Συνανάγνωση: “Άουστερλιτς" - Β.Γ. (Μαξ) Ζέμπαλντ (W.G. Sebald)

Μετά από τυχαία κουβέντα και μάλλον δική μου παρόρμηση, με τούτα και με κείνα, αποφασίσαμε να δώσουμε ευκαιρία συνανάγνωσης στο (μοναδικό, κατά τη γνώμη μου) βιβλίο του W.S. Sebald, Άουστερλιτς. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω να ξεκινήσω το νήμα, η δεύτερη πρωτοβουλία που παίρνω για πρόταση συνανάγνωσης και αυτό γιατί πρόκειται για έναν από τους δυο αγαπημένους μου συγγράφεις. Μάλλον γι’ αυτό προέκυψε τόσο αυθόρμητα η πρόταση εκ μέρους μου.

Τα μέλη που θυμάμαι να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:

που δίνω τον λόγο μου ότι στον σχολιασμό θα είμαι σοβαρή. Στα υπόλοιπα, όχι.

Αν έχω παραλείψει κάποιον ή αν κάποιος άλλος επιθυμεί να συμμετάσχει, παρακαλώ ας αυτοπροστεθει.
Όσοι έχετε ήδη το βιβλίο (κυκλοφορεί μια και μοναχική (sic) έκδοση) και το έχετε ξεφυλλίσει, θα διαπιστώσατε ότι είναι ένα κείμενο μάλλον μονοκόμματο, χωρίς πολλά breaks και προσπάθησα να διαχωρίσω τις εβδομαδιαίες σελίδες ανάγνωσης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ολοκληρωμένη νοηματική συνοχή.
Πήρα, επίσης, την πρωτοβουλία να μετατεθεί η έναρξη λίγο αργότερα, μετά το πέρας των ημέρων παθών και παθημάτων, μιας κι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις (τσουρεκιών, εκκλησιαζμου, αυγών, λαμπάδων, αμνοεριφίων, εκδρομών, χώνεψης και τα λοιπά καλά) και δεν ήθελα να σας βάζω να σχολιάζετε μεταξύ σούβλας και τσουγκρίσματος, όσο ψάχνετε στο ψυγείο για σόδες.

Το πρόγραμμα που σκαρφίστηκα, γιατί είμαι και δαιμονία) έχει ως ακολούθως:

Δευτέρα 21 έως Παρασκευή 25 Απριλίου: σελίδες 7 – 62 είπε Άουστερλιτς (7η αράδα από το τέλος)
Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου: Σχολιασμός

Δευτέρα 28 Απρίλιου έως Παρασκευή 2 Μάϊου:
σελίδες 62 Εκείνο το βράδυ – σελ. 123 το πέρασμα του χρόνου (2η αράδα από την αρχή)
Σαββατοκύριακο 3-4 Μάϊου Σχολιασμός

Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 9 Μαΐου:
σελίδες 123 Περάσαν σχεδόν 3 μήνες – σελ. 202 το δικό μου είδωλο (4 αράδες από το τέλος)
Σαββατοκύριακο 10 -11 Μαΐου : Σχολιασμός

Δευτέρα 12 έως Παρασκευή 16 Μάϊου:
σελίδες 202 Καθώς περίμενα έξω – σελ. 249 που έψαχνα για το Τερέζιενσταντ (12 αράδες από το τέλος)
Σαββατοκύριακο 17-18 Μαΐου : Σχολιασμός

Δευτέρα 19 έως Παρασκευή 23 Μάϊου
: σελίδες 249 Θυμάμαι πολύ καλά – σελ. 301
Σαββατοκύριακο 24 - 25 Μαίου : Σχολιασμός

Ο σχολιασμός θα γίνεται χωρίς τη χρήση πλοκής και θα αφορά μόνο τις σελίδες που έχουν οριστεί κάθε φορά.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001 και είναι το τελευταίο βιβλίο του Ζεμπαλντ. Κινείται στις γνώριμες θεματικές του συγγραφέα, δηλαδή το Ολοκαυτωμα, τη μνήμη και τον χρόνο, τον ξεριζωμό, την περιπλάνηση και τον Angelus Novus και -εδώ περισσότερο εμφανώς από οπουδήποτε αλλου, την ταυτότητα.
Εχοντας την εμπειρία του βιβλίου πρόσφατη αλλά και τους μικρόκοσμους που φτιαχνει σιγά σιγά ο Ζεμπαλντ με τις διηγήσεις εντός διηγήσεων, τη χρήση φωτογραφικών και τη διαρκή απορία πού τελειωνει η μυθιστορία και που η πραγματικότητα, σαν να κινειται κανεις εντός ομιχλωδους δάσους, ελπίζω να απολαυσετε το βιβλίο και να σταθει αφορμή να αναζητήσετε και τα υπόλοιπα έργα του.

 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Έχω παραλάβει ήδη το βιβλίο και περίμενα να ανοιχτεί το νήμα για να σχολιάσω ότι στο πρώτο ξεφύλλισμα είδα σελίδες χωρίς παραγράφους και κεφάλαια και αρκετές φωτογραφίες να συνοδεύουν το κείμενο.
Μου έκανε πράγματι ωραία εντύπωση και είμαι έτοιμη να καταδυθώ μαζί σας στο βιβλίο και χαίρομαι και για την ομάδα που έχει μαζευτεί και ότι η @Έλλη Μ δεν είναι γνώστρια μόνο του βιβλίου, αλλά γενικότερα του συγγραφέα και θα μπορέσει έτσι να φωτίσει περισσότερο η κουβέντα μας.

Καλή μας αρχή! :αγαπώ:
 
Αγαπητέ @Αδριανός Ζωγράφος θα πρότεινα να μην γραφεις τι ανακαλυπτεις και τι οχι για το βιβλιο, όταν οι υπολοιποι δεν το εχουν ξεκινησει.
Καποιοι εχουν, και με το δικιο τους, μεγάλη ευαισθησία με οποιαδήποτε πληροφορία διανεμεται πρωθυστερα, προτου την αναγνωση του ιδιου του βιβλιου, άσε που δημιουργειται προδιαθεση, συνεκδοχές κλπ.

Αυτη ειναι δική μου εκτίμηση, αν οι υπολοιποι ειναι οκ, σε μενα ειναι αδιαφορο. Το εχω διαβασει και ξερω ποιος ειναι ο δολοφόνος.
 
Last edited:
Αγαπητέ @Αδριανός Ζωγράφος θα πρότεινα να μην γραφεις τι ανακαλυπτεις και τι οχι για το βιβλιο, όταν οι υπολοιποι δεν το εχουν ξεκινησει.
Καποιοι εχουν, και με το δικιο τους, μεγάλη ευαισθησία με οποιαδήποτε πληροφορία διανεμεται πρωθυστερα, προτου την αναγνωση του ιδιου του βιβλιου, άσε που δημιουργειται προδιαθεση, συνεκδοχές κλπ.

Αυτη ειναι δική μου εκτίμηση, αν οι υπολοιποι ειναι οκ, σε μενα ειναι αδιαφορο. Το εχω διαβασει και ξερω ποιος ειναι ο δολοφόνος.
Δέχομαι τη μομφή, δεν έχω αρχίσει το βιβλίο, στο οπισθόφυλλο γράφει για την καταγωγή του ήρωα οπότε η Wikipedia απλώς επιβεβαιώνει το συγγραφέα, και η μάχη του Αούστερλιτς είναι γνωστή.
 
Top