Τα δεκα καλύτερα βιβλία τρόμου!!!

@Άρθας. Ναι, δεν είναι κάτι λογοτεχνικό, ίσως μόνο ψυχιατρική αξία.
@Ντόκτορ, καλησπέρα. Εγώ δεν είμαι φανατικός με το είδος, αν μιλήσω προσωπικά θα έλεγα πως όχι (συνήθως), βέβαια πάντα υπάρχουν κι εξαιρέσεις· είναι κάποιες φάτσες που ταυτίζονται με τον κακό λύκο ή την κοκκινοσκουφίτσα.

Έμενα πάντως δεν με επηρεάζουν ούτε τα βιβλία τρόμου,ούτε και τα παιχνίδια(έχω παίξει αρκετά) η οι ταινίες.
Πάντως εγώ πιστεύω ότι αλλιώς μπορεί να σε επηρεάσει ένα βιβλίο τρόμου(η οποίο δήποτε άλλο ψυχαγωγικό μεσώ που έχει ως θέμα το φόβο),που βασίζεται σε ψεύτικα γεγονότα,με κάποιο άλλο που βασίζεται υποτίθεται σε αληθινά η αληθινά γεγονότα με μεγάλη η μικρή δόση υπερβολής . Για τι στο πρώτο μπορεί να σε τρομάζουν στην αρχή άλλα αν ασχοληθείς και με άλλα δεν θα σε επηρεάζουν καθόλου η λίγο(κάτι τέτοιο έπαθα και εγώ με τα παιχνίδια έπαιζα πολλά,άλλα μια μέρα έπαιξα το amnesia και από τότες δεν με τρομάζει καμιά ταινία,βιβλίο η παιχνίδι). Ενώ αντίθετα σε αυτά που λένε ότι έγιναν στα αλήθεια σκέφτεσαι αλλιώς,σε κάνουν να αναρωτιέσαι μπορεί κάτι τέτοιο να έγινε στα αλήθεια ?,θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε μένα ?, και πιστεύω ότι έτσι μπορεί να σε κάνουν να σκεφτείς και ταινίες που δεν έχουν ως θέμα το μεταφυσικό(βεβαία δεν σκέφτονται όλοι έτσι).
Πάντως στην δεύτερη περιπτώσει το αίσθημα του βωβού είναι ποιο έντονο και μπορεί να σε επηρεάσει λίγο έως πολλοί(τώρα πόσο καιρό θα είσαι επηρεασμένος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο η αν θα μπορεί να σου δημιουργήσει κάποια φοβία).

Last edited:
Μα αλήθεια τώρα είναι δυνατόν να σε τρομάξει ένα βιβλίο τα λεγόμενα τρόμου και φρίκης? Υπάρχει στ' αλήθεια τρόμος ή είναι κάτι το υποκειμενικό? υπάρχουν όντως άνθρωποι που να τρομάζουν με φανταστικές ιστορίες όπου ο πρωταγωνιστής είναι αντιμέτωπος με αιμοδιψή πλάσματα, φαντάσματα και σατάνια?

Αν μιλούσαμε για ταινίες να το καταλάβω, άλλωστε αυτό είναι ο σκοπός τους να σε κάνουν να τρομάξεις αυτό πληρώνεις, αλλα εκεί βεβαια έχεις να κανεις με εικόνα και ήχο.
Είναι πολύ εύκολο και να μην σ'αρέσει η ταινία να τρομάξεις να πάθεις καρδιακή προσβολή από τις εντάσεις από τις συχνότητες από την τεράστια εικόνα που έρχεται κατά πάνω σου δηλαδή είναι σαν να σου λένε τώρα που ήρθες σου κλείσαμε και την πόρτα δεν θα σε αφήσουμε να φύγεις έτσι...
Προσωπικά ενα θρίλερ έξυπνο, εννοώ με στοιχεία μεταφυσικού μπορεί και να με συνεπάρει αλλα θα πρέπει να περάσει από μέσα όχι να μου δώσει μια σφαλιάρα να με τρομάξει γιατί απλός θα τρομάξει το σώμα μου αλλα όχι το πνεύμα μου.

παραθέτω και εγώ λοιπόν την δική μου λίστα:

Το Αυτό -stephen king
οι ρυθμιστές-stephen king ως ρίτσαρντ μπάκμαν (και μάλλον μόνο εγώ φοβήθηκα με αυτό το βιβλίο..):ωιμέ:
το στοίχειωμα- richard matheson
ο οίκος των Ώσερ- edgar allan poe
το πηγάδι και το εκκρεμές- edgar allan poe
τζερούσαλεμς λότ- stephen king (διήγημα απο τη συλλογή νυχτερινή βάρδια)
Δράκουλας- bram stoker
Tα παιδιά του καλαμποκιού -stephen king (διήγημα απο τη συλλογή νυχτερινή βάρδια)
η νεράιδα των δοντιών-graham jouce
η μάσκα του κόκκινου θσνάτου-edgar allan poe

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με τα βιβλία τρόμου. Δεν σας επηρεάζουν μετά στην καθημερινότητα; Θέλω να πω δεν φοβάστε ή δειλιάζετε μετά πιο εύκολα;
Περίεργη απορία για κάποιον με τέτοιο παρωνύμιο!
Ωραία, δεν άντεξα, την είπα την εξυπνάδα, ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την. Nothing personal! :ευχαριστώ: (Για τα λουλούδια το smiley)

Κάποιος σοφός, πάντως, είπε πως όταν ανοίγεις ένα βιβλίο παραδίδεις κατά κάποιο τρόπο το τιμόνι της ψυχής σου σε κάποιον άλλο.

Για το θέμα του νήματος. Ο «Οξαποδός» του Μωπασάν είναι λουκούμι του είδους. Καλό είναι να μην το διαβάσει κανείς μόνος στο σπίτι αργά τη νύχτα.

Είχα προσφερθεί να προσέχω το σπίτι φίλων σε έναν ερημικό οικισμό πριν 7 - 8 χρόνια. Προς μεγάλη μου συμφορά σε μια αναμπουμπούλα δεν πήρα βιβλία μαζί μου και το τοπικό "βιβλιοπωλείο" είχε ελάχιστα που να μην έχω διαβάσει κι αυτά δε θα τα διάβαζα ποτέ. Με εξαίρεση ένα θηρίο που αν κι είμαι δυσθυμικός όσον αφορά τον Κινγκ, το πήρα.

Εκεί που βρισκόμουν σ' ένα σπίτι μόνο του έχοντας γεμίσει τον καναπέ ψίχουλα από digestive πήρα μερικές ενδιαφέρουσες τρομάρες απ το "Σάκος με κόκαλα" και σε κάποια σημεία με συγκίνησε μεν κάπως επιφανειακά αλλά με συγκίνησε.
Δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα.

Κατά τ' άλλα τα σνομπάρω τα τρόμου γιατί δεν τρομάζω κι αν αφαιρέσεις τον τρόμο στα περισσότερα δείγματα του είδους η ιστορία είναι ανόητη και κενή. Ίσως να υπάρχουν και αριστουργήματα στο χώρο αλλά εγώ όταν βλέπω αυτή την ετικέτα αποφεύγω.

Αλλά θέλω να διαβάσω αν βρω στα ελληνικά τη "γυναίκα με τα λευκά" και την "Καρμίλλα".

Είχα προσφερθεί να προσέχω το σπίτι φίλων σε έναν ερημικό οικισμό πριν 7 - 8 χρόνια. Προς μεγάλη μου συμφορά σε μια αναμπουμπούλα δεν πήρα βιβλία μαζί μου και το τοπικό "βιβλιοπωλείο" είχε ελάχιστα που να μην έχω διαβάσει κι αυτά δε θα τα διάβαζα ποτέ. Με εξαίρεση ένα θηρίο που αν κι είμαι δυσθυμικός όσον αφορά τον Κινγκ, το πήρα.

Εκεί που βρισκόμουν σ' ένα σπίτι μόνο του έχοντας γεμίσει τον καναπέ ψίχουλα από digestive πήρα μερικές ενδιαφέρουσες τρομάρες απ το "Σάκος με κόκαλα" και σε κάποια σημεία με συγκίνησε μεν κάπως επιφανειακά αλλά με συγκίνησε.

Κατά τ' άλλα τα σνομπάρω τα τρόμου γιατί δεν τρομάζω κι αν αφαιρέσεις τον τρόμο στα περισσότερα δείγματα του είδους η ιστορία είναι ανόητη και κενή. Ίσως να υπάρχουν και αριστουργήματα στο χώρο αλλά εγώ όταν βλέπω αυτή την ετικέτα αποφεύγω.

Αλλά θέλω να διαβάσω αν βρω στα ελληνικά τη "γυναίκα με τα λευκά" και την "Καρμίλλα".
Τελικά παίζει μεγάλο ρόλο το περιβάλλον που βρίσκεσαι. εγώ όταν τρόμαξα με μια συγκεκριμένη σκηνή στους ρυθμιστές ήταν 3 το πρωί σε ένα σπίτι στην εξοχή χειμώνας, μόνη μου και με απόλυτη ησυχία. ε δεν ήθελε και πολύ.. την καρμίλλα ήθελα κι εγώ να την διαβάσω αλλά δεν βρίσκω το βιβλίο.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Παράξενο πάντως, τον "Σάκο με Κόκαλα" τον έχω στο μυαλό μου σαν μια συγκινητική ιστορία μυστηρίου. Δεν με τρόμαξε ούτε στιγμή. Αντίθετα, ανατριχιάζω ακόμα φέρνοντας στο μυαλό μου το "Κράουτς Εντ". Γενικά, νομίζω ότι ο Κινγκ είναι πολύ πιο τρομακτικός στα διηγήματα - το είδος προσφέρεται ίσως περισσότερο για κάτι τέτοιο. Αν και είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας, δεν με έχει τρομάξει ιδιαίτερα στα μυθιστορήματά του. Άλλα χαρακτηριστικά τους είναι που λατρεύω.

Για το θέμα του νήματος. Ο «Οξαποδός» του Μωπασάν είναι λουκούμι του είδους. Καλό είναι να μην το διαβάσει κανείς μόνος στο σπίτι αργά τη νύχτα.
Πάντως, ο τίτλος εμένα μου φέρνει γέλιο :μαναι:

Μόνος σε ερημικό σπίτι με ένα βιβλίο τρόμου! Μόλις περιέγραψες την απόλυτη αναγνωστική μου φαντασίωση!!!

Εμένα μ' αρέσει πολύ το είδος και ο Κινγκ, αλλά δεν τρομάζω επίσης απλά απολαμβάνω την σκοτεινή ατμόσφαιρα που προσφέρουν κάποια βιβλία του είδους και αυτό ας πούμε ότι μου φτάνει.

Νομίζω πως η θεματολογία ενός βιβλίου είναι το μέσο για να περάσει στο κοινό ο συγγραφέας τις σκέψεις του. Άλλοι χρησιμοποιούν το υπερφυσικό, άλλοι την ΕΦ και πάει λέγοντας...

Από την άλλη δεν νομίζω ότι συγγραφείς όπως ο Ποε, ο Λάβκραφτ, ο Μάχεν, ο Στόουκερ, ο Χόφμαν, ο Χοντγκσον, ο Μπάρκερ γράφουν ανόητες ιστορίες.... Το θεωρώ κάπως υποτιμητικό....

Εν τέλει κάθε λογοτεχνικό είδος έχει δυνατές δημιουργίες αλλά και πατατάρες!! Κρεμώντας ταμπέλες στην τέχνη θεωρώ πως χάνουμε μεγάλα κομμάτια της...:)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
κι ειδικά "σνομπάροντας", πράγμα που επιπλέον ενέχει την πίστη πως εμείς είμαστε καλύτεροι από το αντικείμενο του σνομπισμού μας.

Γράφω δυο συγκεκριμένα πράγματα που το ένα συμπληρώνει το άλλο. Πρώτον ότι βλέποντας την ταμπέλα τρόμου δεν πλησιάζω τέτοιου τύπου βιβλία γιατί όσες φορές το έκανα διάβασα ελεεινά γραμμένες ιστορίες που δεν είχαν τίποτα να προσφέρουν σ' εμένα. Και δεύτερον σνομπάρω αυτά που έχω διαβάσει υπό αυτό το πρίσμα. Όχι το είδος, ούτε όποιον διαβάζει αυτό το είδος.

Στην τελική κι εγώ διαβάζω αστυνομικά. Τα λατρεύω. Και ειδικά τα κλειδωμένου δωματίου με εξιτάρουν απίστευτα. Έχω βρει αλήθειες της ζωής σε τέτοια βιβλία όπως έχω διασκεδάσει ατελείωτες ώρες κι έχω διαβάσει επίσης και σαχλαμπούχλες.

Σνομπάρω τα δείγματα τρόμου που έπεσαν στα χέρια μου.

Ξαναγράφω με την ταμπέλα τρόμου.

Έχω διαβάσει Λάβκραφτ χωρίς να ξέρω τι είναι ( βιβλίο που βρέθηκε καθαρίζοντας μουχλιασμένο υπόγειο φίλου κι είχαν σκιστεί και ξεθωριαστεί οι εισαγωγικές σελίδες), ούτε στοιχεία για το συγγραφέα κι έχω εθιστεί για μέρες. Δεν τρόμαξα, δεν ένιωσα δυσφορία, δεν κοιμήθηκα με ανοιχτά φώτα, αλλά εκτίμησα μια πραγματικά όμορφα δοσμένη ιστορία που ναι κάτι μου είπε περισσότερο για τις σκέψεις, την εποχή, τα θέλω του συγγραφέα, ή τους φόβους του.

Οι ταμπέλες στη λογοτεχνία όπως και οι μεταφρασμένοι τίτλοι είναι ένα θέμα που αν ξεκινήσουμε τώρα το 2115 ακόμη θα το συζητάμε ( στο μεταξύ να κάνουμε και λίγο χούμορ μέσα σ' αυτή την εκατονταετία στην Ελλάδα θα έχουν γίνει ίσα με 5.000 εκλογές ακόμα :μουάχαχα: ).

ααα τι ωραιο νημα. θα πω κι εγω τα δικα μου!! λοιπον

• Καρμιλλα - Λε Φανου
  • Η νεράιδα των δοντιων - Γκραχαμ Τζοις
  • Δαιμονικο πορτραιτο - ΓΓκραχαμ Μαστερτον
  • Ανακοντα - Ορασιο Κιρογα
  • Τοπ καταραμενο παιχνιδι - Κλαιβ Μπαρκερ
  • ο Λοφος των Ονειρων - Αρθουρ Μαχεν
  • Νυχτερινη Βαρδια - Στιβεν Κινγκ
  • Μαρτυριαρα καρδια - Εντγκαρ Αλαν Ποε
  • Ιστοριες για αραχνιασμενα κρανια - Αμβροσιος Μπιρς
  • Γουεντιγκο και Ιτιες - Αλτζερνον Μπλακγουντ (ειναι 2 αλλα διαβαζονται μονορουφι)
Θα μπορουσα να βαλω και αλλα, ομως λεω αυτα που με συγκλονισαν...

Να πω κι εγώ τα δικά μου αλλα δεν ξέρω αν φτάνουν τα δέκα!!
1.
4. Φρανκενσταιν-Μ. Σέλλευ
5ΥΓ: Δύο Stephen King στην λίστα για την 'Ιζι και την Μεταλλάγμενη που τις στεναχώρησα σε άλλο νήμα άθελα μου...
τι βλεπω στην λιστα σου ο φρανκι, φιγουραρει, αρα καλα τα λεω πως κατι εχει το βιβλιο:) από την άλλη για να μην τρομαζει μια αρχαρια σε αυτην την λογοτεχνια κατι λεει

ο Λοφος των Ονειρων - Αρθουρ Μαχεν
Φίλε μου Πίκο, το συγκεκριμένο βιβλίο εκτός του ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία (συγκεκριμένα το θεωρώ διαμάντι υψηλής λογοτεχνίας) δεν θα το έβαζα ακριβώς στην κατηγορία τόμου... Ναι, ο Μάχεν είναι συγγραφέας που κινείται σε αυτό το είδος, αλλά το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι μακρια από τρόμους και φανταστικά όντα...
Παρόλα αυτά χαίρομαι που υπάρχει και άλλος στην Λέσχη που το έχει σε εκτίμηση!!!:))

@Αριάδνη: Τον Φρανκενστάιν τον έβαλα στην λίστα μου μιας και τον είχα διαβάσει σε μικρή ηλικία και μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση... Πιστεύω αν το διάβαζα τώρα θα περνούσε ψιλοαπαρατήρητο ..:ουχ:

θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πειτε καποια καλα βιβλία τρόμου και μυστηρίου που μπορείς να αγορασεις ακόμα μεταφρασμενα γιατι ειμαι καινούργιος στο είδος
ΥΣΤ. Μου φαίνεται περίεργο πως δεν έχει βαλει καποιος το Ο ένοικος του Roland Topor που προσωπικά θεωρώ αριστούργημα ή τουλάχιστον το απόλαυσα όπως πρέπει να απολαμβάνεις ένα καλό βιβλίο

@Απλα και Διαβασμα, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις προτεινόμενες λίστες στο παρόν νήμα, όλα κυκλοφορούν στα ελληνικά, όπως μπορείς να ρίξεις και μια ματιά εδώ..

Σημείωσα τα ονόματα που επαναλαμβάνονται περισσότερο στις λίστες σας και θα ψαχτώ. Τώρα άμεσα θα πιάσω τον τόμο με τις ιστορίες του Πόε γατι εχω διαβάσει μονο τον μαύρο γάτο και τον χρυσό σκαραβαίο. Μπράβο για τα κατατοπιστικά σχόλια σας.