Ταινίες για βιβλιόφιλους

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εάν είσαι βιβλιόφιλος, κάποιες ταινίες είναι εξ ορισμού ενδιαφέρουσες.

Ξεκινάω με δύο και ένα έχετε κάτι κατά νου, καταθέστε το.

The Ninth Gage (Roman Polanski, 1999)
Δράμα. Ο ήρωας είναι βιβλιόφιλος (κι αν θυμάμαι καλά εμπορεύεται συλλεκτικά βιβλία) και τα βιβλία ως αντικείμενο έχουν κεντρικό ρόλο στην ταινία (παλιά, σημαντικά, συλλεκτικά βιβλία και συλλογές)

Stranger Than Fiction (2006)
Κωμωδία. Ο ήρωας είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος. Μια μερά αρχίζει να ακούει μέσα στο μυαλο του μια φωνή η οποία περιγράφει την ζωή του, όπως θα την διηγούταν ένας συγγραφέας σε ένα βιβλίο. Π.χ. εκεί που βουρτσίζει τα δόντια του ακούει "Ο Χάρολντ βούρτσιζε τα δόντια του, και σκεφτόταν τη μέρα που ξεκινούσε..." :)))) Οπότε παρακολοθούμε πώς διαχειρίζεται αυτήν την... ενοχλητική, λογοτεχνική φωνή, και πώς προσπαθεί να λύσει το θέμα.

Last edited:
Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι η The princess bride (1987) ή βάσει της ελληνικής απόδοσης του τίτλου "Ιστορίες έρωτα και φαντασίας".
Ο παππούς διαβάζει την ιστορία του Πειρατή Ρομπέρτς στο άρρωστο εγγόνι του και το μεταφέρει σε μαγικούς κόσμους με ιππότες, ξιφομάχους, βασιλιάδες και αλχημιστές! Αν δεν κάνω λάθος, στο τέλος της ταινίας βελτιώνονται και οι κάπως διαταραγμένες σχέσεις εγγονού - παππού!

Επίσης, ταινία για βιβλιόφιλους είναι και η Midnignt in Paris (2011), του Γούντι Άλεν, όπου ένας νεαρός Αμερικάνος συγγραφέας βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκατάστατη μνηστή του για κάποια τελευταία ψώνια πριν το γάμο κι εκεί μετά τις δώδεκα το βράδυ μεταφέρεται στο Παρίσι της δεκαετίας του '20 όπου γνωρίζει κατ' ιδίαν όλους του αγαπημένους του συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως τον Χέμινγουεϊ, τον Φιτζέραλντ, τη Γερτρούδη Στάιν έως τον Μπουνιουέλ και τον Νταλί!
Εμένα μου είχε φανεί ολίγον τι χαζή, αλλά οκ έχει ωραία μουσική και πολύ πολύ Παρίσι!