Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος"

Ενώ έχω δει τις ταινίες, δεν είχα μέχρι στιγμής διαβάσει ούτε έναν Χάρι Πότερ. Ξεκίνησα λοιπόν με το πρώτο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, και… ξετρελάθηκα :γιούπι:

Μα τι ωραίο, τι έξυπνο, τι ευχάριστο, τι ευρηματικό, τι αγωνιώδες βιβλίο! Τα είχε όλα. Όμορφα δομημένη πλοκή, απολαυστικούς χαρακτήρες, ανατροπές, αγωνία, όλα. Επίσης η γλώσσα της Ρόουλινγκ (το διάβασα στα Αγγλικά) είναι απλή, χωρίς όμως να είναι απλοϊκή, ρέουσα, και με αρκετά χιουμοριστικά σημεία.

Εντύπωση μου έκανε η τέλεια ισορροπία της συγγραφέα μεταξύ περιγραφών, αφηγηματικών μερών και διαλόγου. Εφόσον είναι ένα βιβλίο φαντασίας αναπόφευκτα χρειάζονται οι περιγραφές και αυτές πολύ συχνά κουράζουν, αλλά στο συγκεκριμένο βιβλίο οι περιγραφές είναι τόσο περιεκτικές και ζουμερές, που δεν κουράζουν καθόλου. Αντίθετα, στήνουν έναν όμορφο κόσμο, αυτό του Χόγκουαρτς, έναν κόσμο από τον οποίο, σαν αναγνώστης, όταν τελειώνει το βιβλίο, δεν είσαι καθόλου έτοιμος να βγεις.

Το γεγονός ότι είχα δει την ταινία, και μάλιστα δύο φορές, δεν επηρέασε καθόλου την ανάγνωση του βιβλίου. Παίζει ρόλο, βέβαια, ότι έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που είδα την ταινία τελευταία φορά και είχα ξεχάσει αρκετά.

Συνηθως(κατα τη γνωμη μου παντα) ενα βιβλιο ειναι πολυ καλυτερο απο μια ομωνυμη ταινια...
Οποτε και που ειχες δει την ταινια νομιζω δεν θα μπορουσε να σε επηρεασει...
Αν ειχες διαβασει πρωτα το βιβλιο,μπορει να σε απογοητευε λιγο η ταινια...συνηθως ετσι συμβαινει...
Ενω τωρα απλα ενισχυθηκε προς το καλυτερο..

Πωπω, κάνεις έτσι για το πρώτο βιβλίο; Πού να διαβάσεις και τα υπόλοιπα!:)))
:ναι: απο το 3ο κ μετα ειδικα τα σπαει!!!
Η Ροουλινγκ εχει πει οτι "θελει να κανει οτι καλυτερο μπορει με το ταλεντο που της εχει δωθει" κατι τετοιο πανω κατω. Και νομιζω οτι πραγματικα κανει οτι καλυτερο μπορει κ ειναι οτι καλυτερο υπαρχει (για μενα).

Και οντως οι ταινιες τις περισσοτερες φορες υστερουν των βιβλιων, μου συνεβει να μην ενθουσιαζομαι (να συγχιζομαι πολλες φορες) με τις συγκεκριμενες ταινιες. Ομως ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιων στην ταινια μου αρεσε περισσοτερο...

Όλα τα βιβλία του Χάρι Πότερ τα ευχαριστήθηκα εκτός από ένα. Τον "Ημίαιμο Πρίγκηψ"...με κούρασε πολύ. Μου φάνηκε πολύ αργή η πλοκή. Προς το τέλος ήταν καλύτερο, πάντως.

Εγω που ειδα πρόσφατα όλες τις ταινίες και τώρα τα διαβάζω με την ίδια αγωνία;Πραγματικά δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο.Στην αρχή είπα να τα αρχίσω και να τα διαβάζω σιγά σιγά απλά για να μείνω λίγο ακόμα μέσα σε αυτό τον κόσμο της μαγείας που με ειχε μαγέψει και εμένα απο τις ταινίες.Μα κόλλησα τόσο πολύ που τελικά όχι απλά δεν τα διαβάζω αργά αλλά δεν διαβάζω τίποτε άλλο.Χρυς να διαβάσεις κάποια στιγμή και τα υπόλοιπα εγώ είμαι στο τρίτο βιβλίο και μπορώ να πω ότι σε κάθε βιβλίο το απολαμβάνω ακόμα περισσότερο.:γιούπι:
Για να μην πω για τα μαθήματα τα οποία στο τρίτο βιβλίο έχουν και πολλές λεπτομέρειες και είναι τόσο ωραία!!!!!

Last edited:
Έχω δει όλες τις ταινίες μέχρι στιγμής -επανειλημμένα οφείλω να ομολογήσω!- αλλά δεν έχω διαβάσει τα βιβλία. Ο λόγος που δεν τα διάβασα είναι γιατί συνήθως μου αρέσει το ένα από τα δύο: ή το βιβλίο ή η ταινία. Όχι απαραίτητα γιατί το ένα από τα δύο υστερεί, αλλά επειδή συνήθως υπάρχουν αισθητές διαφορές και αυτό με εκνευρίζει, μου το χαλάει κάπως... Σκέφτηκα ότι αφού μου άρεσαν τόσο οι ταινίες, αποκλείεται να μου αρέσει το βιβλίο. Τώρα όμως μου κινείτε την περιέργεια... και όχι τίποτα, είναι και πολλά, πρέπει να στρωθώ στο διάβασμα!!!

Αντριάννα εγώ πρώτα είδα τις ταινίες που φυσικά τις βρήκα υπέροχες και τώρα διαβάζω τα βιβλία που προσωπικά τα βρίσκω 10 φορές καλύτερα.Διάβασε ένα δεν χάνεις κάτι ;) Πιστεύω πως θα σου αρέσουν!!

Αντριανναααα οντως συμβαινει αυτο που λες και με αυτη την περιπτωση! Τα βιβλια τα σπανε, ειναι πολυ πολυ πολυ καλυτερα απο τις ταινιες που απο την 3η κ μετα τα εχουν ψιλοσκοτωσει! Φαντασου ποσο τελεια ειναι. Ξεκινα τα, θα πορωθεις!!! Σιγουρα πραγματα!!! :ναι::ναι::ναι:

Ωπ, δεν ήξερα ότι υπάρχει νήμα μόνο για τη Φιλοσοφική Λίθο! Το έχω πει, αλλά θα το ξαναπώ: είναι το αγαπημένο μου βιβλίο! Είμαι φανατική όλης της σειράς βέβαια, αλλά το 1ο βιβλίο παραμένει το αγαπημένο μου. Και η κινηματογραφική του μεταφορά είναι επίσης η αγαπημένη μου της σειράς!

Έκανα κι εγώ το μαγικό ταξίδι στο Χόγκουαρτς στις διακοπές μου... Απλά μαγικό!
Το ρούφηξα κυριολεκτικά το βιβλίο (μου φάνηκε πολύ λίγο όμως) και περιμένω πως και πως να πάω μια βολτίτσα στο βιβλιοπωλείο να πάρω το 2ο. Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν άλλα 6 βιβλία που με περιμένουν. :γιούπι: Και θέλω κάποια στιγμή να δω και την ταινία.

Και εγώ τα διάβασα κατόπιν εορτής και έτσι είχα την ευκαιρία να τα έχω μαζεμένα όλα μαζί. Αν και στην αρχή είχα αρνητική γνώμη ( τα διαβάζουν όλοι και το έβλεπα κάπως σαν μαζοποίηση ) πήρα να διαβάσω το 2ο την κάμαρα με τα μυστικά. Μου το είχαν κάνει δώρο και το άρχισα και το τελείωσα σε 4 ώρες συνεχόμενου διαβάσματος. Μετά διάβασα και το 1ο κοκ. Αγαπημένο είναι το 6ο. Ο ημίαιμος πρίγκιψ