για αυτό στάθηκε η ξαδέρφη μου η οποία βρίσκεται το περισσότερο διάστημα στο εξωτερικό και μου δάνεισε τη συλλογή της
(υπέροχα τα εξώφυλλα - όποτε μπορέσω θα ανεβάσω και μια δική μου φωτό).
Διάβασα τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς και μπορώ να πω πως έχω ήδη μαγευτεί. Η αντίστοιχη πρώτη ταινία μου είχε αρέσει πολύ και διαβάζοντας και το βιβλίο θεωρώ πως ήταν αρκετά πιστή. Η δεύτερη ταινία δεν μού είχε αρέσει και πολύ. Ευτυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για το βιβλίο. Η τρίτη ταινία μου άρεσε πάρα πολύ. Βέβαια διαβάζω εδώ στα σχόλια σας πως έχει πολλές διαφορές από το βιβλίο. Αυτό με κάνει να έχω μεγαλύτερη περίεργεια για το τι θα διαβάσω (καλώς εχόντων των πραγμάτων, απόψε θα το ξεκινήσω).
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ταινίες, να πω πως τις έχω δει όλες αλλά καμιά τους δεν με ενθουσίασε και ούτε θυμάμαι και πολλά πράγματα από την πλοκή τους. Επομένως, η ανάγνωση των βιβλίων θα αποτελέσει μια εμπειρία καινούργια, όπως και να έχει. Ανυπομονώ ;)

Last edited:
Πολύ χαίρομαι που σου αρέσουν! Και τα διαβάζεις και σε ωραίες εκδόσεις- να ανεβάσεις φωτογραφίες οπωσδήποτε! :))))

(τώρα συνειδητοποιώ ότι δεν έχω ανεβάσει φωτογραφία με τα δικά μου βιβλία ακόμα... :ντροπή: )