Ταινίες ξένης παραγωγής που βασίστηκαν σε ελληνικά βιβλία

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σχετικά με ταινίες ξένης παραγωγής που βασίστηκαν σε ελληνικά βιβλία.

Πιστεύω πως η ελληνική λογοτεχνία δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση εκτός των συνόρων και πως τα δύο νόμπελ λογοτεχνίας της δεν είναι αντίστοιχα του πραγματικού της αντίκρισματος στο ξένο αναγνωστικό κοινό. (Παρεμπιπτόντως, από την εμπειρία μου θα έλεγα πως οι δυο πιο διαβασμένοι νέοι Έλληνες συγγραφείς είναι ο Καζαντζάκης στην πεζογραφία και ο Καβάφης στην ποίηση.)

Αυτός είναι και ο λόγος που μάλλον είναι λίγα τα ελληνικά βιβλία που έχουνε γίνει ταινίες ξένης παραγωγής. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσες ταινίες ξένης παραγωγής έχουν βασιστεί σε ελληνικά βιβλία. Η λίστα μάλλον δεν θα είναι μακρύτατη, ίσως όμως έχει τον ενδιαφέρον να τα συνοψίσουμε εδώ πέρα. Για αρχή βάζω τρεις που μου έρχονται έτσι πρόχειρα και όποιος θέλει μας γράφει και γι' άλλες κι εγώ θα τις συμπληρώσω εδώ στις πρώτη ανάρτηση. (Οπότε θα εκτιμήσω και την ομογενή μορφοποίηση ;) )

"Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη
— "Celui qui doit mourir" (1988) του Ζιλ Ντασέν."Ο Τελευταίος Πειρασμός" του Νίκου Καζαντζάκη
— "The Last Temptation of Christ" (1988) του Martin Scorsese.

Πολύ καλοφτιαγμένη ταινία με καταπληκτική ανατολίτικη μουσική από τον Peter Gabriel. Δυστυχώς, κατά την προβολή της στην Ελλάδα είχαμε θλιβερές εικόνες χριστιανών που διαμαρτύρονταν έξω από τους κινηματογράφους. Ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί.Θυμάμαι τον πρωταγωνιστή Willem Dafoe, τότε, να λέει πως δεν ξέρει εάν αυτός ο ρόλος θα σήμαινε και το τέρμα στην καριέρα του. Ευτυχώς, ο πολύ καλός και συμπαθητικός ηθοποιός έμελε να έχει μια μακρύτατη και σπουδαία καριέρα έπειτα.

"Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" του Νίκου Καζαντζάκη
— "Alexis Zorbas" (1964) του Μιχάλη ΚακογιάννηΠέρασε στο εξωτερικό την δεκαετία του '60 ένα στερεότυπο πως οι Έλληνες είμαστε ρομαντικά ανέμελοι κι έξω καρδιά και πυροδότησε μια μόδα πάνω στην οποία ευδοκίμησαν ελληνικά εστιατόρια και ελληνικά συγκροτήματα. Όλα σε μια κιτς αισθητική.

"Λι" του Νίκου Καββαδία
— "Between the Devil and the Deep Blue Sea" της Marion Hansel

Με μουσική επένδυση συνθέσεις του Βιμ Μέρτενς και πρωταγωνιστή τον Stephen Rea παρακαλώ! Πολύ γλυκιά μεταφορά του πανέμορφου διηγήματος που όμως δύσκολα να την τύχει για να την δει κάπου κανείς. (Την έχω σε κασέτα VHS, πάντως! :ναι: )

Εδώ το ξεκίνημα της ταινίας με μια σκηνή παρμένη από το ποίημα του Καββαδία "Οι Γάτες των Φορτηγών" και το αγαπημένο πιάνο του Βιμ Μέρτενς πάνω στα γράμματα τίτλου.

«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού
— «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Πολιτικό θρίλερ, πολύ κοντά στο βιβλίο, από έναν μετρ του είδους και μουσική από τον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολύ σωστά, παιδιά. Μόνο που, Κόρτο, έλεγα για σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Όποιος θέλει, βέβαια, ξεκινάει αντίστοιχο νήμα για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία κτλ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μάλλον επειδή μιλάει Αγγλικά; :))))
 


Με βάση το μυθιστόρημα γυρίστηκε το 1975 ταινία στη Γαλλία από τους Ζαν-Κλωντ Καριέρ και Πέτερ Φλέισμαν, με τον τίτλο La faille
 
Πολύ ωραίο νήμα!!

το "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" ή "Αυτός που πρέπει να πεθάνει" όπως ειπώθηκε η ταινία, θέλω πολύ να το δω.

Άσχετο: Στην τηλεοπτική απόδοση του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" θυμάται κανείς ποιος ηθοποιός υποδύεται τον Σεΐζη;
Για ψάξτε το... :φρύδια:
 
Ακριβώς αγαπημένοι Μπου και Νικόλα.
Και για να είμαι ειλικρινής, παρά την φτωχή παραγωγή, εμένα ο Γκουσγκούνης μου άρεσε!

Έχω δει απλά μερικά επεισόδια στο youtube Νικόλα αλλά θαρρώ πως ο Φούντας υποδυόταν τον Παναγιώταρο (Ιούδα) :χμ:
 
Έχεις δίκιο Άγγελε. Αλλά... μόλις ο Αγάς (Γιαννης Αργύρης) έμαθε πως ο Γκουσγκόυνης έφαγε το Γιουσουφάκι του, τον σκοτώνει και την θέση του παίρνει οικειοθελωώς ο Παναγιώταρος (Γιώργος Φούντας) και γίνεται αυτός Σείζης.
Το έκανε για να μπορεί να εκδικηθεί τον Μανωλιό και να μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου του Ιούδα!!!:ναι:
 
Τώρα κατάλαβα τι εννοείς Νικόλα :ναι:

Ζητώ συγνώμη από τα μέλη που κατέστρεψα το νήμα... :ουχ:

Αποσύρομαι...
 
Με βάση το μυθιστόρημα γυρίστηκε το 1975 ταινία στη Γαλλία από τους Ζαν-Κλωντ Καριέρ και Πέτερ Φλέισμαν, με τον τίτλο La faille
Με "σκάλωσες" άσχημα. Το έβλεπα τις προάλλες και δεν πήρα πρέφα ότι πρόκειται για βιβλίο του Σαμαράκη! Θα το λεώ στις παρέες για φιγούρα.. (πλάκα κάνω μην κράζετε)
 
Last edited by a moderator:
Έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο το Λι του Νίκου Καββαδία με πρωταγωνιστή τον Στίφεν Ρι

 
Top