Θα κάνω μια προσέγγιση όπως το καταλαβαίνω εγώ:
Τίποτα στο κόσμο δεν τον νοιάζει
παρά μόνο το μυαλό του ανοικτό να μένει
μέσα στην αδράνεια τρομάζει
ξαναβλέπει στη φορμόλη την ψυχή σβησμένη
κόβει το κορμί του και το θάβει
σε νερό και σε φωτιά να χωριστεί
Στους δεκάξι παγωμένους εφιάλτες (γιατί 16 συγκεκριμένα;;; )
κάτι απρόσωπα λαμπάκια της νυκτός δανείζει
σ’ άνυδρους ανέραστους αντάρτες (γιατί δανείζει λαμπάκια σε ανέραστους αντάρτες;;;;;; Άνυδρους κιόλας.)
στοιχειωμένος σε μια εθνική οδό που πήζει
βρίσκει την αχτίδα π’ απομένει
και μαζί της τη φυγή θα μοιραστεί
Οι 16 παγωμένοι εφιάλτες θα μπορούσαν να είναι 16 χρόνια της ζωής του παγωμένα και εφιαλτικά, μιας και "μέσα στην φορμόλη βλέπει την ψυχή του σβησμένη" .
Σαν σε διψασμένους ανέραστους αντάρτες, στους 16 παγωμένους εφιάλτες της ζωής του, η ζωή του δανείζει τα λαμπάκια της νυκτός, δηλαδή τα αστέρια, και αυτός ξεχασμένος και χαμένος ανάμεσα στους χαμένους, μέσα στην εθνική οδό που πήζει, βρίσκει μια ηλιαχτίδα, φωτός, αλήθειας, λάμψης, ομορφιάς, έρωτα, πάθους, τόλμης, ελευθερίας, και μαζί της αποχωρεί σε νέα πραγματικότητα, νέα ζωή.
Οι ψυχές και οι αγάπες
σιαμαίες αυταπάτες
όμοιες σαν άσπρα πλήκτρα
σαν φωτάκια μες τη νύκτα
βρίσκουν σώματα παρθένα
στη συνήθεια πουλημένα
με φιλιά τα εξαγνίζουν (αφού είναι παρθένα, αν και πουλημένα, γιατί χρειάζονται περαιτέρω εξαγνισμό; )
τους χαρίζονται
Οι ψυχές, το πνεύμα μας, η ανώτερη φύση μας, δίνει φιλιά στην κατώτερη υλική υπόσταση μας, στα σώματα, τα παρθένα, που ως σώματα για πρώτη φορά εκδηλώνονται και γεννιούνται από την μια, αλλά και που είναι δεσμευμένα στις φυλακές, τις συνήθειες τους, τον φόβο και τις ανάγκες τους, και με αυτά τα εξαγνιστικά φιλιά, τα απελευθερώνουν.
Τούτος ο αρχέγονος ρυθμός των Αφρικάνων
κάτι από μπάλο Συριανό θυμίζει (αυτό μ' αρέσει! Πολύ χαρακτηριστικός στίχος.)
ανθρωποθυσία στους θεούς των ηφαιστείων
σαν αναπαραγωγής βωμό γυαλίζει (ποιος γυαλίζει σαν βωμός; Ο ρυθμός;;; )
κράτησε αγάπη μου για λίγο την πνοή σου
κλείσε όλη τούτη τη στιγμή σ’ ένα φιλί
Χαχχ εδώ δεν ξέρω ποιοος γυαλίζει και τιι.. και θα μου άρεσε να ακούσω κάποια σκέψη.
Χίλιες και μια νύχτες ανοιχτά της οικουμένης
αλυσοδεμένος πολικός αστέρας (;;;;; )
άφηνα τους άλλους να μιλούν για μένα
και φοβόμουν μη με δει το φως της μέρας (πριν δεν έλεγε ότι δεν τον νοιάζει τίποτα στον κόσμο κι ότι έχει ανοιχτό μυαλό; )
τα χαμένα χρόνια θα τα πάρω πίσω
φτάνει που και που να λες ακόμα σ’ αγαπώ
Ίσως να φοβόταν μην τον δει το φως της μέρας και αυτό να ήταν το πέρασμα του, για να φτάσει στο σημείο τίποτα να μην τον νοιάζει παρά μόνο το μυαλό του ανοιχτό να μένει . ένα άτομο που φιλοσόφησε δηλαδή εν τέλει την ζωή του. Και ώσπου να φτάσει εκεί, ήταν αλυσοδεμένος σαν τον πολικό αστέρα στον ουρανό, πάντα ακίνητος στο ίδιο σημείο εγκλωβισμένος. (φαινομενικά τουλάχιστον στην κυριολεξία)
Κόκκινος ορίζοντας τα χρόνια π’ απομένουν
κάνε το σινιάλο να σε βρει ψυχή μου
πρόσωπα λιμάνια κράτησε τα "φεύγουν"
πάρε με αγκαλιά και κράτα με μαζί σου
βιντεοταινίες η ζωή που είδα (καλά εδώ κι αν διαφωνήσαμε περί της ερμηνείας. Αν υπάρχει)
του άστεγου του νου μου η πατρίδα είσαι εσύ
εδώ ίσως να λέει οτι ήταν αμέτοχος στην ζωή του, σαν να βλέπει ταινίες ως ένας άπραγος θεατής, και ο άστεγος ο νους του που δεν ανήκε ούτε καν στην ίδια του την ζωή βρήκε τελικά πατρίδα στον άνθρωπο του