Τέρενς Ντίκινσον (Terence Dickinson): "Το σύμπαν και πέρα από αυτό"Τίτλος: Το Σύμπαν και πέρα από αυτό
Πρωτότυπος τίτλος: The universe and beyond
Συγγραφέας: Τέρενς Ντίκινσον (Terence Dickinson)
Μετάφραση: Σίμος Οικονομίδης
Εκδόσεις: Πλανητάριο Θεσσαλονίκης
Αριθμός σελίδων: 182
ISBN: 960-86810-5-7Από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης:

"Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Πρώτος σταθμός, οι πλανήτες και οι δορυφόροι του ηλιακού μας συστήματος. Ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό από τα ευρήματα των διαστημικών αποστολών ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Επόμενος, οι αστέρες του Γαλαξία μας. Από τους κόκκινους νάνους μέχρι τις μαύρες τρύπες, εξοικειωνόμαστε με τους τύπους και τα εξελικτικά στάδια των αστέρων και αφηνόμαστε να μας συναρπάσει η μαγεία της ανακάλυψης πλανητών σε άλλους ήλιους. Κατόπιν εγκαταλείπουμε τη δική μας αστρική κοινότητα – το Γαλαξία – και σαλπάρουμε για τον απέραντο ωκεανό των γαλαξιών. Φτάνουμε στις εσχατιές του χώρου, για να διαπιστώσουμε ότι εκεί κρύβεται η αρχή του χρόνου, και κοντοστεκόμαστε για να αφουγκραστούμε τη Μεγάλη Έκρηξη.

Αυτό είναι το Σύμπαν και αυτό είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για το Σύμπαν – και πέρα από αυτό. Πέρα, σε άλλα σύμπαντα, εξελισσόμενα μέσα σε ανεξάρτητες χωροχρονικές φυσαλίδες, που προέκυψαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όπως εικάζει η θεωρία του «πληθωριστικού Σύμπαντος». Πέρα, στο χώρο των πιθανοτήτων, εκεί όπου το ζήτημα της εξωγήινης ζωής έχει τη θέση του και απαιτεί, ως φυσική δυνατότητα, μια ψύχραιμη και μεθοδική εξέταση, χωρίς φανφάρες και υπερβολές, από έναν καλοπροαίρετο μα ταυτόχρονα δύσπιστο ερευνητή, όπως είναι ο Dickinson. Πέρα, τέλος, σε μια στοχαστική κατάδυση στην ψυχή και το νου, στις διαδικασίες σύλληψης της ομορφιάς και διαμόρφωσης του συλλογικού ασυνείδητου από την εικόνα και την πληροφορία.
"


Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα τα βιβλία που είτε τα αγαπάς, είτε τα λατρεύεις. Αποκλείεται πάντως να το μισήσεις. Το αγόρασα πριν από αρκετό καιρό και η ανάγνωσή του κράτησε αρκετούς μήνες και λόγω περιορισμένου χρόνου, και επειδή θέλησα να μην υπερφορτώσω τον εγκέφαλό μου με πληροφορίες και γνώσεις άγνωστες μέχρι στιγμής. Αλλά κυρίως επειδή ήθελα να το απολαύσω στο έπακρο. Η αστρονομία ήτανε πάντα μια συναρπαστική επιστήμη για μένα, από μικρό παιδί. Όλοι όταν σηκώνουμε το κεφάλι μας στον ουρανό μια καλοκαιρινή έναστρη βραδιά, θα έχουμε αναρωτηθεί τί υπάρχει εκεί πάνω και θα νιώσαμε δέος με την ομορφιά του κόσμου που μας περιβάλλει.

Ο Ντίκινσον, είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας. Παρόλο που το θέμα που πραγματεύεται θα μπορούσε να καταντήσει απολύτως δυσνόητο και μπερδεμένο για κάποιον αμύητο στην αστρονομία, καταφέρνει με απλά, στρωτά, κατανοητά λόγια να μας μεταφέρει όλη την μαγεία του σύμπαντος και να μας κάνει να το κοιτάξουμε ακόμη μια φορά με θαυμασμό και να απορήσουμε με το μεγαλείο του. Πραγματικά νιώθει κανείς πόσο απειροελάχιστη είναι η θέση μας μέσα σε αυτό, πόσο μικρό κρίκο αποτελούμε στην ιστορία του κόσμου.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική, με μεγάλες, καθαρές φωτογραφίες και αρκετές υποσημειώσεις από κάτω τους, επεξηγώντας ακόμη και τις μικρότερες λεπτομέρειες στο τί βλέπουμε. Αληθινά, πολλά από αυτά που θα διαβάσετε είναι σχεδόν ασύλλητα για τον ανθρώπινο νου, θα μείνετε έκθαμβοι με την ποικιλία, την διαφορετικότητα, την πολυπλοκότητα αυτών που αποτελούν το γνωστό -ή όχι- σύμπαν μας. Όσον αφορά τις αστρονομικές ανακαλύψεις, το έργο είναι ενημερωμένο μέχρι και το καλοκαίρι του 2004.

Αν είστε λάτρεις ή απλά περίεργοι για το τί μας περιβάλλει και κατά πόσο επηρεάζει την ζωή μας, απλά διαβάστε το.


:)
 
Το πρόσθεσα στη λίστα μου, έχει και εξαιρετική τιμή στην Πολιτεία! Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για εξαιρετικό βιβλίο. Όπως είπες κι εσύ:"...είναι από εκείνα τα βιβλία που είτε τα αγαπάς, είτε τα λατρεύεις."! Σ'ευχαριστούμε για την υπέροχη παρουσίαση Ρεγινόρα!
 
Top