Τελικά το ίντερνετ δεν αντικαθιστά το βιβλίο

Και εννοω τις πληροφοριες σε βαθος και αναλυση. Πραγματικα.. οσες φορες θελησα να μαθω κατι στο ιντερνετ το μονο που βρηκα είναι είτε μια παραπομπη στην wikipedia η αναρτησεις από διαφορα φορουμ και μπλογκς. Σχεδόν ποτέ όμως κατι παραπανω, κατι επιστημονικο. Δεν μιλω για τις πληροφοριες της ημερας η κατι προσκαιρο, για κατι συγκεκριμενο, και αρκετα αναλυτικο, που είναι σε επιπεδο που να ικανοποιει και καποιον που ψαχνει κατι παραπερα από μια περιληψη.

Προσφατα εκανα μια ερευνα για κατι που με ενδιεφερε και το πρωτο που κοιταξα ηταν το διαδικτυο. Με λυπη μου διαπιστωσα πως ηταν φτωχο σε πληροφοριες. Ειχε μεν καποια ενδιαφεροντα πραγματα (κυριως από την wiki) αλλα από κει και περα τιποτα. Πηρα λοιπον τον δρομο της βιβλιοθηκης και εψαξα το θεμα σε βαθος, μιας και εκει βρηκα ότι ηθελα.

Καταληγω στο συμπερασμα, πως οσο και να εξελιχθει το ιντερνετ ποτε δεν θα φτασει σε επιπεδο τις πληροφοριες που σου δινει ένα βιβλιο. Τα παντα στο βιβλιο αναλυονται (φτανει να βρεις το σωστο).

Εσεις βρεθηκατε ποτε σε αναλογη θεση; Και πιστεύετε πως μπορεί ποτε ο ογκος των δεδομενων των βιβλιων να περάσει καποια μερα στο δικτυο (και να καταργηθουν τα βιβλια; ). Εγω καποτε το πιστευα, πλεον όχι.

Πολυξένη,

για τις δικές μου έρευνες καλύπτομαι σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το δίκτυο και υπάρχουν φορές που γλιτώνω τις βόλτες στα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες. Εννοείται βέβαια ότι μιλάω για αγγλόφωνες ιστοσελίδες :)

Και για τον όγκο των βιβλίων που ρωτάς, σίγουρα θα περάσει στο δίκτυο κάποια μέρα. Άσε που νομίζω ότι αυτή η μέρα δεν αργεί και πολύ.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ειναι .. ετσι και ετσι.

Στο δικτυο δεν χρειαζεται να ψάχνεις δεξια και αριστερα. Καθεσαι στην καρεκλα και οι πληροφοριες που σου δίνονται είναι έως ένα αρκετά μεγάλο βαθμό ικανοποιητικες. Αν πάρεις με την σειρά τα βιβλία (και αν βρεις ποια ειναι αυτα), θές πολύ χρόνο και κόπο (κατα τα ψέματα η αναζητηση στο ιντερνετ, γλιτώνει πολυ χρονο και κόπο).

Νομιζω πως ίσως αναφερεσαι σε κάτι πιο εξεζητημένο ή επιστημονικό, που δεν σε κάλυψαν όσα βρήκες στο ιντερνετ. Εδω.. πράγματι θα συμφωνήσω μαζί σου.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το θεμα ειναι οτι το Ιντερνετ δεν ειναι μερος "πρωτοτυπης ερευνας". Φυσικα οι μεγαλες ερευνες εκδιδονται σε βιβλια και οχι σε ιστολογια, αν και εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν ιστοχωροι πανεπιστημιων που τα φιλοξενουν, αλλα περιορισμενα.

Μαλιστα η πρωτοτυπη ερευνα απαγορευεται ρητα απο τη Wikipedia, οποτε εξ ορισμου δεν ειναι το ιδανικο μερος για να διαβασεις καποια ερευνα. Ο σκοπος της ειναι να παραθετει δευτερευοουσες πηγες με παραπομπες. Και παλι ομως, αν καποιος κρινει οτι οι πηγες δεν ειναι αξιοπιστες, μπορει να αφαιρεσει καθε ιχνος απο εκει

Τελος, η ερευνα εχει και το κοπυράιτ της. Ο επιστημονας θελει να βγαλει κατι απο τις πωλησεις του βιβλιου του, και το ιντερνετ δεν ειναι προσοδοφορο

Εννοείται ότι τίποτα δεν γίνεται τσάμπα.

Στο δίκτυο, όμως, υπάρχουν και σάιτ με συνδρομή και εκεί μπορεί να βρει κανείς επιστημονικά συγγράμματα και γενικά πολύ υλικό για διάφορες επιστήμες. Για το χώρο της λογοτεχνίας που απασχολεί εμένα, το υλικό αρκεί και για διδακτορικό ακόμα :)

Ενδιαφερουσες οι αποψεις σας.

Αντερωτα κραταω την δικη σου :)

Παραδειγμα : εψαχνα τωρα για τον γραφικο χαρακτηρα, δεν βρηκα σχεδον τιποτα, εκτος.. απο ενα κειμενο δυο τριων παραγραφων που λεει κατι ψιλα, και το νηματιο της λεσχης εδω (στην πρωτη νομιζω σελιδα αναζητησης).
Αρα εχουμε πει και μεις παρα πολλα (μην πω τα περισσοτερα).

Οποτε : τι ακριβως βρισκουμε στο ιντερνετ; που να κοιταξω εγω να βρω κατι παραπανω, αφου δεν ξερω και σε τι βιβλια να ψαξω; Ή σαν θεμα ειναι τοσο επιστημονικο που γι' αυτο κανεις δεν ανεφερε κατι παραπανω;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
κι όμως.. ειδικά για τον γραφικό χαρακτήρα προσωπικά βρήκα περισσότερα στο διαδίκτυο παρά στο βιβλιοπωλείο, συγκεκριμένα στον Ιανό, που ρώτησα. Εκεί είχε μονάχα ένα βιβλίο που δεν ήταν ιδιαίτερα καλό.

Η μεγάλη διαφορά: για να πάω στο βιβλιοπωλείο, από την στιγμή που είχα το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα, μου πήρε μέρες, ενώ στον παγκόσμιο ιστό είχα μια απάντηση την ίδια στιγμή. Επίσης, το μέτριο βιβλίο τελικά δεν το αγόρασα αλλά οι πληροφορίες στον ιστό είναι ολόδικές μου.

Δεν ξέρω αν το διαδίκτυο μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο, το βιβλίο πάντως να αντικαταστήσει το διαδίκτυο, με τίποτε.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πολυξενη δεν ξερω τι ακριβως εψαχνες αλλα δε θα σε βοηθουσε μια σελιδα οπως αυτη;

http://en.wikipedia.org/wiki/Graphology

Εχει και παραπομπες και συνδεσμους στο τελος. Φυσικα οι περισσοτερες αναφορες ειναι απο βιβλια

Διαφωνώ εν μέρει,οπότε και συμφωνώ εν μέρει. Στο διαδίκτυο υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες,που χάνεις τη μπάλλα και πρέπει να πάρεις ένα βιβλίο για να διαβάσεις συγκεντρωμένα αυτό που θες...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η μπάλα γιατί με δύο λάμδα; :θρρρ: (στο λέω γιατί είναι ίδια περίπτωση με την κολόνα/κολώνα που παρατήρησες εσύ)

... είναι ότι οι λέξεις που δεν έχουν ελληνική ρίζα (και έχουν μπει στη γλώσσα μας χονδρικά από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους και εφεξής), γράφονται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Όλα τα /ι/ με γιώτα (εκτός βέβαια από τις καταλήξεις, αν πρόκειται π.χ. για κλιτά θηλυκά), όλα τα /ο/ με όμικρον, όλα τα /ε/ με έψιλον, και χωρίς διπλά σύμφωνα. Όχι λοιπόν ντοκυμανταίρ (γραφή που προσπαθεί να κάνει την αντιστοιχία με τη γαλλική γραφή: documantaire), αλλά ντοκιμαντέρ. Επίσης όχι μπάλλα (που ακολουθεί τη γραφή του ιταλικού palla και του βενετσιάνικου balla), αλλά απλοποιημένο: μπάλα.

Ναι, ιταλόφερτη: colonna. Και προτείνω όλη αυτή η συζήτηση περί ορθογραφίας να μεταφερθεί σε σχετικό νημάτιο, που σπεύδω να το ψάξω.