Συνανάγνωση Σαίξπηρ

Γειά σας και πάλι αγαπητά μέλη της Λεσχης. :)
Μετά από ψηφοφορία αναδείξαμε τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ ως επιλογή για την επόμενη συνανάγνωσή μας και σ' αυτή τη φάση καλούμαστε να διαλέξουμε ένα από τα πολλά έργα του. Όπως και στην προηγούμενη ψηφοφορία κάθε μέλος που θέλει να συμμετάσχει μπορεί να προτείνει έως 3 από τα θεατρικά του Σαίξπηρ και αυτό με τις περισσότερες ψήφους θα είναι η τελική μας επιλογή.
Θα κάνω την αρχή και θα προτείνω τα εξής:

Άμλετ
Βασιλιάς Ληρ
Η Δωδέκατη Νύχτα

Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή μέχρι τη Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου .

@Σαώρη Είναι σχετικά νωρίς καθώς έχουμε αρκετές μέρες μπροστα μας. Εγώ περίμενα ότι όλοι θα πέσουμε στον παλαβό με το κρανίο αλλα όπως φαίνεται μόνο εγώ κι ή Τσίου τον προτιμήσαμε. :))) Βέβαια δεν έχω κανένα πρόβλημα με το "Μάκβεθ", θα έχουμε να δούμε μετά και την ταινία με τη Μαριόν Κοτιγιάρ για να το εμπεδώσουμε. :)

Θα διαβάσω ότι προκύψει αν και προτιμώ – μόνο αυτό ψήφισα άλλωστε –Μακβέθ. Σκοτεινό, με έντονη δράση, με δεισιδαιμονίες και μάγισσες, γεμάτο αινίγματα, προφητείες και εγκλήματα. Και ανάμεσα σε όλα αυτά θέτει σημαντικά ερωτήματα, για τον ρόλο της εξουσίας, και ειδικά για την κατάχρηση εξουσίας, τη φιλοδοξία, την βία και την ηθική. Το θεωρώ αριστούργημα.

Καλησπέρα κι από μένα!
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη συνανάγνωση, από τη μία γιατί είναι η πρώτη φορά που διαβάζω Σαίξπηρ, από την άλλη γιατί με τον σχολιασμό ποστεύω πως θα φχαριστηθώ πιο πολύ το έργο.
Οι προτάσεις μου είναι:
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Η δωδέκατη νύχτα
Άμλετ

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Βρισκομουν μεσα μου σε παλη για το αν θα συμμετεχω- καθαρα λογω χρονου και επειδη εχω αφησει ανοιχτο ακομη το αλλο παιχνιδι- αλλα αποφασισα να υποταξω τον νου στον κατακλυσμιαίο ενθουσιασμο και προτεινω:

Οθελλος
Ονειρο θερινης νυκτός
Μακμπεθ (το ειχα δει πριν μερικα χρονια στην λυρικη και ειχα ενθουσιαστει:γιούπι:)

Ενδιαφέρουσα η ψηφοφορία μέχρι στιγμής με φαβορί το Μάκβεθ όμως το πλησιάζουν επικίνδυνα κι άλλα έργα. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω ποιο θα επικρατήσει μέχρι την επόμενη Κυριακή. Για να μη χαθούμε στην καταμέτρηση αργότερα ας δούμε τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι τώρα:

Μάκβεθ - 6
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας - 5
Άμλετ - 4
Οθέλος - 3
Η Δωδέκατη Νύχτα - 2
Βασιλιάς Ληρ - 2
Κυμβελίνος - 1
Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ-1
Η Τρικυμία - 1

Χειμωνιάτικο Παραμύθι - 1

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
"I am thy father's spirit, Doom'd for a certain term to walk the night, And for the day confined to fast in fires, Till the foul crimes done in my days of nature Are burnt and purged away. But that I am forbid To tell the secrets of my prison-house, I could a tale unfold whose lightest word Would harrow up thy soul, freeze thy young blood, Make thy two eyes, like stars, start from their spheres, Thy knotted and combined locks to part And each particular hair to stand on end, Like quills upon the fretful porpentine: But this eternal blazon must not be To ears of flesh and blood"

Ωραιος ο Σαιξσπηρ τελικα. Αμλετ δαγκωτο!

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Ωραιος ο Σαιξσπηρ τελικα. Αμλετ δαγκωτο!
Δεν σε βλέπουμε γενικά σε συναναγνώσεις, μήπως θα συμμετάσχεις εδώ, @Αντέρωτας; :γιούπι:

Θα συμμετάσχω στην συνανάγνωση όποιο κι αν βγει, αλλά όταν κοιτούσα περιλήψεις τα έργα που έχει γράψει ο Σαίξπηρ "Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" μου άρεσε αρκετά. Με την ευκαιρία, ήθελα να ρωτήσω κάτι που διάβασα για αυτό:

"Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας και η Τρικυμία είναι τα μόνα έργα που για την σύνθεσή τους ο Σαίξπηρ δεν χρησιμοποίησε άλλες πηγές ή προγενέστερα κείμενα."

Γνωρίζεις κανείς τι σημαίνει το παραπάνω, δηλαδή ποιες είναι οι άλλες πηγές και τα κείμενα; Επίσης, μήπως δεν αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα ή καμία σχέση;

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Νομιζω εργα οπως Αντωνιος και Κλεοπατρα, Ιουλιος Καισαρας, κλπ βασιζονται σε ιστορικες περιοδους, ο Εμπρος της Βενετιας, Οθελλος κλπ επισης σε συγκεκριμενες περιοδους και τοποθεσιες. Επισης ξερω συγκεκριμενα για τον Ληρ με τις 3 κορες του, αφου εχω διαβασει παρομοια ιστορια σε ενα παλιοτερο κειμενο με θρυλκους βασιλιαδες της Βρετανιας (πριν τον Αρθουρο). Ρωμαιος και Ιουλιεττα, Αμλετ κλπ απο οσο ξερω βασιζονται σε παλαιοτερους θρυλους (βλ. το σπιτι της Ιουλιετας στη Βερονα), αλλα δεν ξερω πιο συγκεκριμενα (μπορεις να βρεις στη Wikipedia για το καθε εργο και τις πηγες του).

Οποτε τα δυο συγκεκριμενα που αναφερει ισως ειναι τελειως "φαντασυ" που (οπως λεει) δεν διαδραματιζονται σε συγκεκριμενη ιστορικη περιοδο ή σε υπαρκτη τοποθεσια, και δεν βασιζονται σε συγκεκριμενο θρυλο.

Last edited:
Κυριακή σήμερα και η ψηφοφορία έχει κλείσει παιδιά. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής :

Μάκβεθ - 7
Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας - 5
Άμλετ - 5
Οθέλος - 3
Η Δωδέκατη Νύχτα - 2
Βασιλιάς Ληρ - 2
Κυμβελίνος - 1
Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ-1
Η Τρικυμία - 1

Χειμωνιάτικο Παραμύθι - 1
Ριχάρδος ο Γ' - 1
Περικλής - 1

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ψηφοφορία και το αποτέλεσμα με ικανοποιεί ιδιαίτερα παρόλο που το νικητήριο έργο δεν ήταν στις επιλογές μου. Εκτός από τα μέλη που ψήφισαν τον Μάκβεθ ( Πεταλούδα, Σαώρη, Λήδα, Χρυσένια, Τσίου, Το Κουνέλι, Ασάρα) ελπίζω και οι υπόλοιποι να συμμετάσχουν στην επικείμενη συνανάγνωση, όσοι περισσότεροι τόσο πιο ποικίλα και ενδιαφέροντα τα σχόλια. :)
Μες στις επόμενες ημέρες θα παραλάβω το βιβλίο το οποίο έχω παραγγείλει από χθες, και μόλις το παραλάβω θα ανοίξω καινούριο νήμα όπου θα κάνω τον χωρισμό των κεφαλαίων. Μόνο θα ήθελα να μου πείτε εάν προτιμάτε να ξεκινήσουμε την επόμενη Δευτέρα ή να αφήσουμε περισσότερο χρόνο μέχρι να προμηθευτείτε όλοι το βιβλίο.