Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (George R.R. Martin) : A Song of Ice and Fire

Μόλις τελείωσα τον τρίτο τόμο της σειράς, γιατί όλως περιέργως δεν ήθελα να διαβάσω όλα τα βιβλία μαζεμένα σε μια βδομάδα (χαχαχα, σε μια βδομάδα, τι λέει το άτομο...), και πραγματικά έχω μείνει άφωνη! Ήταν ένα από τα καλύτερα, τολμηρότερα, συναρπαστικότερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ μου. Και πού να μην ήταν τόσο τεράστιο, και που να μην ήταν τόσο πολυλογάς ο Μάρτιν! Μου άρεσε τόσο πολύ, που θα συνεχίσω κατευθείαν με το επόμενο, και όσο θα το διαβάζω, θα αναλογίζομαι και την εξής απορία:

Φέτος η τηλεοπτική σειρά έφτασε στον πέμπτο κύκλο της, όσα είναι και τα γραμμένα βιβλία. Τι θα γίνει από δω και πέρα; Θα μας πει η τηλεόραση τι σκέφτεται ο Μάρτιν για τη συνέχεια της ιστορίας του, θα αυτοσχεδιάσουν μόνοι τους, ή θα περιμένουν όπως όλοι οι άλλοι να βγάλει το επόμενο βιβλίο; Εχ, έχει πολλές και τρομερές αγωνίες ο κόσμος...

Φάρε, το νήμα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, και σε ευχαριστώ που μου το υπέδειξες, γιατί μου αποσαφήνισε κάποιες απορίες που με βασάνιζαν βασανιστικά, ασύστολα και αδιάκοπα . Εγώ προτίμησα να διαβάσω πρώτα τα βιβλία, έτσι γνωρίζεις καλύτερα την πλοκή και τους χαρακτήρες κατά τη γνώμη μου, ενώ τη σειρά τη βλέπω μόνο αφού τελειώσω τον κάθε τόμο (ακόμα δεν έχω αποφασίσει αν μου αρέσουν οι αποκλίσεις που σκαρφίζονται οι σεναριογράφοι, αν και μέχρι στιγμής είναι σχεδόν ανεπαίσθητες, μάλλον στους επόμενους κύκλους θα αρχίσουν να απομακρύνονται με πιο θαρραλέα βήματα από τα βιβλία). Για την ώρα έχω ακόμα δυο τόμους και πραγματικά δεν ξέρω τι θα κάνω όταν τους τελειώσω, με τα τωρινά δεδομένα μάλλον θα δω τη σειρά, και ας μην έχει βγάλει το βιβλίο ο Μάρτιν. Πάντως, πέρα από την εξαιρετική ανάλυση της Ίζι, οι παρατηρήσεις του Κόρτο ήταν άκρως διαφωτιστικές, και τείνω να συμφωνήσω μαζί του σε πολλά σημεία, ιδίως ως προς την ποιότητα της γραφής και στο θέμα του ξεχειλώματος. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα παράπλευρα που γράφει από δω και από κει μόνο για να βρίσκεται σε δουλειά περισσότερο ξενερώνουν τον κόσμο παρά τον ενθουσιάζουν. Και νομίζω είναι κρίμα που ασχολείται με τέτοια άσχετα, ενώ θα μπορούσε να τηρήσει μια αξιοπρεπή σιωπή ώσπου να τελειώσει και τα επόμενα βιβλία.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην εργογραφία του Μάρτιν αυτή η σειρά δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κομμάτι - ίσως το καλύτερο, αλλά όχι το μοναδικό που αξίζει. Εγώ προσωπικά τον γνώρισα προ πολλού, πριν καν ακούσω για το Παιχνίδι του Στέμματος, από τη σειρά Wild Cards, η οποία ήταν πάρα πολύ ευφάνταστη και ενδιαφέρουσα. Απορώ γιατί δεν έχει προωθηθεί περισσότερο ώστε να τη γνωρίσει και άλλος κόσμος, εξάλλου είναι και τεράστια (αν και κάπου πήρε πρόσφατα το μάτι μου να αναφέρεται ότι θα γίνει επανέκδοση σαν κόμικ).

Last edited:
Καλο ειναι και το The World of Ice and Fire ειδικα αν θες να μαθεις ολη την ιστορια των Targaryen.
Plus εχει φανταντικο illustrations. Το μονο κακο ειναι πως ειναι πανακριβο.

Σκέφτομαι να τα αγοράσω τα τρία πρώτα (τέσσερα στα ελληνικά) δηλαδή μέχρι και το Θύελλα από Ατσάλι.

Αυτό που με λυπεί είναι πως λένε πως το εξώφυλλο των βιβλίων από τις εκδόσεις anubis τσαλακώνεται εύκολα.

Ακόμα και η σειρά βιβλίων Witcher από τις εκδόσεις selini έχουν πολύ καλό εξώφυλλο (αν και δεν είναι σκληρό) που δεν τσαλακώνεται.

Του Martin λόγω της μεγαλύτερης δημοφιλίας που έχει από Sapkowski πχ θα έπρεπε τουλάχιστον η σειρά game of thrones να ήταν σε καλύτερο εξώφυλλο.

Έκανα αναζήτηση, δεν βρήκα κάτι σχετικό και έτσι άνοιξα αυτό το νήμα.

Το πρώτο βιβλίο της συγκεκριμένης σειράς, A Game Of Thrones (στα ελληνικά: Το παιχνίδι του στέμματος), μου το έκαναν δώρο πέρυσι τα Χριστούγεννα. Αν και σε μέγεθος φέρνει προς Βίβλο μεριά, το ξεζούμισα μέσα σε 3 ημέρες κι έπειτα κατέβασα και διάβασα όλα τα υπόλοιπα (5) της σειράς, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο. Κι ύστερα τα δανείστηκα και τα διάβασα και στη μετάφραση - ΟΚ, καμία σχέση.

Να διευκρινήσω ότι δεν είμαι ιδιαιτέρως fan της επικής φαντασίας. Εντάξει έχω διαβάσει τα άπαντα του Τόλκιν και όλα τα Χάρρυ Πότερ, αλλά ως εκεί. :χαχα: Η συγκεκριμένη σειρά όμως είναι πολύ ξεχωριστή, πραγματικά. Η πλοκή είναι τόσο (μα ΤΟΣΟ) ενδιαφέρουσα και οι χαρακτήρες τόσο ολοκληρωμένοι, που δεν μπορείς να τα αφήσεις από τα χέρια σου. Οι δε ανατροπές, σου κόβουν την ανάσα. Μερικές φορές κουτουλούσα κι έλεγα, αντε ακόμα ένα κεφάλαιο...ούτε για τις πανελλήνιες δεν έκανα έτσι.

Θα ήθελα πολύ να συζητήσω εντυπώσεις με όποιο μέλος έχει διαβάσει κάποιο από τη σειρά. Τα συστήνω δε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν αδυναμία στο συγκεκριμένο είδος της λογοτεχνίας, θα ξετρελαθούν οπωσδήποτε. Ο δικός μου αγαπημένος χαρακτήρας είναι ο Tyrion Lannister (the Imp).
Εγώ είμαι τρελαμένος με την μεσαιωνική φαντασία και το ότι έχει να κάνει με κάστρα,σπαθιά,φανταστικούς εχθρούς ή και δράκους.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως έχω ήδη δει και τις 8 σεζόν της τηλεοπτικής σειράς αν και δεν θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια.

Αν δεν είχα δεί την σειρά, θα πωρωνόμουν άγρια πιστεύω.

Από την σειρά συμπαθούσα τον Jon Snow αλλά
μετά τον θανατό του
, ένιωσα αντιπάθεια για αυτόν.

Την Cercei αρχικά την αντιπαθούσα αλλά ορισμένες φορές την συμμεριζόμουν για κάποιο παράξενο λόγο.'Αλλοι συμπαθούν τον Joffrey...

Από την τηλεοπτική σειρά λάτρεψα σε μεγάλο βαθμό την μελοποίηση τόσο όσον αφορά το intro όσο και από σκηνές όπως ο Ματωμένος Γάμος.

Σε 3 μέρες το πρώτο βιβλίο ; Εύγε. Εγώ το γρηγορότερο έχω κάνει το Σπαθί του Πεπρωμένου, σε δεύτερη ανάγνωση, 6 μέρες.

Επίσης προτιμώ την ελληνική μετάφραση και βαριέμαι αφάνταστα την ανάγνωση στην αγγλική γλώσσα. Γούστα βέβαια.

Μόλις τελείωσα τον τρίτο τόμο της σειράς, γιατί όλως περιέργως δεν ήθελα να διαβάσω όλα τα βιβλία μαζεμένα σε μια βδομάδα (χαχαχα, σε μια βδομάδα, τι λέει το άτομο...),
Αναλογικά με τις σελίδες που έχει,εγώ τον ένα τόμο τον διαβάζω σε 45 μέρες, όχι μία εβδομάδα, εκτός αν κάθεσαι από το πρωϊ μέχρι το βράδυ με το βιβλίο μπροστά σου και δεν κάνεις τίποτα άλλο.